Управление тип “внезапна смърт”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990262 Управление тип “внезапна смърт” Управление тип “внезапна смърт” www.24chasa.bg

Кой печели от еякулацията преди кулминацията

Откакто приключихме с европейското председателство, ходя с измачкани ризи - страх ме е да не би и ютията да ми заговори за предсрочни избори. Радио, телевизия, фейсбук, водопровод – отвсякъде тече този зов и помпа демократически адреналин. Самият шеф на ПЕС си дойде от Брюксел, за да се провикне от социалистическия връх Бузлуджа пред 50 000 симпатизанти – изравяйте томахавките, изборите идат!

Но защо ли това напомпано очакване за избори ми напомня далечната 1995 г., когато хиляди българи се стекоха към летището край русенското село Щръклево, за да посрещат с хляб и сол извънземните? Те щяха да пристигнат с 8 космически кораба от далечната планета Криси, за да инвестират в най-интелигентния, най-красивия и най-скромен народ на планетата Земя. Уви, така и не дойдоха. Може да са спукали гума. Лошото е, че

щом народът

спря да разчита

на извънземните,

настъпи

хиперинфлация

и падна правителството на Виденов.

Щръклицата край Щръклево бе организирана и режисирана от три врачки или може би екстрасенси, които бяха получили хабер от Космоса. Този път хаберите идват от Земята, от Брюксел и от “Позитано”, така че заслужават повече доверие. Но какво ще стане, ако чакането продължи твърде дълго и се окаже ялово? Няма ли народът да претръпне, да се отегчи и когато денят наистина настъпи - да отиде за гъби?

Не че подценявам патоса на другарите Нинова и Станишев, те имат всичките качества на големи вождове, с изключение на последователите. Вероятно разчитат на това, че у нас изборите на депутати винаги са предсрочни, за разлика от изборите на евродепутати.

Представяте ли си сега Юнкер да си подаде оставката, да разпусне Европарламента и да насрочи предсрочни избори? Ще кажат, че пак го е свил ишиасът. Но Европарламентът винаги си кара пълния мандат поради една много проста причина – той няма никаква власт и затова никому не пречи. Ако пропусне да се разпусне, никой няма да се сети. Освен тези нетърпеливци, които чакат на опашка за брюкселските заплати.

Защо обаче БСП

се натиска за

предсрочни

избори, когато

винаги ги губи?

Това е въпросът.

Само влага сили и средства, прави голям петинг на електората, но накрая ГЕРБ винаги ги изпреварва и краде китката на момата.

Бойко Борисов сигурно е научил тази хватка от каратето. Доколкото знам от филмите, висшият пилотаж в бойните изкуства е да използваш силата и инерцията на противника, за да го изкараш от равновесие и да го проснеш. Щом БСП се засили да замахне, той просто се отдръпва, придава ѝ още ускорение с леко потупване по рамото и подлага крак.

Например в началото на 2013 г. се надигнаха мощни всенародни протести и вълнения, стигна се дори до самозапалвания, имаше и разкрития за всеобщо подслушване, разобличителни записи и всичко бе така планирано, че да кулминира в изборния ден. Обаче ГЕРБ си хвърли оставката и разпусна парламента с два месеца по-рано, така че еякулацията изпревари кулминацията. Дори Костинброд не помогна. И фактът, че БСП и ДПС успяха да скалъпят измъчено управление с помощта на златния пръст на Волен, само влоши кармата на левицата.

После десният грантоеден бунт пое щафетата на левия бунт, взе му инерцията и скоро докара следващите предсрочни избори, на които БСП се пльосна по нос. Оттогава си мисля, че да се говори за предсрочни избори на Бузлуджа, е като да се говори за въжето в дома на обесения.

В края на 2016 г. БСП пак набра инерция след победата на Румен Радев, но ББ пак изпревари събитията – хвърли си оставката най-неочаквано и точно когато никой не му я искаше. Това е древна стратегема, известна още от средновековен Китай – оттегли се, остави ги да се оплетат в собствените кълчища и после се върни на бял кон. В резултат ББ дори се изчисти от дразнещите го реформатори и направи правителство с далеч по-сговорчивите патриоти.

Мисля си, че

ако Иван Костов

се бе сетил да

направи едни

предсрочни

избори

през 2000 г., сигурно щеше още да е премиер. Хем щеше отрано да се очисти от вътрешната опозиция и да стегне десните редици, хем щеше да изпревари царския проект, а и президентството щеше да си остане синьо. Уви, онова СДС държеше да си изкара целия мандат и плати с жива плът.

То и Станишев можеше да направи едни предсрочни избори през 2007 г. Тогава ГЕРБ нямаше да може да набере мощ, а Борисов щеше да е още кмет и да обяснява защо никой не вдига боклука. Спомняте ли си, че Станишев в един момент му бе отнел тази функция? Защо не се сети да прави избори тогава, а се сеща сега, когато няма да има никаква полза?

Има един лаф, че само циганите пеят докрай. Ако е интелигентна, всяка опозиция предпочита властта да си изкара целия мандат, за да има време да се разкапе пълноценно. И обратното – властта предпочита да си хвърли оставката изпреварващо, за да си почине кратко и после пак да се върне на коня освежена. Единственият проблем е, че не може да слиза от коня без повод, ще изглежда несериозна. Затова опозицията ѝ прави голяма услуга, когато вдъхнови народа за протести. Тогава Борисов получава оправдание да си хвърли оставката и каже: Ето ви властта, оправяйте се, както можете. Насила хубост не става!

Как ще се оправя БСП, ако спечели - не знам, но явно пак ще танцува танго с ДПС. И в резултат пак ще катастрофира. Затова според мен БСП трябва да посяга към властта едва тогава, когато създаде всенароден ляв подем и получи пълно мнозинство. Трябват ѝ поне 125 мандата, тъй като един-двама винаги се люспят. Как ще предизвика такъв подем – не знам, но

първата крачка е

да не допуска на

Бузлуджа

да се изказват тези, които въведоха плоския данък, премахнаха необлагаемия минимум, а сега се опитват да убедят пенсионерите в прелестите на Истанбулската конвенция.

Но да оставим БСП в собствената ѝ пиеса. Не ви ли се струва, че някак си не е редно изборите за парламент да са все предсрочни? Това е сигурен белег, че нещо в политическата система е дълбоко сбъркано. На практика властта сама си избира кога ѝ е най-изгодно и затова винаги печели. И сега ще стане така.

Това е все едно всеки футболен отбор да свири края на мачая щом успее да поведе в резултата, както едно време се практикуваше при т. нар. внезапна смърт. Ако водещите можеха да спират мачовете, те нямаше да траят 90 минути, освен ако никой не вкара гол. Всички мачове щяха да свършват при 1:0. Сами сметнете колко гевреци щяха да се продават по стадионите.

Време е да сложим ред в родната демокрация. Ако управлението не може да изкара цели 4 години, дайте да му скъсим мандата наполовина. Тогава депутатите ще се стараят 2 пъти повече, ще са 2 пъти по-вталени и никога няма да плашат врабците с предсрочни избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как колата измести дома в BG икономиката. Обръща ли се пак моделът?

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС, дори след отчитане на разликите в ценовите нива. Голямото предизвикателство остава “догонването”, или, с други думи,

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber