Къде е проблемът в училищата и какви са решенията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955211 Къде е проблемът в училищата и какви са решенията Къде е проблемът в училищата и какви са решенията www.24chasa.bg

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започваме дискусия, вижте първите коментари.

Проф. Драгомир Драганов, историк: Финансиране по брой ученици, а качеството?

През 2002 г. влезе в сила постулатът, че парите следват ученика, и бе изведено като абсолют за финансиране на средното образование. В резултат директори и учители преследват децата, за да се запишат да учат, защото носят бюджетиране. Оттам равнището на средното образование падна - никой директор няма интерес да изключи лош ученик, защото губи пари. Висшето образование започна да получава неграмотници. Като дългогодишен университетски преподавател съм се сблъсквал с потресаваща неграмотност. Хубаво е, че има деца, които носят медали от олимпиади, въпросът е, че на всяко такова дете има сигурно по 10 неграмотни.

България още в края на XIX в. възприе централноевропейския модел на образование. До края на XX в. той даваше качествени среднисти. Не трябваше да го изоставяме.

Иван Тодоров, юрист: Министърът се справя успешно, трябват повече отдадени хора

Общоприето според мен е мнението, че министърът на образованието Красимир Вълчев се справя повече от успешно с работата си. Като цяло нещата видимо се подобриха във всяка сфера на образованието. Намери се добро съотношение между оценката от желаещите да учат в дадено училище ученици и необходимостта от развитие на професионалното образование. А и родителите видяха, че то образование е все по-търсено в сравнение с добре звучащи в миналото университетски специалности. Космическите технологии въобще не си противоречат с добре поддържаната водопроводна система и с добре направените плочки в банята. Никое университетско образование не може да замести хъса, който има един софтуерист още като ученик. Грешки при задачите и оценяването при приемане в средните училища са се правели немалко и в миналото. И не става въпрос за неща, за които трябва да си титан на мисълта, за да ги избегнеш. Просто трябва да има повече хора с отдаденост към мисията си да работят за образованието.

Анастас Стефанов, социолог: Връзката учител - родител да стане по-активна

Влиянието на образователната номенклатура трябва да бъде подчинено и направено по-ефективно. За да работи по-добре тази цялата администрация, трябва да се включат и родителите на децата.

Впрочем в началото на годината “Тренд” проведе проучване по поръчка на евродепутата Асим Адемов от групата на ЕНП с подкрепата на министерството на образованието и лично на министъра Красимир Вълчев. Данните показаха, че родителите са пасивни, не реагират превантивно, а постфактум към слаб успех на децата си, или само при конфликт, криза и проблем. Според данните половината от родителите получават информация за това как се справят децата им на родителските срещи, които са два пъти годишно. Комуникацията родител - учител трябва да се засили и родителите да станат активна страна. И за да стане това, трябва да се работи още от първия учебен ден на всяко едно дете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber