Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6906976 Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Античните македонци се хранели седнали, докато гърците го правели легнали, Александър Велики подчинил елините: учебниците по история в Македония градят национално повествование, което ще бъде по-трудно да се промени, отколкото името на страната.

От четвърт век Атина отказва на малката си съседка правото да се нарича "Македония", както се нарича северната гръцка област.

Тя установи кражба на историческото наследство на античните царе Александър Велики и Филип Македонски, което прикривало амбиции за териториална експазния.

Двете страни изглежда стигнаха до точката на разрешаване на спора за името и страната може скоро да стане "Горна Македония".

В Македония обаче помирението преминава също през преразглеждане на националната история, така както е наложена от образованието. За някои от родителите на ученици македонците не са славяни, а произхождат директно от Филип и Александър.

От купищата играчки, които задръстват тавана на семейната му къща близо до Скопие, 65-годишният пенсиониран механик Никола Цветкоски изважда "Легендата за антична Македония". С тази дебела червена книга, публикувана две години след обявяването на независимостта от 1991 г. от местния политик Васил Тупурковски, "обществото ни казва, че всичко, което сме учили досега, вече не е вярно", констатира той.

"Изненадващо училищата настояха учениците да купуват тази книга", се възмущава мъжът, израснал по време на комунистическия режим на Тито, когато е възхвалявана общата югославска идентичност. Александър Велики и баща му по онова време са били забравени от програмите за обучение.

Според историка Тодор Чепреганов краят на Югославия води до "възраждане на националния романтизъм" в Македония, останала извън конфликтите в бивша Югославия.

Този процес се задълбочи силно при управлението от 2006 до 2016 г. на десния националист Никола Груевски.

В изданието от 2011 г. за шести клас, децата на 11 и 12 години учат в главата, посветена на "Македонската държава по времето на Филип" как той, след илирите, панонците и траките, е "подчинил елинските колонии".

Що се отнася до сина му "Александър Македонски", той "успя да победи /гърците/, принуждавайки ги да признаят неговата власт", докато те се опитвали да "отхвърлят македонското управление".

Авторите на същото произведение проверяват знанията на учениците: "Знаете ли, че македонците са се хранели седнали, докато римляните и гърците са го правели легнали?", "Знаете ли, че македонските жени са имали същите права като мъжете и че само ръководителите са можели да имат няколко съпруги?"

Висшето образование също не е пощадено. Учебник по археология на университета в Щип от 2010 г. описва "антична Македония" като "район на Балканите, където властват македонците, а не като част от Гърция".

Според 59-годишния учител Дамян Тодоровски от Битоля, "всички учебници, одобрени след 2006 г., служат за систематично изпиране на мозъци, а не за образование".

"До 1945 г. не е имало македонска държава. Какво се говори? Не искам детето ми да бъде индоктринирано с национализъм и фалшива история", се възмущава 40-годишната майка Соня Траяновска.

Няколко месеца след идването си на власт, през септември социалдемократите /СДСМ/ на премиера Зоран Заев обещаха пълна ревизия на учебниците.

"Не може да се налага априори омраза на децата ни, особено срещу съседите ни", казва отговарящият за просветата в СДСМ Петър Атанасов.

"Това обаче трябва да бъде поправено от експерти и професори, не от политици", добави той.

Новата промяна на курса трябва да бъде приета преди всичко от преподавателите, особено от най-младите.

"Ще отнеме вечност, за да се справим с щетите", въздъхва 87-годишната пенсионирана преподавателка по история Мария Вескова.

Младата й 28-годишна колега Наташа, която не иска да бъде цитирано цялото й име, се безпокои: "Не разбирам защо трябва да се срамуваме от това, което сме. Александър е македонец. И ние сме тероризирани когато го казваме, защото това нервира гърците".

(БТА)

Други от Анализи

До Търново не лети 1-ва класа. Как ще се прибере луксозната зам.-министърка?

Няма какво да се лъжем и да обръщаме внимание на протестния палатков лагер пред служебния вход на парламента. Истината е, че в България ситуацията с инвалидите изглежда много по-добре дори от най-социалните държави в света като Швеция, Великобритания и Швейцария. Когато отидеш във всяка по-богата страна в Западна Европа, неминуемо си казваш: "Леле,

Спирането на американско-южнокорейските учения рискува да отслаби политиката на възпиране на Северна Корея

Американски и южнокорейски служители в сферата на отбраната официално отмениха голямо съвместно военно учение с надежда да се напредне в ядрените преговори със Северна Корея. Това е смел ход, който може да предизвика сериозна криза в сигурността, ако преговорите забуксуват и съюзниците бъдат принудени да възобновят ученията,

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъпление

Всеки четвърти у нас склонен да съдейства, в ЕС - всеки шести България е първа в Европейския съюз по процент на населението - 25, което е готово да докладва видяно престъпление, криминален акт или вандализъм. Това сочат данни от мащабен анализ на Евростат за темата “престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците,

Пийте вода от чешмата! Бойкот на бутилираната

Не си давайте парите за нещо, което е ваше човешко право, а така помагате и на околната среда Най-важното събитие тия дни не е споразумението за името на Скопската република, нито рестартът на АЕЦ “Белене”, дори не е предстоящата среща 16+1 (Източна Европа и Китай). Най-важното е една скучна брюкселска регулация,

Пенсиите ще стават все по-мизерни дори и без таван

Десетилетие натискане на максималния осигурителен доход прави вноските в НОИ безсмислени Таванът на пенсиите, който бе въведен през 2000 г., за да не може червени милионери и банкери да получават десетки хиляди левове пенсия, пада от 1 юли догодина. И 2000 души вече ще вземат неограничен размер на пенсията.

Бунтът на джуджетата само потвърждава статуквото

Но България трябва да взема футболен пример именно от Исландия и Швейцария, а не от Бразилия Веднага след равния на Швейцария с един от основните фаворити на световното в Русия - Бразилия,а и имайки предвид, че Исландия направи 1:1 с Аржентина, в една от специализираните групи във фейсбук се разгоря дискусия по темата “Разликата между отборите

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Меркел няма да падне. Не още

Авторитетът на канцлерката обаче е неспасяемо унищожен, трудно ще завърши мандата Колко време още Меркел ще е канцлерка? Четвъртият й мандат започна с политическа криза, която заплашва да срути трудно постигнатата коалиция още преди да навърши и 100 дни. Скандалите между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и

Защо Меркел похвали Орбан

След като изгони съветските танкове, Орбан изгони и Сорос Преди дни по първи канал на немската телевизия канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че Унгария пази много добре външната граница на Европейския съюз и “в известен смисъл върши и нашата (германската) работа”. Защо се стигна до това откровение?

Кой срещу кого се бие в заплетената гражданска война в Йемен?

Всяка една от страните в заплетената гражданска война в Йемен преследва свои собствени цели, което прави конфликта по-труден за уреждане. Следва кратко представяне на някои от участващите групи и за какво се борят те. ХУСИТЕ В края на 90-те години на 20-и век кланът на хусите в най-северните райони на Йемен създаде движение за религиозно

Как Русия на Путин се превърна в СССР на Брежнев

Никога няма да забравя вкуса на онзи ягодов сок в пъстро пластмасово шише с капачка на винт. На шишето беше изписано "Made in Finland". Истинско чудо беше, че по онова време това произведение на гастрономическото изкуство можеше да се закупи във всеки магазин на улица "Малая Бронная" в Москва, където живееше моето семейство. Годината е 1980.

Да оставим скандала за името на Македония на други - не е наш спор

Стар капан за наивни българчета* Bчерашната неделя, на 17 юни, България пропусна да отбележи една тъжна годишнина - 105 години от най-съдбоносната грешка в новата ни история. Решението на цар Фердинанд и тогавашния политически и военен елит в нощта на 16 срещу 17 юни 1913 г. нашите войски да атакуват сръбските и гръцките части в Македония.

Бисер Петков- министърът на майките

Премиерът пази оставката му в бюрото си, въвеждането на лична помощ ще го задържи Случвало се е министър да подаде оставка и тя да не бъде приета. Но премиерът да я приеме, а на другия ден да му се обади и да го върне на работа - ето с това Бисер Петков ще остане първият в новата политическа история на България.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber