Гергана Паси: Децата не трябва да знаят самоцелно, а да мислят критично, да са аргументирани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6973482 Гергана Паси: Децата не трябва да знаят самоцелно, а да мислят критично, да са аргументирани Гергана Паси: Децата не трябва да знаят самоцелно, а да мислят критично, да са аргументирани www.24chasa.bg

Връзката учител - родител - дете е нарушена, трябва комплекс от мерки, които да върнат авторитета на преподавателя

- Г-жо Паси, като родител какво смятате, че трябва да се промени в средното образование и в класната стая, която - както показахте - не се е променила през последните 100 г.?

- Всичко, но по умен начин. Класната стая и образованието не са пипани в последните 200, не 100 години. Ако вземем която и да е друга сфера, например транспорта, и се замислим какво се е случило там през последните 100-200 години – ще изброим десетки иновации – двигател с вътрешно горене, автомобила на Хенри Форд, съвременния железопътен транспорт, самолета, велосипеда, ако щете. Ако ви попитам какво ново виждате в класната стая от последните два века - ще се затрудните да ми отговорите.

Учебният процес

все още е лекционен,

учителят е пред дъската (няма значение дали е черна, бяла или интерактивна) и под формата на лекция си изнася материала, който после децата трябва да прочетат и издекламират. Това работеше по наше време, когато преподавателят беше ключарят към всички тези знания. Днес децата, още преди да тръгнат на училище, гледат National Geographic и Animal Planet и понякога знаят много повече и много по-интересни неща от нас, възрастните. Очевидно е, че има нужда от цялостна стратегия за адаптиране на образованието към съвременните изисквания. От промяна на учебните програми през техническо оборудване до обогатяване на уменията на учителите, така че училището да е далеч по-забавно, интересно и практично.

- Какви са впечатленията ви от учителите?

- Аз имам дълбоко уважение към учителя, което са изградили моите родители от най-ранна възраст. В моето семейство беше немислимо родителите да заемат моята страна при спор с учителя. Днес връзката учител-родител-дете е нарушена и често всеки един обвинява другия. При такива обстоятелства образованието трудно осъществява мисията си. Нужен е комплекс от мерки, които да върнат авторитета на учителя, като го направят много по-адаптивен и годен да образова и възпитава деца от нова епоха.

- Казвате, че трябва да се инвестира мощно в квалификацията им. Притежават ли уменията на модерния човек в дигитализиращия се свят?

- В по-голямата си част - не. Но това важи за всички ни. И мнозинството лекари, и мнозинството търговци, и архитектите - която и професия да докоснем, ще си дадем сметка, че технологиите са сварили човека неподготвен. Но при учителя - в много случаи липсата на съвременни умения го дискредитира пред децата, които нерядко знаят повече и учат по-бързо.

- Вашата Дигитална национална коалиция ще помага на учителите от Северозападна България да бъдат обучени как да внедрят технологичните иновации в методите си на образование, какво очаквате да се промени?

- Вече мина първата фаза, в която след национален конкурс избрахме 12 учители, аз ги наричам апостоли. На 12 септември те ще направят първите си практическии семинари – в Плевен, Ловеч, Видин, Монтана и Враца, оттам ще започнем обиколките из малките населени места. Искаме учителите, които вече правят уроците си интересни чрез технологиите,

да “заразят” колегите си

и да предизвикаме

верижна реакция

Специално благодаря на Нов български университет, на Русенския университет и на БАН, които също ни оказват безценна помощ. Ако това пилотно усилие успее, следващата година ще се борим да го направим национално.

- Успяват ли учителите да се справят с агресията между децата?

-Очевидно не, след като такъв голям процент ученици стават обект на агресивно поведение. И тук не говорим само за физически тормоз, а за все по-голямата заплаха на интернет пространството. И би било нечестно да стоварим целия товар върху плещите на училището. Родителите, медиите имат своя дял от отговорността за това, че се озовахме тук. Погледнете грубостта по улиците, вижте ролевите модели, които медиите предлагат. Вестник “24 часа” е едно голямо изключение. Знаете ли, че всяка сутрин Соломон вади страници от вестника, на които

пишете за деца,

спечелили олимпиади

или създали някоя иновация и отделяме специално време да разкажем за това на децата, да им покажем снимки. Не знам колко ни чуват, но все нещо остава в главичките им.

- Адекватен ли е учебният материал на възрастта на учениците?

- Какво значи един учебен материал или учебна програма да са адекватни. За мен те биха били адекватни, ако, след като напуснем училище, си спомняме и използваме тези знания в реалния живот. Например колко пъти елементите на Менделеевата таблица или размножаването на едноклетъчните, които поне по наше време и днес изучаваме подробно, влизат в употреба в моя или вашия живот? Че на мен книгата “Седемте навика на високоефективните хора” ми е помогнала много повече, отколкото една немалка част от знанията, които съвестно съм научила в училище. Това, от което нашите деца се нуждаят, е не да знаят самоцелно, а да умеят практично – например да могат да мислят критично, да са креативни, да могат да се аргументират, да знаят какъв въпрос да зададат, включително кога, да общуват пълноценно, да уважават семейството си, да могат да решават конфликти, да общуват добре, да извършват полезни неща с наученото в училище и т.н. Докато не опредметим образованието с конкретни полезни умения, които ни позволяват да се реализираме ефективно в живота и в избраната професия, децата няма да разбират защо точно ходят на училище.

- Какво трябва да се промени във връзката семейство-училище? Достатъчно активни ли са родителите в училищния живот?

- Семейството и училището са двете страни на една и съща монета - изграждането на добри, способни и адаптивни млади хора. Технологиите не могат да научат младите на емпатия, на съпричастност, на уважение, на благодарност, да ги мотивират да се учат през целия живот. Това може да стане само с чисто човешката мотивация, която детето получава у дома и в училище. И аз имам много случаи в собствената си родителска практика, когато в координирани действия с учителите сме се справяли бързо с разнообразни предизвикателства. Това, което смятам, че трябва да се промени в отношението семейство-училище, е да имаме жива връзка, която да се изгражда превантивно, а не когато вече се е натрупала планина от проблеми.

- Как бизнесът трябва да се включи в училище - с лекции на изявени специалисти от практиката, с помощ при написване на програмите или със стипендии и практики?

-С всичко това като комплекс от мерки. Има толкова добри инициативи на терен - трябва просто да бъде разказано за тях. Сещам се за ТУЕС (Технологичното училище “Елекронни системи”) - това е училище, което работи заедно с Техническия университет, т.е. голяма част от преподавателите са професори в университета и най-успешните директно влизат в университета, а паралелно - в него преподават специалисти от водещи IT компании. Каква по-добра синергия от това. Представете си подобни училища (може и да съществуват), но в други сектори - хранителен, туризъм, строителство и пр. Едно време такива импровизации щяха да са санкционирани от МОН, днес динамиката на времето, в което живеем, ни кара да ги търсим и да ги разширяваме. Виждаме, че целият преход от учене към работа е затруднен, младежката безработица е значително по-голяма от общата безработица,

бизнесът се оплаква,

че не може да намери

качествени специалисти, а повечето завършили си намират работа в области, различни от образованието им. Очевидно системата е счупена и се нуждае от спешни решения.

Гергана Паси е общественик, бивш министър по европейските въпроси и майка на 4 деца. След напускането на политиката тя и съпругът ѝ Соломон Паси се посветиха на редица обществени проекти, част от които се обявиха за първи път от страниците на “24 часа” и по-късно станаха европейски политики – например единното зарядно устройство за GSM телефони и универсалния достъп до WiFi на публични европейски места.

В качеството си на посланик на новите технологии и председател на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси и нейният екип развиват серия от проекти през последните години, насочени към подготовка на българското общество за новите предизвикателства на дигиталната революция (e-start@school, CoderDojo България, coding4all, Rail Girls, DigiGirlz, Кампания за разпознаване на фалшиви новини и т.н.). Всички тези проекти се финансират от частни донори и разчитат основно на усилията на мрежа от доброволци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber