Деница Златева: Президентът дразни ГЕРБ - не е партийният подчинен, който се съобразява с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7012564 Деница Златева: Президентът дразни ГЕРБ - не е партийният подчинен, който се съобразява с тях Деница Златева: Президентът дразни ГЕРБ - не е партийният подчинен, който се съобразява с тях www.24chasa.bg

Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Във футбола трансферите са нещо нормално, но в политиката това показва безпринципност и лицемерие, казва зам.-шефката на БСП

Случаят с Бенчо Бенчев засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листите догодина

ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай

- Има ли война между институциите, г-жо Златева, слeд поредната размяна на остри реплики между президента Румен Радев - и този път - финансовия министър Владислав Горанов?

- Не бих казала война. По-скоро ГЕРБ още не могат да приемат, че в лицето на президента Радев имат държавник, а не партиен подчинен, който е длъжен да се съобразява с тях. В действията си до този момент Радев показа, че се съобразява най-вече с обществото. Разбирам, че това дразни ГЕРБ, но тактиката им да нападат президента, който не е част от статуквото, е неползотворна.

- Като член на служебното правителство “Герджиков” кажете трябва ли да има метла в администрацията при всяка смяна на властта, както поиска президентът.

- На администрацията трябва да се гледа преди всичко експертно. От това убеждение се водих като служебен вицепремиер. От друга страна, политическата отговорност се носи от ръководните кадри. Вярното решение е сложен баланс да подбереш доказали се експерти и хора, имащи ясна визия и политическа воля, както и кураж да носят отговорност.

- Вашият кабинет ли даде на “Аркус” и Митьо Очите да охранява митницата в Бургас?

- Твърдението на ГЕРБ е несъстоятелно и показва

пълна некомпетентност

в обществените поръчки

и сроковете за възлагането им. Процедурата по тази поръчка е започнала през юли 2016 г. в мандата на ГЕРБ. Комисията по офертите започва работа на 26.8.2016 г. и излиза с доклад за класиране на участниците на 7.12.2016 г., утвърден от зам.-директора на Агенция “Митници” Борислав Борисов, който и в момента заема същия пост. Съгласно този доклад фирма “Аркус” печели всички позиции в поръчката за охрана на обекти на митница Бургас. Два месеца по-късно, в първите дни на служебното правителство, са подписани и договорите от директора на Агенция “Митници” и управителя на “Аркус”.

- Финансирал ли е Бенчо Бенчев БСП? Той твърди, че е дал повече, отколкото струва неговият ролс-ройс. Вие отричате. Къде е истината?

- Финансирането на партиите винаги ще е деликатен въпрос, който, както в случая, предизвиква съмнения. Точно затова има ясен механизъм, по който се случват даренията. Ние в БСП го спазваме. Конкретно от г-н Бенчев БСП не е получила дарения извън гласуваните 70 лв. месечно, които всеки от общинските ни съветници в Бургас внася.

- Свалихте политическото доверие от Бенчо, но не чухме лоша дума по негов адрес. Защо?

- Снемане на политическото доверие е най-тежката форма на разграничение. Случаят засилва вниманието ни върху местните структури и ще рефлектира в реденето на листи за местните избори догодина.

- Искра Баева заяви, че богаташите в политиката вредят на демокрацията и такива нямат място в челните редици на една социалистическа партия. Връща ли се битката между червените мобифони и червените бабички?

- Демокрацията е отговорност на всички ни като общество независимо от социалния ни и финансов статус, от политическите ни убеждения и пристрастия. Винаги ще има хора с възможности, които ще се опитват да прокарват интересите си чрез политиката и обикновено това става с приближени депутати или партийци, а не чрез предните места в листите, защото именно в тях са прожекторите. За мен същественото е

почтеността на

политиците

и тяхната устойчивост, защото “изкушенията” няма да се изпарят. Това е сред акцентите ни във “Визия за България” - промяна на модела на правене на политика през прехода.

- Преди седмица от БСП обявихте, че правителството дава допълнителни средства от бюджета за свои общини, но червени кметове като тези на Свищов и на Сопот ви обориха, че работят добре с кабинета.

- Алармирахме, че за пореден път на тъмно правителството разпределя милиони към избрани общини напълно непрозрачно - без ясни критерии и механизми. Това стана обичайна практика. За близо година над 360 млн. лв. са отпуснати допълнително на общините, от които 320 млн. лв. за общини, управлявани от ГЕРБ и ДПС.

В същото време на искания на наши кметове за допълнителни средства от бюджета за ремонти на улици и сгради се отговаря официално от Министерството на финансите, че липсва нормативно основание за отпускането им. Това е ярък пример, че има различно отношение към кметовете на БСП! Или ГЕРБ чакат някой наш кмет да им пристане, за да му отпуснат от лъвския пай. С това отговарям и на въпроса за посочените кметове.

Очакваме реакция от Националното сдружение на общините, защото е недопустимо да обричаме цели общини и региони. Ако ръководството не отговори на искането на кметове на БСП за заседание, сме готови да предприемем и политически действия към НСОРБ.

- Очаквате ли догодина ваши кметове да минат към ГЕРБ, както предрече Цветан Цветанов?

- Пазаруването на хора е патент на ГЕРБ. Той е еднакво обиден както за самите тях, така и за хората, които са решили не по политически причини да преминат към техния отбор. Трансферите във футбола са нещо нормално, но в политиката те издават дълбока безпринципност и лицемерие - най-вече към избирателите. Точно заради това нямаме притеснения, че ГЕРБ ще “откраднат” наши кметове. Нека не забравят, че хората не са просто публика на терена, а и избиратели, които оценяват тези ходове.

- Предстоят избори за Европарламент. Основната опорна точка в кампанията на БСП ще бъде отричането на еврозоната, така ли?

- В кампанията БСП ще представи своите приоритети за развитие и реформи на ЕС. Започнахме този разговор миналия октомври с приоритети на българското председателство и с оценката за постигнатото. За нас основна тема ще бъде развитието на социална и солидарна Европа. Ще доминират теми като бъдещия бюджет на ЕС, Социалния стълб, политиката на социално, икономическо и регионално сближаване. Никога

не сме отричали

еврозоната,

която се нуждае

от дълбоки

реформи

Искаме дебат за възможните рискове, както и ползи от влизането ни в ERM II и еврозоната.

- Вашето име е най-обсъждано за водач на листата?

- От кого? Имаше статии в медиите. БСП има ясни правила за издигане на кандидати. Процесът по номинация за евроизборите не е стартирал.

- А ще намери ли място в нея лидерът на ПЕС Сергей Станишев след скандала между него и Нинова за Истанбулската конвенция?

- Сигурна съм, че всеки от сегашните ни представители в ЕП ще получи номинации от местните организации. Сергей е председател на ПЕС. Очакванията са, че през декември ще бъде преизбран. Негов личен избор е дали иска да продължи и през следващия мандат като наш представител в ЕП, но аз очаквам той продължи своя мандат.

- Какви са очакванията ви за новия политически сезон? Посланията на БСП от Бузлуджа бяха за предсрочни избори, очаквате ли такива и кога?

- Така формулирано управляващото мнозинство е обречено на провал - различни обещания към избирателите, които още в началото бяха задраскани. От друга страна жаждата за власт и консумиране на благата, които предоставя, са застрахователната им полица, защото това е единственото, но най-силно нещо, което ги обединява.

Въпреки това ежедневните скандали и проблеми, които управляващите забъркват, няма да им позволят да изкарат мандата си. Тези проблеми не засягат само една група от обществото ни, но масово хората в страната - както случая в Странджа, както майките на деца с увреждания, както различни професионални общности. Правителството няма капацитет да се справи с проблемите и воля, за да проведе реформи.

Визитка

Родена е през 1975 г. в София

Завършила икономика на индустрията в Стопанската академия в Свищов. Специализирала е външна политика и управление на еврофондове

2008-2009 г. е съветник по еврофондовете в МС, след това е сътрудник на Ивайло Калфин в ЕП

Депутат в 42-ото народно събрание

От 2009 до 2017 г. е международен секретар на БСП

Вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС в кабинета “Герджиков”

Зам.-председател на БСП

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber