Вапцаров става и за чалга, и за блус, но най върви за рап

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893620 Вапцаров става и за чалга, и за блус, но най върви за рап Вапцаров става и за чалга, и за блус, но най върви за рап www.24chasa.bg

“Прощално” е поздрав за вдовиците на чалга бизнесмени

Какво от това, че чалга певицата Антонина вградила в турбокючек стихотворението на Вапцаров “Прощално” (“Понякога ще идвам във съня ти …”)? Вапцаров е поет на народа, а днес народът си обича кючека и неговия пророк - Амет.

Вероятно някои интелектуалци биха предпочели Буги Барабата да изпее “Прощално” по мелодията на “Мери има малко агне”, но уви – той не пее римите на комунягите. Ако Борис Трети го бе помилвал и после Вапцаров се бе споминал в Белене, досега блусарите да са изпели цялото му творчество в мелодии от делтата на Мисисипи. Представете си как звучи в стил “Мъди Уотърс”:

“Оу-у-у-у-йея!

С живота сме вплели… (оркестърът): тъдъм - тъдъм

Здраво ръце… тъдъм - тъдъм

С живота сме счепкани

Здраво-о-о-оу-у-у- йеа!”

Яко, нали? Доколкото разбирам от изкуство, стилът на Барабата олицетворява естетиката на работническите квартали, където

бачкерите

понякога живеят

срещу затвора,

понякога – срещу тях си. За същите бачкери “с лапи челични” пише и Вапцаров, но уви – днес и той плаща за греховете на поколенията след неговото време.

Но както казах, за съжаление, народът напоследък не обича блуса, а чалгата. И кой е главният герой в днешните чалга среди? Естествено, че вдовиците на споминалите се чалга бизнесмени. Те са най-красиви, най-богати и най-достойни за възхищение във всяко едно отношение. А какво може най-силно да докосне душата на една красива вдовица? Естествено, че “Прощално” от Вапцаров.

Покойните мъже на тези вдовици не само са разстреляни като Вапцаров, но освен това са и бесени, клани, давени, хвърляни от високите етажи, живи заравяни. Четох за един, който бил гъделичкан до смърт, защото имал слабо сърце. А това бяха все хубави хора. Някои пишеха поезия. Други пък пееха. Те не бяха чужди на изкуството и днес техните осиротели музи си заслужават песента.

Пуснах си кавъра на Антонина по ютюба и не видях в него светотатство, а просто една недовършена работа.

Желание има,

няма песен

Все едно са ти дали в найлонова торбичка необелени картофи, немити моркови и глава лук – ето ти суровините, сам си сготви вечерята.

Авторът на тази сурова творба, който и да е той, не е направил никакво усилие да съчетае ритъма на “Прощално” с някаква мелодия в песен. Антонина не пее, а декламира, като че ли се явява на приемен изпит в НАФТИЗ.

Дамите от миманса пък са пременени като за “Петдесет нюанса сиво”, липсват им само камшиците. Дори не се вижда ясно имат ли силикон, нямат ли. Ни съблечени, ни облечени. Ако лирическият герой дойде да ги посети в съня им, както е при Вапцаров, едва ли ще приседне тихо, а по-скоро ще избяга ужасен.

Вдовиците, които днес държат огромно парче от българската икономика, искат прекрасна песен с мелодия, а не манджа с грозде. Например Антонина би могла да вкара думите на “Прощално” във валсов ритъм, ЕДНО-две-три, ЕДНО-две-три:

“Поня-а-а- кога ще и-и-и-двам във съня-а-а ти

като нечаа-а-кан и неи-и-и-искан гостенин.

Не ме оста-а-а-вяй ти отвън на пъ-а-а-тя –

вратите не зало-о-о-ствай…”

Звучи ли ви? Естествено. Но уви, кой пуска валсове по

дискотеките,

където

вдовиците

прекарват

самотните си

вечери?

Когато чалгата не иска да отиде при поезията, поезията трябва да отиде при чалгата. Представете си песен по текст на “Прощално”, но леко променен, та да пасне на “Чае шукарие”:

“Ша идвам у гости, не залоствай, във съня ти, под юргано…“ и така се стига до припева:

“Понякога че идвам!

(хорче) Пай се, че идем!

Във съня ти!

(хорче) Както си хъркаш!

А-а-а-а-а, а-а-а-а-й, въй въй въй…”

Ако се добави и малко чаката-раката, гуци-гуци, рътата-тътата, и ето ти завършено произведение в актуалния ориентъл стайл. Останалите думи от това стихотворение може да се подвикват откъслечно – няма как, кючекът не търпи дълги плавни изречения.

Не са ми известни много песни по Вапцаров и се чудя защо. Неговият стих е ритмичен и музикален, сам си пише мелодията. Може би причината е в съдържанието - повечето му стихове са борческо-работнически.

Слава богу, вече имаме и такъв моден жанр – нарича се рап. Има си гангстерски рап, сутеньорски рап, затворнически рап и лигав свалячески рап, с който се излага Уил Смит. Младежта у нас много си пада и затова БСП в един момент дори нае знаменития роден рапър Митьо Шамара. Отиваше й като на свинче звънче.

Представете си рап речитатив по Вапцаров, в стила на Еминем:

“Ъ-ъ! Ъ-ъ-ъ! Двамасъсдаманатема човекаиновотовреме! Ъ! Ъ! Нервира се, тропа, ропот, словесна атака, моля, запрете, аз мразя човека! Ъ! Ъ!”

(Кой е този Човек, когото дамата мрази – сетете се сами. Някои партии биха дали сериозни пари само за едно уточнение.)

“Ъ! Ъ-ъ! Някой насякъл с секира сам брат си, в затвора попаднал на хора и станал Човек! Ъ! Ъ-ъ! И батко-братко, поръчки, асфалт и шампанско в Куршевел! Ъ! Само да стъпиш на гнило – ето ти, бейби, бесило. Ъ! Ъ! Ъ! И чакай така като скот в скотобойна, въртиш се, в очите ти – ножа! Ъ! Ъ-ъ! Тя – моята – свърши, и преходът свърши, ще висна обесен, но после животът ще дойде по-хубав от песен! Ъ! Ъ! По-хубав от песен, йоу!”

Ако Митьо Шамара бе тръгнал за САЩ въоръжен с рап текстове по Вапцаров, сега щеше да е новият Тупак Шакур, вместо да кара камион. Е, едва ли щеше да е като Тупак, защото българите в САЩ още не са известни с мафията си. Но все пак можеше да пробие в местната кръчма с такова едно рап парче например:

“Ъ! Ъ! На мокрия паваж лежи, кучки,

човек, застрелян из засада. Ъ! Ъ! Убийте прасетата, полицаи!

Небето, заредено с взрив, ще падне с трясък на площада, мадафакъри.

Човекът, който там лежи във локва кръв, е моят брат

и в такованите му очи, кучки, ъ-ъ, омраза и любов горят, йо.

Извергът, шибаният стрелец, закри следите си завчас, йо!

Ти спомняш ли си тоз подлец? Това бях аз!”

Така че, не бойте се деца за утрешния ден – Вапцаров всичко е предвидил. Още преди 60-70 години той предсказва, че българите ще се разбягат по света: “Аз съм тук и там. – Навред. – Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Навред съм аз! Навред съм аз! Как мислиш, ще ли победиш, навъсен, мръсен, зъл живот?”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber