ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6923122 ТЕЛК да не включва само водещото заболяване ТЕЛК да не включва само водещото заболяване www.24chasa.bg
ЙОРДАНКА ТОДОРОВА

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си

ЙОРДАНКА ТОДОРОВА,

председател на майките в инвалидни колички в България

ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези, които през годините доведоха до подписване на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, промениха закони и наредби за достъпност, запазиха правата им през ТЕЛК системата и дадоха защита на терминално болните. Именно тези организации със своите 787 подразделения в 231 общини всеки ден се борят за живота на умиращи.

Като майка, самата аз с много тежко увреждане, съм възмутена как групи от по няколко човека започват да рекетират системата за пари, касаещи само техните деца. Сякаш ние всички останали трябва да умрем. Както и да пресмятам сумата за асистенция, на човек като мен с първа група, над 91%, с придружител се получават след изчисление 1518 лева на месец. За 71 000 човека за година е 1 402 632 лева. Чак аз се задъхвам как се намират такива пари?! А какво ще стане с останалите хора с увреждания?

Многобройните експерименти с хората с увреждания след 1990 г. не доведоха до повишаване качеството на техния живот. Предвижданите от сегашното правителство и Народното събрание реформи имат отново неясен характер, но абсолютно ясна цел - отнемане на права и доходи на 150-200 хиляди граждани с увреждания.

Национално представителните организации на и за хората с увреждания са категорично против опитите на политици, клакьори и платени викачи да внушат на обществото, че хората с увреждания в България са неестествено много. По Евростат тази социална група варира между 15-18% от населението за отделните европейски държави. По последни данни този процент у нас е 7-8%.

Национално представителните организации искат права за 435 000, а не за ограничена група от 43 000 само I група.

Национално представителните организации на и за хората с увреждания искат:

- Достъпно и качествено здравеопазване и рехабилитация.

- Премахване на бариерите, които ги превръщат в затворници на домовете им. Те трябва да бъдат изведени на улиците, да ползват градския транспорт и да стигат до работните си места.

- Адекватно образование и професионално обучение, гарантиращо професионалното и личностното им развитие.

- Европейска политика за трудова заетост, въвеждаща многобройни инструменти за подкрепа. Настояваме работодателите да проявят корпоративна социална отговорност и със съдействието на държавата да създадат условия за трудова реализация в специализирана и обичайна икономическа среда.

- Настояваме за подобряване на социалните услуги и повишаване на стандартите за издръжка. Моделът за предоставяне на медицински изделия и помощно-технически средства трябва да гарантира тяхното високо качество и ограничаване на корупционните практики в тази сфера.

Национално представителните организации на и за хората с увреждания категорично се противопоставяме на:

- Предвижданите реформи, които въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания у нас, различни от тези в ЕС.

- Не може в решението на ТЕЛК да се включва само водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждането. Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания, които са в причинно-следствена връзка с друг вид тежки увреждания. Тази комбинация от множествени увреждания дава нова, по-тежка здравна и функционална картина и води до намаляване възможностите на лицето и до потребност от по-широк кръг подкрепящи политики. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза.

В стремежа си да бъде реформирана действащата система на медицинска експертиза и с въвеждането на оценката на работоспособността с цел единствено постигане на икономии в бюджета на НОИ ще бъде премината допустимата граница на справедливост и солидарност. В обозримото бъдеще се очертава диаметрално погрешното решение - “хората с увреждания от неработоспособни да се превърнат в най-работоспособните граждани на страната”. В това си ново качество една част ще загуби правото на инвалидна пенсия, придобита на основание осигурителен принос, а друга част ще я получава в намален размер. Политиката “чрез силов натиск, отнемащ доход, да се постигне заетост” е непродуктивна, дискриминационна и силно демотивираща. Предложената за обществено обсъждане реформа на медицинската експертиза и оценката на работоспособността не дава отговор на генералните въпроси:

Какви права ще ползват хората в резултат на решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането? Какви права ще произтичат за тях от оценката на работоспособността?

При разработване на планираните промени трябва да бъде приложен комплексен подход, който да даде ясен отговор на бъдещата политика в областта на правото на получаване на интеграционна добавка и на нейния размер, обвързан с минималната работна заплата или линията на бедността. Нужно е постигане на равнопоставеност на финансовата подкрепа за децата и техните семейства и лицата, навършили 18 г., и техните семейства. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка.

Разликата между здравите хора и хората с увреждания е само един миг по волята на съдбата. Трябва да се научим на сложното изкуството да живеем заедно, да се подкрепяме и да изградим една нова България, в която всички граждани да живеят достойно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber