Къде е проблемът в училищата и какви са решенията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955211 Къде е проблемът в училищата и какви са решенията Къде е проблемът в училищата и какви са решенията www.24chasa.bg

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започваме дискусия, вижте първите коментари.

Проф. Драгомир Драганов, историк: Финансиране по брой ученици, а качеството?

През 2002 г. влезе в сила постулатът, че парите следват ученика, и бе изведено като абсолют за финансиране на средното образование. В резултат директори и учители преследват децата, за да се запишат да учат, защото носят бюджетиране. Оттам равнището на средното образование падна - никой директор няма интерес да изключи лош ученик, защото губи пари. Висшето образование започна да получава неграмотници. Като дългогодишен университетски преподавател съм се сблъсквал с потресаваща неграмотност. Хубаво е, че има деца, които носят медали от олимпиади, въпросът е, че на всяко такова дете има сигурно по 10 неграмотни.

България още в края на XIX в. възприе централноевропейския модел на образование. До края на XX в. той даваше качествени среднисти. Не трябваше да го изоставяме.

Иван Тодоров, юрист: Министърът се справя успешно, трябват повече отдадени хора

Общоприето според мен е мнението, че министърът на образованието Красимир Вълчев се справя повече от успешно с работата си. Като цяло нещата видимо се подобриха във всяка сфера на образованието. Намери се добро съотношение между оценката от желаещите да учат в дадено училище ученици и необходимостта от развитие на професионалното образование. А и родителите видяха, че то образование е все по-търсено в сравнение с добре звучащи в миналото университетски специалности. Космическите технологии въобще не си противоречат с добре поддържаната водопроводна система и с добре направените плочки в банята. Никое университетско образование не може да замести хъса, който има един софтуерист още като ученик. Грешки при задачите и оценяването при приемане в средните училища са се правели немалко и в миналото. И не става въпрос за неща, за които трябва да си титан на мисълта, за да ги избегнеш. Просто трябва да има повече хора с отдаденост към мисията си да работят за образованието.

Анастас Стефанов, социолог: Връзката учител - родител да стане по-активна

Влиянието на образователната номенклатура трябва да бъде подчинено и направено по-ефективно. За да работи по-добре тази цялата администрация, трябва да се включат и родителите на децата.

Впрочем в началото на годината “Тренд” проведе проучване по поръчка на евродепутата Асим Адемов от групата на ЕНП с подкрепата на министерството на образованието и лично на министъра Красимир Вълчев. Данните показаха, че родителите са пасивни, не реагират превантивно, а постфактум към слаб успех на децата си, или само при конфликт, криза и проблем. Според данните половината от родителите получават информация за това как се справят децата им на родителските срещи, които са два пъти годишно. Комуникацията родител - учител трябва да се засили и родителите да станат активна страна. И за да стане това, трябва да се работи още от първия учебен ден на всяко едно дете.

Други от Анализи

Кириак Стефчов в Европарламента

Какви ползи очакваме от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле и от втори лифт на Банско и защо Светослав Малинов е против Кириакстефчовщината, тъй добре описана от Дядо Вазов в “Под игото”, за жалост, изглежда неизкоренима част от манталитета ни български. Според “Уикипедия” Кириак Стефчов е бил “син на богат чорбаджия,

Коментар на седмицата №1: Десет аргумента “за” еврозоната

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 13 504 прочитания: Влизането в чакалнята е като приемането в елитен университет – дава много повече възможности за бъдещо развитие В ДАЛЕЧНАТА 2004 г. малката балтийска страна Литва влезе в чакалнята на еврозоната ERM 2.

Мохамед - далечен роднина на българския цар?

Нищо чудно, ако е прапрапрадядо на английската кралица Нашият бивш цар и премиер Симеон Сакскобургготски е роднина с кажи-речи всички кралски дворове в Европа, но дали няма далечно родство и с пророка Мохамед? И дали това не е причината за намигването към мюсюлманския свят, което виждаме в името на 11-ия му внук Симеон-Хасан Муньос?

41,5% никога не биха подали сигнал за корупция

Всеки 4-и склонен да се обърне към журналисти при такива случаи, 10% - към прокуратурата, а 20% - към полицията Крехко доверие в институциите, които противодействат на корупцията, демотивира 41,5 от българите да сигнализират за такива случаи. Това показват данни от проучване на “Алфа рисърч” по поръчка на асоциация “Прозрачност без граници” и с

Да проваля нещата е единствената опция за Тръмп

Доналд Тръмп отиде на срещата на върха на НАТО, оскърби нашите съюзници, а след това отправи абсурдното искане те не просто да увеличат военните си разходи - нещо, което трябва да направят - а да ги повишат до 4 процента от брутния вътрешен продукт - много повече от раздутите в неговия собствен бюджет военни разходи.

100% да се вдигне екотаксата, автопаркът няма да се обнови

Сега леко ще поскъпнат единствено големите ванове за бизнес, автобусите и камионите Правителството взе решение да промени наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, или т.нар. екотакса, за автомобилите, като за най-масовите в България, тези над 10-годишна възраст, тя се вдига с 13 процента.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден

Само 7% общуват с класния по мейла, 5% - с група на класа във фейсбук Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура.

Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда!

Всички “нашенски” диети са шашмалогия Винаги съм се възхищавал на някои наши “политолози”, които мине, не мине и току изобретяват своя собствена избирателна система. И дори я наричат на своето име! Това е все едно да изобретиш велосипеда. Не знам колко са вече познатите и описани системи, но заедно с разновидностите вероятно са над 1000.

Чиновникът от средния ешелон - хем невидим, хем силен

Това е единият проблем в образованието, другият е липсващо поколение учители Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура.

Този път нямаше бутане, но езикът на тялото на Тръмп говореше за хладни отношения

Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски. Тръмп започна деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг,

Тръмп няма да склони на отстъпки във връзка с Украйна пред Путин

Дългоочакваната от мнозина руско-американска среща на върха във финландската столица ще започне само след няколко дни, но все още поражда въпроси. Основният вероятно звучи така: каква е всъщност нуждата от тази среща в чисто практически план? В смисъл че от гледна точка да се вдигнат рейтингите на двамата политици в страните им нещата са ясни.

Бежанците като спасение за футбола

След като не сме били империя и нямаме роби, да потърсим играчи отвън 17 от играчите на Франция са с африканска кръв. В английския национален отбор от титулярите остават петима, които са с потекло от Острова, и то от най-нисшата му класа. Белгия изпомпа Конго и други държави. Хърватия е била обединена с още един куп републики в структурата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber