Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6967074 Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна www.24chasa.bg

Да не би някой да е прошепнал на Тръмп, че както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта"

Ако оставим настрана аргументите за предполагаема зависимост на Доналд Тръмп от върха на Кремъл и за намесата на руските служби в президентските избори, които Тръмп спечели, остава въпросът какво очаква стопанинът на Белия дом да получи от Владимир Путин и какво последният очаква да получи в замяна.

Тръмп очевидно има нужда от сделка с Путин по ситуацията и перспективите на войната в Сирия, и преди всичко - сделка за възможната изолация и изтласкване на Иран от баланса на силите в Сирия. Ключовите съюзници на Вашингтон в Близкия изток - Израел и Саудитска Арабия - са непримирими противници на Техеран. Израел - заради опасностите, които носи ядрената програма на Иран и заради де факто прекия достъп на иранските въоръжени сили до границата между Сирия и Израел. Саудитска Арабия разглежда себе си като лидер на сунитския ислям и е в дългосрочно съперничество с шиитски Иран, който заедно с иракските шиити, с Хизбула и с режима в Дамаск гради "шиитска дъга" между Техеран и Бейрут, целяща ограничаване, ако не изолация на сунитския контрол върху Близкия изток. Не е ясно доколко Путин може реално да ограничи или маргинализира иранското присъствие в Сирия, но нищо не му пречи поне да обещае нещо подобно.

Тръмп очевидно се стреми към международен ред, в който Америка ще има възможност да формира отношенията си със света страна по страна, за да получи максималния бонус на американската сила и хегемония. Конгломерати от съюзници като ЕС са препятствие пред тази цел поради съвкупната си - в случая с Европа - търговска сила. Затова Европа е противник. Противник е и Китай - заради търговското си съперничество с Америка и заради все по-откровената си амбиция да се превърне в глобална свръхсила. Може ли Китай да бъде сдържан в своите търговски и геополитически амбиции? Да не би някой мъдър геополитик на преклонна възраст да е прошепнал на Тръмп, че така както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта"? Най-малкото, струва си да се помечтае... Москва и Пекин са партньори и -евентуално - съюзници изцяло на тактическа основа. Дългосрочните интереси на двата гиганта не са съвместими и това е очевидно от пръв поглед върху географската карта. Ако прибавим към това уравнение и общия интерес между Москва и Вашингтон от сдържане на ислямския радикализъм, базата за дългосрочно сътрудничество се задълбочава. Какво значение тук има някаква си Европа, която и без това е вдигнала бялото знаме и безпомощно гледа как на Стария континент нахлуват все по-големи вълни мюсюлмани от Африка и Близкия изток?

Какво Тръмп би могъл да получи от Москва е горе долу ясно - независимо от това, че няма да го получи. Въпросът е какво Путин би поискал срещу това и готов ли е Тръмп да му го предостави? Динамиката на отношенията между Москва и Вашингтон следва ясна и очевидна логика от десетилетия насам. След като получи максималните бонуси от детант-а през 70-те години, Кремъл решително наруши поетите ангажименти да респектира "баланса на силите" и влезе мощно в Африка (след португалската деколонизация) и в Централна Америка, поставяйки под контрол печеливши левичарски популистки движения. Апетитът растеше с яденето и по Коледа1979 г. Брежнев схруска Афганистан. Освен, че счупи зъбите си там, Москва предизвика края на детант-а и възобновяването на Студената война в последния й цикъл начело с Роналд Рейгън. Много години по-късно Джордж Буш младши видя душата в очите на Владимир Путин. Душата на офицера от КГБ се оказа, разбира се, мираж, а цената за този мираж бе войната в Грузия от 2008 г. С тази война Русия се завърна в ролята си на агресор спрямо своите съседи - роля, практикувана от руската империя в продължение на столетия. През 2009 г. нетърпеливият експерт по Русия на президента Обама - Майкъл Макфол - побърза да предложи на Кремъл безусловно "презареждане" - re-set - което трябваше да открие нова ера на сътрудничество и партньорство. Путин взе всичко, което му се предлагаше и по стар руски обичай окупира Крим и започна гражданска война в Донбас. Оправданието - Америка иска да откъсне Украйна от Русия и да я вкара в НАТО. Истината? Украйна искаше да стане част от европейското икономическо пространство в рамките на Източното партньорство с ЕС. Путин наложи вето. Украинците излязоха на майдана - те очевидно смятаха, че не принадлежат на Путин, а на себе си.

Днес в Хелзинки изглежда, че Доналд Тръмп подписа нов празен чек на Владимир Путин. Международната легитимация, която тази среща даде на Путин е достатъчен, дори и ако е единствения бонус от нея. Следствието - моралното отпадане на изолацията и статута на агресор - нарушител на международното право. Но дали това наистина е единствения бонус? Всяка нова администрация в Белия дом учи от начало уроците за договаряне с Москва. Тръмп изглежда свръхуверен в своя капацитет да се справи. Хубаво, но кой ще плати сметката на новото безусловно приятелство от Хелзинки, където се срещнаха и припознаха душите на еквилибриста Тръмп и кагебиста Путин? Отговорът на този въпрос няма да закъснее дълго във времето. Още повече, че вече живеем в свят, в който - оказва се - Европа е противник на Америка на Тръмп, Близкият изток е кървяща рана след експериментите на "демократизацията", Арабската пролет и легитимацията на радикалния ислям в измислената роля на "умерен ислямизъм". А международните полюси на силата и геополитическата власт се разбягват в посока на доскорошни маловажни периферии от "третия" свят.

Сътрудничеството между Америка и Русия е ключов фактор за стабилността и мира в света. Но предпоставките за това сътрудничество са по-различни от просто изразеното желание лидерите да си надничат в душите на официални срещи, подкрепени от шумен ПР. През 90-те години обединеният Запад - Америка и Европа - изгради предпоставките за въвличане на Русия като пълноценен партньор в една обща сфера на сигурност и сътрудничество. Предпоставките за това бяха прости - да не се остави на Москва друга привлекателна възможност за геополитическа проекция, освен сътрудничеството със Запада. Но след 11 септември 2001 г., след затъването на Америка в Ирак, след безусловното оттегляне на американските войски от Ирак ... Путин напълно разумно видя и избра друг вариант на завръщане на международната сцена - вариантът на съперничеството със Запада. Дали Западът все още съществува днес в представите на Доналд Тръмп за света? И как смята той да си партнира с Путин, пред когото се отварят все повече благоприятни възможности - преди всичко за ... съперничество? Сложни въпроси, на които дори и Джон Болтън ще се затрудни да отговори...

А свидетелствата и аргументите за предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ от 2016 г. изглеждат все по-сериозни... Каквото и да означава това.

(От фейсбук. Заглавията са на редакцията)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Коментар на седмицата №2: Защо руснакът живее по-кратко от българина, като има по-висок БВП

Заговорих се с моя скъпа приятелка за продължителността на живота на мъжете в Русия. Това е много обсъждан и също много тежък и тъжен въпрос. Очакваната продължителност на мъжа в Русия е 66,5 години (2016). В България е около 5 години повече (71,2). БВП на човек Русия е по-висок от този на България.

Коментар на седмицата №3: Какъв знак дават номинациите на тримата нови министри

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 27 028 прочитания. Щаб на “24 часа” за промените в правителството 10 дни след като Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставки като министри, премиерът Бойко Борисов обяви имената на наследниците им.

8 г. си фучиш без книжка - схемата, в която само човешкият живот го няма

Смъртта на балетиста: жертва е този, който спазва правилата Това вече не е само война по пътищата. Свикнахме хора да мрат като мухи под гумите, в пропастите, сред срутилите се камънаци, все из пътищата на родината. Свикнахме, защото всичко това се превърна в ежедневие. Зловещо, но това е положението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber