Николай Младжов: Наградата на КРИБ за качество е изключително признание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6926832 Николай Младжов: Наградата на КРИБ за качество е изключително признание Николай Младжов: Наградата на КРИБ за качество е изключително признание www.24chasa.bg
Николай Младжов получи от премиера Бойко Борисов голямата награда на КРИБ за качество.

След Светлин Русев остава огромно празно пространство в българското изкуство, казва собственикът на "Зет и Ем Прайвит Ко"

Собственикът на “Зет и Ем Прайвит Ко” получи лично от премиера Бойко Борисов голямата награда за качество на бала на КРИБ (на снимката вдясно). За “24 часа” бизнесменът Николай Младжов - представител на гигантите “ТисенКруп” и “Хитачи” за България, разказва за предизвикателствата в бизнеса и за това как той се съчетава със страстта към изкуството. Шоурумът на “Хитачи” в София е известен като един от най-изисканите в Европа заради ценните произведения на изкуството - платна на Светлин Русев, скулптури на Валентин Старчев и Емил Попов. Николай Младжов е собственик на галерия “Нирвана”, която се утвърди като един от най-стойностните центрове за изкуство в България.

Николай Младжов със Светлин Русев. По съвместна тяхна идея се създава галерия “Нирвана”.

Николай Младжов с останалите наградени на годишния бал на КРИБ.

- Г-н Младжов, компанията ви “Зет и Ем Прайвит Ко” спечели голямата награда на КРИБ в категория “Качество”. Как оценявате отличието?

- Наградата на КРИБ е изключително признание за мен, за моята компания и за всички служители, работещи в офисите ни в България и в Македония. Дори самата номинация от КРИБ за голямата награда в категория “Качество” е достатъчно признание. Лично за мен това е още по-стойностно, тъй като тази награда се връчи от премиера на страна, която в момента е председател на ЕС.

- Всъщност какво означава качество в работата на една компания?

- Получихме голямата награда за качество и според мен това е естествено поради факта, че продуктите на представяните от нас два интернационални концерна - “Тисен Круп” и “Хитачи”, се отличават с изключително високо качество. Познаваме добре високото ниво на японските и немските технологии, това е един неоспорим факт, който улесни нашата компания в успешното им представяне и предлагане на българския и македонския пазар.

Основното предизвикателство пред “Зет и Ем Прайвит Ко” бе да поддържа това високо качество на продукта и услугите, които предоставяме на нашите клиенти - като започнем от представянето на продукта на пазара, преминем през търговските преговори и стигнем до монтажа на машините и сервизното обслужване, което осигуряваме 24 часа в денонощието. Явно сме успели и по тази причина вероятно спечелихме голямата награда за качество.

- Задължение или привилегия е да сте представител за България на “ТисенКруп” и “Хитачи” и други големи марки?

- Не може да бъде задължение, това е привилегия и предизвикателство - да сме представители на два изключителни концерна за българския и за македонския пазар. С “ТисенКруп” имаме дълга история - работим от средата на 90-те години, когато концернът започна връзките си с миннодобивните предприятия в България и се правеха първите мащабни инвестиции в сектора.

Германският концерн показа изключителна гъвкавост и съвместно с моята компания успяхме да помогнем на зараждащия се тогава бизнес в България в доставката на нови технологии. Неоспорим факт е, че още от края на 90-те години, след като бяха приватизирани, минно-добивните предприятия в България изградиха силни мениджърски екипи, с които още тогава се работеше по “западен” образец. В момента можем да констатираме същото, има приемственост, чуждестранните ни партньори работят с удоволствие с мениджмънта на тези предприятия, изгради се респект и уважение.

С японския концерн нещата стоят по малко по-различен начин - работим с тях повече от 13 г. Факт е, че бяхме проучвани дълго като всеки потенциален партньор на японския концерн в Европа. Получихме одобрение, за наше щастие, след което започнахме много добра съвместна работа. Характерно за японските компании, за японския бизнес е, че когато веднъж те номинират или те изберат за свой партньор, те отстояват интересите ти докрай и не свалят доверието. Паралелно с това в съвместната работа с тях постоянно научавахме нови неща и продължаваме да се учим непрекъснато от тях.

- Вие сте един от големите колекционери у нас. Как това стана ваша страст и какво има в колекцията ви?

- Да, имам претенциите да съм един от добрите колекционери в България. Притежавам наследствена колекция от моите родители и моето семейство, което навремето е било в близки отношения с голяма част от художниците-класици по онова време. Именно приятелството с Илия Петров, Никола Танев, Данаил Дечев и Васка Емануилова, познанствата с Джон Попов и Мара Георгиева стават основа на семейната сбирка от картини и скулптори.

Имах възможност през 90-те години да увелича тази колекция с произведения на съвременните тогава Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев, Иван Кирков, Генко Генков. Не е чудно, че колекционирането стана моя страст поради факта, че явно това е наследствено призвание и генно обусловен факт за мен. На базата на разширяването на колекцията успях да създам изключително интересен и модерен шоурум, в който съжителстват тежките машини, платната на Светлин Русев, скулптурите на Валентин Старчев и Емил Попов. Притежавам богата колекция както от класици, така и от съвременни автори, но моята слабост продължават да бъдат платната на старите майстори.

- Член сте на Съюза на колекционерите и основна ваша кауза е промяна на сегашния Закон за опазване на културното наследство. Каква е вашата позиция?

- Член съм на Съюза на частните колекционери в България и заедно с моите колеги и със Светлин Русев, който, за съжаление, не е вече между нас, организирахме няколко изложби, наречени “Малкия Лувър”, на които всеки от нас, колекционерите, показа изключителни платна на български класици.

Искам да подчертая изключително положителната роля на частните колекционери, чиято задача е това, което те правят ежедневно - да съхраняват и да опазват културното наследство. Логично е да искаме промяна на съществуващия Закон за опазване на културното наследство, който изобщо не отговаря на съвременния етап на развитие на изкуството. Ние, колекционерите, опазваме културното наследство на нацията и го споделяме като алтернатива на картини, които никога не се показват. Може би е време държавата да оцени това, което правим, по достойнство, и да осъществи законодателни промени, които да осъвременят звученето на Закона за културното наследство и да го направи адекватен на новото време.

- Вие бяхте близки приятели със Светлин Русев, разкажете какви спомени имате с него?

- Със Светлин Русев имахме много дългогодишно познанство и изключително близки отношения. Тук не бих искал да се спирам на лични моменти от моето приятелство, тъй като разговорът ще стане твърде емоционален. Искам да отбележа, че след Светлин остава огромно празно пространство в българското изкуство. Мога да кажа смело не само от мое име, но и от името на останалите съмишленици от Съюза на частните колекционери, че Светлин беше нашият критерий за това какво е добро, какво е красиво и какво е оригинално в изкуството. След него ще бъде много трудно да си отговорим на тези въпроси, които вълнуват всеки колекционер. Той беше истински Учител!

- Как се роди идеята за галерия “Нирвана” и какво е нейното бъдеще?

- Идеята за галерия е съвместна - моя и на Светлин, тя се роди през 2010 г. Шоурумът на Хитачи е прекрасно място за показване на произведения на изкуството, но това е шоурум за машини и тежка техника. Така се роди идеята за моя галерия, подкрепяна от моя ментор Светлин Русев. Отлагахме 5 години осъществяването на този проект, тъй като се оказа, че и аз, и той сме изключителни перфекционисти. Загубихме много време в избора на място, но то вече е факт - прекрасна сграда от началото на миналия век с няколко изложбени помещения.

На името “Нирвана” се спряхме отново заедно, като избирахме сред 200 имена. Започнахме през 2015 г. с картини от нашите сбирки - аз представих класическо изкуство, той съвременни автори. Последваха знакови изложби на превърналите се вече в класици Димитър Казаков - Нерон, Генко Генков, както и на съвременни - Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев. През настоящата година направихме няколко изложби на млади таланти, които ще са част от бъдещата дейност на “Нирвана”.

- Има ли място за изложби на млади творци и имат ли те нужда от подкрепа?

- След поколението на Светлин Русев, след съвременните художници идва поколението на млади таланти, които за моя радост са много обещаващи. Изложбите на млади творци, които направихме през последните месеци, успяха да задържат интереса на публиката. Галерия “Нирвана” ще предоставя и в бъдеще възможност на млади художници и млади скулптори да представят своите произведения, тъй като те имат нужда от тази подкрепа.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Прокурор Димов: Измамниците, звънили в “24 часа”, са задигнали 1 млн. лв. от мъж и от жена

Групите са семейни, казва районният прокурор на София Радослав Димов - Г-н районен прокурор, в петък телефонни измамници се обадиха в “24 часа”. Казаха, че са полицаи и преследват измамници. Това ли е най-новата схема? - Да, това е най-новата мода - да се правят на полицаи. Обикновено казват, че са от главна дирекция на МВР на “Лъвов мост” 32,

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber