Турската опозиция губи от Ердоган, после си губи ума

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7002484 Турската опозиция губи от Ердоган, после си губи ума Турската опозиция губи от Ердоган, после си губи ума www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

От 24 юни, когато турският президент отбеляза тринайсетата си поредна изборна победа, неговите опоненти са в състояние на свободно падане с главата надолу. Тяхното тъжно положение улавя фундаменталния проблем на турската политика: опозицията не разполага с идеи и й липсва вдъхновение, а лидерите й ги е грижа повече да запазят местата си, отколкото да запазят страната в добро състояние.

Турската опозиция се яви на президентските и парламентарни избори с усещане за неотложност. През април 2017 г. Ердоган спечели с лек превес референдум по конституционни промени, който превърна парламента във формалност и проправи пътя към имперското президентство, за което той отдавна копнееше. Като млад кмет Ердоган злокобно сравняваше демокрацията с трамвай, на който просто може да се качи, докато стигне спирката си, а после да слезе. С най-новата му победа изглежда този пословичен трамвай на демокрацията най-накрая стигна спирката на Ердоган.

С приключването на тазгодишния предизборен сезон, много турци получиха усещането, че е в ход промяна. Опозицията отклони гамбита на Ердоган да ги изтласка от състезанието, включвайки в редиците си "Добра партия" на Мерал Акшенер, отцепила се от Партията на националистическото действие (ПНД), след като ПНД се съюзи с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. В месеците преди изборите опозиционният съюз съумя да надмогне различията си и да се съюзи в общото си желание да свали Ердоган от власт. Коалицията им събираше в едно секуларисти, националисти, консерватори и либерали, които при обичайни обстоятелства, никога не биха се обединили.

Те дори намериха Давид, който да се изправи срещу Голиат на Ердоган, в лицето на кандидата на Народнорепубликанската партия (НРП) Мухаррем Индже, бивш учител по физика, чийто народен чар, язвителност и прям изказ се оказаха рядък пример за съответствие с политическите умения на Ердоган.

С първите изборни резултати високите очаквания на опозицията бяха разбити на пух и прах. Те бяха уверени, че най-малкото ще задържат Ердоган под 50-те процента подкрепа и ще осигурят балотаж; вместо това Ердоган спечели 52,5 процента от гласовете. Индже получи близо 31 на сто, а другите двама опозиционни кандидати сумарно събраха по-малко от 16 на сто.

Като погледнем назад, да се изправиш срещу Ердоган винаги е било достойно, но обречено на неуспех начинание. Опозиционните групи са се оказвали лице в лице с несъпоставими неравенства. Ердоган използваше всяко преимущество на властта; имаше всички държавни ресурси на свое разположение, а медиите са почти напълно под неговия контрол.

Бившият президент Абдуллах Гюл, чиято кандидатура беше спрягана, отстъпи, след като началникът на Генщаба на армията се яви на прага му. Макар Гюл да изтъква, че това е било само посещение от любезност, е трудно да се избегне впечатлението, че той е бил отстранен от съревнованието. За другите кандидати натискът бе дори по-голям. Президентският кандидат на прокюрдската демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, задържан въз основа на изфабрикувани обвинения за тероризъм, води кампанията си от затвора. При подобни обстоятелства победа на опозицията е задача толкова невъзможна, колкото и прокопаване на тунел с лъжица.

Сред избирателите на опозицията търпението е почти напълно изчерпано. Те искат да падат глави, като се започне от самия връх, а гневът им няма да пощади никого.

За секуларистите лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу е бита карта. Кълъчдароглу е лидер на водещата опозиционна сила от 2010 г. Изборите миналия месец бяха деветата загуба под неговото ръководство и изглежда най-накрая той е загубил симпатиите.

Съюзниците на Индже се надяваха, че той ще може да яхне вълната на президентската си кандидатура, за да измести Кълъчдароглу като реванш на изборите за партийно ръководство през февруари, които Индже изгуби. Това обаче ще бъде трудна битка, тъй като съдбата на Кълъчдароглу ще бъде решена от "суперделегати", които самият той е избрал.

Само няколко дни, след като обяви кандидатурата си, Индже спечели достатъчно подкрепа, за да предизвика избори за ръководство на партията. През последната седмица обаче палачинката се обърна, много делегати оттеглиха подкрепата си, както се твърди под принуда от партийното ръководство, а поддръжниците на Индже се заканват да отнесат въпроса към съда.

Най-сериозният проблем на Индже обаче е, че и той самият не излезе от изборите незасегнат. В изборната нощ Индже, който обеща, че "ще се бори до дупка", вместо това отстъпи от съревнованието, като изпрати на телевизионен журналист съобщение в Whats App, в което визира Ердоган: "Човекът спечели". След това изчезна яко дим, предизвиквайки истерия в Туитър. Когато Индже отново се появи на следващия ден, сякаш нищо не се е случило, много от поддръжниците му бяха бесни. В повечето страни навременното и просто отстъпване би било сметнато за достойно, но в Турция то е равносилно на измяна.

Нещата не са по-обещаващи и в "Добра партия" (ДП), чието следизборно съвещание миналия уикенд, премина в конкурс по надвикване. Акшенер, която е бивш министър, доби популярност с бунта, който поведе срещу Девлет Бахчели, лидера на твърдолинейната ПНД - партия, която преди беше в опозиция, но оттогава навлезе още по-дълбоко в орбитата на Ердоган. По време на изборите Акшенер подразни много свои бивши съюзници от ПНД, като ги номинира за кандидати от оспорвани изборни райони (където мнозина от тях изгубиха), а запази най-добрите места за хора, радващи се на широки симпатии. В действителност ПНД на Бахчели излезе от изборите по-силна от всякога, а представянето на ДП беше под всички изборни прогнози. Макар че Акшенер обяви, че няма намерение да се кандидатира повторно за председател на партията, има дирижирано усилие от страна на нейни поддръжници да осигурят достатъчно гласове за номинацията й, а това, в случай че те успеят, е нещо, което би осигурило преизбирането й на принципа на единодушното одобрение. (Критиците на Акшенер са на мнение, че това е бил нейният план от самото начало).

Междувременно ДПН също е в криза, не само заради това, че мнозинството от лидерите й са в затвора. Партията е обхваната от противоборства между левите и десните й фракции. Лявото крило на ДПН вижда възможност в лидерската криза на НРП и твърди, че завой от платформата на кюрдски национализъм към ляв прогресивизъм значително ще разшири нейната привлекателност в национален мащаб, особено сред недоволните млади гласоподаватели, и може би ще я превърне във водещата опозиционна сила в страната. Фактическият лидер на партията Селяхаттин Демирташ си спечели отдадени последователи сред клонящите на ляво избиратели, особено младежите и жените.

Но мнозина в дясното пространство на партията, дългогодишни ветерани на кюрдското националистическо движение, смятат призивите за завой на ляво за загърбване на действителната мисия на партията, а именно кюрдската еманципация. Макар че партията отрича каквито и да било връзки с войнствени групировки, е трудно да се отрече, че Кюрдската работническа партия (ПКК) хвърля дебела сянка върху ДПН.

Икономиката затъва, цените скачат, насилието се влошава, а страната все повече се отклонява от Запада. Междувременно политиците, които могат да забавят или да спрат свободното падане на Турция, са заети да се нападат помежду си, да сипят обиди и да се сочат с пръст. Докато се препират, изглежда нехаят за надигащата се буря: гневът на милиони гласоподаватели, които се умориха надеждите им да бъдат пропилявани от лекомислени политици. Ако продължат по същия начин, скоро може да останат и без избиратели, които да ухажват.

Турската опозиция се бори за живота си. За съжаление лидерите й сякаш са се примирили с нейната смърт - стига само те да умрат в своите кресла.

(БТА)

Други от Анализи

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

За връзката МВР - охранителен бизнес Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР.

Как Ердоган може да свали Тръмп

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган? Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне. Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече

Забравете за висока пенсия

Българската система нагледно доказва как 2 е по-малко или в най-добрия случай равно на 1, а спасението могат да са само лични спестявания или инвестиции Забравете, че някога ще получите висока пенсия, която да ви стига! Забравете, че някога децата ви ще получават висока пенсия, която да им стига! Забравете го и за внуците си!

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Бенчо го чака световна слава

Как изобщо са му издали ловен билет при толкова напреднала инвалидност? Не е честно, че никой не се задълбочава във версията на Бенчо Бенчев. “Оказах се в неподходящ момент на най-неподходящото място”, казва той, но не среща съчувствие. Прокуратурата го громи, претърсват му имотите, във фейсбук му се подиграват,

Коментар на седмицата №2: Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата

Учени обявиха, че сме влезли в гореща епоха, искат строги мерки до 2020 г. Дори и да се спазят целите в Парижкото споразумение, което повечето държави в света подписаха, за да спрат климатичните промени, глобалното затопляне вече не може да бъде спряно. Според учени влизаме в т. нар. гореща епоха и средните температури ще се вдигнат с 4 до 5

Дума на седмицата: Очите

Зрителен орган, възпят в песни и поезия, прякор на несебърски мафиот Не е лесно да убедиш хората да ползват разсъдък вместо очи, казва преди векове френският писател Бернар дьо Фонтьонeл, умрял през 1757 г. Това е една от милионите мисли, изречени или написани за зрителния орган на хората. Очите вълнуват не само офталмолозите, които ги лекуват,

Защо нямаме българска Копакабана

И как се каляваха чувствата на релаксиращия българин към черноморските плажове Когато някой ни допада, казваме “мой човек”, “точен човек”, “върхът е”, “от моята кръвна група”. В Англия използват израза “Това е моята чаша чай”. А в Бразилия - “Това е моят плаж”. И не е чудно за страна с над 11 000 километра крайбрежие.

Да яхнеш консервативната вълна

Старата десница катастрофира, защото предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяващи знамето на дъгата Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни. Авторът й ми е по-скоро симпатичен и всъщност реагирам не на неговата публикация, а на стотици, а вероятно и хиляди подобни текстове,

Бенчо го чака световна слава

Как изобщо са му издали ловен билет при толкова напреднала инвалидност? Не е честно, че никой не се задълбочава във версията на Бенчо Бенчев. “Оказах се в неподходящ момент на най-неподходящото място”, казва той, но не среща съчувствие. Прокуратурата го громи, претърсват му имотите, във фейсбук му се подиграват,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber