Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958561 Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! www.24chasa.bg

Всички “нашенски” диети са шашмалогия

Винаги съм се възхищавал на някои наши “политолози”, които мине, не мине и току изобретяват своя собствена избирателна система. И дори я наричат на своето име! Това е все едно да изобретиш велосипеда. Не знам колко са вече познатите и описани системи, но заедно с разновидностите вероятно са над 1000. Да изобретиш № 1001 си е чиста шашмалогия.

Но щом у нас дойде време за поредната дискусия за смяна на избирателната система, от родния коневръз веднага се пръква някой, който пак изобретява велосипеда. И пак го нарекъл на свое име.

На тези юнаци се дава думата с една единствена цел – да създават шум и бъркотия, за да се затлачи истината.

Нещо подобно се получава и с диетите у нас.

Сериозно ли смятате, че може

да има “българска система”,

наречена на името на този или онзи наш лекар? Къде у нас има сериозни лабораторни изследвания на биохимията на храненето? Кой е правил експериментални наблюдения, които да включват стотици, хиляди участници? Къде са научните им открития и публикации?

Къде са им Нобеловите награди?

Това, което един български диетолог може да направи, е първо да се информира за най-новите резултати от изследванията в развитите страни и после честно да ги препоръча на своите клиенти - без да има нахалството да се прави на изобретател. Видите ли нашенски откривател, спасявайте се!

Класически пример е “системата за гладолечение на д-р Лидия Ковачева”, която се основава на нещо прочетено и очевидно недоразбрано от практиката на американските лекари – я Пол Брег, я Хърбърт Шелтън или някой друг от известните западни гладолечители. Д-р Ковачева обаче побългарява. Тя иска да сложи своя етикет. И за да смекчи “мъките на гладуването”, тя препоръчва да се хапва малко плод и да се пийва билков чай с мед.

Истината е, че “системата на Ковачева” е

дълбоко сбъркана,

вредна и опасна. Обяснявам. Човек дебелее и си докарва всякакви болести, когато произвежда излишни количества инсулин. Именно инсулинът трупа тлъстините на тялото. Инсулинът се произвежда от панкреаса, когато организмът получи сигнал, че са постъпили въглехидрати, т. е. различните видове гликоза. И няма значение дали е рафинирана или плодова захар, мед, хляб – въглехидратите са си въглехидрати и вдигат инсулина, а излишният инсулин трупа тлъстините.

Ползата от гладуването е в това, че като се изчерпят гликозата в кръвта и гликогенът в черния дроб, спира и инсулинът. Тогава

черният дроб започва да произвежда

различните “кетони” – ензими, чрез които организмът се храни от собствените си резерви и преминава към режим на т. нар “автофагия” или “автолиза”, т.е. топи мазнините и най-различните други вредни отлагания.

Какво обаче се препоръчва от д-р Ковачева? Разбрала-недоразбрала, тя решава да “смекчи” глада, като дава на пациентите си малко плод и чай с мед. И какво се случва? Първо, организмът веднага произвежда инсулин. Кетоните спират. Автофагията се отлага. На това отгоре възниква вълчи глад, но няма ядене. 20 дни на подобен режим е чисто изтезание. Сигурен съм, че има и жертви.

И въпреки това у нас някои диетолози си лепят етикета “Ковачева” на челото и се гордеят с него.

Спрете да изобретявате велосипеда! Когато заимствате, заимствайте правилно, не побългарявайте нищо и честно споделяйте от какъв източник черпите!

Онзи ден попаднах на модната у нас “система на д-р Пелов”

D-r Pellov’s Solution.

Тя очевидно си пробива път сред модните среди. Веднага казвам, че нямам сериозни възражения към нея. Основното ми възражение е, че д-р Пелов я нарича на своето име.

Има ли той свои сериозни изследвания? Няма. Има ли своя клиника? Издал ли е поне книга с теория, практика, препоръки и рецепти? Не е. Но вече има своя система, D-r Pellov’s Solution.

Днес в изследването на диетите и влиянието им върху организма се инвестират десетки милиарди долари. Има наистина много интересни открития. Но да си ги присвоиш, просто не е почтено.

Препоръките, които д-р Пелов излага като своя едва ли не патентована система, на Запад съществуват под най-различни имена - “кетодиета”, “палеодиета”, “нисковъглехидратна диета” и т. н., и т. н.

Аз мога да препоръчам не една, не две, а десетки книги на знаменити западни терапевти и в тях ще прочетете препоръките, които според д-р Пелов са негова лична система. Сред тях например са книгите на Джеф Волек и Стивън Фини, на д-р Джейсън Фънг, както и много, много други известни специалисти с богата клинична практика.

Но те не наричат нищо със своето име, защото

принципите на нисковъглехидратното хранене и гладуването

са добре известни не от вчера и от днес, а от хилядолетия. Още в началото на миналия век има и богат клиничен опит. Новото през последните 10 години е, че вече се изследва биохимията на тези диети в свръхмодерни лаборатории.

И вече е кристално ясно, че ниските на мазнини диети, които се препоръчваха по целия свят буквално до вчера, са изключително вредни. Те предизвикват затлъстяване, диабет тип 2, артеросклероза и алцхаймер, рак и още десетки други патологии. Изключително вредни са и препоръките да се похапва по нещо през 2 часа, за да се “поддържа висок метаболизъм”. Така се поддържа висок инсулин и се затлъстява.

Според мен до 5-10 години на Запад ще се забранят всички реклами на “снаксове”, които сега възбуждат апетита от телевизорите. Истината е, че

ти си ти именно

когато си гладен,

а не обратното. Тези шоколадови вафли, които се пробутват през 5 минути, могат само да ви докарат диабет. Та “Системата на д-р Пелов” явно е в час, но основната й слабост е, че се нарича “Система на д-р Пелов”. И освен това в нея има много спорни детайли.

Да вземем само следния израз от едно негово интервю:

“Така - забравяте за сладкото. Ако ви се яде нещо сладко - само стевия и нищо друго.”

Истината е, че няма значение дали си подслаждате кафето със стевия или захарин – усети ли сладкия вкус, мозъкът нарежда на панкреаса да пусне инсулина. Има инсулин, а няма захар. Клетките изпадат в шизофренно състояние, а последиците в момента се изучават.

Ако ви се яде сладко, изяжте един плод. Неговите фибри забавят действието на плодовата захар. Природата се е погрижила да ви даде отровата заедно с противоотровата.

По-горе споменах, че мога да препоръчам десетки книги, които да ви обяснят как работят вашите хормони и как да ги контролирате. Тук ще препоръчам само една, за съжаление на английски. Казва се “Кодът на затлъстяването” от доктор Джейсън Фънг (The Obesity Code by Jason Fung). Предполагам, че скоро ще я има и на български.

Фънг продава милионни тиражи, но никъде няма Fung Solution. И честно изрежда десетки изследвания на институти и лаборатории. Затова пак повтарям – не вярвайте на нашенските системи.

Просто няма такива!

Още коментари от същия автор четете тук

Други от Анализи

Сближаването с Путин разбуди съпротивата срещу дипломацията на Тръмп

Объркани съюзници, ухажвани противници, вълнения сред американската политическа класа: европейската обиколка на Доналд Тръмп и опита му за сближаване с Владимир Путин ускориха големия дипломатически трус, желан от президента иконоборец на САЩ, но изглежда предизвикаха също нова съпротива във Вашингтон.

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си след срещата

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали. В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми,

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви. В държавата бушуват еко социални бури и епидемии -

8000 ученици на работни места - най-после!

Важно е и бизнесът успешно да влезе в училище, в социалните мрежи и да покаже работата като привлекателна По последни данни от Главната инспекция по труда разрешенията за наемане на младежи до 18 г. са нараснали с малко над 19% за първото полугодие на 2018 г. спрямо година по-рано. Ако трендът се запази,

Паметта на Ердоган, "осемте" и гръцко-турските отношения

"Никога няма да забравим онези, които приеха безпринципен подход и подкрепиха пучистите, избягали от нашата страна". За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към множеството от хиляди хора, които се бяха събрали край Моста на Босфора, за да отбележат втората годишнина от осуетения опит за преврат през юли 2016 г.

Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна

Да не би някой да е прошепнал на Тръмп, че както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта" Ако оставим настрана аргументите за предполагаема зависимост на Доналд Тръмп от върха на Кремъл и за намесата на руските служби в президентските избори,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“Галъп”: За Западните Балкани Борисов е най-одобряваният лидер в региона

След българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка. Това сочат данните от голямо проучване, проведено от компаниите - членове на Световната асоциация “Галъп интернешънъл”, сред над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Фалшивите новини: Традиционните медии контраатакуват

Разпространението на слухове и дезинформации преди президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума за Брекзит в Обединеното кралство прозвучаха като сигнал за тревога за традиционните медии. Наложително е да възстановят доверието в себе си и да се наредят на първа линия в борбата срещу "фалшивите новини".

И световното първенство печели... Владимир Путин!

Вместо да извади очи, негативната кампания преди мондиала изписа вежди на руския президент Два факта извън футбола ми направиха впечатление непосредствено след края на финалния мач на световното първенство по футбол, в който Франция заслужено победи 4:2 сензацията Хърватия на стадион “Лужники” в Москва.

Какъв да е новият модел на здравно осигуряване?

Какъв да е новият здравноосигурителен модел? Допълнителна здравна застраховка, която да поема разходите за дейности извън основния пакет, или конкурентни на НЗОК каси, са двете основни концепции. Здравното министерство работи по 2-та модела, в края на юли ще ги представи за обсъждане. “24 часа” търси още коментари от медици в лигата “Лекарите,

Капан или стимул ни заложи Брюксел по пътя към еврото

Предупредителни сигнали, намеци, обещания и полуобещания за тайнствени оферти Брюксел най-накрая поднесе на София решението си. В края на миналата седмица. Пускат ни в чакалнята пред еврозоната и в банковия съюз в един и същи ден, но... след около една година. През което време трябва да изпълним няколко ангажимента. Около 5 на брой.

Русия е в еуфория след края на световното, проблемите на Путин остават

Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина, на президента Владимир Путин ще му е трудно да удължи следфутболния блясък, имайки предвид някои предизвикателства у дома и в чужбина. Добре организираният, празничен и приятелски турнир за Световната купа извади на преден план една гостоприемна и модерна Русия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber