Мохамед - далечен роднина на българския цар?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6961263 Мохамед - далечен роднина на българския цар? Мохамед - далечен роднина на българския цар? www.24chasa.bg

Нищо чудно, ако е прапрапрадядо на английската кралица

Нашият бивш цар и премиер Симеон Сакскобурготски е роднина с кажи-речи всички кралски дворове в Европа, но дали няма далечно родство и с пророка Мохамед? И дали това не е причината за намигването към мюсюлмански свят, което виждаме в името на 11-ия му внук, Симеон-Хасан Муньос?

Принц Чарлз в Саудитска Арабия

От гледна точка на официалната генеалогия, всичко е възможно. Още през 1968 г. авторитетният британски родословен институт, Burke's Peerage Limited, обяви, че

кралица Елизабет

II е пряк потомък

на севилската

мюсюлманска

принцеса Зайда,

която от своя страна е потомък на Фатима, дъщерята на пророка. През XI век Зайда се спасява от нашествието на берберите в християнския двор на кастилския крал Алфонсо VI, става му любовница, преименува се на Изабела и му ражда извънбрачен син. Неговата потомка през XIV век, също Изабела, се омъжва за графа на Кеймбридж и му ражда Ричард Плантагенет, граф на Йорк и баща на знаменития Ричард III, увековечен в знаменитата пиеса на Шекспир. Оттам кръвта на пророка се влива в богатия коктейл от аристократични гени, който се плиска в кръвта на днешната уиндзорска династия.

Всъщност оригиналното име на днешната династия е Сакс-Кобург-Гота, но се преименува на Уиндзор заради световната война. Следователно бившият български крал и премиер Симеон Сакскобургготски също е далечен роднина на Мохамед, макар и непряк и доста далечен. Както е известно, Елизабет II е правнучка на Едуард II, който е син на Алберт Сакскобургготски и „бабата на Европа“, кралица Виктория. Със сигурност във вените на днешната кралица тече повече сакскобургготска кръв, отколкото плантагенетска, тюдорска, стюардска и така нататък.

Теорията за родството на британската кралска династия с Мохамед бе леко позабравена, но преди два месеца отново възникна в мароканския седмичник Al-Ousboue, а оттам я подеха и разтръбиха британските медии. Вероятно този подновен интерес служи на каузата на мултикултурализма. Както авторът Абделхамид ал Аоуни от Мароко твърди: „Това изгражда мост между нашите две религии и царства“.

Ако родословието е чиста монета, то

британската

кралица е

далечна

братовчедка с

царете на Мароко

и Йордания, както и с върховния вожд на Иран, аятолах Али Хаменей – защото те също претендират да са наследници на Мохамед. Родството на кралицата с пророка неотдавна бе потвърдено и от великия мюфтия на Египет Али Гомаа.

Нови и нови ислямски авторитети посочват, че Зайда е дъщеря на севилския управник ал Мутамид, който е потомък на дъщерята на пророка Фатима и нейния съпруг Али – четвъртият от „праведните“ халифи и любим племенник на Мохамед. Това вероятно ситуира британската кралица в шиитската традиция, ако случайно реши да следва повелята на кръвта.

Впрочем синът на Али се казва Хасан. Така се казва и покойният крал на Марко Хасан II, в чиято чест е наречен внукът на Симеон Сакскобургготски.

Родството с пророка има огромно значение в мюсюлманския свят и може да доведе до редица изгоди. Има конспиративни теории, според които британският кралски род се готви за времето, когато Албионът ще стане халифат. Други пък смятат, че британската корона се опитва да възстанови имперското си влияние върху света с помощта на „уммата“ – глобалната общност на мюсюлманите, която вече надхвърля 1,8 милиарда.

Известно е също така, че британският престолонаследник има сериозни интереси към исляма. Принц Чарлз е патрон на Оксфордския център за ислямски науки, където се обръща към аудиторията с „ассаламу алейкум“, т.е. „мир вам“.

Твърди се, че планира „мултирелигиозна коронация“, на която ще бъде обявен за „защитник на религиите“, а не само на християнската религия.

От друга страна, според шериата вероотстъпничеството е смъртен грях. Следователно Зайда най-вероятно се пържи в ада, а потомците й са прокълнати. Но така разсъждават фундаменталистите, а и нищо не пречи на потомците да се върнат към единствено правата вяра, ако някой ден се наложи.

Флиртовете с

мюсюлманската

религия са

стара традиция

в британския кралски двор.

Още кралица Елизабет (XVI век) пише ласкави писма до персийския шах, мароканския султан и най-вече до султана на Отоманската империя Мурад III, който е бил главният враг на Испания, която пък е основен душманин на Англия. През 1580 г. тя подписва търговски договор с Отоманската империя, който остава валиден цели 300 години. Търсейки общи интереси, тя споделя със султана своята неприязън към идолопоклонничеството – една от малкото теми, в които протестантите и мюсюлманите си приличат. В един момент дори претопява камбаните на закритите католически църкви, за да излее муниции, които изпраща на Турция. Разбира се, тези любезни кореспонденции са продиктувани от търговските интереси. Англия тогава е малък и сравнително беден остров, който се опитва да изгради мрежа от търговски съюзи. В същото време Елизабет води оживена кореспонденция и с руския цар Иван Грозни. За малко дори да му даде за съпруга една от своите придворни дами.

Разбира се,

родството с пророка едва ли е чиста монета

Има доста съмнения дали Мохамед изобщо е съществувал и ако е съществувал – дали наистина е бил пророк, а не просто племенен вожд. Науката историография няма никакви сериозни данни къде е живял, имал ли е семейство и дъщеря на име Фатима. Всички биографии на Пророка са писани 200-300 години след предполагаемата му смърт през 632 г. и почиват на легенди и предания, преминали през десетки поколения (средната продължителност на живота тогава е била около 30 г.). Това са били години на люти междуособни войни и всеки претендент за халиф си е измислял свои притчи и свое родословие, което да го свързва с пророка. И до днес преданията на шиитите и на сунитите се различават радикално.

Спори се чия дъщеря е Зайда, спори се коя е била потомката й Изабела, но за малко в спора за потомствената линия да се намеси и ръката на Москва.

Според руския конспиратолог Андрей Фурсов, прабабата на днешната кралица, Виктория, не е дъщеря на своя официален баща – херцога на Кент Едуард Август, син на крал Джордж III. И затова няма как Елизабет II да е потомка на Мохамед.

Фурсов се позовава на руската светска лъвица, дипломатка и супершпионка Дария Христофоровна Ливен, която през по-миналия век гастролирала в креватите на редица европейски крале и херцози. Дария е била близка приятелка и душеприказчица на Виктория още преди да стане кралица. Според нейните донесения херцогът на Кент е безплоден, а първата му дъщеря, Виктория, се ражда когато е на 50. Най-вероятно биологичният й баща е сър Джон Конрой, сърдечен приятел на херцогинята.

Донесенията на Дария Ливен дълги години са пазени в архива на руското имперско разузнаване, а след това и в касите на КГБ. В навечерието на Втората световна война, когато британското кралско семейство все още флиртува с Хитлер и се опитва да го насочи срещу СССР, лично Сталин дава указания да се подготви операцията „Дон“, за да се докаже, че английският крал не е легитимен. През 1936 г. обаче Едуард VIII е принуден да абдикира, скоро Великобритания се оказва безценен съюзник и операция „Дон“ е спряна.

На този обрат в геополитиката дължим, че Елизабет II все още се води пряк потомък на пророка Мохамед, а покрай нея и Симеон Сакскобурготски е далечен, макар и непряк роднина. Салам алейкум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Нативисткият манифест на Тръмп в ООН

Доналд Тръмп е свикнал да се обръща по митингите към твърдите си поддръжници. Пресконференциите му са редки и стриктно контролирани. Затова откритото присмиване от страна на други лидери в Общото събрание на ООН бе изненада. Той заяви, че е "Окей" с веселата реакция на публиката на твърденията му за исторически постижения, но очевидно не беше така.

Как колата измести дома в BG икономиката. Обръща ли се пак моделът?

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС, дори след отчитане на разликите в ценовите нива. Голямото предизвикателство остава “догонването”, или, с други думи,

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber