Къде е проблемът в училищата и какви са решенията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955211 Къде е проблемът в училищата и какви са решенията Къде е проблемът в училищата и какви са решенията www.24chasa.bg

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започваме дискусия, вижте първите коментари.

Проф. Драгомир Драганов, историк: Финансиране по брой ученици, а качеството?

През 2002 г. влезе в сила постулатът, че парите следват ученика, и бе изведено като абсолют за финансиране на средното образование. В резултат директори и учители преследват децата, за да се запишат да учат, защото носят бюджетиране. Оттам равнището на средното образование падна - никой директор няма интерес да изключи лош ученик, защото губи пари. Висшето образование започна да получава неграмотници. Като дългогодишен университетски преподавател съм се сблъсквал с потресаваща неграмотност. Хубаво е, че има деца, които носят медали от олимпиади, въпросът е, че на всяко такова дете има сигурно по 10 неграмотни.

България още в края на XIX в. възприе централноевропейския модел на образование. До края на XX в. той даваше качествени среднисти. Не трябваше да го изоставяме.

Иван Тодоров, юрист: Министърът се справя успешно, трябват повече отдадени хора

Общоприето според мен е мнението, че министърът на образованието Красимир Вълчев се справя повече от успешно с работата си. Като цяло нещата видимо се подобриха във всяка сфера на образованието. Намери се добро съотношение между оценката от желаещите да учат в дадено училище ученици и необходимостта от развитие на професионалното образование. А и родителите видяха, че то образование е все по-търсено в сравнение с добре звучащи в миналото университетски специалности. Космическите технологии въобще не си противоречат с добре поддържаната водопроводна система и с добре направените плочки в банята. Никое университетско образование не може да замести хъса, който има един софтуерист още като ученик. Грешки при задачите и оценяването при приемане в средните училища са се правели немалко и в миналото. И не става въпрос за неща, за които трябва да си титан на мисълта, за да ги избегнеш. Просто трябва да има повече хора с отдаденост към мисията си да работят за образованието.

Анастас Стефанов, социолог: Връзката учител - родител да стане по-активна

Влиянието на образователната номенклатура трябва да бъде подчинено и направено по-ефективно. За да работи по-добре тази цялата администрация, трябва да се включат и родителите на децата.

Впрочем в началото на годината “Тренд” проведе проучване по поръчка на евродепутата Асим Адемов от групата на ЕНП с подкрепата на министерството на образованието и лично на министъра Красимир Вълчев. Данните показаха, че родителите са пасивни, не реагират превантивно, а постфактум към слаб успех на децата си, или само при конфликт, криза и проблем. Според данните половината от родителите получават информация за това как се справят децата им на родителските срещи, които са два пъти годишно. Комуникацията родител - учител трябва да се засили и родителите да станат активна страна. И за да стане това, трябва да се работи още от първия учебен ден на всяко едно дете.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №2: Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и е събрал над 33 124 прочитания. Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24

Коментар на седмицата №3: Какво каза президентът за парите, оставени от служебното правителство

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 24 400 прочитания. По молба на президентството публикуваме точните думи на Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево в четвъртък за парите, оставени от служебното правителство. Журналистическият въпрос, зададен на президента Румен Радев,

У нас кешът властва, а другаде смартфонът замени портфейла

Какъв таван за плащания в брой е разумен за България В последните години няколко пъти се прави опит за намаление на тавана за плащания в брой, засега безуспешно. Тази тема отново излиза на дневен ред след изявлението на министър-председателя, че до края на годината ще се направи нов опит за намаляване на ограниченията – като се дискутира

Какво каза президентът за парите, оставени от служебното правителство

По молба на президентството публикуваме точните думи на Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево в четвъртък за парите, оставени от служебното правителство. Журналистическият въпрос, зададен на президента Румен Радев, бе: - Искам да ви попитам какъв смисъл влагате в акция “Пречупване”, защото бяха цитирани цифри от периода на служебното правителство,

Путин манипулира Тръмп. Какво трябва да направят американците?

В кариерата си като служител под прикритие в ЦРУ видях руското разузнаване да манипулира много хора. Никога не съм допускал, че някой ден американският президент ще стане един от тези хора. Фактът, че президентът не успя да защити единодушните заключения на разузнавателната общност на САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г.

Как "Левски" от европейски стана севернокорейски

Краят на мача беше една от най-срамните картинки в българския футбол за всички времена. Вместо да се радват на успеха си, играчите на "Вадуц" тичаха към тунела, уплашени за живота си. Сякаш бяха попаднали в размирна африканска република, в която поредният диктатор е взел властта и по улиците се стреля.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Нужен е голям нов разказ за развитие на цяла България

От ноември 2017 г. индексът “24 ТРЕНД” тества всеки месец общественото мнение на българите по основни социални и политически теми. Тъй като през месеците твърде много сме говорили за политическите тенденции, ми се струва важно да обърнем повече внимание този месец на икономическите и социалните трендове.

Българите не желаят предсрочни избори, а политици ги сънуват

Топ 3 на лидерите на партии: Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показва новото издание на социално-политическия индекс “24 ТРЕНД”. Изследването е проведено между 1 и 8 юли 2018 г.

Защо липсват постове за фиданките?

Режат млади дървета на околовръстното в София, всички си траят Чаках два дни, но пълно мълчание. Продължават да ми обясняват точно какво е искало да каже ЮНЕСКО за Банско. С поредните преводи малко ей така, колкото да е нашето. Защото претърпяха пълен провал. 20 фиданки на околовръстното шосе на София бяха прерязани в основата, за да изсъхнат.

Сближаването с Путин разбуди съпротивата срещу дипломацията на Тръмп

Объркани съюзници, ухажвани противници, вълнения сред американската политическа класа: европейската обиколка на Доналд Тръмп и опита му за сближаване с Владимир Путин ускориха големия дипломатически трус, желан от президента иконоборец на САЩ, но изглежда предизвикаха също нова съпротива във Вашингтон.

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си след срещата

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали. В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми,

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви. В държавата бушуват еко социални бури и епидемии -

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber