Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6982987 Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти www.24chasa.bg

Ректори разкриват нови специалности, изкушени от кметове и депутати, казва ректорът на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите

- Проф. Тотев, комисията по образование в парламента прие на първо четене поправка в Закона за висшето образование, според която изявени специалисти ще преподават в университетите, защо е важно това да се случи?

- Това се прави от дълго време на много места в страната. В Минно-геоложкия университет например от 1999 г. един от най-изявените специалисти в метростроителството проф. Стоян Братоев чете лекции. Не съм чакал да питам парламента или някой друг. В МГУ четат лекции и други известни специалисти от областта на миннодобивната промишленост. Това за мен не е ново.

Хората от

практиката

са в час с това,

което се прави

Те дават знания на студентите и това е чудесно. Важен е контактът на специалистите от практиката с младите, с хората, които са бъдещите техни служители. Така и специалистите от практиката си сверяват пулса с младото поколение. Младите пък разбират какво се случва в живия живот и какво ще правят, когато напуснат лабораториите и аудиториите на университетите. Полезно е. Дори бих казал, че е малко закъсняло.

- Проф. Стати Статев каза, че и при него се прави.

- Разбира се, в УНСС канят специалисти. Много възпитаници на университета са били министри, зам.-министри, премиери. Те са лектори в УНСС.

- Трябва ли държавата да поръчва на висшите училища кадрите?

- Разбира се.

Защо трябва да

се плаща за

нещо, което

няма да се

ползва

Всеки един от универститетите заявява по-големи бройки за обучение, защото по този начин получаваме субсидията от държавата. Но ако се регулира по друг начин субсидията - да не е на бройка студент, а на това, което произвеждаме и се реализира на пазара на труда, би било отлично. Ние може да обучаваме десетки хиляди, но когато се реализират само малка част от тях, защо сме учили другите.

- И депутати, и ректори казват, че оценките на Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) не са реалистични - всички са в горната част на скалата, а и няма отказана акредитация на университет, защо тогава никой не предприема нещо срещу тази практика?

- Отдавна съм против. Не може всички университети да сме с оценка между 8,5 и 10 или между 8,5 и 9,5. Има такива, които са по-напред и могат да бъдат около 10. Има обаче и други, които отговарят по-скоро на 6. Или скалата е невярна, или тези, които подреждат университетите, нямат реална представа или не го правят така, както трябва. Не може всички да сме еднакви. Онзиден получих сертификата на нашия университет за поредната акредитация. Естествено, оценката е много добра, но смея да кажа чистосърдечно, че е заслужено добра. И срещата със студентите, и срещата с работодателите, и това, което са видели в залите и лабораториите на университета, и практическото ни обучение в промишлеността - всичко е на ниво. Не мога да сравня нашия университет с някои други. Не искам да се обиждат, но и те влизат в 9 и 10. Не искам от НАОА да се обиждат. При тях отиват материали от експертните групи, които ходят на място и проверяват. Там

не се дават

реалните

преценки

Там се подготвят докладите с недотам вярно съдържание и може би е дошло време да се опреснят експертните групи с хора, които действително ще преценяват правилно. Това ще облекчи и председателя на НАОА, ще облекчи и акредитационния съвет. Смятам, че промяна в критериите за подбор на хора в експертните групи би допринесла много за разсейване на събраните в горната част на скалата оценки. Прочетох, че в пернишкия университет например са записани за обучение, а не са обучавани 170 студенти.

- Съгласен ли сте с идеята ректорът да сключва договор за управление с министъра?

- Министърът е политическа фигура. Представете си тази хипотеза: г-н министърът решава, че трябва да подаде оставка. Това означава ли, че аз като ректор трябва да подам оставка, защото съм сключил договор с този министър. Или идвайки друг министър, да ми каже: Слушай, ректоре, с теб не може да работим, ще назнача друг. Ето го конфликта. Много малко са ректорите, които имат нужда от такава подкрепа. Който желае, нека сключва, нека ползва защитата на министъра. Това е мое мнение, но и на голяма част от колегите.

- А какво смятате за предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България работодателите да поемат управлението на университетите?

- Смятам, че всеки трябва да върши работата, от която разбира. Те трябвало да кажат колко студенти да се приемат?! Те да кажат как да се субсидира висшето образование?! Предлагат несъвместими неща. Никой от ректорите не одобрява това.

- Какво мислите за идеята университети със сходни направления да се съюзяват в преподаването - като ТУ - София и ХТМУ например?

- Моите дълбоки уважения към двамата ми колеги и приятели. Няма нищо лошо в това, дори го приветствам. Никой обаче не ни е забранил да каним колеги от други университети да четат лекции при нас. Защо трябва да търсим разрешение. Нима аз не каня колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия. И в момента имам такъв човек, който чете хидравлика.

- Защо Съветът на ректорите наложи мораториум върху разкриването на университети, филиали, колежи и специалности?

- Знаете колко много се говори за броя на университетите в България. Не сме много като университети, но не бива и да се разрастваме повече.

Не бива да

разкриват нови

специалности,

за които нямат

подходящи

кадри,

които да преподават. Моите уважения, но университетът “Асен Златаров” в Бургас не може да обучава по медицина. Колегите ректори сме в много добри отношения, но понякога се налага да кажа тези неща. Не може също университети, които нямат капацитет, да обучават по национална сигурност. Правят го, защото парите за обучение на един студент са повече. Но това са недопустими неща. Понякога ректорите се изкушават под въздействието я на кмет, я на депутати от региона и хоп! - правят заявка пред НАОА. С цел да предпазим такива, които се поддават на това изкушение, взехме това решение. Аз твърдо искам това да се случи, а и целият Съвет на ректорите. Затова решихме да го предложим на парламента.

- Депутатите съгласиха ли се?

- Все още не. Решение беше взето на 21 октомври 2017 г. На 17 ноември го внесох при нашия министър. Сега е краят на юли 2018 г. Надявам се, че някой прекрасен ден и в парламента ще решат, че това, което сме предложили, е правилно, и ще бъде разгледано. Надявам се и на положително решение, защото това е само от полза. Така ще облекчим и работата на НАОА. Предложили сме и друго - един преподавател професор или доцент да участва в акредитацията само на един университет, където е на основен трудов договор. Тогава нещата ще си отидат на мястото. Тогава пернишкият университет няма да може да се акредитира.

- Не е ли твърде екстравагантна идеята ви за единен закон за висшето образование и науката?

- Знаете ли на колко места си противоречат Законът за висшето образование, Законът за развитие на академичния състав, Законът за БАН и Законът за Селскостопанската академия. Мисля, че с един закон за висшето образование и науката ще се избегнат някои противоречия. Ако не, непрекъснато ще правим поправки в старите закони.

CV

- Проф. д-р инж. Любен Тотев завършва специалност “Технология на минното производство” в Минно-геоложкия университет през 1980 г.

-  През 1986 г. защитава докторска дисертация, през 1988 г. е избран за главен асистент, през 1998 г. за доцент, през 2011 г. за професор

- Автор е на над 130 научни и научно-приложни разработки, статии, доклади, патенти, учебници и учебни помагала

- От 1999 г. е ръководител на катедра “Подземно строителство” към МГУ. Той е един от основателите на специалността и катедрата “Подземно строителство”

- От 1999 до 2003 г. е зам.-декан на Минно-технологичния факултет, от 2003 до 2011 г. – два мандата негов декан

- От ноември 2011 г. е избран за ректор на МГУ, а през ноември 2015 г. единодушно е преизбран за втори мандат

- На 31 март 2016 г. е избран за председател на Съвета на ректорите. На 13 април 2018 г. единодушно е преизбран

- Трети мандат заместник-председател на Българската минно-геоложка камара

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber