Ким Чен Ун успя да постигне магически трик

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911117 Ким Чен Ун успя да постигне магически трик Ким Чен Ун успя да постигне магически трик www.24chasa.bg
Ким Чен Ун. Снимка РОЙТЕРС

Да отдадем дължимото на президента Тръмп за това, че се възползува от дипломатическата тежест на срещата на върха в Сингапур. Но човекът, който до голяма степен придаде форма на тази необикновена среща, беше лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, който наистина е, както каза Тръмп във вторник, "много талантлив" млад мъж, който е е постигнал това, което "и един на 10 000 души вероятно не би могъл да направи".

Ким направи нещо, което е почти като фокус: той получи Тръмп като партньор като промени образа на бедната, брутално автократична държава в модерен инвестиционен проект за курортно селище. Той направи смътно обещание да "работи за пълна денуклеаризация" и някак убеди Тръмп да представи краткото комюнике от половин страница като "много всеобхватно" споразумение.

Може би тази сделка впоследствие ще доведе до пълно, подлежащо на проверка, необратимо освобождаване от ядрени оръжия, което президентът беше обявил за своя цел. Но засега Ким се отказа от много малко неща във военно отношение, в замяна на публична прегръдка от най-могъщата държава в света. Най-важното, което Ким получи, пак на минимална цена, е твърдо обещание, че САЩ ще спрат съвместните военни учения с Южна Корея, подкопавайки най-значимото средство за възпиране срещу неговия режим.

Тръмп възхвали умението си да сключва сделки след срещата на високо равнище във вторник: "Това правя аз. Целият ми живот се е състоял от сделки, страхотен съм в това". Но по-стряскаща беше тази последна демонстрация на неговото призвание като звезда в телевизионно реалити шоу, с усет на роден актьор с драматичната и самохипнотизираща способност да произнесе всяка реплика, дори и съмнителна, все едно че е вярна.

Вероятно това е "Стажантът: епизод за корейския диктатор", в който Тръмп е наставникът на многообещаващо "мъжко момче". Като гледа крепките прегръдки и потупванията по гърба, човек може почти да забрави, че Ким е убил чичо си и полубрата си на път за Сингапур. Тръмп обясни респекта си към "всеки, който като него поема контрол върху ситуацията на 26-годишна възраст и е в състояние да управлява и да го прави упорито". Ким, ти си нает!

Не искам да омаловажавам потенциалната полза от срещата на върха за света. Светът е по-сигурен отколкото беше преди седмица, а Тръмп получава няколко заслужени световни овации.

Но трябва да видим срещата в Сингапур каквато е всъщност: Ким задвижи нещата преди пет години, с почти незабелязания призив за "освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие" и "разговори на високо равнище" със САЩ. Оттогава Ким маневрира ловко при обратите - устоявайки на заплаха за заличаване с "огън и ярост" от Тръмп миналата година до пълно разработване на ракета с ядрена бойна глава, която може да заплаши Америка. След като получил тази способност през ноември, той започна целенасочено да се движи към преговори.

Беше слисващ епизод на взаимна дързост Ким и Тръмп да се блъскат един друг към ръба да скалата и после да направят крачка назад. Но до вторник стана ясно, че Ким получава повече отколкото дава, и че Тръмп толкова отчаяно иска срещата да се състои, че е готов да отстъпи от някои от по-ранните си искания. Това изглежда като вид сделка - отваряне на вратата за Пхенян в замяна на хвърлени в пространството обещания - това, за което съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреждава от 25 години.

Мисля, че Тръмп е прав като залага на това, че водената от САЩ модернизация и воля за икономически растеж с времето ще донесат политически промени, които могат да намалят потенциална ядрена заплаха за САЩ и съюзниците им. Но се чудя: хрумва ли му на Тръмп, че това е именно залогът, който президентът Барак Обама направи с иранската ядрено споразумение, известно на жаргона на Тръмп като "най-лошата сделка, сключвана някога"? Главната разлика е, че Обама получи истински, подлежащ на проверка твърд ангажимент за унищожаване на ядрените резерви на Иран преди да бъдат направени каквито и да било американски отстъпки.

Последният изумителен аспект на срещата на високо равнище във вторник беше безпричинният удар срещу Южна Корея - предан и демократичен съюзник. Нямам предвид само внезапното решение на Тръмп да се откаже от "провокативните" американско-южнокорейски военни учения, Америка все още разполага с изобилие от военна сила в съседство, ако потрябва. И нека дори да приемем настойчивостта на Тръмп, че "в даден момент" САЩ трябва да изтеглят своите около 30 000 войници, въпреки че тяхното присъствие дава спокойствие на Южна Корея, Япония и дори на Китай.

Не, наистина поразителната обида, нанесена от Тръмп, беше да предположи, че южнокорейският президент Мун Дже-ин е направил смелото предложение към Ким, за да намали заплахата за зимните олимпийски игри в Пьончан и така да спечели пари. "Те не продаваха точно билети", каза Тръмп на пресконференция във вторник. "Разпродадоха се за нула време" след като Северна Корея се съгласи да участва, каза Тръмп, който си остава търговец грубиян.

Дипломацията невинаги е привлекателна. Съмнителни хора понякога правят много добри неща. Затова, да отпразнуваме успеха на Тръмп в Сингапур и да се надяваме, че някой може да преведе разпореждането на президента Роналд Рейган "доверявай се, но проверявай" на корейски.

(БТА)

Други от Мнения

Мадлен Алгафари: Натоварен с очаквания? Психотичен? Стресираща публичност? Всеки случай е различен

Не съществува отговор защо се самоубиват децата на популярните хора. Съществува отговор защо се е самоубил този или онзи човек. Просто такива обобщени изводи е крайно непрофесионално да се правят. Всеки човек е изключително индивидуален. Естествено, ние винаги можем да кажем: “Да, те са презадоволени, недореализирани и преследвани от страха,

Над 4 милиона европейци гласуваха “за” и “против” смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха “за” и “против” смяната между лятно и зимно часово време. Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо,

Джамбазки очиства червените - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Патриарх Неофит: Да възпеем и прославим отново славното Успение Богородично

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично помести сайтът на Българската партиаршия bg-patriarshia.bg. В него се казва: Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства,

Сценарии: прекроени граници могат да зачеркнат мира на Балканите

Всяка евентуална промяна на границите на Балканите ще събуди разни опасности и реакции, които много лесно биха могли да предизвикат сериозна дестабилизация в региона, предупреждават експерти по сигурността. Сръбският президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич от известно време открито представят идеи за разделяне на Косово.

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

“Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство

ПРАВО НА ОТГОВОР “Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство Пиша ви по повод статията “Дали на Очите да охранява митническо бюро при служебното правителство”, публикувана в брой 218 на в. “24 часа” от 11 август 2018 г., в която се съобщава, че “договорите са подписани на 9 февруари 2017 г.

Коментар на седмицата №3: Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал почти 44 000 прочитания: Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Писмо до един емигрант

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber