Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860616 Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и събра над 37 000 прочитания.

Без спазването му няма как да се развива туризъм

В публикация със заглавие “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”, публикувана във в. “24 часа” на 10.05.2018 г., вестникът анонимно излага редица твърдения, които, меко казано, не отговарят на истината.

Първо, моят законопроект не предлага забрана за озвучаване на открити площи от 23 до 8 часа – такава забрана има и в сегашния закон - от 23 до 7 часа (чл. 16а, ал. 2). Законът е приет 2005 г. Просто почти никой не го спазва!

Второ, промените в Закона за защита от шума в околната среда не са представени вчера нито официално, нито неофициално на парламентарните групи, не е имало и разискване по него, както твърди в. “24 часа”.

Той ще бъде приет от Министерския съвет, като общественото обсъждане приключи миналата седмица без сериозни забележки.

В този ред на мисли оставам потресен от мнението на интервюираните кметове, които твърдят, че законът не е поставен на обществено обсъждане и не е консултиран с бранша.

Намеренията се обсъждат широко от поне една година, включително на Съвета по туризма към моя политически кабинет, в който участват най-големите туристически организации на Република България.

Обсъждани са и на работните срещи в Бургас и Варна, които провеждах през целия сезон на миналата година с кметовете на черноморски общини и всички институции, свързани с туризма. На тези срещи присъстваха и цитираните в статията кметове или техни заместници.

Искам да отбележа и че заради неспазването на сега действащия закон за миналото лято в община Несебър има 382 сигнала само на 112, в община Созопол – 354, в община Приморско – 425, в община Бургас – 125, в община Царево – 48. Хиляди българи и чужденци не са могли да спят,

защото са били

подложени на

шумов

терор от нагли

ресторантьори,

често с подкрепата на кметовете.

Трето, в чл. 16б, ал. 2, т. 6 от предложенията ми изрично се допуска провеждане на обществени мероприятия на открито, организирани или разрешени от общини или държавни институции. Това става с изричното разрешение на съответните власти и е разрешено от закона. Ето защо, твърдението, че “фестивалът “Аполония” в Созопол ще се окаже с вечерен час”, е манипулация. Жалко, че тази лъжа излиза от устата на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Същият е сред рекордьорите по брой сигнали за нарушения за миналия сезон. Отговорно заявявам, че това се дължи на личното му покровителство спрямо заведенията, които побъркваха нощно време Созопол. Особено любимото му “Ла Мезон” с 41 регистрирани сигнала. Община Созопол е рекордьор и по отношение на брой разрешителни с удължено работно време. Това за информация на възнамеряващите да почиват това лято в Созопол.

Четвърто – да, кръчмата в с. Кости ще бъде затворена, ако селото е подложено на звуков терор след 23,00 ч. Не знам защо някой трябва да допуска, че кръчмата в с. Кости или дискотеката “Бедрум” в Слънчев бряг трябва да са специални обекти над закона?

Пето, твърденията, че спазването на закона и възможността на туристите да почиват спокойно ще объркат сезона, са доказано абсурдни и вече изтъркани. Същите тези се пропагандираха миналото лято и се видя, че проверките и дисциплината

не просто не

провалиха

сезона, но

той дори

завърши

рекордно

успешно –

с няколкостотин милиона лева повече от лято 2016! Прекалено лековато в подзаглавие се твърди, че сме щели да се лишим от “17% от бюджета”.

Шесто, твърди се, че законът е прибързан и “ще попречи на единствения поминък по Южното Черноморие - туризмът” (пак в подзаглавие). Все пак да не се забравя, че немалка част от усилията и дейността ми през изминалата година са насочени към реформи и подобряване на условията за туризъм. И все пак Валери Симеонов е от Бургас! Ако бъде приет през септември или октомври, тогава вероятно ще бъда упрекнат в опити за саботиране на зимния сезон!?

Седмо, били “отнети правомощията на общинските кметове да определят тихите зони”? Отговорът е, че на места кметовете обслужват собствениците на заведения, техни приближени, роднини или “спонсори”. Законът трябва да е еднакъв за всички и “един мегават озвучаване в София” е един мегават и в малко населено място, особено за съседите на заведението.

Осмо, няма нарушаване на дебата с общините и областните управители и търсещият дебат кмет на Царево дори не е направил предложение към новия закон в периода за обществено обсъждане. Аз съм винаги на разположение за обсъждане на въпроси, свързани с поверения ми ресор, но най-неефективният начин е това да става през медиите.

Девета Божа заповед – “Не лъжесвидетелствай против ближния си”.

Напомням, че в. “24 часа” е подписал етичния кодекс на българските медии, в който са заложени принципи за обективност, точност и отразяване на всички гледни точки. Явно редакцията на вестника и интервюираните кметове са на общата позиция, че с беззаконие се развива туризъм. Тогава не трябваше ли “24 часа” да потърси и моята (на “мракобесника”) позиция, че няма как да се развива туризъм без спазване на закона?

Бел.ред.: “Ще видим дали ще ми дадат право на отговор”, написа г-н Валери Симеонов във фейсбук по повод публикацията във вчерашния брой на “24 часа” “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”. Както се вижда, съмненията му са напразни. Колкото до твърденията, че в публикацията излагаме анонимни твърдения държим да припомним, че твърденията не са анонимни, а на конкретно посочени с имената си кметове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Нативисткият манифест на Тръмп в ООН

Доналд Тръмп е свикнал да се обръща по митингите към твърдите си поддръжници. Пресконференциите му са редки и стриктно контролирани. Затова откритото присмиване от страна на други лидери в Общото събрание на ООН бе изненада. Той заяви, че е "Окей" с веселата реакция на публиката на твърденията му за исторически постижения, но очевидно не беше така.

Как колата измести дома в BG икономиката. Обръща ли се пак моделът?

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС, дори след отчитане на разликите в ценовите нива. Голямото предизвикателство остава “догонването”, или, с други думи,

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber