От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6932194 От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата www.24chasa.bg

Имаме 7 пъти по-малко затворници на

брой население, отколкото в САЩ, но гълтат

повече разходи от средното за ЕС

Дори от затвори като Алкатрас два пъти е имало бягства. След като от такъв затвор е било възможно да се избяга, какво остава за обикновени затвори без изключителни мерки за сигурност, каквито са българските. Има ли умен и решителен затворник с възможности, и най-високотехнологичните средства за защита са преодолими. Отделен е въпросът, че в повечето случаи избягалият трябва след това цял живот или поне години наред да бяга и да се крие. Естествено, ако е в държава, където системата е такава, че някой го търси за по-дълъг период от време.

От много години

в България има

построен само

един нов затвор

това е затворническото общежитие от затворен тип в Дебелт, в което килиите са за 4-ма, има санитарен възел към всяка, даже има детски кът в чакалнята. Има кино и параклис. При тези условия може и да не им се прииска прекомерно на затворниците да бягат. Но за съжаление, това общежитие е изключение . Като оставим настрана затворническите общежития от отворен тип, в останалите затвори условията са почти ужасяващи. Извращенията са по-скоро правило и неведнъж са излизали записи за такива изпълнения. Хигиената е, меко казано, под допустимите прагове. Превъзпитание в подобни условия трудно може да се постигне. По-скоро извършилите инцидентно престъпление

стават

закоравели

престъпници

Намразват хората и трудно се адаптират, като излязат на свобода.

Голямата част от затворниците, които бягат, всъщност са или изпратени на работа на обекти извън затвора, или са излезли в отпуск. Най-често бягствата в тези случаи са предизвикани от битови проблеми: ревност - например някой закачил приятелката им, сериозни проблеми с децата, болест на близки. В тези случаи изкушението да се отклониш е голямо. През 2008 г. от общежитията от открит тип са се отклонили 45 затворници, а през 2017 г. – 8 човека. Не бих казал, че статистиката за отклоненията в България през последните години се различава съществено от световната статистика. В повечето държави след определен престой в затвора и при добро поведение затворниците минават на лек режим, придружен с отпуски и възможност за работа. Няма как да се осигури смислена работа на всички затворници в самия затвор. Освен това няма как затворникът да се адаптира към живота на свобода, ако не практикува някаква професия. Неприятното в България е, че липсват по-детайлни правила за преминаване на по-лек режим и поради това преценката

често е

мотивирана от

“поощрения”

към съответните длъжностни лица. Съответно на работа извън затвора се допускат и затворници, които не са готови или не са подходящи за това.

От спестяването на пари за затвори обществото губи много повече, отколкото когато се осигуряват повече средства за оптимизиране на престоя в затворите. Губи, защото от затворите излизат хора, които продължават да извършват престъпления. Интересно е, че разходите за затворник в България са 60 евро на ден – малко повече, отколкото е средният разход за затворник в ЕС. А България е с най-ниски доходи на човек от населението в ЕС. Което означава, че нещо с разходите за затворниците не е наред и някъде явно се харчи повече, отколкото са видимите резултати на условията в затворите.

Ние имаме едни от най-пренаселените затвори в ЕС с доста отчайващи битови условия. А затворниците в България не са прекомерно много за населението ѝ - броят им в последните години се колебае около 8 хиляди. Това е близо 7 пъти по-малко, отколкото са затворниците на човек от населението в САЩ и близо 4 пъти по-малко, отколкото в Русия.

Проблеми няма с извършителите на леки престъпления, особено по непредпазливост, които престояват в затворнически общежития.

Не стоят така нещата при престой в истински затвор. Пребиваването сред хора с престъпно съзнание създава престъпни ценности. Разните социални мероприятия са несъпоставими с влиянието на другите затворници. Единствената работеща възможност е при изграждането на нови затвори да се осигури изолация на затворниците за определен период от време и да им се дава възможност да гледат специално подбрани филми и други предавания на малки евтини монитори в килиите, които да им въздействат превъзпитателно.

Това, съчетано с учене, професионална подготовка и засилен контрол при ограничен контакт с другите затворници, няма как да не се отрази положително при голяма част от тях. Дано планираният за изграждане нов Софийски затвор към 2024 г. осигури подобни условия.

Носенето на гривни е подходящо само за затворници, на които им остава повече време от лишаването от свобода и работят извън затвора. При това не бива да се надценяват гривните. Ако някой е решил да бяга и има възможности, ще организира нещата, ще пререже гривната и ще избяга.

По-голям е проблемът с това, че много осъдени не могат да бъдат намерени и вкарани в затвора – около 1000. Избягалите от затвора са много по-малко от невлезлите в затвора и освен това избягалите все пак са излежали част от наказанието си. Ето защо към отклонилите се от влизане в затвора следва да се хвърлят усилията. Американският опит с наистина големи парични гаранции и специализирани фирми, които срещу процент от размера на гаранцията осигуряват остатъка от парите за гаранция, би бил много полезен за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber