Доц. Радосвет Горнев: Губим един стадион хора от рак за 1 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991982 Доц. Радосвет Горнев: Губим един стадион хора от рак за 1 г. Доц. Радосвет Горнев: Губим един стадион хора от рак за 1 г. www.24chasa.bg
Началникът на Клиниката по обща хирургия в УБ“Лозенец” доц. Радосвет Горнев на тазгодишното награждаване на "Лекарите, на които варваме" СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Бързи тестове в домашни условия  могат да насочат към рак на дебелото черво

В ЕС само България, Румъния и Словакия нямат скринингови програми за колоректален карцином, а открие ли се в ранен стадий, той е лечим

Хората с роднини, заболели от рак на дебелото черво, да се изследват профилактично

Наднорменото тегло, пушенето, алкохолът и некачествените храни са рискови за заболяването

При промяна в начина на дефекация да се потърси лекар

С началника на Клиниката по обща хирургия в УБ“Лозенец” разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА

- Доц. Горнев, имате идея в България да се направи скринингова програма за рак на дебелото черво. Разкажете повече за нея.

- Ракът на дебелото черво атакува хора в активна възраст – най-вече над 50 г. , но все по-често и по-млади. Този рак е лечим, но трябва да е диагностициран в ранен стадий. Затова е нужна скринингова програма. Основните начини за скрининг са две – на популационна основа, т.е. да се изследват всички хора над определена възраст. Или скрининг за откриване на рискови групи – хора над 50 г., такива, които имат родственици със заболяването, или с предшестващи операции, например дебелочревни. Правят се елементарни тестове – за

откриване на

скрито кървене

или фекалени имунохистохимични тестове. Те не са скъпи и се правят в домашни условия. Второто ниво на скрининг е колоноскопията. За нея обаче трябват условия и пациентите трябва да са подготвени.

Според Националния раков регистър (НРР) най-високият процент на 5-годишната преживяемост на пациентите у нас е 42,3, а в Европа средният е 55,4. Държавите в ЕС, които нямат скринингови програми, са България, Румъния и Словакия. Нашите пациенти загиват само защото са хванати в късен стадий, а не защото нямат адекватно лечение.

- Каква е статистиката на заболелите?

-Този карцином е на 3-о място по честота у нас и за 2-та пола по данни за 2017 г. на базата на 2015 г. При мъжете заболеваемостта е 9,5%, а при жените 8,15% от всички карциноми. Като причина за смърт е на 2-о място при жените - след рака на гърдата. И на 3-о при мъжете след рака на белия дроб и на простатната жлеза. Годишно губим от рак 20-25 хил. души – един пълен стадион.

Когато говоря с колеги от Швейцария, Германия и Франция, те казват – целта ни е да излекуваме напълно нашите пациенти. Сега си давам сметка, след като съм се посветил в тази кауза, че наистина, ако не си поставим високи цели, няма смисъл да вървим по този път. Целта ни е да направим колоректалния карцином лечимо заболяване, да дадем възможност на болните за по-добро качество на живот и добър контрол на болката.

- Кога е добре да се хване заболяването?

- То има общо 4 стадия. Първият е начален, четвъртият е най-тежкият. Пак по данни на НРР в 1-и стадий са 13% от болните, във втори – 33%, в трети – 19%, в четвърти - 20%. Петгодишната преживяемост в първи стадий е 92%, а в четвърти – 11%. Тоест почти всички от 1-и стадий ще са живи след 5 г. и почти всички от 4-и стадии ще са мъртви.

- Кой от двата скрининга е най-добре да се направи, за да обхване повече пациенти?

-Това е въпрос на преценка от специалисти и на финанси. Съвременните тестове са свързани с генетичните промени в клетките, които се отлющват от епитела на дебелото черво. Това е т.нар. имунохистохимичен тест. Когато се прави скринингова програма, е добре тя да бъде съобразена с нашата популация. А това безспорно са имунохистологичните тестове. Те ще са първата фаза от прегледа, а ако тестът е положителен, следва колоноскопията.

- Кои са първите симптоми, които подсказват, че е време да отидем на лекар?

- Когато има промяна в начина на дефекация – например човек, когато е свикнал да ходи по едно и също време и начин, да речем с кафе с цигара и т.н., и този ритъм изведнъж се промени – това е сигнална лампа. Ако има промяна във вида – наличие на слуз, на кръв, немотивирано отслабване, или нехарактерна болка в корема. Тогава трябва да се потърси лекарска помощ, дори само на ниво джипи.

- В какво се състои лечението?

- Точното стадиране на болестта определя необходимостта от предоперативна, само оперативна или следоперативна допълнителна терапия, която може да бъде химиотерапия или лъчетерапия. Оперативното лечение е основно. Операцията трябва да бъде онкологично издържана, органосъхраняваща по възможност, да няма остатъчни тумори и да отделим всичките лимфни възли, които биха могли да имат метастази. След това патологът дава отговор какво е намерил в отделения участък и спрямо резултатите определяме дали пациентът се нуждае от допълнителна терапия. Този процес трябва да доведе до пълен контрол на заболяването, което означава живот за пациентите.

-Извършва ли се такова лечение в България?

- Лечението у нас

не е по-лошо,

отколкото навсякъде другаде по света. Имал съм възможността да посетя клиники в Швейцария, Франция, Италия, Испания, Холандия, САЩ. Там не се извършва нищо по-различно. Медицината ни е на много добро ниво, но възможностите на пациентите се ограничават от други странични фактори. Те са свързани дори с финансовото обезпечаване на операциите поради незаплащането на НЗОК на части от консумативите. Операции могат да се извършат по отворен път, чрез лапароскопия или т.нар. роботизирана хирургия, без да има разлика в обема на операцията и онкологичните резултати.

-Колко струва?

- Цената на лечението зависи от това дали ще се използват скъпоструващи консумативи, кой ги заплаща – пациентът лично, част от тях касата или допълнителни здравни фондове. Цената е такава, че понякога надвишава няколко хиляди лева, и то само за оперативното лечение. Дори това да са 1000 лв., има хора, които не могат да си ги позволят сега и на момента.

- Има ли наследственост при този рак?

- Да. Затова хората, които знаят за родственици, трябва да потърсят профилактика много по-рано от тези, които една скринингова програма би ги “задължила”.

- На какъв период от време трябва да се преглеждат хората в рисковата група 50+?

- Ако пациент на 50 г. си е направил колоноскопия и няма нищо патологично, следващата може да е и след 5-10 г., стига да няма оплаквания. Ако пък му е открит полип и не е отстранен, задължително трябва да се направи отново в рамките на 1 г., защото може да се превърне в тумор.

- Каква е профилактиката на болестта?

- Качеството на живот рязко се е променило в последните години. Начинът на хранене също. В менюто на семейство през 70-те г. на ХХ в. месо имаше веднъж седмично. Сега изобилства от храни, но с много съмнително качество или с добавки, които са канцерогенни. Това е довело

почти до

удвояване на

честотата на

този карцином

Наднорменото тегло, тютюнопушенето, употребата на алкохол са рискови фактори, които са рискови не само за колоректалния карционом, но при него са съществено значими.

- Тоест приемът на зеленчуци и плодове е от съществено значение за намаляване на риска.

- Приемането на фибри в по-голямо количество е много важно, независимо дали ще е чрез храни, или добавки.

- Каква роля в превенцията играе физическата активност?

- Изключително важна е, защото съвременниците ни водят доста заседнал начин на живот. Затлъстяването и наднорменото тегло са огромен рисков фактор. Тенденцията в България е да стане така, както е в САЩ. Това би довело не само до такива заболявания, а и до сърдечносъдови, поява на диабет тип 2 и т.н.

Визитка:

- Завършил Медицинския университет в гр. София през 1990 г.

- Придобива специалност обща хирургия през 1996 г.

- Специализира във водещи болници в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас и др.

- През 2003 г. е стипендиант на Кливланд клиник, САЩ

- През 2006 г. придобива магистърска степен по здравен мениджмънт в УНСС

- От 2008 г. до сега оглавява Клиниката по обща хирургия в УБ “Лозенец”.

- Част е от лигата на “Лекарите, на които вярваме”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber