Ще влезе ли Тръмп в Библията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6868246 Ще влезе ли Тръмп в Библията? Ще влезе ли Тръмп в Библията? www.24chasa.bg

Вече е само на един хълм разстояние

Както е известно, Доналд Тръмп най обича да строи небостъргачи и да слага върху тях името си.

Сега обаче името на американския президент ще обозначава улици, площади и други публични места в най-свещения град на планетата – Йерусалим. Това е наградата за местенето на американското посолство. Тези дни кметът на Йерусалим обяви, че кръговото движение до посолството ще се преименува в

“US площад –

в чест на

Доналд Тръмп”

Но това далеч не е всичко. На името на Тръмп ще се преименува и една от култовите улици в града – Саладин стрийт. Както е известно, Саладин обединил мюсюлманите, победил кръстоносците и пленил Ричард Лъвското сърце, а сега Тръмп го изтрива и слага своята егида. Нищо чудно, че палестинците се бунтуват.

Но и това не е всичко. В Йерусалим започва да се изгражда бърза железница, която ще води до Стария град и в непосредствена близост до Храмовия хълм, където едно време се издигал Храмът на Соломон. В момента този хълм е третата по значение светиня за мюсюлманската религия – тук са разположени Куполът на Скалата и джамията Ал-Акса. Според ранните биографи на Мохамед от това място той се възнесъл на небето, яздейки вълшебния кон Барак.

Освен това тук е камъкът, върху който стъпил Бог, като сътворявал света, тук е създаден Адам, тук е стоял Кивотът, тук Исус е изгонил търговците от Храма. Тук се е проляла кръвта на стотици хиляди жертвени животни, ако не и милиони. Няма друго такова място на планетата и колко жалко, че не става за хотел…

Та новината е, че

гарата до

библейския баир

също ще се

нарича Доналд

Тръмп

Представете си как тук ще пристигат стотици хиляди, милиони богомолци и туристи от трите аврамически религии и говорителят във вагона ще обявява: “Станция “Доналд Тръмп”. Тук се слиза за Светите места!”

Според мен и това не е всичко. Смятате ли, че Тръмп ще се задоволи с една гара? Той винаги гледа нависоко. Най-вероятно вече е измислил план как да качи името си на самия Хълм. Сега това е невъзможно, но ако успее да спечели втори мандат и ако не го импийчнат, нищо чудно да даде на Нетаняху зелена светлина за възстановяването на Храма на Соломон за трети път. Тогава вече брандът “Тръмп” направо ще влезе в Библията.

Добре известно е, че самият Нетаняху мечтае за нов храм, но на този етап това не изглежда реалистично. Европа гарантирано няма да го подкрепи, а целият мюсюлмански свят ще избухне. Но вътре в Израел желанието все повече нараства и става непреодолимо. Вече 20 г. има Институт за храма, който обучава жреци, възстановява ритуали, събира артефакти, изобщо готви се да върне старата слава. В провинцията някои ентусиасти вече колят животни ритуално. Ако Нетаняху успее да създаде такъв международен политически климат, че да започне строителство, името му ще остане наред със Соломон, Исус Навин и другите библейски герои.

Не случайно в речта си по случай местенето на американското посолство израелският премиер спомена

древния

персийски цар

Кир във връзка

с Тръмп

Който знае историята, той разбира. Както е известно, Соломоновият храм е съществувал 400 години и през 586 г. преди Христа е разрушен от вавилонския цар Навуходоносор II, който отвежда част от евреите в плен. След това вавилонците са победени от персийския цар Кир II, а той пуска пленените евреи да се върнат в родината и им помага да издигнат отново Соломоновия храм. Чак след още 600 години вторият храм е разрушен от Тит Флавий.

Затова въпреки че е от друго племе и друга вяра, Кир е велик израелски герой и има няколко публикации в Библията. Споменаването на Кир в един контекст с постъпката на Тръмп е велика чест, но то съдържа в себе си и един очевиден намек – това с посолството е чудесно, но ако ни върнеш Храма, тогава ще си Кир. Ако не, то не. Ортодоксалноте евреи очакват помощ не само от Тръмп, но и от Путин.

Всъщност неотдавна тъкмо Русия се оказа първата държава, която призна Йерусалим за столица на Израел. Освен това през 2012 г., когато Путин посети за трети път Йерусалим и отиде посреднощ да се помоли пред Стената па плача, един от публиката се провикна на руски: “Здраствуйте, президент Путин!” Путин се ръкува с него и човекът му прочете кратка лекция за важността на Третия храм. Според ортодоксалния новинарски еврейски сайт Путин отговорил: “Точно това е причината, заради която дойдох тук – да се моля да се възстанови отново Храмът.”

Впрочем Яхве дал на Кир власт върху всички царства, а Путин засега е далеч от тази награда. Може да се каже, че Тръмп е по-близо, особено ако успее да спаси еднополярния свят, както и себе си. Добре известно е, че изключително влиятелните американски евангелисти са привърженици на възстановяването на Храма, а те застанаха твърдо зад Тръмп. Въпреки греховете му по тънката част. Освен това Тръмп повери американската близкоизточна политика на своя зет Джаред Къшнър, който е ортодоксален евреин. Любимата дъщеря на Тръмп, Иванка, също е приела израелската вяра и също играе роля в международната политика, даже има случаи да сяда на стола на баща си при някои срещи на върха. Така че архетипните блянове на аврамовия род са добре настанени в Белия дом.

Засега, естествено, за нов Храм не може и дума да става, първо трябва да утихне скандалът с посолството. След това една по една и другите държави ще си преместят представителствата в Йерусалим, какво да правят в Тел Авив? Последни ще се преместят мюсюлманските държави, най-интересното е коя ще е първа? Ами ако се окаже Саудитска Арабия?

Вече е ясно, че преди да премести посолството, Тръмп внимателно подготви почвата. Не случайно първото му посещение в чужбина бе в Саудитска Арабия, а второто – в Израел. Зетят Къшнър снове между двете държави като совалка. В момента

Саудитска Арабия е де факто съюзник на Израел, а енергията е насочена към войната с Йемен и геополитическия сблъсък с Иран. С две думи – на Риад не му пука за палестинците. Вярно, крал Салман формално заклейми местенето на посолството, но какво от това?

Очевидно е, че Тръмп вече се е разбрал с престолонаследника Мохамед бин Салман (МБС), който е силният човек в кралството и скоро ще бъде обявен за крал. А каквото реши МБС, това прави и Арабската лига, в която членуват 22 държави. Младият престолонаследник е почти решен да воюва с Иран в Сирия и Ирак, така че Йерусалим не му е кой знае каква грижа.

Горките палестинци, на практика те няма на кого да разчитат. В миналото разчитаха най-вече на Египет, но сега най-голямата арабска държава не би могла да свързва двата края без помощите, които се отпускат от МБС. И ако нещо може да промени нещата, то това е вътрешен бунт в самата Саудитска Арабия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber