Папата е социалист и антимафиот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6896946 Папата е социалист и антимафиот Папата е социалист и антимафиот www.24chasa.bg

За политическите изяви на папа Франциск

Папа Франциск пак се зае да спасява света – онзи ден призова жителите на град Остия да се откажат от “омертата” и да изпеят каквото знаят на полицията.

Остия е мафиотска крепост на около 30 километра от Рим и явно властите не могат да се справят без помощ ивише. “Исус иска да паднат стените на безразличието и омертата, железните решетки на потисничеството и арогантността да бъдат разкъсани и да се разчисти пътят за справедливостта, доброто и законността.”

Както е известно, омертата е законът за мълчанието, въведен от сицилианската мафия още в ХVIII век. Произлиза от думата umilta, което ще рече скромност и смирение, едно от първите християнски достойнства.

Това качество определено липсва на българската мафия, която обича да парадира с майбани, ламборхинита и силиконови кукли. Липсва ѝ сдържаният елегантен стил на Ал Пачино от “Кръстникът”, бих казал аз.

Не за пръв път папа Франциск вдига глас срещу италианската мафия. Още през 2014 г. той предупреди престъпните босове, че ще завършат в ада, ако не се откажат от “окървавените пари и власт”.

“Все още имате време да избегнете ада,

- каза той. – Това ви очаква, ако продължите по този път. Вие имате баща и майка. Помислете за тях. Поплачете малко и се поправете.”

През март тази година папата

каза на

мафиотите, че те

“носят смъртта

в душите си”

Говорейки на площад “Свети Петър”, той обяви мафиотите за “фалшиви християни”, които се правят на благочестиви, но ще завършат лошо. Както е известно, италианските мафиоти са много религиозни. Те редовно ходят на църква, кръщават децата си и посвещават тайните си церемонии на имената на светците. В светите празници религиозните шествия в Южна Италия често спират пред домовете на осъдените мафиоти и дори приветстват местния дон, като снижават пред него статуята на Мадоната.

С други думи, аржентинският папа, изглежда, влиза в конфликт с италианската традиция. Отлъчвайки мафията от църквата, на практика той отменя народните обичаи. Как може да унижаваш Мадоната пред човек, чиято душа е осъдена да се пържи в ада?

От друга страна,

папа Франциск,

изглежда, не

вярва в ада

Пак през март един италиански журналист го попита къде отиват лошите души. Папата отговори: “Не ги наказват. Тези, които се разкаят, получават прошката на Бог и заемат мястото си сред тези, които Го почитат; но тези, които не се разкаят и не може да им бъде простено, изчезват. Адът не съществува, но изчезването на душите съществува.”

Ватиканът се скъса да опровергава публикацията, но съмненията останаха. Има ли ад, или не? И ако няма ад, има ли рай?

През април т. г. католическата догма бе подложена на ново изпитание. По време на среща с деца едно момче го попита дали баща му сега е в рая, или в ада. Човекът бил атеист, но иначе бил добър баща, кръстил децата си. “Баща ти имаше добро сърце – отговори му папата. - Бог е този, който казва кой отива в рая… Бог със сигурност е бил горд с баща ти, защото по-лесно е да кръстиш децата си, ако си вярващ, отколкото ако не си вярващ. Това със сигурност е зарадвало много Бог.”

Мили думи, но през ХV-ХVI век заради тях обикновените вярващи щяха да горят на кладата. Няколко пъти папата се изказва на границата на вероотстъпничеството. През 2013 г., по време на служба: “Господ изкупи всички нас, всички нас, с Кръвта на Христос, не само католиците. Всички! Дори и атеистите. Всички! И тази кръв ни прави деца на Бога. Ние сме създадени деца по подобието на Бог и кръвта на Христос ни изкупи. И ние всички имаме дълг да правим добро. И тази повеля за всички да правят добро аз смятам, че е прекрасният път към мира… Ние трябва да се срещнем там, правейки добро. “Но аз не съм вярващ, отче, аз съм атеист!” Прави добро и ние ще се срещнем там.”

По-късно се наложи говорителят на Ватикана да обяснява, че папата не е имал предвид това, което е казал. Но пък през февруари 2017 г. той отново постави догмата на изпитание – заяви, че е

по-добре да си

атеист,

отколкото лош

християнин или

“лицемерен

католик”

По-късно Ватиканът публикува своята транскрипция на папските слова: “Но какво е скандал? Скандал е да говориш едно и да правиш друго; това е двойственият живот… “Аз съм ревностен католик, аз ходя на църква, аз принадлежа на тази общност, но животът ми не е християнски, не плащам на работниците си справедливи надници, експлоатирам хората, бизнесът ми е мръсен, пера пари…”

Двойствен живот. И толкова много християни са такива и тези хора скандализират другите. Колко пъти сме чували – всички ние, в квартала и по други места: “ако ще съм такъв католик, по-добре да съм атеист”. “Това е скандал. Ти рушиш. И това се случва всеки ден, достатъчно е да гледаме по телевизията или да четем вестниците…”

Оказа се, че

папата не е

съвсем атеист,

но от словата му излиза, че може би в душата си е социалист? В това послание той заклеймява лошите бизнесмени, които не плащат добри заплати на служителите си. А какво да кажем за тези наши работодатели, които изобщо не плащат заплатите?

Няколко пъти папата критикува алчността и покварата на капитала. През 2015 година той се обърна към Втората световна среща на народните движения в Боливия със следните думи:

“Щом капиталът стане идол и започне да насочва решенията на хората, щом алчността за пари започне да ръководи цялата социално-икономическа система, това съсипва обществото, това прокълва и заробва мъжете и жените, руши братството между хората, насъсква хората един срещу друг и както ясно виждаме, това дори подлага на риск нашия общ дом…”

Освен това

папата

анатемоса

икономическите

теории,

според които благата трябва да отива при бизнесмените, от където ще се “просмучат надолу” по икономическата стълба към средната класа и бедните. Тези възгледи дават израз на “недозряла и наивна вяра в добротата на тези, които притежават икономическата власт и в сакрализираното действие на преобладаващата икономическа система”.

Дали папата наистина е социалист? Няколко пъти той разяснява пред журналистите, че

не е марксист, а

следва учението

на Христа

Какви са делата Христови? Той сам дава на бедните и приканва богатите да правят същото. Освен това лекува болните безплатно – чисто социалистическа идея. Да не забравяме, че прогонва търговците от Храма.

През 2013 г. папата публикува документ от 84 страници, в който атакува необуздания капитализъм като “новата тирания”, критикува “правенето на идоли от парите” и призовава политиците да гарантират “почтена работа, образование и здравеопазване”.

Това може би не е марксизъм, но е много близо до социалдемокрацията и до учението на Исус Христос, Спасителя наш.

Амин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber