Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6959770 Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден www.24chasa.bg

Само 7% общуват с класния по мейла, 5% - с група на класа във фейсбук

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започнахме дискусия. Вижте днес резултатите от проучване за връзката родители - училище.

Топла ли е връзката учител-родители, или са отчуждени от училищния живот на децата си? Как общуват с децата и техните наставници? На тези и други въпроси отговаря национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” от февруари по поръчка на евродепутата от ЕНП Асим Адемов. Проведено е сред 1000 родители на ученици между 5-и и 12-и клас.

Данните показват, че за 84% от анкетираните майки и бащи на ученици родителските срещи са форумът, на който говорят с класния ръководител и с другите учители на детето си. 41 на сто следят развитието на детето си и с телефонни разговори с учителите му. Всеки 4-и провежда конкретни срещи с учители.

Факт е обаче, че

контактът

учител-родител

чрез интернет

е пожелателен -

едва 7% от участниците в проучването декларират, че общуват с класния ръководител чрез електронна поща/мейл, а 6% чрез сайта на училището. В тази група попадат предимно родители, живеещи в столицата, показва анализът на социалнодемографските данни.

Повече от половината (57%) от родителите смятат, че отговорността за възпитанието на децата им е поделена поравно между училището и семейството. Малко над една трета -

35% декларират,

че семейството

носи по-голяма

отговорност,

а едва 7% са на мнение, че училището е с по-голяма отговорност при възпитанието на детето им.

Малко над половината от анкетираните майки и бащи споделят, че за предстоящи родителски срещи ги информира лично тяхното дете. Любопитното е, че родителите на младежи в 11-и и 12-и клас са в по-голяма степен информирани от децата си за предстоящите родителски срещи. Близо една трета (32%) пък изискват ученическия бележник на синовете и дъщерите си, за да разберат кога има родителска среща.

Проучването регистрира много слабо навлизане на интернет технологиите. Едва 3% декларират, че за родителските срещи получават мейл от класния, а 1% споменават за електронен портал на училището. Това е знак, че традиционните начини за контакт и информация за училищния живот на детето доминират.

Същевременно, по-малко от половината (46%) от родителите споделят, че винаги посещават родителските срещи. Наблюдаваме интересна динамика - при родителите с висше образование 61% са сред винаги посещаващите тези срещи. Докато при тези със средно този дял е 40%, а при тези с основно - едва 24%. Разбира се, тук може да се изведе корелацията, че родителите с по-високо образователно равнище, са и по-ангажирани с основни събития като родителските срещи на техните деца.

Около 1/5 от анкетираните майки и бащи на ученици декларират, че посещават родителските срещи рядко (14%) или никога (5%). Това означава, че са незаинтересовани от обратна връзка за развитието на тяхното дете в училище.

По-малко от половината (47%) родители провеждат разговор с тяхното дете, преди да отидат на родителска среща. Делът на родителите, които го правят е

най-нисък сред

селските жители

- 38%. В групата на родителите, които не се интересуват от децата си какво да очакват от родителската среща, а те са 17%, преобладават представители на ромския и турския етнос.

Дали родителите са ангажирани плътно с училищния живот на детето си, се проверява и с въпроса: “Вие лично колко често се информирате за училищното ежедневие на вашето дете?”. Данните показват, че под половината от родителите - 47%, се информират всеки ден, една трета (32%) - почти всеки ден, а 13% - веднъж седмично.

28% от анкетираните родители с ученик в 11-и клас и 27% от тези с ученик в 12-и клас се информират за успеха и статуса му в училище всеки ден. Тази динамика може да е заради по-голямата самостоятелност и отговорност на учащите в последните две нива на гимназиалното образование. Спрямо образователния ценз на родителите отново регистрираме по-висока степен на ангажираност при родителите висшистис (58% от тях се информират всеки ден за училищното ежедневие на децата им) и по-ниска степен (33%) при родителите с основно или по-ниско образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber