Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6959770 Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден www.24chasa.bg

Само 7% общуват с класния по мейла, 5% - с група на класа във фейсбук

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започнахме дискусия. Вижте днес резултатите от проучване за връзката родители - училище.

Топла ли е връзката учител-родители, или са отчуждени от училищния живот на децата си? Как общуват с децата и техните наставници? На тези и други въпроси отговаря национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” от февруари по поръчка на евродепутата от ЕНП Асим Адемов. Проведено е сред 1000 родители на ученици между 5-и и 12-и клас.

Данните показват, че за 84% от анкетираните майки и бащи на ученици родителските срещи са форумът, на който говорят с класния ръководител и с другите учители на детето си. 41 на сто следят развитието на детето си и с телефонни разговори с учителите му. Всеки 4-и провежда конкретни срещи с учители.

Факт е обаче, че

контактът

учител-родител

чрез интернет

е пожелателен -

едва 7% от участниците в проучването декларират, че общуват с класния ръководител чрез електронна поща/мейл, а 6% чрез сайта на училището. В тази група попадат предимно родители, живеещи в столицата, показва анализът на социалнодемографските данни.

Повече от половината (57%) от родителите смятат, че отговорността за възпитанието на децата им е поделена поравно между училището и семейството. Малко над една трета -

35% декларират,

че семейството

носи по-голяма

отговорност,

а едва 7% са на мнение, че училището е с по-голяма отговорност при възпитанието на детето им.

Малко над половината от анкетираните майки и бащи споделят, че за предстоящи родителски срещи ги информира лично тяхното дете. Любопитното е, че родителите на младежи в 11-и и 12-и клас са в по-голяма степен информирани от децата си за предстоящите родителски срещи. Близо една трета (32%) пък изискват ученическия бележник на синовете и дъщерите си, за да разберат кога има родителска среща.

Проучването регистрира много слабо навлизане на интернет технологиите. Едва 3% декларират, че за родителските срещи получават мейл от класния, а 1% споменават за електронен портал на училището. Това е знак, че традиционните начини за контакт и информация за училищния живот на детето доминират.

Същевременно, по-малко от половината (46%) от родителите споделят, че винаги посещават родителските срещи. Наблюдаваме интересна динамика - при родителите с висше образование 61% са сред винаги посещаващите тези срещи. Докато при тези със средно този дял е 40%, а при тези с основно - едва 24%. Разбира се, тук може да се изведе корелацията, че родителите с по-високо образователно равнище, са и по-ангажирани с основни събития като родителските срещи на техните деца.

Около 1/5 от анкетираните майки и бащи на ученици декларират, че посещават родителските срещи рядко (14%) или никога (5%). Това означава, че са незаинтересовани от обратна връзка за развитието на тяхното дете в училище.

По-малко от половината (47%) родители провеждат разговор с тяхното дете, преди да отидат на родителска среща. Делът на родителите, които го правят е

най-нисък сред

селските жители

- 38%. В групата на родителите, които не се интересуват от децата си какво да очакват от родителската среща, а те са 17%, преобладават представители на ромския и турския етнос.

Дали родителите са ангажирани плътно с училищния живот на детето си, се проверява и с въпроса: “Вие лично колко често се информирате за училищното ежедневие на вашето дете?”. Данните показват, че под половината от родителите - 47%, се информират всеки ден, една трета (32%) - почти всеки ден, а 13% - веднъж седмично.

28% от анкетираните родители с ученик в 11-и клас и 27% от тези с ученик в 12-и клас се информират за успеха и статуса му в училище всеки ден. Тази динамика може да е заради по-голямата самостоятелност и отговорност на учащите в последните две нива на гимназиалното образование. Спрямо образователния ценз на родителите отново регистрираме по-висока степен на ангажираност при родителите висшистис (58% от тях се информират всеки ден за училищното ежедневие на децата им) и по-ниска степен (33%) при родителите с основно или по-ниско образование.

Други от Анализи

Путин манипулира Тръмп. Какво трябва да направят американците?

В кариерата си като служител под прикритие в ЦРУ видях руското разузнаване да манипулира много хора. Никога не съм допускал, че някой ден американският президент ще стане един от тези хора. Фактът, че президентът не успя да защити единодушните заключения на разузнавателната общност на САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г.

Ванга и Людмила Живкова, Ванга и българите, Ванга и светът

В ничията земя на световната история, в триъгълника между България, Гърция и Македония, прекарва живота си една от най-необикновените фигури на 20 век. Ванга приема в малката си двуетажна къща в Петрич хора от цял свят - и им пророкува бъдещето. При нея идват президенти, хора на изкуството, обикновени селяни.

Как "Левски" от европейски стана севернокорейски

Краят на мача беше една от най-срамните картинки в българския футбол за всички времена. Вместо да се радват на успеха си, играчите на "Вадуц" тичаха към тунела, уплашени за живота си. Сякаш бяха попаднали в размирна африканска република, в която поредният диктатор е взел властта и по улиците се стреля.

Нужен е голям нов разказ за развитие на цяла България

От ноември 2017 г. индексът “24 ТРЕНД” тества всеки месец общественото мнение на българите по основни социални и политически теми. Тъй като през месеците твърде много сме говорили за политическите тенденции, ми се струва важно да обърнем повече внимание този месец на икономическите и социалните трендове.

Българите не желаят предсрочни избори, а политици ги сънуват

Топ 3 на лидерите на партии: Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показва новото издание на социално-политическия индекс “24 ТРЕНД”. Изследването е проведено между 1 и 8 юли 2018 г.

Сближаването с Путин разбуди съпротивата срещу дипломацията на Тръмп

Объркани съюзници, ухажвани противници, вълнения сред американската политическа класа: европейската обиколка на Доналд Тръмп и опита му за сближаване с Владимир Путин ускориха големия дипломатически трус, желан от президента иконоборец на САЩ, но изглежда предизвикаха също нова съпротива във Вашингтон.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си след срещата

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали. В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми,

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви. В държавата бушуват еко социални бури и епидемии -

8000 ученици на работни места - най-после!

Важно е и бизнесът успешно да влезе в училище, в социалните мрежи и да покаже работата като привлекателна По последни данни от Главната инспекция по труда разрешенията за наемане на младежи до 18 г. са нараснали с малко над 19% за първото полугодие на 2018 г. спрямо година по-рано. Ако трендът се запази,

Паметта на Ердоган, "осемте" и гръцко-турските отношения

"Никога няма да забравим онези, които приеха безпринципен подход и подкрепиха пучистите, избягали от нашата страна". За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към множеството от хиляди хора, които се бяха събрали край Моста на Босфора, за да отбележат втората годишнина от осуетения опит за преврат през юли 2016 г.

САЩ - Русия: намигването в Хелзинки

Срещата на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на фона на белите хортензии и многобройните очаквания най-напред беше наречена историческа. Какво ще остане за историята, ще разберем, след като стане ясно какво са си казали на четири очи в рамките на 2 часа и 10 минути. Все пак откъсването на двамата президенти от обкръжението им и самата

Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна

Да не би някой да е прошепнал на Тръмп, че както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта" Ако оставим настрана аргументите за предполагаема зависимост на Доналд Тръмп от върха на Кремъл и за намесата на руските служби в президентските избори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber