Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7010081 Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете www.24chasa.bg

За 2 г. бяха открити офиси на аутсорсинг и IT компании, затова търсенето на млади хора с чуждоезикова подготовка е много голямо

През октомври InnowavePre Summit 2018 ще събере мениджмънта на 4 дигитални хъба от Европа, казва кметът на Варна

- Г-н Портних, как Варна ще посрещне своя празник - 15 август, деня на светото успение Богородично?

- По традиция празничният ден започва сутринта с благодарствен молебен в храм “Св. Успение Богородично” за здравето на жителите и гостите на Варна и литийно шествие с чудотворната икона на Богородица.

15 август е и

църковният празник

Успение на Пресвета

Богородица, която е

патрон на

катедралния храм

в града. На Богородица тук е посветена още една църква, известна на варненци като “Малката Света Богородица”. Тя е най-старата функционираща църква, датираща от 1602 г.

Следват серия прояви в целия град - концерти, детски шоу програми, връчване на почетни отличия и звания на заслужили варненци в Летния театър и, разбира се, голям концерт в зоната край Морската гара.

Вярвам, че както всяка година, и сега хиляди хора ще се съберат на пристанището. Създадена е много добра организация на събитията, надявам се всеки да намери своето място за празнуване.

- Свободната зона край Морската гара вече е едно от любимите и интересни места във Варна. Предвижда ли се да бъде разширена?

- Тази зона се стопанисва и управлява от “Пристанище Варна” ЕАД, респективно от държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Като едно от знаковите места в морската столица вярвам, че тя ще се развива, ще отваря Варна към морето и ще става все по-привлекателно място за развлечение и отмора.

- Варна ще посрещне своя празник и с много ремонтни дейности. Защо ремонтите не бяха предвидени за друго време.

- Във Варна се извършва мащабна програма за обновяване на инфраструктурата. Подготвихме се много добре за новия програмен период, разработихме и подадохме за одобрение много проекти, защитихме успешно инвестиционната си програма и резултатите са факт - осигурихме финансиране, започнахме работа за обновяване на улици и булеварди.

Работим и през лятото, защото спазването на сроковете за изпълнение на обектите е задължително.

В момента се движим по график и вярвам, че всички обекти ще бъдат завършени в срок. Разбирам създаденото неудобство за хората - задръствания, трафик, но вярвам, че подкрепят усилията ни да създаваме по-добра градска среда.

- Каква инвестиционна програма изпълнявате в момента?

- Инвестиционната програма на община Варна по ОП “Региони в растеж (2014-2020)” е на обща стойност 127,7 млн. лв. От тях 85,6 млн. лв. са финансовите параметри на проектите от основния списък, а 42 млн. лв. - на резервните проекти.

Варна е една от първите общини, които бяха с одобрена програма и междинно звено, затова сега работим ударно. Средствата са разпределени в няколко приоритета: енергийна ефективност - 2,8 млн. лв., интегриран градски транспорт - 29,3 млн. лв., градска среда - 25,2 млн. лв., социална и културна инфраструктура - 12 млн. лв., образователна инфраструктура - 16,3 млн. лв., естетизация и модернизация на междублокови пространства. По всички проекти, включени в програмата, в момента се работи много активно.

По другата програма - “Околна среда”,

изграждаме

канализация и

пречиствателна

станция в курорта

Златни пясъци

Тук е мястото да спомена и решените екологични проблеми с успешно реализирани проекти – модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Варна, изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците.

- Безспорно най-големият инфраструктурен обект е изграждането на бул. “Левски”. Какви проблеми ще реши изпълнението на този проект?

- След завършване на булеварда - на т.нар. втори пробив и на ремонта на съществуващото в момента трасе, ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, извеждане на трафика извън централната градска зона, бърза връзка от летището към курортите.

Факт е, че Варна се

развива динамично.

Но в същото време

и се задъхва

- магистрала “Хемус” влиза в самия град, летището също генерира трафик. Колкото повече расте и се развива градът, толкова нараства необходимостта от нова инфраструктура.

- Чуха се коментари на туроператори, че нямало нужда от такава бърза връзка за трансфер от летището до курортите - искали автобусите с туристи да продължат да минават през центъра на града, за да гледат забележителности.

- Това е несериозно. Призовавам авторите на тези твърдения да поканят своите туристи да разгледат Варна, но не през прозорците на автобусите, а да влязат в музеите, в галериите, да се разходят в Морската градина, край пристанището.

Така ще усетят наистина атмосферата и красотата на града. Винаги съм бил поддръжник на идеята, че туристите трябва да бъдат привличани към събития извън курортите, за да посещават града ни. Богатият спортен и културен календар на Варна дава огромни възможности за това.

- Как реализирате инициативата за превръщане на Варна в дестинация за 4 сезона?

- Развитието на спа туризма, богатите природни дадености на Варна и региона, включително минералните извори, комбинирани с активното навлизане на нискотарифните авиокомпании на летище Варна и разнообразния културен календар, могат да бъдат развивани много по-динамично. Знаете, че

вече са открити

връзки до 10 нови

дестинации по

въздух от Варна

И резултатите са налице - от началото на годината до юли на летището отчитат над 30% ръст в сравнение с миналата година. Амбицирани сме внимателно да развиваме и културния календар. Есента във Варна е прекрасна и серията барокови концерти - една нова част от музикалния фестивал “Варненско лято”, вече продължават почти до края на септември.

- През 2017-а Варна беше Европейска младежка столица. Какви са резултатите от домакинството?

- Призът “Европейска младежка столица” е титла в развитие. Ние работим за нейното надграждане и много от проектите, които бяха започнати през 2017 г., днес имат възходящо продължение. Например събитието Innowave, което предизвика фурор сред IT експертите.

Предстои второ издание - през октомври InnowavePre Summit 2018 ще събере във Варна мениджмънта на 4 дигитални хъба от Европа, както и

представители на

висшия мениджмънт

на Apple, Google,

Amazon, Epay,

Alibaba.com,

Yandex, Dell, Twitter, Booking, TripAdvisor и други.

Младежкият профил на Варна и по-добрата мобилност станаха предпоставка и за създаване на по-добра бизнес среда. Само за 2 г. бяха открити много офиси на аутсорсинг и IT компании, а търсенето на квалифицирани млади хора с добра чуждоезикова подготовка е много голямо.

- Ще се превърне ли Варна в град на знанието?

- Град на знанието означава създаване на условия за образование и развитие. И ние работим в тази насока - ето например за образование в бюджета на Варна за 2018 г. са предвидени над 118 млн. лв., което е 30% от макрорамката на бюджета.

Извън тези средства работим по проекти по оперативни програми за реновиране на 7 училища и 3 детски градини на обща стойност 16,3 млн. лв., както и на две професионални гимназии.

- На какъв етап е проектът за нова сграда на варненската библиотека?

- Това е един много амбициозен проект на община Варна и обща кауза с екипа на библиотека “Пенчо Славейков”. Подкрепят ни всички варненци, които искат да има ново културно пространство в града - не само като дом за книжното богатство, но и с галерии, изложбени и концертни зали.

Организирахме

международен конкурс,

в който се включиха

над 300 архитектурни

бюра от цял свят

Сградата ще бъде със 17 500 кв. метра разгърната площ и подземен паркинг с 330 паркоместа.

Вече има разрешение за строеж на обекта, имаме и предложения от побратимени с Варна градове за работа по съвместни проекти в сферите на библиотекознанието и дигитализацията на книжния фонд.

Финансиране търсим от различни източници.

- През 2019 г. Варна ще бъде Европейски град на спорта, какви събития да очакваме?

- Първо през септември Варна ще бъде световна столица на волейбола. И това е огромна чест за нашия град. Варна е българският град, който ще приеме най-много мачове от световното първенство по волейбол за мъже.

Страната ни ще започне участие на 9 септември в зала “Конгресна” в Двореца на културата и спорта, когато националите ни ще открият надпреварата срещу Финландия.

Момчетата на Пламен Константинов могат да разчитат на огромната подкрепа от варненската публика, която създава уникална атмосфера в залата. Тя не може да се преразкаже, трябва да се преживее, затова каня всички фенове на волейбола през септември във Варна.

Иначе спортните прояви догодина ще бъдат много, със сигурност градът ни ще бъде част от поредното издание на международната ветроходна регата, когато най-красивите ветроходи ще акостират на Морската гара.

- А как върви работата по строителството на двата стадиона?

- Стадион “Варна” е

част от проблемите,

които наследих, но

и за които успешно

намираме решение

В дружеството “Спортен комплекс Варна” общината притежава 35% от капитала, а представител в общото събрание на дружеството се избира от общинския съвет. Информацията, която ми е предоставена, е, че строителството продължава.

Намерихме изход и за стадион “Спартак”, също занемарен от десетилетия. МС отпусна 1,398 млн. лв. на Варна за ремонт на съществуващите трибуни и съоръжения. Благодаря на премиера Борисов и на правителството за поредната подкрепа за Варна.

С тези средства, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще изградим нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна система, ВиК и елинсталации, които са компрометирани.

Със средства от общинския бюджет пък планираме да изградим нова трибуна, така както сме се договорили с ръководството на клуба. Ще бъдат взети всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на спортното съоръжение.

Работим оперативно и с клуба, и с общинския съвет, надявам се стадион “Спартак” скоро да има нов облик и да се превърне в добро място за футбол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber