Инвестиции за цифрово бъдеще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6904038 Инвестиции за цифрово бъдеще Инвестиции за цифрово бъдеще www.24chasa.bg
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер

МАРИЯ ГАБРИЕЛ,

еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, специално за "24 часа"

Цифровизацията променя живота на всеки един от нас, засягайки всеки негов аспект. Всеки ден ние ставаме участници в един процес на трансформация на света, в който живеем. Просперитетът ни в бъдеще ще зависи от инвестициите, които направим днес за изграждането на цифров капацитет и инфраструктура.

Днес ние сме изправени пред едно голямо предизвикателство - необходимостта от сериозни инвестиции в цифровата сфера. Вече не е достатъчно да имаме вложения само в наука и изследвания. Бързото развитие на новите технологии и подкрепата им с публичен ресурс ще е от ключово значение за бъдещата конкурентоспособност на европейския континент. Ясно се вижда разминаването между нарастващата нужда от все по-нови технологии и доставянето им.

Затова в следващата многогодишна финансова рамка за първи път в бюджета на ЕС ще има програма, която цели утвърждаването на високите научни постижения и европейското лидерство в цифровата трансформация на икономиката и обществото – програмата “Цифрова Европа”.

Бюджетът на

програмата е за

над 9 млрд. евро.

С нея искам да подкрепим процеса на цифрова трансформация на нашите икономики и общества по начин, по който хората и бизнесът ще имат реална полза от този процес.

В центъра на тази програма, която се създава за първи път в ЕС, стои защитата на интереса на европейските граждани. А това означава усилията да се фокусират в петте основни области, в които само обединени можем да постигнем резултат. Резултат, който нито една страна членка поотделно не би успяла да реализира. В добавка към направените до момента инвестиции ЕС ще насочи финансовата си подкрепа в развитието на високоизчислителните компютри, ще подобри и засили възможностите за киберзащита, в областта на изкуствения интелект ще подкрепи икономиката и ще позволи на гражданите да придобият цифрови умения за напреднали. Програмата също ще финансира приложението на тези приоритети във всички страни членки. Това са петте стратегически области за инвестиране и успехът от тази инвестиция ще определи лидерството на Европа в тази област.

Ние не можем да говорим за успешна и конкурентна Европа без високоизчислителните компютри. Без тях не можем да имаме бързо развиваща се и конкурентна икономика на данните, в областта на здравеопазването, сигурността, околната среда, индустрията и малките и средните предприятия, публичната администрация. Фондът за инвестиции в тази област е около 2.7 милиарда евро, като

това е начин

Европа да върне

лидерството си.

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер.

Ние не можем да имаме сигурна и свързана Европа без инвестиции в киберсигурността и в доверието на гражданите. Ние трябва да защитим доверието на хората както по отношение на въпросите, които касаят техните здравни данни или енергийните системи на страните например, така и защитата на личните им мобилни устройства и достъпа до техните данни в онлайн пространството.

Затова изграждането на мрежа от центрове за компетентност в областта на киберсигурността ще е важна част за по-добрата европейска защита срещу кибератаки, сертифицирането на продукти и услуги, засилване на капацитета на ЕНИСА и координиране на работата между страните членки в тази област. Провеждането на информационни кампании и предприемането на конкретни действия за по-безопасен интернет също са важен елемент от процеса. Всичко това ще гарантира бъдещата по-добра европейска сигурност. За подкрепа на тези усилия Европа отделя 2 милиарда евро.

Ние не можем да имаме една иновативна Европа, без европейците да притежават не само основни, но и цифрови умения за напреднали. Хората са тези, които трябва да се възползват от цифровата трансформация. Но те са и тези, които трябва да я направят, да участват в нея.

Можем са напишем чудесни стратегии и да проведем десетки събития, но ако няма достатъчно подготвени хора, няма да успеем да постигнем нашите цели, няма да има кой да създава технологиите на бъдещето. В момента

Европа изпитва

сериозен

дефицит на

специалисти –

над 350 000 души.

Инвестирането в различни програми като “Цифрова възможност”, Европейската седмица на програмирането или пък стратегията “Жените в цифровия свят” е начин за предизвикване на позитивна промяна в следващите години.

700 милиона евро ще са инвестициите в Цифровата програма за Европа и в по-доброто бъдеще на европейците.

Европа е едно от местата, където се създават най-големите иновации в света в областта на изкуствения интелект. Ние трябва да съхраним и развиваме нашето лидерство, давайки шанс на малките и средните фирми да се развиват, използвайки изкуствения интелект. Ето защо програма “Цифрова Европа” планира инвестиции от 2,45 милиарда евро в тази област. Ние искаме да стимулираме инвестициите в научните изследвания и иновациите, като едновременно с това обръщаме внимание на икономическото и социалното въздействие, ефектите върху пазара на труда, както и на етичните и правните въпроси, които изкуственият интелект повдига.

Ние няма как да имаме една бърза и ефективна Европа, ако усилията ни не засегнат и цифровизацията в обществения сектор. За това са предвидени над 1,3 млрд. евро. Цифровизацията на публичната администрация не само чрез въвеждането на електронно управление, но и свързването на различните администрации и подаването на документи на едно място силно би намалило времето, което хората и бизнесът отделят за работа с администрацията. Това от своя страна би генерирало допълнителен финансов ресурс и богатство за хората.

Цифровите

хъбове ще бъдат

мястото,

където не само работещите в малките и средните предприятия ще се обучават на умения, но и работещите в публичната администрация ще имат достъп до последните технологии и иновации. Чрез мрежата от хъбове ще изградим система, където ще обменят добри практики, технологии и ноу-хау. Цифровизирането на публичната администрация най-лесно ще покаже предимствата на цифровизацията, улеснявайки бизнеса и гражданите.

С тази програма искаме цифровата трансформация да носи конкретни, реални и измерими ползи за бизнеса и хората. В краткосрочен план ще говорим повече за инвестиции и пари, но съвсем скоро след това ще видим и реалните ползи за хората.

Общият бюджет в цифровата сфера - от научните изследвания, през новата програма “Цифрова Европа”, до програма МЕДИА, заедно с увеличените средства за Европейската агенция за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори - нараства с 96% за периода до 2027 г. Амбицията ни да инвестираме повече средства е, за да направим цифровата трансформация печеливша за икономиката и обществото и неизключваща никого. Програма “Цифрова Европа” е послание, че Европа иска да модернизира традиционни политики като кохезионната и селскостопанската, но има куража да инвестира и в нови области, в които нито една държава членка не може да се справи самостоятелно. Такава е цифровата област.

Само чрез обединяване на усилията на европейско, национално и регионално ниво с инвестициите, заложени в програмата “Цифрова Европа”, ще затвърдим лидерството на Европа в глобалната конкуренция в цифровата област.

Други от Анализи

Защо е важен авторитетът на бащата

За да научиш дете на семейно щастие, трябва да му го покажеш с обич и компромиси Още преди векове мъдрите са казали, че майката е тази, която показва на детето с любовта си какво е да си човек, а бащата с борбата за оцеляване - какво е светът. Затова не е случайна препоръката, че един човек трябва да расте в семейство, в което има и мъжки,

Пълноправни в ЕС, 70% у нас искат промени от Брюксел

59% обаче твърдо “за” членството ни в ЕС Динамиката на международната сцена и българското председателство на Съвета на ЕС до голяма степен направиха външната политика вътрешна. Често български политици се позиционират пред избирателите си с международни теми – членството ни в НАТО, диалога ни с Русия, отношенията ни с ЕС и т.н.

Заплатите в Източна Европа растат 2 до 4 пъти по-бързо от тези в Западна

Ръстът на заплатите в България се забавя през първото тримесечие на 2018 г. - 6,8% , или най-нисък след този в Хърватия от всички страни в Източна Европа. За 2-годишен период България е на 5-о място след Румъния, Латвия, Унгария и Литва с увеличение от 18,4%. В бизнес сектора разходите за труд са нараснали с 18,1% в сравнение с 2016-а,

"Тренд": 4 партии в парламента, ако изборите са сега

ГЕРБ на 3,3% пред БСП   49% за членството ни в НАТО, 24% против    Справихме се добре с европредседателството, смятат 41% ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори, показват данни от редовното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за политическите и социалните нагласи на българите.

Нов икономически съюз на Балканите ще стабилизира Европа

Споразумението за името на Македония дава шанс. Не за прераждане на бивша Югославия, а за общ пазар Да се постигне споразумение между правителствата в Атина и Скопие как да бъде наречен юридическият обект, известен преди като Бивша югославска република Македония, отне почти 25 г. Би било грешка да го омаловажаваме като незначително развитие -

Спирането на американско-южнокорейските учения рискува да отслаби политиката на възпиране на Северна Корея

Американски и южнокорейски служители в сферата на отбраната официално отмениха голямо съвместно военно учение с надежда да се напредне в ядрените преговори със Северна Корея. Това е смел ход, който може да предизвика сериозна криза в сигурността, ако преговорите забуксуват и съюзниците бъдат принудени да възобновят ученията,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъпление

Всеки четвърти у нас склонен да съдейства, в ЕС - всеки шести България е първа в Европейския съюз по процент на населението - 25, което е готово да докладва видяно престъпление, криминален акт или вандализъм. Това сочат данни от мащабен анализ на Евростат за темата “престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците,

Пийте вода от чешмата! Бойкот на бутилираната

Не си давайте парите за нещо, което е ваше човешко право, а така помагате и на околната среда Най-важното събитие тия дни не е споразумението за името на Скопската република, нито рестартът на АЕЦ “Белене”, дори не е предстоящата среща 16+1 (Източна Европа и Китай). Най-важното е една скучна брюкселска регулация,

Пенсиите ще стават все по-мизерни дори и без таван

Десетилетие натискане на максималния осигурителен доход прави вноските в НОИ безсмислени Таванът на пенсиите, който бе въведен през 2000 г., за да не може червени милионери и банкери да получават десетки хиляди левове пенсия, пада от 1 юли догодина. И 2000 души вече ще вземат неограничен размер на пенсията.

Ройтерс: Българите вярват на “24 часа”, телевизора и “Хоризонт”

Класация на медиите у нас по доверие и по популярност в годишното проучване на агенцията Агенция Ройтерс оповести тазгодишното си проучване за тенденциите в медиите в 37 държави по света. Авторитетният сондаж, проведен от института на Ройтерс за изследване на журналистиката, съдържа раздели за медийната картина в отделните страни.

Бунтът на джуджетата само потвърждава статуквото

Но България трябва да взема футболен пример именно от Исландия и Швейцария, а не от Бразилия Веднага след равния на Швейцария с един от основните фаворити на световното в Русия - Бразилия,а и имайки предвид, че Исландия направи 1:1 с Аржентина, в една от специализираните групи във фейсбук се разгоря дискусия по темата “Разликата между отборите

Меркел няма да падне. Не още

Авторитетът на канцлерката обаче е неспасяемо унищожен, трудно ще завърши мандата Колко време още Меркел ще е канцлерка? Четвъртият й мандат започна с политическа криза, която заплашва да срути трудно постигнатата коалиция още преди да навърши и 100 дни. Скандалите между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber