Инвестиции за цифрово бъдеще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6904038 Инвестиции за цифрово бъдеще Инвестиции за цифрово бъдеще www.24chasa.bg
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер

МАРИЯ ГАБРИЕЛ,

еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, специално за "24 часа"

Цифровизацията променя живота на всеки един от нас, засягайки всеки негов аспект. Всеки ден ние ставаме участници в един процес на трансформация на света, в който живеем. Просперитетът ни в бъдеще ще зависи от инвестициите, които направим днес за изграждането на цифров капацитет и инфраструктура.

Днес ние сме изправени пред едно голямо предизвикателство - необходимостта от сериозни инвестиции в цифровата сфера. Вече не е достатъчно да имаме вложения само в наука и изследвания. Бързото развитие на новите технологии и подкрепата им с публичен ресурс ще е от ключово значение за бъдещата конкурентоспособност на европейския континент. Ясно се вижда разминаването между нарастващата нужда от все по-нови технологии и доставянето им.

Затова в следващата многогодишна финансова рамка за първи път в бюджета на ЕС ще има програма, която цели утвърждаването на високите научни постижения и европейското лидерство в цифровата трансформация на икономиката и обществото – програмата “Цифрова Европа”.

Бюджетът на

програмата е за

над 9 млрд. евро.

С нея искам да подкрепим процеса на цифрова трансформация на нашите икономики и общества по начин, по който хората и бизнесът ще имат реална полза от този процес.

В центъра на тази програма, която се създава за първи път в ЕС, стои защитата на интереса на европейските граждани. А това означава усилията да се фокусират в петте основни области, в които само обединени можем да постигнем резултат. Резултат, който нито една страна членка поотделно не би успяла да реализира. В добавка към направените до момента инвестиции ЕС ще насочи финансовата си подкрепа в развитието на високоизчислителните компютри, ще подобри и засили възможностите за киберзащита, в областта на изкуствения интелект ще подкрепи икономиката и ще позволи на гражданите да придобият цифрови умения за напреднали. Програмата също ще финансира приложението на тези приоритети във всички страни членки. Това са петте стратегически области за инвестиране и успехът от тази инвестиция ще определи лидерството на Европа в тази област.

Ние не можем да говорим за успешна и конкурентна Европа без високоизчислителните компютри. Без тях не можем да имаме бързо развиваща се и конкурентна икономика на данните, в областта на здравеопазването, сигурността, околната среда, индустрията и малките и средните предприятия, публичната администрация. Фондът за инвестиции в тази област е около 2.7 милиарда евро, като

това е начин

Европа да върне

лидерството си.

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер.

Ние не можем да имаме сигурна и свързана Европа без инвестиции в киберсигурността и в доверието на гражданите. Ние трябва да защитим доверието на хората както по отношение на въпросите, които касаят техните здравни данни или енергийните системи на страните например, така и защитата на личните им мобилни устройства и достъпа до техните данни в онлайн пространството.

Затова изграждането на мрежа от центрове за компетентност в областта на киберсигурността ще е важна част за по-добрата европейска защита срещу кибератаки, сертифицирането на продукти и услуги, засилване на капацитета на ЕНИСА и координиране на работата между страните членки в тази област. Провеждането на информационни кампании и предприемането на конкретни действия за по-безопасен интернет също са важен елемент от процеса. Всичко това ще гарантира бъдещата по-добра европейска сигурност. За подкрепа на тези усилия Европа отделя 2 милиарда евро.

Ние не можем да имаме една иновативна Европа, без европейците да притежават не само основни, но и цифрови умения за напреднали. Хората са тези, които трябва да се възползват от цифровата трансформация. Но те са и тези, които трябва да я направят, да участват в нея.

Можем са напишем чудесни стратегии и да проведем десетки събития, но ако няма достатъчно подготвени хора, няма да успеем да постигнем нашите цели, няма да има кой да създава технологиите на бъдещето. В момента

Европа изпитва

сериозен

дефицит на

специалисти –

над 350 000 души.

Инвестирането в различни програми като “Цифрова възможност”, Европейската седмица на програмирането или пък стратегията “Жените в цифровия свят” е начин за предизвикване на позитивна промяна в следващите години.

700 милиона евро ще са инвестициите в Цифровата програма за Европа и в по-доброто бъдеще на европейците.

Европа е едно от местата, където се създават най-големите иновации в света в областта на изкуствения интелект. Ние трябва да съхраним и развиваме нашето лидерство, давайки шанс на малките и средните фирми да се развиват, използвайки изкуствения интелект. Ето защо програма “Цифрова Европа” планира инвестиции от 2,45 милиарда евро в тази област. Ние искаме да стимулираме инвестициите в научните изследвания и иновациите, като едновременно с това обръщаме внимание на икономическото и социалното въздействие, ефектите върху пазара на труда, както и на етичните и правните въпроси, които изкуственият интелект повдига.

Ние няма как да имаме една бърза и ефективна Европа, ако усилията ни не засегнат и цифровизацията в обществения сектор. За това са предвидени над 1,3 млрд. евро. Цифровизацията на публичната администрация не само чрез въвеждането на електронно управление, но и свързването на различните администрации и подаването на документи на едно място силно би намалило времето, което хората и бизнесът отделят за работа с администрацията. Това от своя страна би генерирало допълнителен финансов ресурс и богатство за хората.

Цифровите

хъбове ще бъдат

мястото,

където не само работещите в малките и средните предприятия ще се обучават на умения, но и работещите в публичната администрация ще имат достъп до последните технологии и иновации. Чрез мрежата от хъбове ще изградим система, където ще обменят добри практики, технологии и ноу-хау. Цифровизирането на публичната администрация най-лесно ще покаже предимствата на цифровизацията, улеснявайки бизнеса и гражданите.

С тази програма искаме цифровата трансформация да носи конкретни, реални и измерими ползи за бизнеса и хората. В краткосрочен план ще говорим повече за инвестиции и пари, но съвсем скоро след това ще видим и реалните ползи за хората.

Общият бюджет в цифровата сфера - от научните изследвания, през новата програма “Цифрова Европа”, до програма МЕДИА, заедно с увеличените средства за Европейската агенция за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори - нараства с 96% за периода до 2027 г. Амбицията ни да инвестираме повече средства е, за да направим цифровата трансформация печеливша за икономиката и обществото и неизключваща никого. Програма “Цифрова Европа” е послание, че Европа иска да модернизира традиционни политики като кохезионната и селскостопанската, но има куража да инвестира и в нови области, в които нито една държава членка не може да се справи самостоятелно. Такава е цифровата област.

Само чрез обединяване на усилията на европейско, национално и регионално ниво с инвестициите, заложени в програмата “Цифрова Европа”, ще затвърдим лидерството на Европа в глобалната конкуренция в цифровата област.

Други от Анализи

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Инфлацията ще расте още, ще вдигне и лихвите

Важно е увеличението на доходитеда я изпреварва, но на пазара натруда изглежда предстои охлаждане Инфлацията достигна рекордните 3,5%. Това означава, че цените в момента са с над 3% по-високи от тези, което имахме само преди година. Главният проинфлационен фактор, който действа не само в България, но и в Европа и целия свят,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

За връзката МВР - охранителен бизнес Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР.

Как Ердоган може да свали Тръмп

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган? Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне. Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече

Не тъгувайте! Добре е, че България не е Румъния

Вълненията в Букурещ са израз на десетилетния гняв, какъвто у нас не е натрупан Ходил съм над 100 пъти в Румъния, имам роднини и приятели. Едната ми баба е учила в Букурещ. Другият ми дядо, когото не познавам, също. Изобщо се чувствам свързан с този измъчен народ. От няколко дни усещам един патос сред умните и красивите: “И румънците ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber