Поскъпването на хляба вече изглежда неизбежно, щом като навсякъде - и в близката, и в далечната чужбина зърното тази година е по-скъпо, отколкото беше миналогодишната реколта.
Лошото обаче е там, че дъждовете някъде и изгарящото слънце другаде не само намалиха реколтата, но и понижиха качеството на хлебната пшеница. Излиза, че ще ядем по-скъп хляб, но с по-лошо качество. И за да го маскират, производителите може да го тъпчат с нови количества добавки и консерванти. Независимо че от години насам той става все по-безвкусен. Разнообразието от семена и какви ли не добавки в него трудно може да прикрие липсата на вкус и това, че многообразието при хлебните изделия е само привидно.
Всъщност хлебарският бранш, в който винаги е имало много голям сив сектор, е доказателство за това докъде води криворазбраният популизъм. Когато всичко е в името на ниската цена, а се пренебрегва най-важното - качеството.