Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6950820 Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем www.24chasa.bg

Бъркането на хапчета с

различни етикети, но от

едни и същи кофи, които

идват от Китай или Индия,

не е безопасно

Прочутата морална дилема - оригинални срещу генерични лекарства, се превърна в реален проблем. Съобщението, че генериците на популярно лекарство за кръвно налягане водят до рак, превърна моралния проблем в реален. Оказва се, че всички генерици на оригиналното лекарство са опасни, защото във всичките има една и съща активна съставка, която идва от Китай, независимо какъв етикет има генеричният препарат.

Това не е частен случай - всички генерични препарати се произвеждат с активни съставки, които идват главно от Индия, Пакистан или Китай. Единственият начин човек да бъде сигурен е да пие само оригиналните препарати, които идват от притежателя на патента.

Проблемът е, че оригиналните препарати са в пъти по-скъпи от генериците. Производителите на оригинални лекарства смятат, че техните цени са справедливи, защото те имат огромни разходи по научно-развойна дейност, а и изобретяването на лечебната молекула заслужава съответното възнаграждение. Ако производителите на оригинални лекарства не печелят, ще спре цивилизацията и изобретяването на нови лекарства. От друга страна, генериците осигуряват достъп на бедни хора до ефективно лечение, което иначе не биха имали. Напълно нормално е осигурителните системи по света да предпочитат генерични лекарства, даже някои реимбурсират всички варианти на активната съставка до определен лимит, а пациентът доплаща, колкото може да си позволи.

Последният случай показа, че генериците могат да бъдат опасни. Затова, ако можете, винаги избирайте оригинални препарати - така подпомагате учените. Осигурителните системи трябва да реимбурсират по молекула по най-ниска цена, а който иска да избира - дали и колко да доплаща. Това е очевидно най-справедливият вариант. Сегашният случай със сигурност ще бъде използван от производителите на оригинални препарати, за да защитават своите и да се опитат да лобират за това само те да бъдат признавани от здравната каса. Но е трудно да се каже кое е по правилното - дали да има евтини и достъпни лекарства, или общественият ресурс да отива само за създателите на нови препарати. В конкретния случай не става дума и за много пари, но когато се касае за скъпоструващи препарати (за рак, да речем), всеки болен се чувства дискриминиран и застрашен, когато вместо препарата на притежателя на патента му се дава генерично лекарство. От счетоводна гледна точка това може и да е правилно решение, може би и от медицинска е приемливо, но от житейска - не.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber