Пер Сундстрьом от шведската метъл банда “Сабатон”: Не харесваме политиците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6949732 Пер Сундстрьом от шведската метъл банда “Сабатон”: Не харесваме политиците Пер Сундстрьом от шведската метъл банда “Сабатон”: Не харесваме политиците www.24chasa.bg
Пер Сундстрьом

Обичаме българските си фенове и нямаме търпение да излезем на сцената, казва басистът

- На 20 юли ще свирите на тазгодишното издание на Hills of Rock в Пловдив. Какво могат да очакват феновете?

- Не сме свирили пред толкова много фенове в България досега и сме развълнувани. Ограничихме до минимум концертите на “Сабатон” за 2018-а, не сме на турне, затова участието ни на фестивала е много специално. Тази година решихме да се включим само в няколко музикални събития, и то на места, които не сме посещавали досега. Пловдив е едно от тях. Българската публика винаги ни е била любима и когато получихме предложение да свирим през лятото в страната ви, веднага се съгласихме, това ще е сред най-важните ни шоута това лято.

- Има ли разлика между българските фенове и останалите по света?

- Българските фенове са много лоялни. Помня първия път, когато свирихме в България, не знаехме какво да очакваме. Беше през 2009-а и остана незабравимо. Когато излязохме на сцената, публиката така реагира, че ние се шашнахме, полудяхме от кеф. И след това, всеки път, когато идвахме, пак беше като магия. Вярвате или не, но целият ни екип е суперразвълнуван, когато имаме концерт в България, защото знае, че шоуто там е по-специално. Публиката е шумна, екзалтирана, пее на висок глас и ни кара да се чувстваме прекрасно.

- Ще имате ли свободно време да останете на фестивала и да гледате други банди?

- Предишната вечер свирим в Атина и пристигаме в Пловдив в деня на концерта. Ще направим всичко възможно да останем на фестивала, сигурен съм, че всички от групата ще се радват да имаме тази възможност.

- Как се подготвяте за излизане на сцената?

- Всеки от групата

си има негови

ритуали преди шоу

Някои неща правим заедно, други – индивидуално. Понякога свирим песни от сет листа в съблекалните, загряваме по този начин за сцената, обсъждаме какво точно ще свирим и дали ще има промени в последния момент, какво специално ще има като шоу. Също така уточняваме с екипа дали ще има специални ефекти, къде ще са разположени, за да внимаваме с тях. Общо взето два часа преди да излезем на сцената с това се занимаваме.

- А имате ли специални изисквания какво да има за вас в съблекалните като храна, напитки?

- О, доста рядко мислим за това напоследък. Имаше времена, когато уточнявахме предимно какъв вид алкохол да има, но “Сабатон” отдавна работи доста професионално и място за алкохол и подобни неща няма. Ако искаш да си заслужиш любовта на феновете и да се представиш възможно най-добре, трябва да си в добра кондиция и да даваш най-доброто от себе си. От години не пием и капчица алкохол преди шоу. Благодарни сме, ако организаторите ни осигурят традиционна за страната, в която сме, храна, страхотно е да пробваме различни ястия.

- Какво е усещането да си толкова популярен, че всеки да иска да се снима с теб?

- Ние сме банда, която две десетилетия вече е на сцена.

Популярността ни

не дойде изведнъж

Започнахме от много малки клубове, разчитахме на подкрепата на феновете си само. И се гордеем, че все още връзката ни с феновете е силна и специална. Аз обичам да гледам на живо други групи не само по фестивали, но и по малки клубове. Харесва ми да съм сред тълпата, да усещам енергията ѝ. Преди седмица бях на фестивал, на който ние не участвахме и беше страхотно да съм сред публиката.

- Остава ли ви някакво свободно време, през което да се занимавате с друго, не с музика?

- Май не ми остава свободно време. Дори и когато не сме на турне, пак работим. Винаги има какво да се прави, писането на музика е едно от нещата. “Сабатон” е уникална в това, че се менажираме сами, няма кой друг да го прави за нас, затова все сме заети.

- За какво мечтаете в кариерата си?

- Вече съм постигнал много от мечтите си. Може би бих искал да свиря хевиметъл със “Сабатон”, докато умра. Не искам да правя нищо друго в живота си, освен музика. Така че ще правя всичко възможно групата да продължава да твори, да прави турнета и се надявам, че

ще остареем и

умрем, докато

свирим хеви метъл

Знам, че звучи като клише, но е самата истина. Когато бях на 13 г., исках да съм в банда и да пътувам навсякъде по света, сега имам това и следвам мечтата си.

- Откъде идва вдъхновението ви да пишете музиката и текстовете си?

- Много от песните в някои от албумите ни са вдъхновени предимно от феновете ни. Обичаме да събираме идеи. Невъзможно ни е да знаем и да проучваме всякакви световни исторически събития и в този смисъл сме донякъде зависими от приноса на хората около нас. Съмнявам се, че ще мога да разкажа нещо за България, върху което преди това не ми е обърнато внимание от някой българин например. Ние не създаваме истории, а само ги преразказваме и доста от тях идват от нашите фенове.

- Имате ли фенове, които искат да засегнете в текстовете си по-съвременни събития, и, ако го направите, ще бъде ли възможно да останете встрани от политиката?

- Съвременните събития още не са история и ние нямаме интерес да ги включваме в творчеството си. Още повече че ние не харесваме политиците, нито искаме да сме някакви инфлуенсъри, които казват на хората как да живеят и какво да правят. Мисля, че е наивно някои от артистите да заемат позиции, карайки феновете си да следват определена посока. Това е огромна отговорност, а и повечето от тези артисти всъщност нямат ясна представа какво точно става по света. Ние като група

имаме доста добри

знания относно това

как се е променял

светът,

дори какви са били границите на определени държави, защо са променени, как се е създала всяка една държава. Ако решим да говорим за политика, бихме били доста по-адекватни и коректни от повечето групи, но не сме тук за това. Искаме да показваме на хората какво се е случило вече и как, а не какво да правят или какво да мислят.

- Откога историята ви е толкова интересна?

- Винаги съм харесвал повече фактите от измислиците. Предпочитам документални филми също така или поне такива, които са базирани на нещо, наистина случило се или случващо се в момента. Така или иначе светът е достатъчно плашещо място, никой филм измислица не може да го достигне или измисли тепърва. Всички страхотни истории вече са тук и чакат да бъдат разказани. Реалният свят е необятен откъм истории.

- Планирате ли нов албум скоро?

- За момента имаме идеи, не работим много усърдно върху новия ни албум, тестваме идеи.

- Как мина круизът “7000 тона метъл” този февруари? (Това е метъл фестивал, провеждащ се на кораб. Около 3000 метъл фенове имат възможност да видят любимите си банди, докато плават в морето с кораб - б.а.)

- Да си с хиляди метъл фенове на един кораб, където няма къде другаде да се отиде, е като миниатюрен фестивал в лукс. Аз обичам фестивалите, но това беше доста по-интимно. Повечето фестивали са прекалено големи, а на кораба е страхотно, наслаждаваш се на живота и си благодарен, че това ти се случва. Представете си топла карибска нощ, със звезди на небето – това беше концертът навън. А другият, вътре в кораба, по мое мнение не беше нищо особено.

- Как приемате жените, които пеят метъл, и смятате ли, че им е по-трудно в бизнеса, отколкото на мъжете в този стил музика?

- Не бих искал да разделям музикантите в метъла на жени и мъже. Важното е да има колкото се може повече добри метъл банди, а кой точно пее или свири на китара, е все едно. Има невероятни жени, вокалистки на метъл групи. Нора от “Батъл Бийст” ми е сред любимките. Тя трябва да се види на живо - приковава вниманието като магнит, магия е нейната харизма. Не мога да кажа дали на жените в метъла им е по-трудно. Всъщност, ако са добри, те получават доста внимание, и то напълно заслужено.

Шведската банда “Сабатон”, която е сред най-атрактивните групи на метъл сцената, е хедлайнер на първи ден на фестивала Hills of Rock. Очаква ни шоу с типичните за “Сабатон” сценични ефекти и пиротехника.

Hills of Rock 2018 се провежда за втора поредна година като част от програмата на “Пловдив 2019” - Европейска столица на културата. Това лято фестивалът ще бъде на 20, 21 и 22 юли. Публиката ще има възможност да избира между три сцени, разположени в района на Гребния канал в Пловдив - Main Stage, Alternative Hill и “На тъмно”. Първите групи ще излизат в 18 часа, а последните изпълнители ще свирят до 6 часа сутринта.

Други от Интервю

Румен Драганов: Летният сезон ще е рекорден, но градският туризъм настига морския

Има институционална корупция, която не взема подкупи, а търси политически дивиденти с контролирани акции срещу “лошите” хотелиери, казва директорът на Института за анализи и оценки в туризма Г-н Драганов, какъв летен сезон да очакваме? - Очакваме силен летен сезон. Около 4,9 млн. ще бъдат посещенията от чужбина, което е ръст от 7,

Доц. Сотир Марчев: Настройвайте си алармата да ви подсеща за лягане

Минимализмът е един от начините да живееш лесно - богат познат при всяка покупка изхвърля 2 стари неща, така остават само наистина нужните. Да подредиш край себе си, помага да “изметеш” стреса и да си подредиш главата, казва доц. д-р Сотир Марчев, дм, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт,

Петър Кънев: Кой носи зарази в Странджа? Важно е!

За мен въпросът със Странджа е различен, защото обезлюдяваме планина, която е на много важна граница, смята председателят на икономическата комисия в парламента - Това ли е единственото решение - избиване на животни и страдащи хора, г-н Кънев? Питам вас, защото Странджа е в избирателния ви район. - Още при първия случай - масовото избиване на

Съдия Виолета Магдалинчева: Уча младите колеги да отсъждат по справедливост

Заведох младшите съдии на делото срещу Йоан Матев, за да видят реакции на заседания с медиен интерес, казва още Магдалинчева, която е преподавателка в НИП - Съдия Магдалинчева, през учебната 2017/2018 г. бяхте преподавател на младши съдии в Националния институт на правосъдието (НИП). Кой е първият и най-важен урок, на който държите на ги научите?

Румен Порожанов: Размерът на обезщетенията за чумата по животните е много разумен

За овцете и козите под селекционен контрол ще се плащат средно по 225 лева, за останалите - 150 По никакъв начин не мога да се съглася с прекомерните искания, които са нереалистичниНяма как ветеринарите или специалистите от министерството да тръгнат и да правят селекционна дейностПодготвя се корекция на показателите за схемата за

Илхан Кючюк: Липсва доверие към България и затова пак сме на стартова позиция за Шенген

Причината за силното разделение на ЕС по темата за мигрантите е овластяването на крайния национализъм в някои държави и България не прави изключение България трябва да утвърждава и промотира своя уникален етнически модел - именно той ни отвори пътя към НАТО и ЕС, каза евродепутатът от ДПС/АЛДЕ - Г-н Кючюк,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Антон Кутев: Нинова ще успее само ако обедини БСП и левицата

Цяла Европа харесва Бойко Борисов, защото не го разбира, а преводачите дооформят потока на мисълта Прекалено много хора с влияние в партията си търсят място под слънцето, намерят ли го, резултатът може да не е много приятен Грешка ще е, ако президентът Радев тръгне да прави партия - той е силен именно като индивидуален проект, каза зам.

Борис Ячев: С час по антикорупция децата ще научат отрано кое е редно и кое - не

Ще са в избираемата подготовка. От 1-и до 4-и клас - под формата на игра, големите ще изучават по-задълбочено С шефът на антикорупционната комисия в парламента разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА - Г-н Ячев, докъде стигна проектът да се въведат часове по антикорупция за учениците от 1-и до 12-и клас, който вашата комисия подготвя?

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми плащаха 650 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)

Когато разбрах, че всъщност вземат по 2250 евро от семейство, се почуствах прецакана – такава наглост не бях виждала през живота си Йорданка Буюклиева е от Варна, дълги години е работила като продуцент на културни събития. Започва работа във фирмата „Кеър 4 ю”  на сестрите Силвия и Тереза Мюлер през юли 2015 г.

Ерик Льобедел: Има леки, високомерни и солидни председателства. Вашето беше солидно

Франция ви подкрепя напълно за еврото, защото сте изпълнили всички критерии - Ваше Превъзходителство, българското председателство на ЕС приключи наскоро. С какво България допринесе за общите европейски дела? - Има три типа председателства на Съвета на ЕС – леки, високомерни и солидни. Очевидно българското председателство беше солидно.

Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България

Още акценти от интервюто: Оставка на всички десни лидери и да дадат път на един български Макрон! Сега са крайно безинтересни Държавният глава като нищо ще предаде Нинова и след 3 г. ще направи партия -  това ще е услуга за ГЕРБ и Борисов Слави Трифонов не може да бъде сериозен политически фактор - вече на два пъти се провали Когато управлява БСП,

До 5 години емигрирането от България ще спре

Дъното по раждаемост беше през 1997 г., оттогава върви нагоре,  казва председателят на НСИ Сергей Цветарски   - Господин Цветарски, как НСИ стигна до заключението, че към края на тази година българите ще паднат под 7 милиона? Това математически моделирана прогноза ли е и има ли вероятност да се случи наистина?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber