Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7001982 Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата www.24chasa.bg

Учени обявиха, че сме влезли в гореща

епоха, искат строги мерки до 2020 г.

Дори и да се спазят целите в Парижкото споразумение, което повечето държави в света подписаха, за да спрат климатичните промени, глобалното затопляне вече не може да бъде спряно. Според учени влизаме в т. нар. гореща епоха и средните температури ще се вдигнат с 4 до 5 градуса по Целзий в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха, което ще доведе до катастрофални последици за човечеството.

Парижкото споразумение от 2015 г. има за цел да ограничи затоплянето до под 2 градуса. За целта подписалите го държави се задължават да намалят драстично емисиите от въглероден двуокис като през 2070 г. такива емисии вече не би трябвало да има. Няма нито една страна обаче, която да успява да спазва споразумението засега.

Едно от най-драстичните последствия за климата ще е

покачване на

океаните с

10 до 60 метра

“Това ще превърне света в място, което ние не познаваме”, предупреждават учените от Потсдамския институт за изследване на климата. Според тях промяната дори и в един елемент в екологичната система ще доведе до ефекта на доминото и ще се промени и всичко останало. Сред най-опасните фактори за климата са топенето на арктическата шапка, измирането на амазонската джунгла и затоплянето на горните слоеве на почвата в Русия, Канада и Северна Европа. Всички тези процеси са свързани едни с други и веднъж в ход, не могат да бъдат спрени. Това може да застраши цялата цивилизация.

Като пример за това колко непредвидими и тежки могат да са последствията от промяната в климата учените сочат промяната на слънчевата светлина, която Земята рефлектира, причинена от топенето на ледовете по полюсите. Изчезващата ледена шапка оставя големи тъмни петна, които абсорбират топлината и се загряват още повече, като така ускоряват топенето на ледовете. Тази спирала трудно може да се прекрати. Нивото на световния океан ще се вдигне с 10 до 60 метра и ще бъдат залети цели държави. Ще измрат цели видове животни и растения, като това ще се отрази пагубно и на реколтите. За горите увеличаването на средната температура дори с 2 градуса вече е пагубно.

Можем ли да направим нещо срещу това катастрофално развитие?

Учени препоръчват радикалното намаляване на вредните емисии, най-вече на изхвърлянето на въглероден двуокис. “Трябва да се промени изцяло отношението човек - природа. Имаме нужда от нови ценности и нови възгледи и те да са ориентирани изцяло към това как да не се вреди на природата”, предупреждават учените.

Един от вариантите е да се намери начин за “улавяне” на емисиите въглероден двуокис и те да бъдат складирани и преработвани. Трябва да се спре добивът на енергия, добивана от въглища, да се засили работата по електродвигателите, да се финансира много по-стабилно всяко изследване за опазване на климата, тежката индустрия трябва да се промени из основи, изброяват те. Най-късно през 2020 г. светът трябва да вземе завоя, иначе ще бъде твърде късно, смятат те.

Кои са основните

проблеми пред

климата

Покачването на температурите

От края на ХIХ век до днес температурите са се качили с 1 градус. Прогнозите са те да се вдигнат с още 4-5. Има големи спорове дали в момента сме просто свидетели на периодично затопляне на климата, или то е причинено от човешка ръка. Факт е, че десетте най-горещи години досега са все след 1997 г., като рекордьор е 2016-а. 2017-а е на второ място.

При една-единствена гореща година може да говорим за случайност, но при 10 една след друга имаме закономерност, смятат учени, цитирани от “Зюддойче Цайтунг”. Няма друго разумно обяснение за затоплянето освен изхвърлянето на вредни газове в атмосферата.

Колко въглероден двуокис се изхвърля в атмосферата?

Концентрацията му през 2016 г. е била по-висока от всякога. При това поне през последните 3 г. има стагнация в употребата на фосилни енергийни източници. Общо 32 гигатона въглероден двуокис е изхвърлен в този период. Това задържане се смята за успех, тъй като не е попречило на икономическия възход. Проблемът е, че въглеродният двуокис остава много дълго в атмосферата и газовете, отделени днес, ще мъчат и следващите поколения.

Колко бързо се покачва нивото на океана?

До днес – с 32 сантиметра. Смяташе се, че до 2100 г. се очакват между 50 и 80 см повишение. Само топенето на ледовете в Арктика може да вдигне нивото с цели 60 м. Доскоро се смяташе, че ледът на Южния полюс ще започне да се топи много по-късно, но последните проучвания показват, че този процес е започнал.

Други от Анализи

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

За връзката МВР - охранителен бизнес Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР.

Как Ердоган може да свали Тръмп

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган? Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне. Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече

Забравете за висока пенсия

Българската система нагледно доказва как 2 е по-малко или в най-добрия случай равно на 1, а спасението могат да са само лични спестявания или инвестиции Забравете, че някога ще получите висока пенсия, която да ви стига! Забравете, че някога децата ви ще получават висока пенсия, която да им стига! Забравете го и за внуците си!

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Бенчо го чака световна слава

Как изобщо са му издали ловен билет при толкова напреднала инвалидност? Не е честно, че никой не се задълбочава във версията на Бенчо Бенчев. “Оказах се в неподходящ момент на най-неподходящото място”, казва той, но не среща съчувствие. Прокуратурата го громи, претърсват му имотите, във фейсбук му се подиграват,

Коментар на седмицата №2: Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата

Учени обявиха, че сме влезли в гореща епоха, искат строги мерки до 2020 г. Дори и да се спазят целите в Парижкото споразумение, което повечето държави в света подписаха, за да спрат климатичните промени, глобалното затопляне вече не може да бъде спряно. Според учени влизаме в т. нар. гореща епоха и средните температури ще се вдигнат с 4 до 5

Дума на седмицата: Очите

Зрителен орган, възпят в песни и поезия, прякор на несебърски мафиот Не е лесно да убедиш хората да ползват разсъдък вместо очи, казва преди векове френският писател Бернар дьо Фонтьонeл, умрял през 1757 г. Това е една от милионите мисли, изречени или написани за зрителния орган на хората. Очите вълнуват не само офталмолозите, които ги лекуват,

Защо нямаме българска Копакабана

И как се каляваха чувствата на релаксиращия българин към черноморските плажове Когато някой ни допада, казваме “мой човек”, “точен човек”, “върхът е”, “от моята кръвна група”. В Англия използват израза “Това е моята чаша чай”. А в Бразилия - “Това е моят плаж”. И не е чудно за страна с над 11 000 километра крайбрежие.

Да яхнеш консервативната вълна

Старата десница катастрофира, защото предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяващи знамето на дъгата Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни. Авторът й ми е по-скоро симпатичен и всъщност реагирам не на неговата публикация, а на стотици, а вероятно и хиляди подобни текстове,

Бенчо го чака световна слава

Как изобщо са му издали ловен билет при толкова напреднала инвалидност? Не е честно, че никой не се задълбочава във версията на Бенчо Бенчев. “Оказах се в неподходящ момент на най-неподходящото място”, казва той, но не среща съчувствие. Прокуратурата го громи, претърсват му имотите, във фейсбук му се подиграват,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber