Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958561 Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! www.24chasa.bg

Всички “нашенски” диети са шашмалогия

Винаги съм се възхищавал на някои наши “политолози”, които мине, не мине и току изобретяват своя собствена избирателна система. И дори я наричат на своето име! Това е все едно да изобретиш велосипеда. Не знам колко са вече познатите и описани системи, но заедно с разновидностите вероятно са над 1000. Да изобретиш № 1001 си е чиста шашмалогия.

Но щом у нас дойде време за поредната дискусия за смяна на избирателната система, от родния коневръз веднага се пръква някой, който пак изобретява велосипеда. И пак го нарекъл на свое име.

На тези юнаци се дава думата с една единствена цел – да създават шум и бъркотия, за да се затлачи истината.

Нещо подобно се получава и с диетите у нас.

Сериозно ли смятате, че може

да има “българска система”,

наречена на името на този или онзи наш лекар? Къде у нас има сериозни лабораторни изследвания на биохимията на храненето? Кой е правил експериментални наблюдения, които да включват стотици, хиляди участници? Къде са научните им открития и публикации?

Къде са им Нобеловите награди?

Това, което един български диетолог може да направи, е първо да се информира за най-новите резултати от изследванията в развитите страни и после честно да ги препоръча на своите клиенти - без да има нахалството да се прави на изобретател. Видите ли нашенски откривател, спасявайте се!

Класически пример е “системата за гладолечение на д-р Лидия Ковачева”, която се основава на нещо прочетено и очевидно недоразбрано от практиката на американските лекари – я Пол Брег, я Хърбърт Шелтън или някой друг от известните западни гладолечители. Д-р Ковачева обаче побългарява. Тя иска да сложи своя етикет. И за да смекчи “мъките на гладуването”, тя препоръчва да се хапва малко плод и да се пийва билков чай с мед.

Истината е, че “системата на Ковачева” е

дълбоко сбъркана,

вредна и опасна. Обяснявам. Човек дебелее и си докарва всякакви болести, когато произвежда излишни количества инсулин. Именно инсулинът трупа тлъстините на тялото. Инсулинът се произвежда от панкреаса, когато организмът получи сигнал, че са постъпили въглехидрати, т. е. различните видове гликоза. И няма значение дали е рафинирана или плодова захар, мед, хляб – въглехидратите са си въглехидрати и вдигат инсулина, а излишният инсулин трупа тлъстините.

Ползата от гладуването е в това, че като се изчерпят гликозата в кръвта и гликогенът в черния дроб, спира и инсулинът. Тогава

черният дроб започва да произвежда

различните “кетони” – ензими, чрез които организмът се храни от собствените си резерви и преминава към режим на т. нар “автофагия” или “автолиза”, т.е. топи мазнините и най-различните други вредни отлагания.

Какво обаче се препоръчва от д-р Ковачева? Разбрала-недоразбрала, тя решава да “смекчи” глада, като дава на пациентите си малко плод и чай с мед. И какво се случва? Първо, организмът веднага произвежда инсулин. Кетоните спират. Автофагията се отлага. На това отгоре възниква вълчи глад, но няма ядене. 20 дни на подобен режим е чисто изтезание. Сигурен съм, че има и жертви.

И въпреки това у нас някои диетолози си лепят етикета “Ковачева” на челото и се гордеят с него.

Спрете да изобретявате велосипеда! Когато заимствате, заимствайте правилно, не побългарявайте нищо и честно споделяйте от какъв източник черпите!

Онзи ден попаднах на модната у нас “система на д-р Пелов”

D-r Pellov’s Solution.

Тя очевидно си пробива път сред модните среди. Веднага казвам, че нямам сериозни възражения към нея. Основното ми възражение е, че д-р Пелов я нарича на своето име.

Има ли той свои сериозни изследвания? Няма. Има ли своя клиника? Издал ли е поне книга с теория, практика, препоръки и рецепти? Не е. Но вече има своя система, D-r Pellov’s Solution.

Днес в изследването на диетите и влиянието им върху организма се инвестират десетки милиарди долари. Има наистина много интересни открития. Но да си ги присвоиш, просто не е почтено.

Препоръките, които д-р Пелов излага като своя едва ли не патентована система, на Запад съществуват под най-различни имена - “кетодиета”, “палеодиета”, “нисковъглехидратна диета” и т. н., и т. н.

Аз мога да препоръчам не една, не две, а десетки книги на знаменити западни терапевти и в тях ще прочетете препоръките, които според д-р Пелов са негова лична система. Сред тях например са книгите на Джеф Волек и Стивън Фини, на д-р Джейсън Фънг, както и много, много други известни специалисти с богата клинична практика.

Но те не наричат нищо със своето име, защото

принципите на нисковъглехидратното хранене и гладуването

са добре известни не от вчера и от днес, а от хилядолетия. Още в началото на миналия век има и богат клиничен опит. Новото през последните 10 години е, че вече се изследва биохимията на тези диети в свръхмодерни лаборатории.

И вече е кристално ясно, че ниските на мазнини диети, които се препоръчваха по целия свят буквално до вчера, са изключително вредни. Те предизвикват затлъстяване, диабет тип 2, артеросклероза и алцхаймер, рак и още десетки други патологии. Изключително вредни са и препоръките да се похапва по нещо през 2 часа, за да се “поддържа висок метаболизъм”. Така се поддържа висок инсулин и се затлъстява.

Според мен до 5-10 години на Запад ще се забранят всички реклами на “снаксове”, които сега възбуждат апетита от телевизорите. Истината е, че

ти си ти именно

когато си гладен,

а не обратното. Тези шоколадови вафли, които се пробутват през 5 минути, могат само да ви докарат диабет. Та “Системата на д-р Пелов” явно е в час, но основната й слабост е, че се нарича “Система на д-р Пелов”. И освен това в нея има много спорни детайли.

Да вземем само следния израз от едно негово интервю:

“Така - забравяте за сладкото. Ако ви се яде нещо сладко - само стевия и нищо друго.”

Истината е, че няма значение дали си подслаждате кафето със стевия или захарин – усети ли сладкия вкус, мозъкът нарежда на панкреаса да пусне инсулина. Има инсулин, а няма захар. Клетките изпадат в шизофренно състояние, а последиците в момента се изучават.

Ако ви се яде сладко, изяжте един плод. Неговите фибри забавят действието на плодовата захар. Природата се е погрижила да ви даде отровата заедно с противоотровата.

По-горе споменах, че мога да препоръчам десетки книги, които да ви обяснят как работят вашите хормони и как да ги контролирате. Тук ще препоръчам само една, за съжаление на английски. Казва се “Кодът на затлъстяването” от доктор Джейсън Фънг (The Obesity Code by Jason Fung). Предполагам, че скоро ще я има и на български.

Фънг продава милионни тиражи, но никъде няма Fung Solution. И честно изрежда десетки изследвания на институти и лаборатории. Затова пак повтарям – не вярвайте на нашенските системи.

Просто няма такива!

Още коментари от същия автор четете тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber