Американският боклук вони до небесата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958260 Американският боклук вони до небесата Американският боклук вони до небесата www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай вече отказва да приема отпадъци за рециклиране от чужбина. Американските утилизаращи предприятия са в шок.

Преди близо година правителството в Пекин уведоми Световната търговска организация (СТО), че от 2018 година Китай силно ще ограничи вноса на пластмасови и хартиени отпадъци за рециклиране. През март и април тази година Пекин още повече засили ограниченията - в бъдеще страната няма да внася пластмасови отпадъци, предстои да се откаже и от скрапа. Ще продължи да приема само отпадъчна хартия, особено ако идва чиста, в бали без примеси на пластмаси и други изкуствени материали.

За американската рециклираща индустрия новината бе удар в сърцето - миналата година Китай е изкупил две трети от отпадъчната хартия или над 10 милиона тона, повече от половината пластмасови отпадъци и половината от алуминиевия скрап на САЩ.

Решението на Пекин разтърси търговски отношения и производствени вериги, развивали се в продължение на три десетилетия.

Досега веригата за създаване на стойност следваше следната икономическа логика. Частни и държавни компании събират от домакинствата и предприятията отпадъците и ги продават на рециклиращи фирми. Те сортират материалите още веднъж, разделяйки отделните видове хартия, пластмаса и метали.

Различните видове хартия и пластмаса се балират и по-голямата част от тях се продава на Китай, където преработката продължава.

Това бе плодотворно сътрудничество и сред причините то да работи толкова добре бе, че китайците никога не връщаха обратно бали, дори когато в тях имаше примеси на непреработваем боклук, посочва Дънкан Уотсън, мениджър за управление на отпадъците на град Кийн, щата Ню Хемпшър.

Китай не се шегува

През 2016 година обаче по китайската телевизия бе излъчен документалният филм "Пластмасовият Китай" (Plastik China), в който се разказва за семейство, живеещо край завод за рециклиране, който сортира "чуждестранен пластмасов боклук". Филмът предизвика фурор и дори натиск върху високопоставени политици, съобщиха китайски медии. Това доведе до съответните последици - още през 2017 година започнаха сериозни проверки на материалите, приемани за рециклиране. Хиляди контейнери бяха върнати обратно или задържани за дълго. Вносители и фабрики за хартия загубиха лицензите си.

Едва тази година обаче Китай се зае сериозно с въпроса. Американска организация на компаниите от бранша предполага, че протекционизмът може да се засили още повече заради търговската война, разпалена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Като основание за новата си политика китайците посочват защитата на околната среда. Според китайските власти материалите за рециклиране от Америка са били примесени със замърсен или дори отровен боклук, който вреди на околната среда и здравето на китайските граждани.

Какъвто и да е мотивът за тази радикална промяна в политиката обаче, сега американската промишленост трябва да разреши един основен проблем: какво да прави с отпадъците?

Международните търговски потоци вече се променят и сега боклукът трябва да бъде извозван към Филипините, Индия, Виетнам, Тайланд или Индонезия. Тези страни обаче нямат достатъчно капацитет да приемат изцяло материалите за рециклиране и отказват да получават повече.

Учени от университета в Джорджия са изчислили, че без Китай до 2030 година няма да може да се намери кой да приеме 111 милиона тона пластмасови отпадъци. В много общини положението бавно се нажежава. Специализирано издание на сметосъбиращите компании съобщава, че 34 от 50-те американски щата вече усещат последиците от китайската забрана.

Дори щати, които в исторически план са силно чувствителни към защитата на околната среда като Върмонт, сега позволяват подлежащ на рециклиране боклук поне временно да се съхранява на сметища. Екозащитниците възприемат това като предателство спрямо идеята за кръговата икономика, а и какво да се обясни на гражданите, които съвестно разделят хартията и пластмасата от обикновения боклук? Истината, може би. А тя е, че според бранша от икономическа гледна точка рециклирането не си струва.

По-добри технологии или избягване на боклука

Сметосъбиращите компании за двойно ужилени, отбелязва Дънкан Уотсън, който управлява най-големият рециклиращ завод в щата Ню Хемпшър. Дори без допълнителните количества отпадъци за рециклиране сметищата са на прага на капацитета си, а екоорганизации полагат всички усилия се опитат да попречат на създаването на нови депа.

"Какво да правим?" се питат не само мениджърите по управление на отпадъците, докато пластмасовите боклуци се издигат на камари в бунищата.

Някои организации се насочват директно към бизнеса. Групата "As you sow" (от английски "каквото посееш" - бел. прев.) е създала Инвестиционен алианс за решения за пластмасата (Plastic Solutions Investors Alliance), в който участват 25 институционални инвеститори. Те оказват натиск върху големи концерни за хранителни продукти като Nestle, Unilever и PepsiCo да се откажат от опаковките, които не могат да бъдат рециклирани.

"Другият възможен отговор са технологиите", убеден е поне Дънкан Уотсън. Най-модерните оптически и електрически процеси за сортиране, комбинирани помежду си, вече позволяват отпадъците да се разделят по-добре и да се произвеждат "чисти по сорт" материали за рециклиране. Така пресованите бали може би отново ще станат желана суровина.

Изграждането на подобни съоръжения обаче изисква големи инвестиции. В момента компаниите се въздържат, тъй като се опасяват най-вече, че Китай може да реши отново да приема отпадъци и по този начин да обезсмисли инвестиционните проекти.

(От БТА)

Други от Анализи

Коментар на седмицата №2: Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и е събрал над 33 124 прочитания. Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24

Коментар на седмицата №3: Какво каза президентът за парите, оставени от служебното правителство

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 24 400 прочитания. По молба на президентството публикуваме точните думи на Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево в четвъртък за парите, оставени от служебното правителство. Журналистическият въпрос, зададен на президента Румен Радев,

У нас кешът властва, а другаде смартфонът замени портфейла

Какъв таван за плащания в брой е разумен за България В последните години няколко пъти се прави опит за намаление на тавана за плащания в брой, засега безуспешно. Тази тема отново излиза на дневен ред след изявлението на министър-председателя, че до края на годината ще се направи нов опит за намаляване на ограниченията – като се дискутира

Какво каза президентът за парите, оставени от служебното правителство

По молба на президентството публикуваме точните думи на Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево в четвъртък за парите, оставени от служебното правителство. Журналистическият въпрос, зададен на президента Румен Радев, бе: - Искам да ви попитам какъв смисъл влагате в акция “Пречупване”, защото бяха цитирани цифри от периода на служебното правителство,

Путин манипулира Тръмп. Какво трябва да направят американците?

В кариерата си като служител под прикритие в ЦРУ видях руското разузнаване да манипулира много хора. Никога не съм допускал, че някой ден американският президент ще стане един от тези хора. Фактът, че президентът не успя да защити единодушните заключения на разузнавателната общност на САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г.

Как "Левски" от европейски стана севернокорейски

Краят на мача беше една от най-срамните картинки в българския футбол за всички времена. Вместо да се радват на успеха си, играчите на "Вадуц" тичаха към тунела, уплашени за живота си. Сякаш бяха попаднали в размирна африканска република, в която поредният диктатор е взел властта и по улиците се стреля.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Нужен е голям нов разказ за развитие на цяла България

От ноември 2017 г. индексът “24 ТРЕНД” тества всеки месец общественото мнение на българите по основни социални и политически теми. Тъй като през месеците твърде много сме говорили за политическите тенденции, ми се струва важно да обърнем повече внимание този месец на икономическите и социалните трендове.

Българите не желаят предсрочни избори, а политици ги сънуват

Топ 3 на лидерите на партии: Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показва новото издание на социално-политическия индекс “24 ТРЕНД”. Изследването е проведено между 1 и 8 юли 2018 г.

Защо липсват постове за фиданките?

Режат млади дървета на околовръстното в София, всички си траят Чаках два дни, но пълно мълчание. Продължават да ми обясняват точно какво е искало да каже ЮНЕСКО за Банско. С поредните преводи малко ей така, колкото да е нашето. Защото претърпяха пълен провал. 20 фиданки на околовръстното шосе на София бяха прерязани в основата, за да изсъхнат.

Сближаването с Путин разбуди съпротивата срещу дипломацията на Тръмп

Объркани съюзници, ухажвани противници, вълнения сред американската политическа класа: европейската обиколка на Доналд Тръмп и опита му за сближаване с Владимир Путин ускориха големия дипломатически трус, желан от президента иконоборец на САЩ, но изглежда предизвикаха също нова съпротива във Вашингтон.

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си след срещата

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали. В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми,

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви. В държавата бушуват еко социални бури и епидемии -

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber