Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990281 Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата www.24chasa.bg
Стоян Ефтимов

В родината се развиват много фирми за програмиране и за създаване на изкуствен интелект

- Какви са успехите ти по състезателна математика?

- Ходя на състезания по математика още от първи клас, а от втори клас са първите ми призови места. Имам успехи и на международно ниво. Най-големият ми успех е на състезание в Хонконг, когато взех бронзов медал. Тогава бях в 6-и клас. Друг голям успех е участието ми в Принстън на отборно състезание. Там взехме среброто.

С математика съм се занимавал основно през ученическите си години, а сега избрах да се насоча към програмирането.

- Как се подготвяше за всяко състезание?

- Имахме школа по математика в училище. Всяка седмица карахме по 2 учебни чаша в решаване на задачи, а отделно преди всяко голямо състезание правихме лагер-школа. Което представляваше да отидем някъде в планината и да се отдадем на математиката. Обикновено ходехме в Юндола. В рамките на седмица-две решавахме задачи, като канеха едни от най-добрите лектори в България да ни подготвят.

- Като ученик математиката беше ли всекидневие за теб?

- Преди състезание всеки ден се решаваха задачи. След училище, събота, неделя - просто трябваше да се подготвя добре. Дори тогава ме освобождаваха от часове, за да мога да се отдам на подготовката си.

- Срещу кои националности ти е било най-трудно да се състезаваш?

- Останал съм с впечатлението, че

китайците са

най-добрите математици

Но веоятно това е така, защото са и най-много. (Смее се.) Особено на състезанието в Хонконг всички призови места отидоха за китайците.

- Какво те запали по решаването на задачи?

- Запали ме най-вече това, че бях добър в решаването им. Когато решавах трудна задача, това ми носеше истинско удоволствие. Освен това майка ми беше начална учителка и още от 5-годишен ме занимаваше.

Преди всичко математиката ми разви логическото мисленето. Освен това те учи на търпение.

Да се главоблъскаш по

една задача, те учи много

на търпение,

а това се оказа много ценно и за програмирането. За да подкараш една програма, са нужни доста работа и търпение.

- Математиката те е отвела до програмирането, което вече си завършил, но каква е перспективата за теб в България?

- Вече работя по специалността си в една българска фирма. В тази сфера в родината има голямо поле за развитие. Познавам доста успели хора в тази област. Имам колеги, които са работили и стажували в големи корпорации като “Гугъл” и “Фейсбук” в чужбина, но все пак са се върнали в България.

- Колебаел ли си се някога да заминеш за чужбина?

- Мислил съм си след гимназията какво би било, ако замина, защото много мои приятели отидоха в чужбина. Сестра ми е 4 години по-голяма от мен. Тя също е състезателка по математика и също завърши програмиране. Така че вече беше минала по този път и беше доволна от образованието си и от реализацията си. Затова аз нямах толкова силни колебания дали да остана, или да замина.

- А съжалявал ли си някога, за това, че въпреки възможностите си остана в България?

- В нито един момент.

Напълно съм доволен

от образованието тук

Определено в базата за обучение на Софийския университет има какво да се подобри. Не мисля, че това е основното. Да, че повиши качеството на образованието, но не е голяма пречка особено за програмирането. На програмиста са му нужени просто един компютър и интернет.

- Много деца след гимназията заминават за САЩ и Великобритания. Могат ли математиците да се развият добре и на родна почва?

- Ако си наистина добър, със сигурност ще се реализираш.

- Магистратурата ти е в областта на изкуствения интелект. Сравнително нова специалност. Има ли бъдеще тя в България?

- Има фирми в България, които работят в тази сфера. Имам познати, които се занимават с разработването на изкуствен интелект. На мен специалността ми е много интересна и като нова наука не спират да се правят нови открития в нея. В математиката например е много трудно да направиш ново откритие. Просто е стара наука.

Едно от нещата, които ме привлякоха, е, че

за момента в Софийския

университет тя е

една от най-престижните

специалности

Най-труден е приемът. Всяка година влизат само 20 човека.

- Как виждаш себе си след 10 години?

- Със сигурност ще съм все още в България. Най-вероятно ще се занимавам с програмиране, а дали ще е в областта на изкуствения интелект, не се знае. Може да е даже някаква нова наука. За момента съм много доволен от фирмата, в която работя. Тя е един добър пример за това, че младите могат да се развиват в България. Фирмата е основана от българи. Основният офис е тук, но има офиси и в САЩ и Япония. 80% от програмистите са българи.

Наскоро

фирмата получи “Оскар”

за технологични постижения

в киното

Тези награди се дават веднъж на няколко години. Нашият софтуер подпомага развитието на киното. Създадохме софтуер за 3D визуализация. Много холивудски филми са го използвали, за да направят специалните си ефекти.

- Да разбираш от математика, е сложно, но и престижно. Какви доходи може да си докара един математик в днешно време?

- Със сигурност, ако е добър, един математик може да получава доста добри пари особено за програмирането. Стартовата заплата за един начинаещ програмист без никакъв опит е 1000 лв., а оттам нататък може да расте до 4-5 хил. лв.

Стоян Ефтимов е на 24 години. Родом е от Бургас, където учи в математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”. След половин година завършва магистратурата си по “Изкуствен интелект” в Софийския университет. Преди това става бакалавър по “Компютърни науки”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber