Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6906976 Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Античните македонци се хранели седнали, докато гърците го правели легнали, Александър Велики подчинил елините: учебниците по история в Македония градят национално повествование, което ще бъде по-трудно да се промени, отколкото името на страната.

От четвърт век Атина отказва на малката си съседка правото да се нарича "Македония", както се нарича северната гръцка област.

Тя установи кражба на историческото наследство на античните царе Александър Велики и Филип Македонски, което прикривало амбиции за териториална експазния.

Двете страни изглежда стигнаха до точката на разрешаване на спора за името и страната може скоро да стане "Горна Македония".

В Македония обаче помирението преминава също през преразглеждане на националната история, така както е наложена от образованието. За някои от родителите на ученици македонците не са славяни, а произхождат директно от Филип и Александър.

От купищата играчки, които задръстват тавана на семейната му къща близо до Скопие, 65-годишният пенсиониран механик Никола Цветкоски изважда "Легендата за антична Македония". С тази дебела червена книга, публикувана две години след обявяването на независимостта от 1991 г. от местния политик Васил Тупурковски, "обществото ни казва, че всичко, което сме учили досега, вече не е вярно", констатира той.

"Изненадващо училищата настояха учениците да купуват тази книга", се възмущава мъжът, израснал по време на комунистическия режим на Тито, когато е възхвалявана общата югославска идентичност. Александър Велики и баща му по онова време са били забравени от програмите за обучение.

Според историка Тодор Чепреганов краят на Югославия води до "възраждане на националния романтизъм" в Македония, останала извън конфликтите в бивша Югославия.

Този процес се задълбочи силно при управлението от 2006 до 2016 г. на десния националист Никола Груевски.

В изданието от 2011 г. за шести клас, децата на 11 и 12 години учат в главата, посветена на "Македонската държава по времето на Филип" как той, след илирите, панонците и траките, е "подчинил елинските колонии".

Що се отнася до сина му "Александър Македонски", той "успя да победи /гърците/, принуждавайки ги да признаят неговата власт", докато те се опитвали да "отхвърлят македонското управление".

Авторите на същото произведение проверяват знанията на учениците: "Знаете ли, че македонците са се хранели седнали, докато римляните и гърците са го правели легнали?", "Знаете ли, че македонските жени са имали същите права като мъжете и че само ръководителите са можели да имат няколко съпруги?"

Висшето образование също не е пощадено. Учебник по археология на университета в Щип от 2010 г. описва "антична Македония" като "район на Балканите, където властват македонците, а не като част от Гърция".

Според 59-годишния учител Дамян Тодоровски от Битоля, "всички учебници, одобрени след 2006 г., служат за систематично изпиране на мозъци, а не за образование".

"До 1945 г. не е имало македонска държава. Какво се говори? Не искам детето ми да бъде индоктринирано с национализъм и фалшива история", се възмущава 40-годишната майка Соня Траяновска.

Няколко месеца след идването си на власт, през септември социалдемократите /СДСМ/ на премиера Зоран Заев обещаха пълна ревизия на учебниците.

"Не може да се налага априори омраза на децата ни, особено срещу съседите ни", казва отговарящият за просветата в СДСМ Петър Атанасов.

"Това обаче трябва да бъде поправено от експерти и професори, не от политици", добави той.

Новата промяна на курса трябва да бъде приета преди всичко от преподавателите, особено от най-младите.

"Ще отнеме вечност, за да се справим с щетите", въздъхва 87-годишната пенсионирана преподавателка по история Мария Вескова.

Младата й 28-годишна колега Наташа, която не иска да бъде цитирано цялото й име, се безпокои: "Не разбирам защо трябва да се срамуваме от това, което сме. Александър е македонец. И ние сме тероризирани когато го казваме, защото това нервира гърците".

(БТА)

Други от Анализи

Гърция вече може и сама

В продължение на осем години ЕС демонстрира огромна солидарност и показа, че с общи усилия могат да бъдат постигнати забележителни резултати. При всичките грешки, които бяха направени и при всичките несгоди, които трябваше да изтърпи гръцкото население, санирането на застрашената от фалит Гърция беше успех за ЕС и особено за държавите от

Предстоят ни още 4 години жеги

Едно ново проучване стига до извода, че ни предстоят поне още четири горещи години. Френски и холандски учени прогнозират "задаващ се топъл период" с "голяма вероятност за екстремно високи температури", предаде "Дойче веле".  Французинът Флориан Севелек и холандецът Сибрен Дрейфхаут са разработили статистически модел за прогонозиране на глобалните

Две снимки на Путин из Европа - с прегръдка и с хлад. Коя е важната

В Австрия пасиансът на руския президент се увенчава с успех, но Виена е начело на ЕС само 6 месеца Който се е зарадвал на снимките от сватбения танц на австрийската външна министърка с Путин, тълкувайки ги като прегръдка на Европа с Русия, е избързал. Само няколко часа след валса, в който Путин завъртя новоизпечената госпожа Кнайсл,

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Защо се разтресоха прочутите италиански магистрали

След трагедията в Генуа Италия обмисля връщане към държавни магистрали Има нещо гротексно във факта, че именно наследниците на древните римляни, най-гениалните инженери и архитекти в Античността, днес гинат под отломките на вдигнатото от тях. “Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи”, обичат да казват в Италия.

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber