Какво става с младите роми в Германия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911645 Какво става с младите роми в Германия? Какво става с младите роми в Германия? www.24chasa.bg
17-годишният Матю Костов е заподозрян в убийството на приятелката си.

Разпадът на ценностите днес е най-видим при тях. А утре?

В рамките на по-малко от две години Германия бе разтърсена от три случая, в които млади български мъже, дори почти деца, извършват отвратителни престъпления срещу жени.

През 2016 г. страната настръхна, след като медиите публикуваха видеоклип, на който група мъже върви в метрото в Берлин и изневиделица един от тях рита момиче в гърба. То пада през глава по стълбите. При удара чупи ръка, дълго време след нападението има паникатаки и не смее да излиза от къщи. Ритачът бе открит бързо – 27-годишният Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” опита да се скрие във Франция, но го откриха.

В деня, в който се стига до този ритник, Светослав се скарал с жена си и обясни нападението с импулсивната омраза, която изпитал към всички жени в този момент. Преди това цял ден празнувал с братята си, вземали кокаин и изпили огромни количества алкохол, тъй като 4-годишната им племенница имала рожден ден.

Тази година пък само за три дни българи бяха посочени като извършители на още по-зловещи престъпления. 17-годишен е арестуван по подозрение, че е заклал бившата си приятелка. Матю Костов все още не е признал дали е извършил убийството, но според разследващите уликите срещу него са достатъчно.

И последната новина, която отекна в цялата страна, бе за осем младежи, изнасилили 13-годишно момиче. Полицията уточнява само, че са от български произход, но според живеещи във Фелберт, където е извършено престъплението те са роми.

Българските граждани в Германия напоследък пълнят новините и с други негативни прояви. Например разкриването на мащабна измама за точене на социални помощи или пък схемата, по която се плащат повече детски, отколкото деца има едно семейство и тези пари потъват в България. Струпването на роми, които не могат да четат и нямат никакви професионални умения, в няколко града в Рурската област, също е тема от отварянето на пазара на труда насам.

Последните случаи обаче излизат от схемата на измами, кражби и проституция. Сексуални престъпления и убийства на жени – този тип криминални деяния показват една много страшна картина. Млади мъже с български паспорти явно нямат никаква представа за елементарен морал, закон, не ценят човешкия живот, гледат на жените като на своя собственост, върху която можеш да излееш гнева си с ритници, нож или сексуално насилие.

Факт е, че всички тези престъпления, извършени в Германия, са разкрити, а престъпниците ще бъдат съдени. Нещо, което в България, за съжаление, няма гаранция, че би се случило. Това е сблъсък на две системи. Едната, нашата, която не съумява да се справи със задачите си и да гарантира справедливост – дали като не ти помага да участваш в общия живот, или пък не те наказва, ако го застрашаваш и извършваш престъпления. И другата, немската, където, ако продължиш да живееш с идеята за безнаказаност, с която си възпитан, рано или късно държавата удря по масата.

Това, че и в трите случая става дума за младежи от ромски произход, със сигурност ще разпали и без това пламтящия расизъм срещу тях у нас. Този факт обаче е показателен не с това, че те принадлежат към определена малцинствена група, а с мястото, което тази група заема за съжаление, в България. Мнозинството от нея са на дъното – икономически, но и във всички други аспекти на живота. Липса на елементарно образование, липса на уважение на държавата и на мнозинството ѝ към тях и съответно и тяхно към държавата и към всички в нея. Липса на спазване на каквито и да е правила – за тях и съответно от тях. И липса на достатъчно като количество образовани хора от тяхната група, която да поиска от тях самите да поемат отговорност за живота си. Лидерите им са единици.

Дали техните права се нарушават, или те нарушават правата на другите – дискусии в България се водят отдавна, но в тях участват предимно българи или хора от други малцинствени групи. Самите роми липсват. Те всъщност отдавна не участват никак в общия живот, пък дори и когато става дума за тях самите. А това, което става с ромите днес, утре може да стане с по-бедните българи, вдругиден и с мнозинството. Така че проблемът с тази престъпност далеч не е само немски. Той си е направен у нас и зариване на глава в пясъка, расизъм или пък излишен протекционизъм няма да помогнат за оправянето му.

Други от Анализи

До Търново не лети 1-ва класа. Как ще се прибере луксозната зам.-министърка?

Няма какво да се лъжем и да обръщаме внимание на протестния палатков лагер пред служебния вход на парламента. Истината е, че в България ситуацията с инвалидите изглежда много по-добре дори от най-социалните държави в света като Швеция, Великобритания и Швейцария. Когато отидеш във всяка по-богата страна в Западна Европа, неминуемо си казваш: "Леле,

Спирането на американско-южнокорейските учения рискува да отслаби политиката на възпиране на Северна Корея

Американски и южнокорейски служители в сферата на отбраната официално отмениха голямо съвместно военно учение с надежда да се напредне в ядрените преговори със Северна Корея. Това е смел ход, който може да предизвика сериозна криза в сигурността, ако преговорите забуксуват и съюзниците бъдат принудени да възобновят ученията,

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъпление

Всеки четвърти у нас склонен да съдейства, в ЕС - всеки шести България е първа в Европейския съюз по процент на населението - 25, което е готово да докладва видяно престъпление, криминален акт или вандализъм. Това сочат данни от мащабен анализ на Евростат за темата “престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците,

Пийте вода от чешмата! Бойкот на бутилираната

Не си давайте парите за нещо, което е ваше човешко право, а така помагате и на околната среда Най-важното събитие тия дни не е споразумението за името на Скопската република, нито рестартът на АЕЦ “Белене”, дори не е предстоящата среща 16+1 (Източна Европа и Китай). Най-важното е една скучна брюкселска регулация,

Пенсиите ще стават все по-мизерни дори и без таван

Десетилетие натискане на максималния осигурителен доход прави вноските в НОИ безсмислени Таванът на пенсиите, който бе въведен през 2000 г., за да не може червени милионери и банкери да получават десетки хиляди левове пенсия, пада от 1 юли догодина. И 2000 души вече ще вземат неограничен размер на пенсията.

Бунтът на джуджетата само потвърждава статуквото

Но България трябва да взема футболен пример именно от Исландия и Швейцария, а не от Бразилия Веднага след равния на Швейцария с един от основните фаворити на световното в Русия - Бразилия,а и имайки предвид, че Исландия направи 1:1 с Аржентина, в една от специализираните групи във фейсбук се разгоря дискусия по темата “Разликата между отборите

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Меркел няма да падне. Не още

Авторитетът на канцлерката обаче е неспасяемо унищожен, трудно ще завърши мандата Колко време още Меркел ще е канцлерка? Четвъртият й мандат започна с политическа криза, която заплашва да срути трудно постигнатата коалиция още преди да навърши и 100 дни. Скандалите между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и

Защо Меркел похвали Орбан

След като изгони съветските танкове, Орбан изгони и Сорос Преди дни по първи канал на немската телевизия канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че Унгария пази много добре външната граница на Европейския съюз и “в известен смисъл върши и нашата (германската) работа”. Защо се стигна до това откровение?

Кой срещу кого се бие в заплетената гражданска война в Йемен?

Всяка една от страните в заплетената гражданска война в Йемен преследва свои собствени цели, което прави конфликта по-труден за уреждане. Следва кратко представяне на някои от участващите групи и за какво се борят те. ХУСИТЕ В края на 90-те години на 20-и век кланът на хусите в най-северните райони на Йемен създаде движение за религиозно

Как Русия на Путин се превърна в СССР на Брежнев

Никога няма да забравя вкуса на онзи ягодов сок в пъстро пластмасово шише с капачка на винт. На шишето беше изписано "Made in Finland". Истинско чудо беше, че по онова време това произведение на гастрономическото изкуство можеше да се закупи във всеки магазин на улица "Малая Бронная" в Москва, където живееше моето семейство. Годината е 1980.

Да оставим скандала за името на Македония на други - не е наш спор

Стар капан за наивни българчета* Bчерашната неделя, на 17 юни, България пропусна да отбележи една тъжна годишнина - 105 години от най-съдбоносната грешка в новата ни история. Решението на цар Фердинанд и тогавашния политически и военен елит в нощта на 16 срещу 17 юни 1913 г. нашите войски да атакуват сръбските и гръцките части в Македония.

Бисер Петков- министърът на майките

Премиерът пази оставката му в бюрото си, въвеждането на лична помощ ще го задържи Случвало се е министър да подаде оставка и тя да не бъде приета. Но премиерът да я приеме, а на другия ден да му се обади и да го върне на работа - ето с това Бисер Петков ще остане първият в новата политическа история на България.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber