Различните религии не водят до превъзходство на общества

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6885980 Различните религии не водят до превъзходство на общества Различните религии не водят до превъзходство на общества www.24chasa.bg

За Дянков и Николова (става дума за доклад на бившия финансов министър Симеон Дянков и Елена Николова за Световната банка, който разглежда връзката между религиите и развитието на обществата - б.р.) йерархията на религиозните системи се определя от това доколко всяка от тях обслужва по-добре или по-зле капиталистическия материализъм.

Религията и вярата като цяло обаче имат и някои други, неподозирани от авторите на доклада функции.

Религия означава възстановяване на връзката, но не на връзката между личната вяра и печалбата на пазара, а връзката между човека и Бога.

От тази гледна точка всяка религиозна система изпълнява специфична спрямо културната и цивилизационна определеност на изповядващите я народи роля за очертаване на духовна идентичност.

Да, някои религиозни системи си остават по-интровертни - насочени навътре към човека, отколкото навън към пазара.

Авторите на доклада може би ще останат учудени, ако разберат, че тази интровертност се счита за благодат, а не за недостатък по отношение на тази основна функция на религията -

да препраща

към

първоизточника на човешката същност.

Но каквато и да е религиозната система, развитието на човека и обществата към по-сложни и по-висши форми на осъзнаване на света е общ закон на еволюцията, който не подминава никого.

Модернизацията се случва в различни общества, споделящи различни религиозни - изповедни възгледи. Тя възниква в Северозападна Европа, но през 60-те години на ХIХ век избуява с революцията Мейджи в Япония, независимо от това, че нейните религиозни системи и до днес са преимуществено колективистични.

Япония се

модернизира

преди Полша,

която е откъм “правилната”, западната страна на християнското изповедание.

Индия споделя религиозни възгледи, които са образец за интровертност - за индуизма материалната действителност, така силно погълнала Дянков, Николова и института “Катон”, е просто “майа” - илюзия. Реалност е само вътрешният, духовният живот. Това обаче не пречи на Индия да притежава 300 милионна средна класа, а всеки департамент по математика в САЩ да наема за професори преди всичко индийци и руски евреи (преувеличавам, разбира се). Между впрочем Индия е най-многолюдната демокрация в света.

В най-ранната епоха на исляма изповядващите го народи дават непренебрежим принос в спасяването на античното наследство и оползотворяването му в забележителни научни и културни постижения. По-късно ислямът потъва в едно капсулирано битие, което днес се руши - често по примитивен и най-варварски начин.

Светът е по-сложен от въжделенията на пазарния утилитаризъм. Но освен различие в сравнението на религиите и културите има и обща логика. Еволюционната психология през последните десетилетия предоставя нарастващ обем доказателства за това.

Човекът - независимо от културната си идентичност, върви към все по-широка и по-добре структурирана картина на своя свят, преминавайки през присъщи на всички народи етапи в развитие на своето съзнание.

От архаично, магично-кланово и митологично-племенно съзнание към традиционализъм (с който някои като Дугин и великодържавните му приятели не искат да се разделят), към личностно съзряване и автономност в модерните времена, към интегрално съзнание на бъдещия свят.

В тази йерархия

пазарът и

индивидуалният

успех в

материалния

свят играят

значима роля

- но само една от значимите роли. Всичко родено е достойно да умре - и да оцелее, като еволюира в нещо по-висше. Да, могат да се намерят по-висши неща дори и от свободния пазар...

А религиозните системи са различни не за да очертаят превъзходството на едни общества над други, а за да потвърдят още веднъж, че върхът на човешката еволюция може и трябва да бъде атакуван и покоряван от различни страни и с различни подходи - подобно на Еверест.

Всяка култура, всяка традиция носи огромна ценност, защото нито възниква случайно, без смисъл, нито е предназначена за хора, осъдени да останат по-нисши. Многообразието на пътищата на еволюцията е единствената гаранция за нейния успех.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber