Надежда Огойска: Не се страхувам от смъртта толкова, колкото да не съм до децата си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6950849 Надежда Огойска: Не се страхувам от смъртта толкова, колкото да не съм до децата си Надежда Огойска: Не се страхувам от смъртта толкова, колкото да не съм до децата си www.24chasa.bg
Надежда Огойска

Маргарита Петкова: Когато трябва да се направи добро, българите се сплотяват

Преди десетина дни поетесата Маргарита Петкова разказа, че голямото ѝ дете - дъщеря ѝ Надежда, е болна от рак и има нужда от помощ. Младата жена събира средства за лечение на тежкото заболяване в Истанбул, а чрез кампания във фейсбук събира пари за животоспасяваща операция.

Стотици се включиха с помощ - всеки с каквато може да отдели сума. Даряват ѝ хора, които живеят в различни точки на света - не само от България, Англия, но и от Италия, Испания, САЩ.

Маргарита Петкова

Дъщерята на Мустафа Чаушев - Ажда, направи и специална страница във фейсбук - “Да помогнем на Надежда!”. Тя е от типа благотворителен търг - всеки може да предложи своя вещ, да определи минималната ѝ цена, както и краен срок за вдигане на цената.

Така успяват да съберат вече 50 000 от необходимите 78 000 британски лири.

За да подпомогнат младата жена, майка на две деца, много приятели и на Маргарита Петкова се обединиха. В подкрепа на Надежда те ще направят благотворителен концерт. В него ще участват Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Кристина и Михаил Белчеви, актрисата Стефка Янорова, поетът бард Ивайло Диманов, поетесата Камелия Кондова, акустичната група “Точка.БГ”. Концертът ще е на 12 юли от 18 ч в клуб “Журналист” (ул. “Граф Игнатиев” 4, София).

Ден по-късно има още един благотворителен спектакъл в помощ на Надежда. “Абсурдни времена” ще гостува в Крайморие на 13 юли. На сцената там от 20 ч. ще излязат Петър Антонов и Нона Йотова, които ще изиграят пиесата по едноименната стихосбирка на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Постановката е с подкрепата на община Бургас и областната администрация на морския град.

Банковата сметка, с която всеки у нас може да дари пари за Надежда, е:

IBAN:

BG77STSA93000021658416

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

Христина Огойска

в полза на

Надежда Огойска 

- Надежда, вие живеете в Лондон и се лекувате там, кога дойдохте в България?

Надежда Огойска: Да, живея в Лондон, там се лекувах до момента. В България си дойдох преди няколко дни - в четвъртък, за да видя близките си, да свърша някоя и друга задача, иначе продължавам да живея в Лондон.

- Как се чувствате тук?

Н. О.: Много добре, до майка ми, сред близките си - прекрасно.

- Какво е усещането, г-жо Петкова, когато детето ви сега е тук до вас?

Маргарита Петкова: Аз, разбира се, винаги съм щастлива да прегърна детето си. Сега и двете от трите ми деца не са до мен.

Малкият ми син отиде в

Англия да помага

на сестра си

Радвам се на всеки миг, ако някой си дойде. Една майка винаги обръща повече внимание на това дете, което е болно. Винаги мисли повече за това, което в момента не е при нея, но винаги обича всичките си деца с еднаква сила. Радвам се, че Надежда се държи, защото тя премина през много тежки операции и химиотерапии, а сега ѝ предстоят още по-тежки. Аз вярвам в нея, тя е боец, ще се справи, защото аз я разбирам като майка. Зад нея са децата ѝ и тя трябва да се бори заради тях.

- Надежда, как ви се отрази, когато майка ви разказа за вашата болест и борбата с нея публично? Това даде ли ви още сили?

Н. О.: Подкрепата на всички хора със сигурност ми даде много сила. През тези две години майка ми не е спирала да ми я дава и аз не чувствам разлика с това, че го обяви. Единствено се притеснявам за нея, защото трябва публично да говори за едни неща, които винаги са лична болка, нейна човешка драма и борба. За нея е ясно - тя е мама, преди да бъде публична личност. Хората ми дариха страшно много любов освен надеждата за живот със средствата си. Също така и с положителните си мисли, цялата тази енергия, загриженост, съвети, които ми изпращат. Това е най-ценното.

М. П.: Две години ние се справяме сами - и с парите, и с проблемите.

Аз никога не съм искала

да използвам статута си

на публична личност

за някакви лични цели, но сега ножът е опрял до кокала и за това го направих. Не мога да не съм до детето си в този момент, в който то има нужда да му бъде помогнато.

- Какво ви казаха хората, които разбраха за болестта на Надежда?

М. П.: Всички ме подкрепят. Всъщност условно казано е всички - имам приятели в живота, не в социалните мрежи, които винаги са били мили. Но сега изчезнаха. Те даже не смеят да харесат някоя моя публикация в социалната мрежа. И не за дъщеря ми, а мой авторски материал или някаква закачка. Аз продължавам да живея по същия начин, по който съм го правила досега всеки ден. Продължавам да работя и вие знаете това - толкова години съм външен сътрудник на “24 часа” и не съм отказала материал през всичките тези години, аз сядам и работя. Не мога да лежа, да гледам в тавана и да съм нещастна. Нямам право да се отчайвам, да падам духом, нямам право да натоварвам хората със своите проблеми. Аз

зная, че всеки има болка,

някакво страдание,

неудачи. Никой не е

безметежно щастлив,

щом е на свобода. Благодаря на тези, които откликнаха не само със суми. Аз не броя сумите, не гледам какво се е набрало, за мен по-важното е доброто, което се отключи в хората. Това са добрите хора, които винаги са били такива. Те не откликват на зова за помощ на поетесата Маргарита Петкова, а на майката, която търси спасение за децата си.

- Има ли надежда за Надежда?

М. П.: О, има надежда, защото видях как тук за една седмица такава позитивна енергия ни заля. Тук не е въпрос само за парите. Всеки човек носи в себе си добро и трябва то да бъде отключено.

Н.О.: Положителните мисли на хората ме заредиха. Безнадеждна се чувствах през тези няколко години особено, когато се оказа, че ще се наложи да търся средства, за да продължа борбата си. Когато стана ясно, че ще завися от благотворителността на другите. Защото аз вярвам в добротата у другите, но тук става въпрос за финансови възможности. Бях съвсем обезверена, докато не получих такава огромна любов и помощ.

- Събирате средства за лечение в Истанбул, но кога и къде ви диагностицираха?

Н. О.: Диагностицираха ме през 2016 г. в Лондон, където вече живеех. Аз усещах, не беше изненада на срещата с лекаря, на която ми казаха за болестта. Отидох там с двете си деца.

Когато ме извикаха, за да

ми съобщят за болестта,

имах предчувствие

Но беше като някакъв ужасен шамар в лицето, огромен стрес. Всъщност децата са това, което най-много ме държи, трябва да бъда силна заради тях. Ако мога да плача на рамото на мама, на близките си, на любимия, е едно. Но за децата аз все пак съм майка и трябва да се старая да бъда силна.

- Какво стана през тези две години - бяхте разказали, че сте минали през няколко операции и химиотерапии?

Н. О.: Започнахме с лечение с химиотерапия, включихме биологична терапия към него, след което преживях една операция по отстраняване на основния тумор. След това преживях още една операция, после още един цикъл химиотерапия, в който се оказа, че две мънички разсейки в черния дроб прогресират и вече са го осеяли целия. Смениха лекарството ми и минах още един цикъл химиотерапия.

Разбра се, че тя по никакъв начин не влияе, защото клетките ми са поумнели. Това е, което можеха да направят за мен. Там аз се лекувам в държавна болница, не в частна и техните лекарства за моя случай се изчерпаха. Тогава започнах да търся алтернатива в чужбина. Имам оферти и от Германия, и от Турция, и от Америка. Просто Турция е най-удачният избор откъм средства към момента и откъм успеваемост - откъм сигурност, че нещата ще бъдат наред. Затова се спрях на лечението в Истанбул.

М. П.: Ако имаше опция дъщеря ми да се лекува в България, тя щеше да се лекува тук. Тя не е избрала да се лекува в чужбина просто ей така, за да се разходи в Лондон, Истанбул, или където и да било. Тук няма опция за лечението ѝ.

- Трябва да съберете сумата от 78 000 паунда. Каква част от лечението ще покрие тя?

Н. О.: Сумата, която събирам, е за офертата, която ми дадоха в Истанбул. Имам малки “подробности” в белия дроб, но основният проблем е в черния ми дроб. При него нещата изискват сериозна намеса - неотложна и животоспасяваща. Първо ще проведем отстраняване на целия десен лоб - там са разсейките, в малката лява част няма нищо и ще остана с нея. За да се случи това, е необходимо да ми се прекъсне кръвоснабдяването на десния лоб.

Това е първата операция,

която ми предстои.

Тя ще е на 16 юли

Средствата за нея вече са събрани. До момента имаме 50 000.

След това ще има няколко цикъла с вливания, молякулярна терапия - лекарство, което е платено извън европейската здравна система. Набирам сумата за всичко това. Тя винаги може да варира и да расте, но това е, което към момента знам, че ще ми трябва. Чак след това ще видим какво ще направим за белия дроб. Може би ще има лазерна операция, ако разсейките в него не са изчезнали след молекулярната терапия. Това е планът, но офертата от 78 000 паунда е за тази операция и процедура по отстраняването на 70-80% от черния дроб.

- Откъде намирате сили за всичко това?

Н. О.: Както ви казах, силите ми идват от децата. Срутвам се, плача, но в един момент си казвам: Нямам право на това. Не заради мене си. Аз не се страхувам от смъртта толкова, колкото от това, че няма да съм до децата си, така, както в момента е майка ми до мен. Тогава, когато те ще имат нужда от някаква помощ, от подкрепа, съвет, няма да имат на кое рамо да поплачат така, както аз винаги съм разчитала на майка си.

Това е огромният ми страх

и главната ми мотивация да

не се отказвам

Освен това любовта на близките, семейството, е основен генератор на енергия, най-голямата подкрепа.

- На колко години са децата ви?

Н. О.: Синът ми е на 18 г., а дъщеря ми - на 9 г. Преди малко споменах, че те бяха с мен, когато научих диагнозата. Те още не можеха да осъзнаят какво се случва. Там имаше психоложка, аз плачех, но тя ме помоли да се обърна и да им кажа: Аз ще се оправя, ще се лекувам и това не е краят. Това е началото на една битка.

Така се чувстваме, ние сме на война, това е нашата лична битка. Те са дечица и не са обременени така от живота, че да изпитват страхове. Те вярват в победата. Не си представят неприятен изход от ситуацията, много ме окуражават.

- Има ли добро в България?

Н. О.: Има добро в света по принцип и, разбира се, в България. Ние си мислим, че го няма, защото то не парадира.

Доброто не е шумно, не е

нещо, което се набива нагло

в очите както злото

То просто идва и ти пълни душата, топли ти сърцето. Доброто е много силно. Разбира се, че го има във всеки един от нас. Ето, моята история е пример за това в тези времена, в които знаем колко е труден животът за всички. Имам дарение от 1 лев, за който съм плакала толкова, че не мога да ви опиша. Една жена се свърза с мен и ми каза, че има дете, което боледува и събира средства за лечението му. “Толкова много ви съчувствам и ви разбирам”, ми каза тя. Представете си, че проблемът на един човек, или моят конкретно, е тунел в тъмнина. И като едни мънички светлини с всичките си добри пожелания, дарения хората озариха моето небе. Тъй като аз не мога да върна нищо, се надявам по някакъв начин светлина да огрее добрите хора. И не само - всички, които имат нужда от светлина.

М. П.: Има добрина у българина. Но понякога има и такива хора, които, както обичам да казвам, се изказват неподготвени. “Да, бе, нас, анонимните, кучета ни яли.” Никой не е анонимен, всеки има име, всеки има съдба. Не обръщам внимание на тези хора и не им се сърдя - да бъдеш добър, е избор, и аз се радвам, че повече българи са направили този избор.

- Има ли хора, които ви споделят, че са минали по същия път?

М. П.: О, да, при това знам хора с ужасно по-тежки от моята съдба. Има хора, които са изгубили децата си от тази болест или имат болен от рак в семейството си. Те са до мен, защото знаят какъв е проблемът. Българинът се сплотява тогава, когато трябва да се направи нещо добро. Човек се ражда добър.

- Ще победи ли доброто и в тази битка?

М. П.: Вярвам в това, вярвам в доброто, което ни заля като огромна ласкава вълна. Вярвам, че Бог вижда всичко това и стои и той на наша страна, аз съм православна християнка.

Други от Интервю

Румен Драганов: Летният сезон ще е рекорден, но градският туризъм настига морския

Има институционална корупция, която не взема подкупи, а търси политически дивиденти с контролирани акции срещу “лошите” хотелиери, казва директорът на Института за анализи и оценки в туризма Г-н Драганов, какъв летен сезон да очакваме? - Очакваме силен летен сезон. Около 4,9 млн. ще бъдат посещенията от чужбина, което е ръст от 7,

Доц. Сотир Марчев: Настройвайте си алармата да ви подсеща за лягане

Минимализмът е един от начините да живееш лесно - богат познат при всяка покупка изхвърля 2 стари неща, така остават само наистина нужните. Да подредиш край себе си, помага да “изметеш” стреса и да си подредиш главата, казва доц. д-р Сотир Марчев, дм, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт,

Петър Кънев: Кой носи зарази в Странджа? Важно е!

За мен въпросът със Странджа е различен, защото обезлюдяваме планина, която е на много важна граница, смята председателят на икономическата комисия в парламента - Това ли е единственото решение - избиване на животни и страдащи хора, г-н Кънев? Питам вас, защото Странджа е в избирателния ви район. - Още при първия случай - масовото избиване на

Съдия Виолета Магдалинчева: Уча младите колеги да отсъждат по справедливост

Заведох младшите съдии на делото срещу Йоан Матев, за да видят реакции на заседания с медиен интерес, казва още Магдалинчева, която е преподавателка в НИП - Съдия Магдалинчева, през учебната 2017/2018 г. бяхте преподавател на младши съдии в Националния институт на правосъдието (НИП). Кой е първият и най-важен урок, на който държите на ги научите?

Румен Порожанов: Размерът на обезщетенията за чумата по животните е много разумен

За овцете и козите под селекционен контрол ще се плащат средно по 225 лева, за останалите - 150 По никакъв начин не мога да се съглася с прекомерните искания, които са нереалистичниНяма как ветеринарите или специалистите от министерството да тръгнат и да правят селекционна дейностПодготвя се корекция на показателите за схемата за

Илхан Кючюк: Липсва доверие към България и затова пак сме на стартова позиция за Шенген

Причината за силното разделение на ЕС по темата за мигрантите е овластяването на крайния национализъм в някои държави и България не прави изключение България трябва да утвърждава и промотира своя уникален етнически модел - именно той ни отвори пътя към НАТО и ЕС, каза евродепутатът от ДПС/АЛДЕ - Г-н Кючюк,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Антон Кутев: Нинова ще успее само ако обедини БСП и левицата

Цяла Европа харесва Бойко Борисов, защото не го разбира, а преводачите дооформят потока на мисълта Прекалено много хора с влияние в партията си търсят място под слънцето, намерят ли го, резултатът може да не е много приятен Грешка ще е, ако президентът Радев тръгне да прави партия - той е силен именно като индивидуален проект, каза зам.

Борис Ячев: С час по антикорупция децата ще научат отрано кое е редно и кое - не

Ще са в избираемата подготовка. От 1-и до 4-и клас - под формата на игра, големите ще изучават по-задълбочено С шефът на антикорупционната комисия в парламента разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА - Г-н Ячев, докъде стигна проектът да се въведат часове по антикорупция за учениците от 1-и до 12-и клас, който вашата комисия подготвя?

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми плащаха 650 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)

Когато разбрах, че всъщност вземат по 2250 евро от семейство, се почуствах прецакана – такава наглост не бях виждала през живота си Йорданка Буюклиева е от Варна, дълги години е работила като продуцент на културни събития. Започва работа във фирмата „Кеър 4 ю”  на сестрите Силвия и Тереза Мюлер през юли 2015 г.

Ерик Льобедел: Има леки, високомерни и солидни председателства. Вашето беше солидно

Франция ви подкрепя напълно за еврото, защото сте изпълнили всички критерии - Ваше Превъзходителство, българското председателство на ЕС приключи наскоро. С какво България допринесе за общите европейски дела? - Има три типа председателства на Съвета на ЕС – леки, високомерни и солидни. Очевидно българското председателство беше солидно.

Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България

Още акценти от интервюто: Оставка на всички десни лидери и да дадат път на един български Макрон! Сега са крайно безинтересни Държавният глава като нищо ще предаде Нинова и след 3 г. ще направи партия -  това ще е услуга за ГЕРБ и Борисов Слави Трифонов не може да бъде сериозен политически фактор - вече на два пъти се провали Когато управлява БСП,

До 5 години емигрирането от България ще спре

Дъното по раждаемост беше през 1997 г., оттогава върви нагоре,  казва председателят на НСИ Сергей Цветарски   - Господин Цветарски, как НСИ стигна до заключението, че към края на тази година българите ще паднат под 7 милиона? Това математически моделирана прогноза ли е и има ли вероятност да се случи наистина?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber