Най-добре е да гласуваме по пощата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955015 Най-добре е да гласуваме по пощата Най-добре е да гласуваме по пощата www.24chasa.bg

Гласуването по интернет с номер на банкова карта - това е новата идея как да се реализира електронното гласуване. Така щяло да има възможност за “опознаване на избирателя”.

Само че да се гласува с банковата карта само по себе си обрича на провал толкова чаканото електронно гласуване. Защото не всеки с право на глас задължително притежава и банкова карта. А за да няма дискриминация спрямо избирателите, най-добре е вотът да става по пощата. Както го правят в много други страни и там никой не тръгва с бутонките напред, че задължително ще има умисъл за измами и продадени гласове.

Е, ако някой ден всички избиратели имат лични карти с електронен чип или пък поне личен електронен код - каквито има в данъчното и в НОИ, тогава може би и гласуването ще става по-лесно, по-бързо и без измами. Но дотогава вместо да се търсят всякакви невероятни варианти като например “разпознаване чрез ЕГН и потвърждаване на самоличността чрез нулево плащане през банкова карта”, по-добре да пускаме гласа си в пощите.

Други от Редакционен коментар

Ще последват ли депутатите жеста на Вежди Рашидов?

Депутатът Вежди Рашидов хвърли ръкавица на колегите си в парламента, дарявайки депутатската си заплата за лечението на 35-годишната майка на две деца Надежда Огойска. Младата жена е дъщеря на известната българска поетеса Маргарита Петкова и вече 2 г. се бори с рака. Трябват ѝ 78 хиляди паунда за операции, а сумата не е по силите ѝ.

Поршето, ладата и останалите 898

3300 поршета в момента се движат по пътищата на родината. Не са кой знае колко много - от общо около 2,8 милиона леки коли у нас. Това прави 0,12%. Една на всеки 900 коли. Понеже поршето не е просто кола, а символ на най-богатите и успелите, това дава някакъв разрез на класите в днешното българско общество.

За лекия режим на наказанията

Полицията в Пловдив издирва затворник с шест присъди, който избягал от болницата. Понеже бил на лек режим, нямал охрана. По всичко личи, че правозащитната система трябва да започне да гледа по-внимателно на мерките, които гарантират, че осъдените няма да минат метър с наказанието. Друга история от вчерашния ден.

Временни кабинети в големите болници да сменят проблемните лекарства

Щом блокираха 62-те лекарства за хипертоници и сърдечноболни с вредната съставка валсартан, настана суматоха. Пийте си старите хапчета, докато не се консултирате с лекар, който да ви ги смени, посъветва опитен кардиолог. Хубаво, но смяната на вече закупените лекарства със забранената съставка в аптеките не е така безпроблемна.

Най-добре е да гласуваме по пощата

Гласуването по интернет с номер на банкова карта - това е новата идея как да се реализира електронното гласуване. Така щяло да има възможност за “опознаване на избирателя”. Само че да се гласува с банковата карта само по себе си обрича на провал толкова чаканото електронно гласуване. Защото не всеки с право на глас задължително притежава и

Имаш един милион? Най-добре е да инвестираш

Нямаме нищо против богатите. Както се казва, изработили са си парите. Едни - с ум и находчивост, други - с къртовски труд, трети - с комбинативност или просто с повече късмет. Всеки както може. Но за какво се харчат спечелените пари, обичайно ли е да се хвърли например един милион за покупки на лъскави луксозни вещи само за една година?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Редакционен коментар

Ще спрат ли футболните хулигани

Законодателите пишат нови строги правила, с които да се преборят агресивните изяви на футболните хулигани.  Билет с името на футболния фен, забрани за влизане на стадиона, ако са хванали запалянкото с бомбички, спрейове, оръжия - това са част от мерките. Предвиждат се още не само парични глоби, но при повторно нарушение те ще трябва да полагат до

Едно европейско допитване, за което читателите ни са подготвени

Европейската комисия прави допитване до гражданите дали да бъде отменено местенето на стрелките на часовника, което се прави два пъти в годината. Инициативата на Брюксел е, защото през февруари Европарламентът призова ЕК да направи анализ на цялостното влияние на двойното време, преди да се вземе решение за промяна.

Да благодарим на лекарите, че сме 7 милиона

Няма държава с идеално здравеопазване. Дори в богатите Германия и Англия се оплакват, че доплащат лечението си и чакат с месеци за операция. За Америка да не говорим, защото там, който не е осигурен, и Господ не може да го спаси. Българският модел също не е от добрите и понася много критики, а заради многото несполучили реформи през последните

Излишен стрес е гафът с класирането

Класирането за гимназия в България от години е носител на прекалено много напрежение и за учениците, и за техните родители. Защото то е резултат на цяла година подготовка в скъпи частни уроци и школи, а децата очакват да се класират в достатъчно престижно училище. Което пък в повечето случаи е гаранция,

Роми да са полицаи? Нека да са повече

Идеята да се назначават роми за полицаи, особено в циганските махали, не е нова. Направи се подобен опит това да стане още през 2015 г., но не се превърна в масова практика. А световният опит сочи, че там, където в полицията работят хора от съответното малцинство, работата върви. Защото такива кадри познават “своите” от махалата.

“Тракия” е тясна за голямата ваканция на гастарбайтерите

През юли и август традиционно магистрала “Тракия” поема двойно натоварване заради големия поток от колите на турските гастарбайтери, които се прибират вкъщи за лятната ваканция. Магистралата става и тясна, и опасна, защото турските емигранти са изминали вече хиляди километри - от Белгия, Франция, Германия, от Швеция и Холандия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber