Да направим невъзможно: 20-годишен да не работи и да има пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6907508 Да направим невъзможно: 20-годишен да не работи и да има пари Да направим невъзможно: 20-годишен да не работи и да има пари www.24chasa.bg
Томислав Дончев СНИМКА: Николай Литов

167 хиляди младежи не учат и не работят*

Не е важно човек какво наблюдава, а каква работа се върши. Няма как да не ми направи впечатление изключително правилният формат (конференция “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” - б.р.), в който сме се събрали - тук е половината Министерски съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова, отговорни представители на Народното събрание, образователни институции, бизнес и др.

Подобна тема би следвало да се дискутира точно в такъв формат, остава да видим какво ще произведем като решение. Не би било добра идея това събитие да мине под формата

само на

рециклиране на

добре познати

тези,

които си повтаряме от 4 години. Би ни станало уютно, че ги повтаряме отново, но ново решение няма да произведем, всичко би приличало на една колективна терапия. А нямаме нужда от нещо подобно.

Нека всички предлагат екзотични решения и не се страхуват да говорят за проблемите. Тръгвайки още от заглавието, безспорно ми харесва да следваме глобалните тенденции. Ако пропускаме какво се случва в света, утрешният ден ще се стовари на главата ни и ние няма да сме в състояние да се справим с неговите предизвикателства. Особено когато говорим за образование, е абсолютно недопустимо да мерим всичко в матриците на добре познатото старо. Не е достатъчно, когато говорим за образование, да го форматираме съобразно предизвикателствата на днешния ден. Защото, ако това е производство, продукцията ще излезе на пазара след 5 или 10 години.

Ние трябва да сме в състояние да мислим за нуждите на пазара на труда и нуждите на обществото в такъв хоризонт напред. В този смисъл, ако мерим образователните цели, стандарти, практики спрямо изискванията на днешния ден, ще бъдем с 6 или 7 г. назад. Нито едно сепаративно решение няма да ни свърши работа и да говорим, че ако има проблеми в пазара на труда, а те са изцяло в тренда на бизнеса, който трябва да предлага атрактивни възнаграждения, това в най-добрия случай е половината от разговора.

Да говорим, че държавата е единствено отговорна, която трябва да си влезе във функциите и да предлага качествено образование и добре подготвени кадри, това е другата половина от разговора. Трябва да съберем двете половини и това не е цялата задача.

Защото факторите, които обуславят бъдещето на труда и образованието, са много. Технологичните промени, образователната еволюция и движението на таланти - това е леко извън формата. В последните години бъдещето идва много бързо.

Ако някой има опит в екстремното каране, знае, че

когато увеличиш

много скоростта,

теренът става

малък

Днес сме в подобна ситуация - отмина времето на спокойния ход на технологичната революция. Когато казваме, че днес влакът може да се движи с 200 км в час, ние очакваме, че в следващите 20 г. скоростта му ще се покачва до 250 км и сме готови за тези промени.

Сега сме в ситуация, в която можем да предполагаме, защото не сме в състояние да кажем какъв ще бъде светът в следващите 10 г., още по-малко след 20 г. Роботизация, мрежи, изкуствен интелект, нови източници на енергия. Никой не е в състояние да нарисува детайлна ситуация на света само след десетилетие.

Говорим с любопитство колко професии ще изчезнат. Според редица анализатори професията, която най-трудно ще изчезне, е археологът. Адаптираме ли това, което прави министерството на образованието спрямо тази прогноза? Готвим ли се, мислим ли за социалните проблеми, които ще се появят при изчезването на професиите и новите, които ще се появят, за които образованието не предлага адекватна подготовка? Истината е, че технологичната революция ще разтърси пазара на труда и това не е въпрос на далечно бъдеще. В най-лошия случай - в хоризонт от 10 години. По тази тема трябва да се говори непрекъснато, защото тук предначертан път няма. Не съм убеден, че рецептата е просто да следваме и да прилагаме опита на другите. Не коментирам изобщо новите образователни стандарти. Моята прогноза е, че класическото разделение – основен, среден курс, висше образование, магистратура, докторантура

само след десетилетие

тази система ще бъде

абсолютно неадекватна

Ще отидем към нови по-гъвкави форми на обучение, които няма да се случват в ранната възраст на човека. Необходимостта у човека непрекъснато да усвоява нови умения е безспорен факт, някои го правят, някои не го правят. Трансферът, миграцията от една професия в друга не само предвид изискванията на пазара на труда в момента, а от старата професия да вземеш уменията и да ги пренесеш в новата и да бъдеш много по-конкурентен от тези, които 20 г. са се занимавали с едно и също. Често не съзнавате, че ние се конкурираме в регионите, в държавите за капитал, инвестиции за публично, за частно финансиране.

Удивително е как въз основа на това изпускаме основната битка – за кръв, качествен човешки ресурс. Ако има тема за взаимодействие между държавата и бизнеса, тази трябва да е основната. Защото траекторията на движение на един млад човек безспорно зависи от пазара на труда и каква заетост му се предлага и каква заплата би получил. Наред с това би зависел и от безкраен списък с неща - инфраструктура, сигурност, публични услуги. Ако искаме да сме конкурентоспособни, ние трябва да гледаме на всичко, което ни заобикаля - на предимствата, на недостатъците, включително през очите на един човек на малко по-крехка възраст.

Удивително е, че

понякога наличието на

достатъчно места за

забавление може да се

окаже дори по-важно

от размера на заплата

Ние нямаме друг избор, освен да се опитаме да бъдем достатъчно конкурентоспособни и да имаме достъп до човешки ресурс и да се опитаме да не бъдем обезателно на дъното на хранителната верига.

Колкото по-квалифицирана работна сила, толкова по-добавена стойност в икономиката, толкова по-високи заплати и толкова повече данъци и толкова повече шанс да се правят ефективни публични политики.

Ако искаме да сме конкуренция и гравитационен център, който привлича хора, ние не трябва да свършваме темата за тези, които са тук, а включително и в борбата да привлечем нови.

Темата за

неизползваните хора

България е с един от най-високите, ако не с най-високия процент в държавите - членки на ЕС, на млади хора между 15 и 24 г., които нито учат, нито работят. При нас този процент е 22 при средно 12,9% за Европа. В абсолютни числа са 167 хиляди човека, които нито учат, нито работят.

Някой би казал въпрос на лошо възпитание и ценностна система. Действително в годините на прехода имаме поне едно загубено поколение. Поколение, за което

успехът не е свързан с

полагане на усилия, а е

въпрос на късмет

Повдигам една тема, която би предизвикала политически страсти. Къде в държавните политики имаме дефекти, включително в социалната сфера, където тя позволява да имаме хора в активна възраст, които могат да се реализират на пазара на труда и да не го правят? Ако в средата на 70-те години един млад човек не работи, той по всяка вероятност след година-две би умрял от глад. Сега е напълно възможно човек на 20 години освен да не работи, да има нов телефон, да има пари и да се показва в някое кафе един път на ден.

Тук има дефекти, недобре скроена държавна политика и това трябва да се прекрати. Трябва да направим невъзможни алтернативите на работата. Успоредно с всички важни и добри неща, които бяха направени през последната година. Дигитализацията е един от големите приоритети за образователната система. Дигиталните умения скоро ще са толкова важни, колкото да четеш и пишеш в днешно време. Защото човек, който няма дигитални умения, само след няколко години ще е маргинал, както е маргинал този, които е неграмотен.

Наравно с предприемачеството и дигиталните умения обаче е нужно и гражданско образование. Децата трябва да учат базисните дисциплини и да се докоснат до науката, да знаят какво е термоядрен синтез и да решават квадратно уравнение.

Наред с това ние сме длъжни да вкараме в учебния процес достатъчно знания как функционира светът. Но и да научат как функционира държавата, кои са институциите, къде да си платят данъците, ако има дупка на пътя, към кого да се обърнат. Голяма част от хората не знаят. Спомням си преди, когато бях кмет, всяка сутрин ме чакаха 4-5 човека да им отменям съдебни решения.

Базисната административна и гражданска грамотност и най-важното предпримачески умения - трябва да се знае как работи пазарът, как се регистрира фирма, счетоводство, данъци, наемане на човек. Ние не можем да си позволим тези умения да се самоусвояват, като се гледа и копира опитът на другите. Тази задача е сред най-важните и трябва да запалим искрата да си предприемач и да рискуваш. Да си предприемач, трябва да е ценност, а за съжаление, понякога не е. Поколението от средата на 90-те години свързва успеха с тарикатлък и късмет. Този, които работи и полага усилия, понякога не е достатъчно умен, със сигурност не е достатъчно хитър. Обществото трябва да следва алгоритъма усилията да водят до успех. Подобни хора трябва да се отглеждат и да се пазят.

*Изказване на Томислав Дончев пред конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”

Други от Анализи

Гърция вече може и сама

В продължение на осем години ЕС демонстрира огромна солидарност и показа, че с общи усилия могат да бъдат постигнати забележителни резултати. При всичките грешки, които бяха направени и при всичките несгоди, които трябваше да изтърпи гръцкото население, санирането на застрашената от фалит Гърция беше успех за ЕС и особено за държавите от

Предстоят ни още 4 години жеги

Едно ново проучване стига до извода, че ни предстоят поне още четири горещи години. Френски и холандски учени прогнозират "задаващ се топъл период" с "голяма вероятност за екстремно високи температури", предаде "Дойче веле".  Французинът Флориан Севелек и холандецът Сибрен Дрейфхаут са разработили статистически модел за прогонозиране на глобалните

Две снимки на Путин из Европа - с прегръдка и с хлад. Коя е важната

В Австрия пасиансът на руския президент се увенчава с успех, но Виена е начело на ЕС само 6 месеца Който се е зарадвал на снимките от сватбения танц на австрийската външна министърка с Путин, тълкувайки ги като прегръдка на Европа с Русия, е избързал. Само няколко часа след валса, в който Путин завъртя новоизпечената госпожа Кнайсл,

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Защо се разтресоха прочутите италиански магистрали

След трагедията в Генуа Италия обмисля връщане към държавни магистрали Има нещо гротексно във факта, че именно наследниците на древните римляни, най-гениалните инженери и архитекти в Античността, днес гинат под отломките на вдигнатото от тях. “Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”, обичат да казват в Италия.

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber