Какво става с младите роми в Германия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911645 Какво става с младите роми в Германия? Какво става с младите роми в Германия? www.24chasa.bg
17-годишният Матю Костов е заподозрян в убийството на приятелката си.

Разпадът на ценностите днес е най-видим при тях. А утре?

В рамките на по-малко от две години Германия бе разтърсена от три случая, в които млади български мъже, дори почти деца, извършват отвратителни престъпления срещу жени.

През 2016 г. страната настръхна, след като медиите публикуваха видеоклип, на който група мъже върви в метрото в Берлин и изневиделица един от тях рита момиче в гърба. То пада през глава по стълбите. При удара чупи ръка, дълго време след нападението има паникатаки и не смее да излиза от къщи. Ритачът бе открит бързо – 27-годишният Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” опита да се скрие във Франция, но го откриха.

В деня, в който се стига до този ритник, Светослав се скарал с жена си и обясни нападението с импулсивната омраза, която изпитал към всички жени в този момент. Преди това цял ден празнувал с братята си, вземали кокаин и изпили огромни количества алкохол, тъй като 4-годишната им племенница имала рожден ден.

Тази година пък само за три дни българи бяха посочени като извършители на още по-зловещи престъпления. 17-годишен е арестуван по подозрение, че е заклал бившата си приятелка. Матю Костов все още не е признал дали е извършил убийството, но според разследващите уликите срещу него са достатъчно.

И последната новина, която отекна в цялата страна, бе за осем младежи, изнасилили 13-годишно момиче. Полицията уточнява само, че са от български произход, но според живеещи във Фелберт, където е извършено престъплението те са роми.

Българските граждани в Германия напоследък пълнят новините и с други негативни прояви. Например разкриването на мащабна измама за точене на социални помощи или пък схемата, по която се плащат повече детски, отколкото деца има едно семейство и тези пари потъват в България. Струпването на роми, които не могат да четат и нямат никакви професионални умения, в няколко града в Рурската област, също е тема от отварянето на пазара на труда насам.

Последните случаи обаче излизат от схемата на измами, кражби и проституция. Сексуални престъпления и убийства на жени – този тип криминални деяния показват една много страшна картина. Млади мъже с български паспорти явно нямат никаква представа за елементарен морал, закон, не ценят човешкия живот, гледат на жените като на своя собственост, върху която можеш да излееш гнева си с ритници, нож или сексуално насилие.

Факт е, че всички тези престъпления, извършени в Германия, са разкрити, а престъпниците ще бъдат съдени. Нещо, което в България, за съжаление, няма гаранция, че би се случило. Това е сблъсък на две системи. Едната, нашата, която не съумява да се справи със задачите си и да гарантира справедливост – дали като не ти помага да участваш в общия живот, или пък не те наказва, ако го застрашаваш и извършваш престъпления. И другата, немската, където, ако продължиш да живееш с идеята за безнаказаност, с която си възпитан, рано или късно държавата удря по масата.

Това, че и в трите случая става дума за младежи от ромски произход, със сигурност ще разпали и без това пламтящия расизъм срещу тях у нас. Този факт обаче е показателен не с това, че те принадлежат към определена малцинствена група, а с мястото, което тази група заема за съжаление, в България. Мнозинството от нея са на дъното – икономически, но и във всички други аспекти на живота. Липса на елементарно образование, липса на уважение на държавата и на мнозинството ѝ към тях и съответно и тяхно към държавата и към всички в нея. Липса на спазване на каквито и да е правила – за тях и съответно от тях. И липса на достатъчно като количество образовани хора от тяхната група, която да поиска от тях самите да поемат отговорност за живота си. Лидерите им са единици.

Дали техните права се нарушават, или те нарушават правата на другите – дискусии в България се водят отдавна, но в тях участват предимно българи или хора от други малцинствени групи. Самите роми липсват. Те всъщност отдавна не участват никак в общия живот, пък дори и когато става дума за тях самите. А това, което става с ромите днес, утре може да стане с по-бедните българи, вдругиден и с мнозинството. Така че проблемът с тази престъпност далеч не е само немски. Той си е направен у нас и зариване на глава в пясъка, расизъм или пък излишен протекционизъм няма да помогнат за оправянето му.

Други от Анализи

Гърция вече може и сама

В продължение на осем години ЕС демонстрира огромна солидарност и показа, че с общи усилия могат да бъдат постигнати забележителни резултати. При всичките грешки, които бяха направени и при всичките несгоди, които трябваше да изтърпи гръцкото население, санирането на застрашената от фалит Гърция беше успех за ЕС и особено за държавите от

Предстоят ни още 4 години жеги

Едно ново проучване стига до извода, че ни предстоят поне още четири горещи години. Френски и холандски учени прогнозират "задаващ се топъл период" с "голяма вероятност за екстремно високи температури", предаде "Дойче веле".  Французинът Флориан Севелек и холандецът Сибрен Дрейфхаут са разработили статистически модел за прогонозиране на глобалните

Две снимки на Путин из Европа - с прегръдка и с хлад. Коя е важната

В Австрия пасиансът на руския президент се увенчава с успех, но Виена е начело на ЕС само 6 месеца Който се е зарадвал на снимките от сватбения танц на австрийската външна министърка с Путин, тълкувайки ги като прегръдка на Европа с Русия, е избързал. Само няколко часа след валса, в който Путин завъртя новоизпечената госпожа Кнайсл,

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Защо се разтресоха прочутите италиански магистрали

След трагедията в Генуа Италия обмисля връщане към държавни магистрали Има нещо гротексно във факта, че именно наследниците на древните римляни, най-гениалните инженери и архитекти в Античността, днес гинат под отломките на вдигнатото от тях. “Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”, обичат да казват в Италия.

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber