Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006439 Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание www.24chasa.bg

Историята не е слугиня на политиката, не ги помакедончвайте, казва историкът

-115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание стана повод за спорове след изказване на македонския премиер Зоран Заев, че то е само македонско. И скопски историци преди това твърдят, че е било въстание на ВМОРО, без никаква поддръжка от България. Каква е истината?

- Въстанието е подготвено от Вътрешната македоно-одринска организация (ВМОРО) и се нарича Илинденско-Преображенско. Това е българско въстание по всички документи, включително и чуждите консули на Великите държави говорят, че в него участват българи. Никъде няма думата македонци.

Но в Скопие отдавна разделят въстанието на две. Казват:“Ние взимаме Илинденското на запад от Места, а на вас, от нас да мине, оставяме Преображенското. Това е една фалшификация след Втората световна война, която се е насадила от учебниците в съзнанието на поколенията. И оттогава досега няма промяна.

Забелязах на срещата в Благоевград, че двете страни - Македония и България, се бяха споразумели да не казват чие е въстанието и чий е Гоце Делчев, за да не се скарат. Но сделка с историята няма как да се прави. Защо се събират точно на 2 август и защо точно пред паметника на Гоце Делчев? Историята не може да бъде премълчана, но виждам, че тя пречи. Затова искат да я загърбим. Само че да не искат от нас, историците, да правим сделка със скопските фалшификатори. Така ще ги нарека, защото познавам голяма част от колегите. За тях това е професия. Ако в документите пише македонски българи, те четат, че пише македонци. Просто живеят от фалшификацията.

- Според вашия покоен колега Божидар Димитров въстанието не е вдигнато от ВМОРО, а от ТМОРО - Тайна македоно-одринска революционна организация, която е създадена от българското военно разузнаване. По думите му е ръководена от българските офицери Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, генерал Цончев, полковник Коста Янков. Споделяте ли това мнение?

- Всъщност във въстанието участват и представители на Върховния македоно-одрински комитет, макар той тогава да е официално забранен от българското правителство. В него участват български офицери, които си вземат отпуск, а някои от тях напускат армията, да не ги разкрият, ако бъдат убити.

Първоначално, през есента на 1902 г. Върховният комитет обявява Горноджумайското въстание.Чак след него е Илинденско-Преображенското въстание.

- Каква е целта му?

- Въстанието цели да се изпълни Берлинският договор за политическа автономия на Македония и Одринска Тракия. Далечният замисъл на основателите на революционната организация, която е българска, е това да е преход към присъединяване към Княжество България. По примера на присъединяването на Източна Румелия към Княжество България това е трябвало да стане и с Македония и Одринска Тракия. Но Османската империя и съседите й знаят, че това не трябва да се позволява. Вместо това обещават реформи, но всъщност те не се осъществяват до балканските войни.

- Аргумент на историци в полза на това, че въстанието е българско, е, че нито един документ от онова време не е на македонски, сръбски, гръцки или на албански език, а всички са на български. Така ли е?

- Напълно вярно. Съществуват и документи, носещи обръщение на Главния щаб на въстанието до българското правителство. То, разбира се, изпраща офицери, оръжие, но ако тогава България е влязла във война с Османската империя, съседите предварително са щели да участват във война срещу нея. Само че нито сърби, нито гърци са щели да позволят България да освобождава Македония през 1903 г. Неслучайно до Балканската война после се направи Балканският съюз. Впрочем Скопие издаде сборник за четите, при това позовавайки се на турски документ. Но там македонски чети няма, има български, сръбски и гръцки.

- Според скопските историци България е забранила участието в “македонската борба”. Нашите пък отговарят, че това е било проформа заради натиска на Великите сили. Но оръжието е взето от българските казарми, а Божидар Димитров говори за леене на бомби одринки в три работилници в Кюстендил. Вярно ли е?

- Вярно е. Защото Кюстендил е вратата към Македония. А ВМРО там е много силно - имат и складове, и бомби леят. Разбира се, правителството официално казва “не”, но насилието поражда насилие, българите въстават. Но тук не показваме отношение, защото подписалите Берлинския договор веднага пращат нота в София: “България не трябва да се намесва във вътрешните работи на Османската империя!” Макар и неофициално, всички български правителства са подкрепяли борбата на българите в Македония и Одринска Тракия - и политически, и дипломатически, и военно. Включително и с изпращането на офицери, които временно са излизали от армията и след това отново са се връщали. Известен например е случаят с полковник Борис Дрангов, който напуска многократно Военното училище, където е преподавател, бие се в Македония и отново се завръща. Организацията работи с българското военно разузнаване, освен това трупаме боен опит. Много сведения постъпват и от хора на организацията, свързани със секретарите на нашите консулства, които по това време са и търговски представителства. А работещите там са офицери от българското разузнаване под прикритие. Работят също с българските учители в училищата, които се финансират и ръководят от екзархията и от българското правителство. Така че всичко е общо, с една обща кауза. Но сме внимавали да не предизвикаме гнева на Високата порта, откъдето непрекъснато са се оплаквали.

- Какво не знаем за това въстание?

- По случай неговата 100-годишнина преди време организирахме международна научна конференция и направихме сравнение между него и Априлското въстание. Илинденско-Преображенското е много по-дълго по трайност и обхват, но няма международния шанс да предизвика поредната Източна криза. Докато Априлското въстание, което бе смазано, завърши с политическа победа, защото предизвика намесата на Русия и Руско-турската война. Нещо, което Илинденско-Преображенското въстание не успя да постигне. По времето, когато избухва, Русия се готви за война с Япония в Далечния изток. Тогава тя е изместила интересите си в Азия и е против всякакво въстание в Македония и Одринска Тракия. Освен това съседните държави, поучени от опита на Източна Румелия в Съединението, са решени да не допуснат това да се повтори. Няма как да се борите за политическа автономия и после да скандирате “Да живее Съединението!” Затова Русия предупреждава:“Ако вие се намесите в Македония и Одринско, ние няма да ви спасяваме от Османската империя!” Както става впрочем в злощастното лято на 1913 г., когато османците нахлуват в Одринска Тракия и подлагат българите на геноцид.

- Какви са последствията от Илинденско-Преображенското въстание след края му?

- След него щабът на армията започва да подготвя планове за война срещу Османската империя. Имаме дивизионна организация, армията се удвоява при мобилизация, правят се военни поръчки, сформира се скорострелна артилерия. Планът за война е свързан с въстание на българите в Македония и Одринска Тракия. Въстание така и не се вдига, но се организира 15-хилядно македоно-одринско опълчение, което по време на войната е в редовете на българската армия. Не на сръбската и не на гръцката! И точно това опълчение, както и въстанието, скопските фалшификатори делят. Казват, че в Илинденската му част са участвали 11 хиляди македонци, а в Преображенската - около 4000 българи. Истината е, че те всички са били заедно и са били българи.

Ние не пречим на някого да се определя като македонец, но тяхната драма е, че дядовците им са били българи. Затова не бъркайте по гробовете на загиналите да ровите костите им и да ги помакедончвате посмъртно! Защото това е морално престъпление.

До края на Втората световна война историята ни с Македония е обща! И тя е българска история. Колкото и комисии да направим, няма как да стане сделка. Макар да знам, че на политиците им се иска.

Средновековният богослов Тома Аквински е казал :“Философията е слугиня на богословието!” А аз казвам - историята не е слугиня на политиката!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Петър Стоянов: Битката за Европа изисква лидерство, а не чиновническа рутина

Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. След два дни ще чуем годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на Съюза”. А след 8 месеца предстоят избори за Европейски парламент.

Роман Василев: Разследвахме “Топаз мел” на Миню Стайков през 2010 г. за фиктивен износ на зърно

Имаше дело и за 250 000 бутилки алкохол с фалшиви бандероли и с логото на “СИС Индустрийс”. Двата случая бяха пратени на прокуратурите в Бургас и Русе, казва бившият зам. градски прокурор на София -Г-н Василев, преди дни стана известно, че Софийската градска прокуратура е разследвала фирми на Миню Стайков.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber