Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6979559 Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията www.24chasa.bg
Арх. Веселин Дуковски СНИМКА: АВТОРЪТ

Двете трасета на магистралата да се разделят и преместят на 150 м всяко от римското селище, предлага архитект

Част от античното селище от римско време Скаптопара, открито по време на строежа на магистрала “Струма” край с. Покровник, Благоевградско, може да бъде запазена на същото място, а друга - преместена. Двете най-атрактивни сгради - римска гробница и малка църква може да бъдат пренесени камък по камък на няколко метра встрани, за да излязат от трасето на магистралата, предложи в интервю за “24 часа” доц. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата Боил Банов. Банята остава извън магистралата и ще си остане на същото място. Археологът увери, че е честа практика по света да се преместват части от такива обекти. Според доц. Овчаров по този начин магистрала “Струма”, чийто строеж бе спрян от премиера Бойко Борисов през май заради находката, няма да се премества и ще мине в периферията на селището. То е от III-V в. В него са намерени и над 2000 монети, глинени съдове, накити.

Проектотрасето, което минава върху разкритата археология, породи конфликти между жителите на Благоевград, общинското ръководство, археолозите и АПИ.

Скица на предложението на арх. Веселин Дуковски за съхраняване на селището Скаптопара

Имаше идея то да се запази, археологията да се заобиколи, а около него да се развие цялата инфраструктура. Говореше се също за изграждане на подпорна стена, благодарение на която да се съхранят 80% от разкопките.

Алрхеолози по време на разкопките на античното селище СНИМКА: АНТОАНЕТА МАСКРЪЧКА

Има ли други компромисни варианти? Идея предлага арх. Веселин Дуковски, член на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, бивш главен архитект на град Банкя, член на общински и браншови експертни съвети, с богат проектантски, общински и ръководен опит.

Според него

преместването

на находките

ще струва пари

Ново трасе край река Струма също би погълнало големи суми, а има и рискове от наводнения. “Да, предлага се компромисно решение, но в идеите дотук се омаловажават или се преекспонират евентуалните ползи и вреди”, казва архитектът.

Той предлага в участъка, където се намират археологическите разкопки, пътните платна в двете посоки да се отдръпнат в източна и западна посока, като заобикалят една кръгова пътна конструкция с концентрични платна за кръгово движение с приблизителен диаметър 330 м. По думите му в двете посоки север-юг и юг-север профилите за автомагистрала с транзитно преминаване се запазват с максималната скорост до 100 км/ч.

Вътрешният кръг с диаметър 300 м е предназначен за паркиране на автобуси и коли, обясни архитектът. А кръгът с диаметър 280 м е обслужващ и осигурява непрекъснато кръгово движение с максимална скорост 15 км/ч. Най-вътрешният кръг е предназначен за леки коли, джипове, туристически автобуси за разглеждане на археологията отвисоко. Тук максималната скорост е 5 км/ч. В средата на този цилиндричен отвор се експонират разкопките, обясни архитектът.

От двете страни на тази пътна конфигурация би могло да се разположат елементите на един бъдещ мегацентър “Скаптопара”. Според Дуковски неговият потенциал е богат и разнообразен и

ще породи

реален

инвеститорски

интерес “Примерното съдържание, без да е изчерпателно, е да има търговски площи за магазини и павилиони в целия спектър, места за бързо хранене, битово обслужване, банкови и застрахователни офиси, медицинска помощ, автосервизни услуги, информационни центрове, мотел, развлекателни и хазартни игри, мобилни оператори, места и съоръжения за всички видове рекламна дейност, постове на МВР и магистралната полиция, охранителната полиция, пътен контрол, ДАИ, наблюдателни панорамни площадки, информационни центрове и музейни експозиции и информационно-познавателни секции”, обясни той.

Достъпът до археологическите находки и допълнителните вътрешни експозиционни площи е възможен по най-различни начини и архитектурни решения. Например обслужването на туристите може да се осъществява по време на обиколките в най-вътрешния ринг с коли и автобуси, придружени с обяснения на екскурзоводи по безжичен път.

Финансирането и обезщетяването на собствениците на засегнатите земи може да се осъществи и с

дялово участие

в предвиждания

мегацентър

Също така дяловото участие на държавата и общината може значително да увеличи приходите им в бюджета. Всичко това е начин да се осигурят и нови работни места за местното население, убеден е архитектът.

Според него сериозно обсъждане на идеята за построяване на мегацентър с общинските власти и големия бизнес би потушило напрежението между общинска власт, местни жители, археолози, АПИ, еколози.

Работното име на обекта е “Мегацентър “Скаптопара” със слоган “Идва от миналото, за да живее в бъдещето”. Архитектът се надява идеята му да породи дискусия, в която специалисти и граждани да споделят свои виждания, препоръки, мнения, независимо дали подкрепят, или отхвърлят предложенията досега.

Протестиращи: Има ли местене, ще водим дело

АНТОАНЕТА МАСКРЪЧКА

“Надяваме се правителството да не приеме варианта с преместването на част от селището Скаптопара. Така ще се наруши целостта на обекта. В сервитута на магистралата такова преместване е забранено, а наоколо са частни земи. Къде ще ги местят?”, коментира един от инициаторите на протестите в защита на селището Кирил Атанасов.

Той се закани, ако това стане, да заведе дело в административния съд и да пусне жалба до Европейската комисия, защото се нарушавали ЗУТ, Законът за опазване на околната среда, Законът за културното наследство и Европейската конвенция за опазване на паметниците на културата.

Археолозите обаче нямат категорични доказателства, че е открит Скаптопара. Смятат, че е друго малко село.

Мнозина сред благоевградчани са на мнение, че строежът на магистралата не бива да се бави, а преместването на част от обекта не пречи да се оформи като туристическа атракция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп, поставяща Америка на 1-во място

Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН - олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление от глобалните ангажименти (на страната) - нещо,

"Форт Тръмп": Как ще промени нещата американска база в Полша?

Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара. За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".

Русия едва ли ще отвърне след трагедията с Ил-20

Властите в Русия ще проучат в подробности данните на Израел за инцидента с руския самолет Ил-20, свален в Сирия в началото на седмицата. Това заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков. В случая има все още бели петна, но едно е ясно: Москва едва ли може да вземе мерки срещу еврейската държава, която обвинява за станалото - макар да призна,

Завръщането на Обама: дали това е добре или зле за демократите?

Близо две години след като излезе от Белия дом, сега бившият президент Барак Обама е изправен пред още един политически тест. За радост на мнозина демократи той се връща в схватката, нещо което бившите президенти често опитват да избегнат, агитирайки за кандидатите на демократите преди междинните избори /през ноември - бел.ред.

Константин Пенчев: Младен Маринов може да бъде избран за министър и без да е освободен като главен секретар

До месец трябва да реши кой пост да избере, казва конституционният съдия пред "24 часа"    Младен Маринов може да бъде избран за министър на вътрешните работи и без указ за освобождаването му като главен секретар. За мен няма никакво съмнение, че изобщо не беше необходимо да се отлага избора. По Закона за предотвратяване на корупцията и за

София е град, който не отказва пристан

Ето какво каза Георги Господинов на церемонията, на която получи наградата на София Благодаря за Наградата на София за принос в културата! Част от думите, които успях да кажа: ...Този град е направен от стъпките на онези, които са вървели по улиците му... От стъпките на Яворов, който ходи пипнешком след ослепяването си по тези улици,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

САЩ, ЕС и Китай се съревновават за влияние в Източна Европа

Президентът Доналд Тръмп в понеделник потвърди подкрепата на Вашингтон за бизнес среща на високо равнище, която има за цел да даде тласък на връзките в Източна Европа и да подобри свързаността между региона, САЩ и Европейския съюз. Но Западът не е единственият значим играч в региона. Малко след като председателят на Европейската комисия Жан Клод

Пешеходецът е най-важен и ярките зебри ще помагат. Но стига ли?

Истинската промяна започва с търпеливо и постоянно възпитаване на децата – утрешните шофьори ДНИ ПРЕДИ откриването на учебната година деца отново редиха червени карамфили върху зебра в памет на друго загинало дете - 15-годишната Анна-Мария от Горна Оряховица. Нещастието връхлетя, докато за обществено обсъждане са предложени промени в 3 наредби,

Протестът създава убеждението, че българин в чужбина = искаш кош глупости

  Подобни прояви изместват вниманието - похват на хибридния натиск върху България Един резултат - а може и да е цел - на днешния протест е широкото убеждение, че ако си българин, който живее в чужбина, си напълно неадекватен, искаш кош глупости и явно не разбираш за какво става дума. Другият резултат е заключението,

Бойко и учителите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Наръчник за оцеляване на родители първолаци

Освен тетрадки, купете тапети, кутии за обувки, прежда и се научете да яздите кон 15-ти септември дойде и много от вас ще пратят децата си за първи път на училище. Това е вълнуващ ден, щастлив ден и напълно си заслужаваше да продадете колата, за да купите най-красивия букет за класната. Винаги съм се чудила как началните учителки преживяват с тия

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението е по-добър вариант

Дава троен контрол върху парите за лечение и лична отговорност за здравето, казва шефът на "Пирогов". Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Промяната на модела е много необходима крачка. Прави чест на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че събра смелост да направи това,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber