Патриоти с фалшиви знамена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6991960 Патриоти с фалшиви знамена Патриоти с фалшиви знамена www.24chasa.bg

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка

ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на Министерския съвет, че партньорите се били разбрали, направили компромиси, в коалицията всичко било наред, нямало страшно за кабинета.

То е ясно, че когато си вицепремиер и двама изнервени чичковци ти клатят правителството, се мъчиш да балансираш, да душиш напрежението и да замиташ. Проблемът е обаче, че те не се карат у тях си, а пред цялата държава, като духов оркестър трещят, онзиден даже се намекна, че в патриотичната им парламентарна стая

някой е посегнал

на другиго

Малко неудобно се получи, когато още на другия ден след тази възторжена реч Сидеров и Симеонов се разправяха на живо в Народното събрание подобно на разтрогната брачна двойка. Вместо да развява знамето на истината, вицепремиерът се оказа източник на недотам достоверна информация, фалш лъхна от твърдението му, че сме стабилни.

Точно тази политическа двуличност никога не би допуснала истинско преследване на информационните фалшификатори. Законите обикновено действат двупосочно, ако ще се наказват лъжите, трябва да се каже и коя новина ще се смята за истинска. Според правилата на журналистическия занаят всяко твърдение се проверява чрез най-малко два независими източници. При това положение Каракачанов няма да остане доволен от собствения си закон, твърдението, че партньорите му не могат да се понасят, ще се зачита, защото зад него стоят точно два независими дори от премиерския гняв източници.

Фалшивите новини са следствие от стремежа на политическите елити да внушават своите версии, удобно заглушавайки критиките и неприятните факти. Явление, по-известно като цензура. В началото на демокрацията беше една идея по-различно и романтично. Медиите възторжено се учеха на свобода, искаха да приличат на западните гиганти, пращаха си репортерите на стаж в CNN. Редакторите се отвращаваха от канализирани новини, не признаваха транслиране на съобщения от властта, искаха хората им сами да търсят и намират интересните събития, интригите, тайните драми.

Достоверността

бе всичко!

Някъде към средата на управлението на Костов обаче някои журналисти изведнъж взеха да гледат изпод вежди онези, които задават провокативни въпроси на синия елит. Въртяха пренебрежително очи, подхилкваха се и без свян демонстрираха, че си дружат с властта и я обслужват с искрена обич. На нея, естествено, ухажването ѝ хареса и постепенно, докато се усетим, въпросите омекнаха, историческата памет отслабна, а спуснатата отгоре информация изведнъж се оказа достатъчна. Така я искаха.

Днес на по-наивните им се струва, че фейсбук е свободна зона и компенсира задушаването на новините, само че той не е медия, а мълва. Разпространяването на слухове, че в Странджа заселват бежанци, заради които Каракачанов сезира ДАНС и се закани да пише закон, не е измислено от или заради социалната мрежа, обичайният местен слух си е. Точно същото си говорят през стоборите селяните от Ямболско, без дори да са си влезли в профилите. Подобни глупости от народното творчество не въздействат сериозно нито преди, нито след фейсбук, защото винаги ги е имало, пък дори и да са били родени в гелосаната глава на някой комплексиран олигарх.

Колкото и да се тръшка вицепремиерът, българското общество открай време се ориентира отлично в естеството на новините.

По този повод е социалистическият виц, в който внуче пита дядо си вярно ли е, че слоновете летят. Той му отвръща с досада да не го занимава с глупости, но детето настоява: “Ама, дядо, прочетох го в “Работническо дело”!” И човекът стреснат отговаря: “Е, летят сто-двеста метра, но не е нищо особено.”

Така например Таско Ерменков пусна по потник и къси гащи абсурдната вест, че водата на София е заразена, но суматоха не настана, само смях в залата. БСП оттогава гледа да не го показва много пред публика освен по другарски събирания, за да весели активистите със заразното си чувство за хумор.

Е, за разлика от Таско някои сайтове припечелват от лъжи, хората от любопитство ги цъкват, за да проследят полета на въображението им. Реакцията на потребителите е същата, каквато беше към жълтата преса - четяха я, колкото да се намират на приказка, нищо повече.

Миналата седмица някакъв незнаен портал написа, че чешка телевизия е излъчила репортаж как военен самолет с бежанци каца в Ямбол. Отдолу един човек попита: “Защо не пускате репортажа да го видим и ние?” Друг допълни: “Как пък чехите са стигнали до Ямбол, бе?”

Не е кой знае

колко трудно да

разпознаеш

истината,

стига да я търсиш въобще. Ако от разнасянето на фантасмагории някой очаква паника и масова истерия, трудно ще стане, само Костинбродската афера мина навремето, но причината беше, че част от медиите предадоха принципите си заради друг, този път разчорлен олигарх.

Когато управлението на държавата се разпада заради фалшива новина, проблемът не е в новината, а в управлението.

Войводата сигурно сега си представя, че държавата ще назначи като “Господари на ефира” няколкостотин съгледвачи на медиите и социалните мрежи, които ще следят за фалшиви новини.

Няма да е лесна работа, глупостите са безчет, но щом ги напипат, ще докладват на ДАНС, където също ще бъдат назначени няколкостотин нови агенти за бърза реакция.

Те ще удрят балтии и ще сезират прокуратурата, където за целта ще бъдат назначени още няколкостотин нови служители. И накрая, когато делата влязат в съда, щатовете и там ще бъдат допълнително раздути, за да смогват да разглеждат възникналите тъпотии. Ще се издигнат и нови затвори с по няколкостотин килии за идиоти, които си мислят, че разполагат с потенциала да въздействат върху общественото мнение и да му внушават, че бежанците кацат в Ямбол.

По-добре, вместо да си усложняват и без това претоварения от бюрокрация живот с нови закони, управляващите да си спомнят дълбокия цинизъм в думите на американския президент Хари Труман, отговорен за пускането на ядрените бомби върху Хирошима и Нагасаки: “Ако не можеш да издържиш на горещината, излез от кухнята.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber