Кой кой е в новата стара КЕВР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860854 Кой кой е в новата стара КЕВР Кой кой е в новата стара КЕВР www.24chasa.bg
Честен жребий, изтеглен от журналисти, определи кой от стария състав на КЕВР ще си отиде. Кой ще замени тези хора, обаче определиха партиите в парламента. СНИМКА: Румяна Тонева

Защо “Воля” припозна за свой комисар човек от партията на Ковачки

Кои партии имат най-много представители в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)?

ГЕРБ и “Обединени патриоти”, ще кажете по логиката, че са управляващи и с коалиционно мнозинство в парламента.

Да, но специално в случая с регулирането на цените на парното, тока и газа вече и партия “Воля” на Веселин Марешки има участие в комисията. Как стана това?

Тази конфигурация се получи след така нареченото обновяване на регулатора. То стартира честно, като журналисти теглиха жребий кои 4-ма комисари от 9-членния състав напускат. Законът опазва председателя от тази ротация и лотарията беше за 8 имена. Така, на третата година от мандата си трябваше да си ходят Александър Йорданов от квотата на НФСБ, Ремзи Осман, предложен от ДПС, Валентин Петков от “ Реформаторски блок” и Георги Златев от БДЦ.

“Обновяването” обаче

е само наужким

Защото трима от четиримата изтеглени да си ходят после се завърнаха в комисията и на практика нов е само един човек.

Текстът от закона, отнасящ се до прекратяване на мандата на четирима от КЕВР се задейства в много неподходящ момент. Жребият беше изтеглен на 4 март, или в момент, в който енергийните дружества вече внасят заявления за цени на ток и топлинна енергия, които да влязат в сила от 1 юли.

Паралелно с новия избор течаха и ключови промени в Закона за енергетиката, които натоварват КЕВР със супер правомощия да разследват манипулации и злоупотреби на свободния пазар на ток. Това е нещо съвсем ново за регулатора и експертизата ще трябва да се изгражда от нула и в движение.

Законът изкара на борсата за ток ВЕИ-тата и когенерациите, които са с преференциални цени на електроенергията. Избра се модел, при който разликата от пазарната цена на тока на тези производители и преференциалната да се покрива с тъй наречените “премии”.

Така всичкият ток, без този на американските “Марици” и квотата за регулирания пазар, ще се търгуват на борсата.

И в тази реформа КЕВР играе ключова роля. Тя определя прогнозната пазарна цена на тока за годината, от която нагоре ще се брои премията, която пък плащаме всички ние - домакинствата и бизнесът.

Така че комисията, освен ключова за цените на тока за битовите потребители става супер важна и за свободния пазар.

И като черешка на тортата – парламентът реши парите от таксите, които събира КЕВР, да остават при нея, което вдига бюджета ѝ над 2 пъти. Тоест вече няма да е финансово притеснена.

В този преходен за КЕВР период обновяването на половината от състава на комисията, меко казано,

носеше рискове

Дори се чуваха разсъждения дали не са сбъркали с вкарването в закона на изискването за подмяна по средата на мандата.

След жребия депутатите трябваше да номинират кандидати за тези четири освободени места. Тъй като комисарите имат право на два мандата, няма проблем да бъдат предлагани досегашни. Внесени бяха имената на петима, като трима от тях бяха досегашните.

При предложенията ГЕРБ и БСП пасуваха. Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев обоснова неподаване на имена с тезата, че ГЕРБ не иска мнозинство в КЕВР. БСП вътрешно обсъждаше имената на бившия зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев и на бившия шеф на холдинг “Булгаргаз” Любомир Денчев. До парламента обаче никое от тях не стигна.

Някои обясняват пасуването с вътрешните борби при социалистите и с това, че предложените не били любимци на партийния лидер Корнелия Нинова.

Другата теза е, че БСП нарочно се дистанцира от КЕВР, за да може

да протестира

срещу цените в

енергетиката

При гласуването на новите имена в комисията червените депутати изобщо не участваха. Явно не искат дори с гласовете си, каквито и да са те, да легитимират КЕВР.

Така за освободените места наддаваха по-малките партии.

НФСБ предложи за втори път Александър Йорданов, който е в енергийната част на комисията от 2015 г. Преди това е бил в ЧЕЗ, бил е и търговец на ток чрез фирмата “Бизнес Енерджи”, в която е бил акционер и изпълнителен директор. Работил е и като одитор в “Холдинг БДЖ”.

ВМРО заложи на Евден Николов, който професионално е свързан с въглищните централи в Маришкия басейн. Бил е шеф на “Марица-изток 3”.

“Обединените патриоти” имат още един представител в комисията – Владко Владимиров, когото жребият пощади и не извади преждевременно от комисията. Той е също от въглищния сектор – бил е в “Мини Марица-изток”, в “Мини Бобов дол”.

“Воля” пък припозна Георги Златев, който пак е от въглищния сектор – работил е в държавните “Мини Марица-изток”, както и в свързаните с Христо Ковачки “Брикел” и ТЕЦ “Марица 3” –Димитровград. През 2015 г. Златев беше предложение на БДЦ, която пак се свързва с бизнесмена. Това даде повод да се пише, че

може би има

сделка между

Ковачки и

Марешки

за тази кандидатура. Народни представители от управляващите обаче признават, че внимателно са наблюдавали работата на Златев в КЕВР, тъкмо заради съмненията за връзки с Ковачки. И за три години и намек за лобизъм от него не е имало.

Има хипотеза, че припознаването на Златев от страна на “Воля” е по- скоро разбирателство между партии в парламента, да не се разклаща КЕВР в такъв възлов момент с влизането на нови лица, които тепърва ще се ориентират в ситуацията.

Странното е обаче, че по-малките партии залагат все на експерти, свързани с мините или с въглищните централи. Още повече, че при квотите за ток за регулирания пазар присъства само държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”. Но пък желанието на тецове да продават тока си на домакинствата е толкова силен, че на два пъти парламентът промени закона, за да елиминира влизането на скъпа енергия в цените за битовите потребители.

Четвъртият предложен бе Ремзи Осман, който бе правен комисар, ДПС го номинира за втори път.

Петата кандидатура беше на Пенка Трендафилова за водния сектор. Тя беше предложение на “Воля”. Жребият отстрани Валентин Петков, който бе от квотата на Реформаторския блок.

Трендафилова идва от ВиК-Бургас, ръководила е финансово-икономическото направление. Преди това е била главен счетоводител на футболния клуб “Нефтохимик”.

При гласуването в зала кандидатът на ВМРО отпадна, което разгневи войводите. В нещо като декларация те нарекоха гласуването “политическо лицемерие” и “нова доза задкулисни машинации”. “Въпреки предварителната увереност от страна на коалиционните ни партньори за подкрепа на кандидата на ВМРО Евден Николов, след неясни задкулисни договорки днес в пленарна зала за членове на енергийния регулатор бяха избрани други лица, включително предложенията на ДПС и “Воля”, написаха те и декларираха, че няма да допуснат задкулисието да завладее КЕВР и енергийния сектор в България.

От това става ясно,

че е имало

договореност за

избора на техния

човек

Но пък квотата на патриотите в комисията става трима души и така те щяха да бъдат с най-много представители в регулатора.

Каква е обаче в крайна сметка конфигурацията след гласуването?

ГЕРБ има двама представители – Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

“Обединени патриоти” се представляват от Александър Йорданов и Владко Владимиров.

И “Воля” вече е с двама – Георги Златев и Пенка Трендафилова,

БСП има един човек - Димитър Кочков.

ДПС отново предложи Ремзи Осман.

Деветият, или първият сред равни, е председателят на КЕВР Иван Иванов, който бе предложен в предишния парламент от Реформаторския блок.

Тези хора ще трябва да преведат КЕВР през преходния период, за който трябва сила и екпертиза, независимост и липса на обвързаност. Ако не политическа, то поне бизнес ориентирана.

Запазва се липсата на превес на която и да е партия, макар че това става за сметка на увеличеното присъствие на “Воля”.

Фактът, че обновяването засегна само един човек, може и да носи стабилност.

Други от Анализи

По трибуните се лее кръв. Значи трябва военно положение

Не е нормално на трибуните да бъде допуснат зрител с триметрова въдица със закачено на нея бесило Онзи ден спортният министър Кралев “прозря”, че футболното хулиганство преляло и към другите спортове. Непосредственият повод бе скандалът по време на втория мач от баскетболния финален плейоф при мъжете между “Левски Лукойл” и “Балкан Ботевград”.

3 процента ръст на БВП? Ние сме двойкаджии

Статистиката крие степента на колонизация Цената на петрола започва да опипва 80 долара за барел, което означава, че краткият растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 3 на сто скоро ще приключи. И никой няма да е виновен, просто такива са обективните обстоятелства. През 2007-2008 г. достигнахме ръст с 6 на сто,

Някои идеи в помощ на КАТ как да си събира глобите

Странно е защо в другите държави могат, а в България трудно намират виновния, за да си плати В България, оказва се, нашият КАТ глобява, но не успява да си събере глобите. А каква глоба е тази, която не се плаща - съвсем никаква. Тук философията е: Да плащат будалите! Защото електронните фишове за нарушения плаща само 1 на всеки 4-ма нарушители.

Не младите, а старите са неграмотни

Ефебифобия. Така се нарича психическото разстройство, при което възрастни изпитват неконтролируем ужас от подрастващите. Трябва да си признаем, че месец май е времето, в което ефебифобията разтърсва здраво българското общество. Или поне по-шумната част от нея. Всичко започва още с матурите – първо се критикуват въпросите по литература,

Образованието даде команда: “Стрес до дупка”

С непрекъснатите тестове и матури системата насила невротизира децата и убива любовта към ученето Така още дълго ще оглавяваме класациите за най-нещастни, най-неграмотни и най-болни Образованието ни бавно, но сигурно пое по пътя: стресирай всички до дупка, да му мислят психиатрите. Като се започне от идеята за тестове за 3 и 4-годишни деца,

Младите не четат книги? 34% го правят всеки ден

Проучване: Всеки четвърти в България чете книги почти ежедневно. Всеки трети – никога "Младите не четат книги!" е оплакване, което се чува често в наше време, но изследване на общественото мнение показва, че това не е така. Възрастните българи над 60 години четат значително по-рядко от по-младите - почти половината (49%) от хората над 60 години

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Няма политици “с топки”, затова реформите ни са “малко бременна” и “почти негър”

Когато стане въпрос за реформа в България, веднага се сещам за два лафа - "малко бременна" и "почти негър". Тези почти оксиморони в нашия език на съчетания от взаимно изключващи се думи могат да бъдат речникова дефиниция за амбициите и възможностите на политиците ни да предприемат непопулярни мерки във всички икономически и обществени сфери на

Грешните политически решения в енергетиката може да струват милиарди

Брутална намеса на държавата, популистка ценова политика, натискът върху частните компании, карат все повече големите чуждестранни инвеститори да се оттеглят от българската енергетика, а множеството арбитражни дела на частни енергийни компании срещу държавата заради нарушени бизнес интереси заплашват държавния бюджет със стотици милиарди глоби,

Допитване в 24chasa.bg: 68% са чели книги последната година, 12% са “погълнали” повече от 50

37% не са си купили нито една Колко книги купуваме и четем? “24 часа” пусна специално допитване на сайта 24 chasa.bg в навечерието на 24 май. Общо 63% от участвалите в допитването са си купили поне една книга през последната година, а 68% са тези, които са чели книги. Сред групата на четящите книги най-много са тези,

Гответе се за 4 лева литър бензин

Едва ли Европа ще успее да се противопостави на Тръмп В понеделник новият държавен секретар обеща да наложи на Иран “най-тежките санкции в историята”, а в събота във Виена се събират представители на Германия, Русия, Франция, Великобритания и Китай, за да спасяват положението, защото санкциите срещу Иран са де факто търговска война срещу Европа.

"Дойче веле": Изборите във Венецуела не предвещават промени

Почти никой не се е съмнявал в победата на венецуелския президент Мадуро. Изборите само засилват отчаянието и безсилието. Онези, които могат, ще емигрират. Останалите ще трябва да се примирят. Жителите на Венецуела твърде добре познават това ликуване. "Сега резултатите от изборите са очевидни", съобщи ликувайки председателят на избирателната

Новото лице на Германия във външната политика

На 23 май новият германски министър на външните работи Хайко Маас ще се срещне за първи път с американския си колега Майк Помпейо. Срещата ще се състои в трудно за трансатлантическите отношения време, в което европейците са притеснени от излизането на Доналд Тръмп от иранското ядрено споразумение и надвисналата търговска война.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber