Фирмите могат да са спокойни дори когато клиент не им плати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6880289 Фирмите могат да са спокойни дори когато клиент не им плати Фирмите могат да са спокойни дори когато клиент не им плати www.24chasa.bg
Кирил Петрунов СНИМКА: Благой Кирилов

Българската агенция за експортно застраховане поема политическите рискове в над 100 държави, каза шефът на дирекция в Българската агенция за експортно застраховане Кирил Петрунов

- Научи ли се българският бизнес да споделя рисковете си със застраховател, г-н Петрунов?

- Можем да твърдим със сигурност, че все повече български компании не само познават, но търсят и ползват активно нашите застрахователни продукти, покриващи основно рисковете от неплащане или обявяване в несъстоятелност на техните контрагенти в чужбина, на които нашите клиенти са продали стоки или услуги на отсрочено плащане.

За последните 12 месеца Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) отчита

двойно

нарастване

на разпознаваемостта на експортното застраховане от български компании, които застраховат вземанията си, както на вътрешния, така и на външния пазар.

- Вие, надявам се, сте активната страна?

- Разбира се, ние разглеждаме това като процес, полагаме проактивно усилия информацията за нашите продукти да достигне до максимален брой компании. Участваме активно в редица срещи, семинари и форуми на българския бизнес, често в партньорство с различни държавни и частни институции.

- Казвате, че могат да бъдат покрити рискове като например изпадане в несъстоятелност на партньор или контрагент. Какви са обаче условията?

- БАЕЗ е единствената държавна застрахователна компания, създадена с мисията да подкрепя българските износители в стремежа им за навлизане на нови пазари. В изпълнение на тази мисия БАЕЗ предлага защита на плащанията по извършени доставки на отсрочено плащане, като по този начин предпазва българските износители от реализиране на сериозни финансови загуби и дори фалит.

Застраховката срещу финансови рискове на БАЕЗ защитава българските износители от неплатежоспособност, фалит или забавяне на плащането от страна на техните клиенти. Предлагаме тази защита на всички български компании без значение техния размер. Покритието се простира върху реализиран износ в над 100 държави.

- Известно е, че често се бавят плащания по изпълнени договорни ангажименти. Има ли застрахователно противодействие срещу такъв риск?

- Точно в това е смисълът на т.нар. кредитна застраховка, която БАЕЗ предоставя на българските фирми. Пазарните условия във всяка държава - политическата и икономическата стабилност, междуфирмената задлъжнялост, се променят непрекъснато. Затова все повече се налагат не само отсрочването като начин на разплащане, но и по-дълги кредитни срокове.

Българските фирми няма да са конкурентни на външните пазари, ако изискват от своя партньор да плати в аванс. Затова кредитното застраховане е ефективен и доказал се финансов механизъм за стабилизиране, както и за разширяване на бизнеса.

- Как действа този механизъм, когато настъпи застрахователното събитие?

- В случай на неплащане в договорения срок от страна на чуждестранния или местния купувач БАЕЗ изплаща застрахователно обезщетение. Индиректните преимущества от кредитното застраховане са многобройни: застрахованата фирма получава актуална оценка за финансовото състояние и морала на плащане на своя партньор, какви просрочия към други доставчици има, препоръка за максималната сума, която не би било разумно да бъде надхвърляна при доставки на отсрочено плащане към конкретния партньор, съдействие при събиране на евентуални забавени и просрочени вземания.

- Имат ли полиците ви и друго предназначение, освен да споделяте рискове с предприемачите?

- Важно преимущество на нашите полици е възможността за получаване на допълнително текущо финансиране на компаниите. Застрахователната полица на БАЕЗ, покриваща търговски или политически риск, може да бъде прехвърлена в полза на трето ползващо лице (обикновено търговска банка), която на нейна база

финансира

дейността на

застрахованата

фирма

при изгодни условия. Така фирмите износители спокойно може да започнат работа с непознати партньори и да разширяват търговските си пазари.

- Какви са покритите събития, свързани с политически риск?

- БАЕЗ покрива настъпване на извънредни обстоятелства в държавата на чуждестранния купувач или в трета, свързана с плащанията, държава, възпрепятстващи уреждането на задължения, свързани с производството или търговията.

Такива могат да са политически събития, като война, преврат, граждански безредици, бунтове, стачки, ембарго, както и природни бедствия или други събития със сравним ефект. Защитата е и при обявяване на общ мораториум върху плащанията, промени в режима на валутните плащания, приемане или изменение на нормативни актове или решения на правителството или на друг държавен орган, конфискация или национализация.

- Може ли агенцията да бъде посредник или медиатор за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, която е висока и продължава да расте?

- Въпреки отбелязаните ръстове на световната и на българската икономика е налице тенденция за увеличаване на междуфирмената задлъжнялост. Тази тенденция е по-скоро глобална и се отнася както за развитите, така и за възникващите пазари. Данните за повишена междуфирмена задлъжнялост показват ясно на финансовите мениджъри, че следва да предприемат по-ефективни мерки за управление на кредитния риск.

Около 20% от изплатените щети са поради обявяване в несъстоятелност на купувача. Това доказва на нашите клиенти, че евентуалният фалит на техните партньори не е имагинерно понятие. Ролята на БАЕЗ е да

предпазва

фирмите

от съществуващите рискове от неплащане по търговските сделки на разсрочено плащане.

- Колко щети сте изплатили за миналата година? По размера им можем ли да съдим за размера на рисковете?

- За 2017 г. сумата на изплатените застрахователни обезщетения от БАЕЗ е 8,5 млн. лева, което е индикатор за наличието на значителен кредитен риск. През изминалата година отчитаме и продължаващо влошаване на морала на плащане и на българските компании, като над 2,4 млн. лева от всички платени щети са по неплатени фактури от български фирми.

- Агенцията става на 20 години. Какво най-често изисква бизнесът от вас?

- Както пазарът, така и клиентите се променят в своите искания и предпочитания. Моето наблюдение показва, че клиентите все повече се насочват към кредитно застраховане.

- Защо то е най-търсено?

- Защото бизнесът търси сигурност и спокойствие за своите парични потоци на отложено плащане, за да се фокусира към важни за него нови проекти и развитие. Дава възможност за нови продажби - достъп до нови пазари и клиенти, и възможност за увеличаване на обемите към съществуващи клиенти. Носи информация за контрагентите, състоянието им и финансовата им стабилност. Разбира се, ние от БЕАЗ отговаряме на изискванията на клиента, като много често надвишаваме неговите очаквания благодарение на дългогодишния си опит и експертиза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber