Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7011121 Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно www.24chasa.bg

Намалихме с 3 до 11% загубите от кражби на ток. Това са 15 млн. лв. на година, които влагаме в мрежата

Г-н Андреев, ако сега съм на почивка някъде във Варненско, ще имам ли проблеми с тока?

- Няма да имате. Инспекциите и профилактиката на съоръженията приключихме много преди сезона. В момента 73 дежурни екипа са готови да реагират при авария. Електроразпределителната мрежа в Североизточна България се поддържа и обновява постоянно, това дава резултати - през настоящия сезон няма сериозни проблеми.

- Останаха ли слаби места в електроснабдяването по Северното Черноморие?

- В районите с развит туризъм потреблението на ток расте. Затова инвестираме изпреварващо в развитие на мрежата. Близо

една трета от

инвестициите и

потреблението в

Североизточна

България се падат

на Варна и региона

Традиция е ръководният екип на “Енерго-Про” да се среща с областни управители, кметове и с общинските съвети. Какъв е ефектът от тези срещи?

- В постоянен контакт сме с кметовете и областните управители за изграждане на нови мощности, за бързо възстановяване на захранването при нужда, особено през зимата, както и при форсмажорни обстоятелства като трагедията в Хитрино. Срещаме се и с ръководствата на учебните заведения. “Енерго-Про” е най-големият работодател в Североизточна България. През последните 5 г.

сме приели на работа

над 500 възпитаници

на средните и висшите училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.

- “Енерго-Про” получи най-голямо увеличение на цената на тока от 1 юли - с 2,78%. Това означава ли повече пари за инвестиции в мрежата и в качеството на електроснабдяването?

- Всяка година представяме на КЕВР както инвестициите, които правим, така и разходите за оперативна дейност, подкрепени с анализи и аргументи как извършеното от нас се отразява на развитието на мрежата и качеството на електроснабдяването на клиентите. КЕВР взема решение да признае тези разходи и да ги отрази в крайните цени. През последните години анализът на регулатора потвърди направените от нас инвестиции, което говори за качеството на всекидневната ни работа.

Информираме своевременно КЕВР и за проблемни длъжници, най-често общински и държавни водоснабдителни дружества и болници. Несъбраните суми за ползвана електроенергия се отразяват на финансовите ни показатели и влияят негативно на оперативната ни дейност.

- Къде насочвате инвестициите, които одобри КЕВР?

- В рехабилитация на електропроводи, изнасяне на табла, смартелектромери с нови системи за управление, автомобили и специализирана техника. “Енерго-Про” ще инвестира по 45 милиона лева годишно.

- Как работите с електроразпределителното дружество “Златни пясъци”? Повечето туристи не знаят, че “Енерго-Про” на практика не обслужва Златни пясъци, а само доставя ток.

- Да, не е много известен фактът, че в България има не 3, а 4 електроразпределителни дружества - четвъртото е ЕРП “Златни пясъци”, което обслужва едноименния курорт. Тъй като той е заобиколен изцяло от територия, която се електроснабдява от “Енерго-Про”, от доброто ни сътрудничество зависи качественото снабдяване с електроенергия и на практика - успешната реализация на туристическия сезон.

- Все повече фирми сключват с вашето дружество “Енерго-Про енергийни услуги” договори да купуват само зелена енергия. Това екзотика ли е?

- Напротив!

Използването на зелена

енергия е част от

политиката на все

повече компании

От началото на тази година над 20 фирми от различни сектори избраха “Енерго-Про” да им доставя 100% зелена енергия.

- Има ли домакинства, които искат да ползват само екоток?

- Интересът е все още слаб, защото се забави излизането на битовите потребители на свободен пазар.

- “Енерго-Про”, а и другите електроразпределителни компании водят битка с крадците на ток. Как се справяте?

- Печелим битката с крадците. За 3 години намалихме с 3 до 11% загубите на ток. Това са над 15 млн. лв. годишно - пари, които инвестираме в поддръжка и развитие на мрежата. За последните 5 г. в Североизточна България сме открили над 15 хил. нарушения, близо 1400 крадци сме хващали повече от два пъти.

- Какви новости прилагат крадците на ток на територията на вашето дружество? Вървят ли преди вас?

- Видимо нарастват софтуерните манипулации. Хващаме ги, но е необходимо и регулаторът да приеме нови правила, съобразени с промените в Закона за енергетиката.

- А как противодействате на кражбите?

- Постоянно адаптираме системата на анализ на потреблението, монтираме умни електромери, изнасяме табла на границата на собственост на имотите, купуваме нова техника и оборудване.

Много по-активно работим съвместно с органите на реда.

- Преди време дадохте за пример Каменар като място с над 80% загуби от кражби на ток…

- В село Каменар инвестирахме над 60 хил. лева в един трафопост и приключихме с кражбите.

- Имате задължения по енергийна ефективност, как се отразяват те на ЕРП-тата?

- Тези задължения изискват сериозни усилия, разработваме редица нови продукти и услуги, които предстои скоро да предложим на пазара.

- Какво правите за дигитализацията на обслужването на клиентите?

- Насърчаваме електронното плащане на сметките за ток и за изминалата година отчитаме 20% ръст на електронни фактури. “Енерго-Про” поддържа първата в България онлайн платформа за сключване на договори за закупуване на електроенергия на свободен пазар kupitok.bg.

Момчил Андреев,

главен изпълнителен

директор и председател

на Управителния съвет

на “Енерго-Про Варна”

Роден е на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

От 2015 г. е главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

Владее английски, руски, чешки и немски език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber