Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993839 Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание www.24chasa.bg
Младен Маркоски главен директор “Финанси” на “А1 България”

След близо 10-годишен период на спад на приходите и печалбата от 2016 г. насам постигаме отлични резултати, посочи Младен Маркоски главен директор “Финанси” на “А1 България”

С бранда А1 ние предоставяме качествено ново изживяване, услуги и обслужване

- Може ли вече да се измери ефектът от налагането на марката А1 в България, г-н Маркоски?

- Ефектът от ребрандирането на голяма компания не може да се измери за толкова кратко време. Това, което може да се отбележи на този етап, е новата енергия, която новото име даде на служителите ни. Надяваме се този импулс да се пренесе и сред нашите клиенти и ако съдя по техните първоначални реакции, нещата са много положителни. Както може би знаете, освен че се ребрандирахме чисто визуално, ние поехме ангажимент да предложим на клиентите си гарантирана мрежа, лесен достъп до най-новите технологии и лоялно отношение и удобство - това за нас ще е най-важният индикатор за успешно ребрандиране.

Относно бюджетната част на ребрандирането - постигнахме изцяло заложените цели като време за реализиране на проекта и финансиране. Успяхме да осъществим ребрандирането с половината от предвидения бюджет, което за нас е значителен успех.

- Заслужава ли си инвестицията в смяната на известно име като “Мтел” със сравнително непознатото за България А1?

- Ребрандирането е не само локално, но и групово решение. Наистина “Мтел” бе солидна и наложила се марка. Но

с А1 ние

предоставяме

качествено ново

изживяване,

услуги и обслужване. Това е инвестиция, с която целим да станем още по-добри и да обединим цялото портфолио от услуги, които предлагаме. Това е инвестиция за създаването на цялостен облик на А1 Group. Този проект за ребрандиране е трети в моята кариера, който е и най-професионално изпълненият.

- Продължава ли тенденцията за увеличаване на приходите на “А1 България”?

- Радвам се, че съм част от новия мениджърски екип на компанията. В този състав и за последните две години успяхме да обърнем изцяло тенденциите във финансово отношение. След близо 10-годишен период на спад на приходите и печалбата от 2016 г. насам постигаме отлични резултати. За нас е важно да запазим този положителен път - той показва на нас, а и на клиентите ни, че компанията расте и се развива в правилната посока.

За първата половина на тази година

финансовите

ни резултати

са по-добри,

отколкото за същия период на миналата година въпреки разходите за ребрандирането.

Приходите ни за полугодието се увеличават с 5,2% до 217,5 млн. евро, а оперативната ни печалба - с 9,7% до 67,6 млн. евро. Най-голяма заслуга имат фиксираните услуги, където повишихме продажбите на специализирани корпоративни решения и продължихме с отличното развитие на собствените ни спортни канали MAX Sport.

Отбелязваме и ръст в мобилните услуги, където все повече бизнес клиенти ни се доверяват, както и в продажбите на устройства. Успяваме да подобрим и средния приход от абонат с 3,3% до 5,5 евро - нещо, което е изключително трудно на нашия ценови ориентиран пазар и показва, че предлагаме наистина качествени услуги.

- Каква е стратегията ви за развитие?

- Най-общо казано стратегията ни е насочена към устойчив и продължителен ръст на приходите, който може да се постигне по два начина - чрез увеличаване базата клиенти или чрез по-висок среден приход на абонат. Ние работим и в двете насоки, като предлагаме все повече и повече качествени услуги и съдържание. Трябва да се знае, че поддържането им има своята цена. Високото качество изисква съответните усилия и инвестиции, а ние се стараем да гo предоставяме на клиентите си на адекватни цени.

- Това означава ли, че е свършило времето на ниските цени?

- Не говорим за поскъпване, а за това, че предлагаме повече услуги и съдържание в пакетите си, а те струват съответната цена. През миналата година започнахме да предлагаме и съдържание със спортните ни канали. През тази година там ще може да се гледат и мачовете от Шампионската лига и италианската Серия А. Насочваме се и към други проекти, като навлизане във финансовия сектор. Наскоро обявихме старта на дигиталния портфейл А1 Wallet, с който могат да се правят безконтактни разплащания със смартфон, да се изпращат пари в страната и чужбина без такса и да се плащат сметки чрез тази за услуги от А1.

След средата на август ще предложим и А1 кредитна карта, която ще има преференциална лихва за клиенти на А1 и ще е без такси при теглене от банкомат в чужбина и страната и без такса за обслужване.

- Има ли оператори, които предлагат пиратско съдържание?

- Да, особено в по-малките населени места има оператори, които излъчват по няколкостотин канала, а не плащат за тях, което не е честна и легална конкуренция. Поради това сме си поставили за цел

да започнем

сериозна

борба срещу

пиратството,

защото то ощетява всички, включително държавния бюджет.

- Склонни ли са клиентите да платят повече за повече услуги или е обратното?

- Мисля, че потребителите в България все повече оценяват и търсят качеството. Цените в мобилния сегмент падат вече над 20 г. Няма друг сектор, в който това да се е случило. Клиентите ни очакват да им предложим най-доброто и затова продължаваме да инвестираме в мрежата и очаквам да сме първият оператор в България, който ще предложи и 5G услуги.

Аз смятам, че цената не може да е единственото конкурентно предимство в дългосрочен план.

А1 дава повече

на клиентите си

и мисля, че те

го оценяват

Ние предлагаме фиксирани услуги, мобилна телевизия, дигитални услуги, собствено съдържание, умни решения за дома и за градската среда и предстои да представим още много нови неща, които ще поставят живота на хората на по-високо дигитално ниво.

- Получихте наградата за финансов директор на годината. Как оценявате отличието?

- Отличието CFO of the year на Ernst & Young е най-престижната награда в областта на финансите. За мен беше огромна чест да я получа. Веднага ще кажа, че наградата се дължи на изключително високия професионализъм и усилия на целия ми екип, не е само моя заслуга.

Това е една наистина висока оценка на труда ни в изминалия период. Бих искал да подчертаяпостиженията ни в управлението на ликвидността, прецизното планиране и прогнозиране, прозрачното рапортуване, коректното и навременно идентифициране на риска.

Наградата е голямо постижение, и в същото време голям мотив за още по-усърдна работа и още по-добри резултати.

- Подкрепяте ли инициативата за намаляването на роуминг цените със Западните Балкани?

- Регулаторите все още гледат на операторите като на компании, които печелят много пари, а това отдавна не е така. Въпреки това смятам, че намаляването на цените на роуминга в Западните Балкани ще позволи на хората да общуват по-свободно. Ние въведохме специален роуминг план още през май 2017 г. преди темата за регулацията в страните от Западните Балкани да стане актуална. Смело мога да кажа, че това промени начина на общуване на всички наши абонати, които пътуват до Сърбия и Македония - клиентите на А1 провеждат повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan.

CV:

Финансовите хора често остават на заден план, въпреки че носят голяма отговорност и вземат важни решения. Едно от имената в тази сфера, което излезе на преден план през последния месец, е Младен Маркоски - главен директор “Финанси” на А1. Той получи едно от най-важните признания у нас - наградата CFO of theYear 2018 в категорията “Цялостен принос” от престижния едноименен конкурс. “24 часа” го потърси за мнение за ребрандирането на една от най-големите български компании, за това как негативната тенденция се обръща в стабилен ръст и за динамиката на телеком пазара у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber