Кой кой е в новата стара КЕВР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860854 Кой кой е в новата стара КЕВР Кой кой е в новата стара КЕВР www.24chasa.bg
Честен жребий, изтеглен от журналисти, определи кой от стария състав на КЕВР ще си отиде. Кой ще замени тези хора, обаче определиха партиите в парламента. СНИМКА: Румяна Тонева

Защо “Воля” припозна за свой комисар човек от партията на Ковачки

Кои партии имат най-много представители в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)?

ГЕРБ и “Обединени патриоти”, ще кажете по логиката, че са управляващи и с коалиционно мнозинство в парламента.

Да, но специално в случая с регулирането на цените на парното, тока и газа вече и партия “Воля” на Веселин Марешки има участие в комисията. Как стана това?

Тази конфигурация се получи след така нареченото обновяване на регулатора. То стартира честно, като журналисти теглиха жребий кои 4-ма комисари от 9-членния състав напускат. Законът опазва председателя от тази ротация и лотарията беше за 8 имена. Така, на третата година от мандата си трябваше да си ходят Александър Йорданов от квотата на НФСБ, Ремзи Осман, предложен от ДПС, Валентин Петков от “ Реформаторски блок” и Георги Златев от БДЦ.

“Обновяването” обаче

е само наужким

Защото трима от четиримата изтеглени да си ходят после се завърнаха в комисията и на практика нов е само един човек.

Текстът от закона, отнасящ се до прекратяване на мандата на четирима от КЕВР се задейства в много неподходящ момент. Жребият беше изтеглен на 4 март, или в момент, в който енергийните дружества вече внасят заявления за цени на ток и топлинна енергия, които да влязат в сила от 1 юли.

Паралелно с новия избор течаха и ключови промени в Закона за енергетиката, които натоварват КЕВР със супер правомощия да разследват манипулации и злоупотреби на свободния пазар на ток. Това е нещо съвсем ново за регулатора и експертизата ще трябва да се изгражда от нула и в движение.

Законът изкара на борсата за ток ВЕИ-тата и когенерациите, които са с преференциални цени на електроенергията. Избра се модел, при който разликата от пазарната цена на тока на тези производители и преференциалната да се покрива с тъй наречените “премии”.

Така всичкият ток, без този на американските “Марици” и квотата за регулирания пазар, ще се търгуват на борсата.

И в тази реформа КЕВР играе ключова роля. Тя определя прогнозната пазарна цена на тока за годината, от която нагоре ще се брои премията, която пък плащаме всички ние - домакинствата и бизнесът.

Така че комисията, освен ключова за цените на тока за битовите потребители става супер важна и за свободния пазар.

И като черешка на тортата – парламентът реши парите от таксите, които събира КЕВР, да остават при нея, което вдига бюджета ѝ над 2 пъти. Тоест вече няма да е финансово притеснена.

В този преходен за КЕВР период обновяването на половината от състава на комисията, меко казано,

носеше рискове

Дори се чуваха разсъждения дали не са сбъркали с вкарването в закона на изискването за подмяна по средата на мандата.

След жребия депутатите трябваше да номинират кандидати за тези четири освободени места. Тъй като комисарите имат право на два мандата, няма проблем да бъдат предлагани досегашни. Внесени бяха имената на петима, като трима от тях бяха досегашните.

При предложенията ГЕРБ и БСП пасуваха. Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев обоснова неподаване на имена с тезата, че ГЕРБ не иска мнозинство в КЕВР. БСП вътрешно обсъждаше имената на бившия зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев и на бившия шеф на холдинг “Булгаргаз” Любомир Денчев. До парламента обаче никое от тях не стигна.

Някои обясняват пасуването с вътрешните борби при социалистите и с това, че предложените не били любимци на партийния лидер Корнелия Нинова.

Другата теза е, че БСП нарочно се дистанцира от КЕВР, за да може

да протестира

срещу цените в

енергетиката

При гласуването на новите имена в комисията червените депутати изобщо не участваха. Явно не искат дори с гласовете си, каквито и да са те, да легитимират КЕВР.

Така за освободените места наддаваха по-малките партии.

НФСБ предложи за втори път Александър Йорданов, който е в енергийната част на комисията от 2015 г. Преди това е бил в ЧЕЗ, бил е и търговец на ток чрез фирмата “Бизнес Енерджи”, в която е бил акционер и изпълнителен директор. Работил е и като одитор в “Холдинг БДЖ”.

ВМРО заложи на Евден Николов, който професионално е свързан с въглищните централи в Маришкия басейн. Бил е шеф на “Марица-изток 3”.

“Обединените патриоти” имат още един представител в комисията – Владко Владимиров, когото жребият пощади и не извади преждевременно от комисията. Той е също от въглищния сектор – бил е в “Мини Марица-изток”, в “Мини Бобов дол”.

“Воля” пък припозна Георги Златев, който пак е от въглищния сектор – работил е в държавните “Мини Марица-изток”, както и в свързаните с Христо Ковачки “Брикел” и ТЕЦ “Марица 3” –Димитровград. През 2015 г. Златев беше предложение на БДЦ, която пак се свързва с бизнесмена. Това даде повод да се пише, че

може би има

сделка между

Ковачки и

Марешки

за тази кандидатура. Народни представители от управляващите обаче признават, че внимателно са наблюдавали работата на Златев в КЕВР, тъкмо заради съмненията за връзки с Ковачки. И за три години и намек за лобизъм от него не е имало.

Има хипотеза, че припознаването на Златев от страна на “Воля” е по- скоро разбирателство между партии в парламента, да не се разклаща КЕВР в такъв възлов момент с влизането на нови лица, които тепърва ще се ориентират в ситуацията.

Странното е обаче, че по-малките партии залагат все на експерти, свързани с мините или с въглищните централи. Още повече, че при квотите за ток за регулирания пазар присъства само държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”. Но пък желанието на тецове да продават тока си на домакинствата е толкова силен, че на два пъти парламентът промени закона, за да елиминира влизането на скъпа енергия в цените за битовите потребители.

Четвъртият предложен бе Ремзи Осман, който бе правен комисар, ДПС го номинира за втори път.

Петата кандидатура беше на Пенка Трендафилова за водния сектор. Тя беше предложение на “Воля”. Жребият отстрани Валентин Петков, който бе от квотата на Реформаторския блок.

Трендафилова идва от ВиК-Бургас, ръководила е финансово-икономическото направление. Преди това е била главен счетоводител на футболния клуб “Нефтохимик”.

При гласуването в зала кандидатът на ВМРО отпадна, което разгневи войводите. В нещо като декларация те нарекоха гласуването “политическо лицемерие” и “нова доза задкулисни машинации”. “Въпреки предварителната увереност от страна на коалиционните ни партньори за подкрепа на кандидата на ВМРО Евден Николов, след неясни задкулисни договорки днес в пленарна зала за членове на енергийния регулатор бяха избрани други лица, включително предложенията на ДПС и “Воля”, написаха те и декларираха, че няма да допуснат задкулисието да завладее КЕВР и енергийния сектор в България.

От това става ясно,

че е имало

договореност за

избора на техния

човек

Но пък квотата на патриотите в комисията става трима души и така те щяха да бъдат с най-много представители в регулатора.

Каква е обаче в крайна сметка конфигурацията след гласуването?

ГЕРБ има двама представители – Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

“Обединени патриоти” се представляват от Александър Йорданов и Владко Владимиров.

И “Воля” вече е с двама – Георги Златев и Пенка Трендафилова,

БСП има един човек - Димитър Кочков.

ДПС отново предложи Ремзи Осман.

Деветият, или първият сред равни, е председателят на КЕВР Иван Иванов, който бе предложен в предишния парламент от Реформаторския блок.

Тези хора ще трябва да преведат КЕВР през преходния период, за който трябва сила и екпертиза, независимост и липса на обвързаност. Ако не политическа, то поне бизнес ориентирана.

Запазва се липсата на превес на която и да е партия, макар че това става за сметка на увеличеното присъствие на “Воля”.

Фактът, че обновяването засегна само един човек, може и да носи стабилност.

Други от Анализи

Кризата с турската лира може да доведе инвеститори у нас

АДРИАН НИКОЛОВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА 2018 вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращи търговската политика на САЩ напоследък, е Турция.

Защо е добре учениците да четат Петя Дубарова и Стратиев

Намаляване на обема на изучаваните произведения дава възможност за по-добро осмисляне Според идеята за иновативно образование в основата на образователния процес стоят личността на ученика, неговите възприятия, които определят посоката на мислене и поведение. Затова е необходимо подрастващият да обърне внимание не само на света пред себе си,

Инфлацията ще расте още, ще вдигне и лихвите

Важно е увеличението на доходитеда я изпреварва, но на пазара натруда изглежда предстои охлаждане Инфлацията достигна рекордните 3,5%. Това означава, че цените в момента са с над 3% по-високи от тези, което имахме само преди година. Главният проинфлационен фактор, който действа не само в България, но и в Европа и целия свят,

Защо катастрофира турската икономика

Прехвалената доскоро турска икономика, която наричаха "Тигър на Босфора", явно ще се приземи по корем. Затискат я фатална шуробаджанащина и огромен айсберг от проблеми. А Ердоган носи лична отговорност, предава "Дойче веле". Само за няколко дни курсът на турската лира се срина драматично. А това е само върхът на един огромен айсберг от проблеми,

Над 350 американски вестника заедно срещу Тръмп днес - руши свободата на словото

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата им за Путин

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

71,7 млрд. - какво означава рекордът в депозитите

“Белите” доходи се увеличават, проблем е отложеното потребление Рекордните 71,7 млрд. лв. са депозирани в банките към юни, отчете миналата седмица БНБ. По 7 нови сметки с над 1 милион са откривани всеки месец от юни 2017 до юни 2018 г. Милионерите с влог вече са 826. А сметките със суми от 500 хил. до 1 млн. са с 203 повече от м.г.

Българите най оптимисти в ЕС за уменията си

По този показател сме в компанията на Дания, Германия, Швеция и Австрия Променящите се изисквания към уменията на работещите и последиците от този процес са сред водещите теми на европейско ниво през последните няколко години. Ето данни от изследването на Cedefop, което е най-мащабното до момента проучване на уменията на работната сила.

Пет причини за срива на турската лира

Силното обезценяване на турската лира спрямо долара поставя най-сериозното икономическо предизвикателство пред Турция на Реджеп Тайип Ердоган след финансовата криза от 2001 г. Причините са едновременно конюнктурни и структурни. На 10 август, наречен вече от икономистите "черният петък", турската лира загуби близо 16 процента от стойността си

Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

За връзката МВР - охранителен бизнес Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР.

Как Ердоган може да свали Тръмп

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган? Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне. Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече

Не тъгувайте! Добре е, че България не е Румъния

Вълненията в Букурещ са израз на десетилетния гняв, какъвто у нас не е натрупан Ходил съм над 100 пъти в Румъния, имам роднини и приятели. Едната ми баба е учила в Букурещ. Другият ми дядо, когото не познавам, също. Изобщо се чувствам свързан с този измъчен народ. От няколко дни усещам един патос сред умните и красивите: “И румънците ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber