14 май 2018-а: един исторически ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6861005 14 май 2018-а: един исторически ден 14 май 2018-а: един исторически ден www.24chasa.bg
Дейвид Харис

Президентът Тръмп, както каза, просто призна реалността. Йерусалим е израелската столица

14 май се извиси още през 1948 г. Това е датата, на която се роди модерната държава Израел. Беше време на възторг. Изминали са почти 19 века, откакто бе унищожена последната възможност за израелски суверенитет, но молитвите за завръщане в древната родина и в свещения за еврейския народ Йерусалим не секваха през всичките години на странстване, изгнание и преследвания.

Мотористи от израелския клуб “Самсон райдърс” минават по улиците на Ерусалим в рамките на похода им от посолството на САЩ в Тел Авив до местоположението на новата американска мисия в свещения за евреите град. СНИМКА: РОЙТЕРС

Този ден ще бъде запомнен и с още едно тържество – преместването на американското посолство от Тел Авив на полагащото му се място - Йерусалим. Сега аз съм в израелската столица, за да участвам в празненствата и да изразя признателността на Американския еврейски комитет (AJC) към администрацията на Тръмп за нейното смело решение.

Всъщност смелостта тук би следвало да е излишна.

Всяка страна трябва да има

правото да избира своята

собствена столица

Но това основно политическо правило важи за всички страни по света освен за една.

Помислете си. Останалите 192 членки на ООН определят мястото на своите столици и никой не им се бърка. Без съмнение дипломатите, акредитирани в Австралия, биха предпочели да се настанят в Мелбърн или Сидни, но политическият избор бе Канбера и това е положението.

Никой не обели дума, когато след обединението Германия премести столицата си от Бон в Берлин, принуждавайки правителствата в света да се охарчат за нови сгради там.

Същото се отнася и за Казахстан, който през 1998 г. реши да премести столицата си от Алмати в Астана, затруднявайки живота на всички държави с дипломатически представителства в тази централноазиатска страна.

Или да вземем Нигерия, която през 1991 г. изостави Лагос и си създаде нова столица в далечната Абуджа.

 Но само и единствено Израел се озова в необичайната ситуация да обяви за своя столица Йерусалим, а останалите държави да настояват, че това е Тел Авив, където са настанили своите посолства и резиденции.

Защо?

Казват ни, че това е така заради резолюцията на ООН от 1947 г., препоръчваща създаване на две страни и статут на Йерусалим като corpus separatum, или град, който не принадлежи на нито една от предложените две държави - арабска и еврейска. Но Арабският свят изцяло отхвърли резолюцията и обяви война на Израел. За щастие, Израел, макар и без достатъчно оръжия и хора, надделя. Западната част на Йерусалим мина под израелски контрол, седалищата на президента и премиера, Кнесетът, Върховният съд и Министерството на външните работи се установиха там.

В продължение на почти 70 години сме свидетели на аномалията световни лидери, чиито държави отхвърлят Йерусалим като столица, да правят скъпи пътувания до този град, за да се срещнат с израелския президент, членовете на парламента или да провеждат разговори в Министерството на външните работи.

Очевиден абсурд.

Налагат ни твърдението, че статутът на Йерусалим не бива да бъде определян, докато няма окончателно мирно споразумение. Но това дава на палестинците право на вето над целия процес, въпреки че те отхвърлят предложение след предложение, включително тези, които по същество биха разделили Йерусалим на две части.

Защо израелската столица трябва да бъде безконечно отхвърляна от международната общност заради отказа на палестинското ръководство да сключи сделка?

В случая със САЩ ситуацията е малко по-различна. Тяхната реторика често бе правилна, а през 1995 г. Конгресът прие закон за посолство в Йерусалим, но това не устройваше света.

През 2000 г. например Джордж Буш-младши каза: “Нещо ще се случи по време на моето президентство. Щом поема поста, ще започна процес на преместване на американското посолство в града, който Израел е избрал за своя столица”. Осем години президентът Буш имаше възможност да стори това. Но осем години клинчеше.

През 2008 г. Барак Обама обяви, че “Йерусалим ще се запази като столица на Израел и трябва да остане неделим”. През следващите осем години президентът Обама не само не си мръдна пръста да изпълни обещанието, но направи и голяма крачка назад.

Когато през 2016 г. пресслужбата на Белия дом публикува пълния текст на президентската реч за погребението на Шимон Перес в гробището на хълма Херцел, там фигурираха думите “Хълмът Херцел, Йерусалим, Израел”, за да се уточни мястото. Малко след това Белият дом многозначително премахна от текста думата “Израел”. Така Йерусалим вече не бе в никоя държава, въпреки че Перес бе погребан там като държавник в присъствието на Обама.

През септември 2016 г. Доналд Тръмп обяви, че ще премести американското посолство в Йерусалим. Някои наблюдатели обяснимо смятаха, че той копира предшествениците си, като дава предизборно обещание, което няма намерение да спази. Но Тръмп го изпълни и затова сега се събираме в Йерусалим да отбележим този исторически момент, който след два дни ще бъде последван от решението на Гватемала да направи същото.

В днешния свръхразделен свят мнозина, които се опълчват на президента по други въпроси, няма да го подкрепят в тази стъпка. Но ние оставаме силно безпристрастни и ще ги наричаме така, както ги виждаме.

Президентът Тръмп, както каза, просто призна реалността. Йерусалим е израелска столица. Точка!

Изключва ли този ход мирно споразумение с палестинците? Абсолютно не. Всъщност в дългосрочен план той увеличава шансовете, като дава сигнал на тяхното ръководство, че не разполага с безкрайния лукс да загърбва масата на преговорите и да отхвърля една след друга мирните сделки.

А спъва ли това възможността за палестинска държава, която да включва в границите си и част от Йерусалим, позволявайки на палестинците да обявят своя собствена столица? Отново абсолютно не.

14 май 2018 година е специален ден в живота на Израел. Той е и ден на гордост, че сме американски приятели на Израел.

------

Авторът е изпълнителен директор на Американския еврейски комитет

Други от Анализи

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Инфлацията ще расте още, ще вдигне и лихвите

Важно е увеличението на доходитеда я изпреварва, но на пазара натруда изглежда предстои охлаждане Инфлацията достигна рекордните 3,5%. Това означава, че цените в момента са с над 3% по-високи от тези, което имахме само преди година. Главният проинфлационен фактор, който действа не само в България, но и в Европа и целия свят,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

За връзката МВР - охранителен бизнес Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР.

Как Ердоган може да свали Тръмп

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган? Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне. Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече

Не тъгувайте! Добре е, че България не е Румъния

Вълненията в Букурещ са израз на десетилетния гняв, какъвто у нас не е натрупан Ходил съм над 100 пъти в Румъния, имам роднини и приятели. Едната ми баба е учила в Букурещ. Другият ми дядо, когото не познавам, също. Изобщо се чувствам свързан с този измъчен народ. От няколко дни усещам един патос сред умните и красивите: “И румънците ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber