Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850588 Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк www.24chasa.bg

Пророчествата на пролетарския философ не

се сбъднаха, но поне са в правилната посока

Маркс стана на 200 години, но отказва да си отиде тихо в нощта. Нека го сравним с неговия пълен антипод – либертарианеца Фридрих Хайек. Кой от двамата е по-фалшив пророк?

През 1944 г. Хайек публикува знаменития си памфлет “Пътят към крепостничеството”, в който обяснява, че социалната държава води до тирания и закрепостяване на индивида.* Логиката е желязна и непомрачена от фактите - десетилетията след това пророчество са не само “най-социалните”, но и най-демократични в цялата история на западните държави. Както и най-благоприятни за индивидуализма.

И обратното – демонтажът на социалната държава, който започна от 80-те г. на миналия век, доведе до криза в демокрацията, скок в неравенството, изчезване на средната класа и усещането, че ХIХ век се завръща. Така че пророчеството на Хайек е диаметрално противоположно на фактите.

Да вземем “пророчествата” на Маркс. Вярно, те не се сбъдват буквално, но поне са в правилната посока. В сравнение с ХIХ век днешният капитализъм е съвсем друго общество и спокойно можем да го наречем “социалдемокрация”. В САЩ тази дума е дамгосана, но там още не е докрай демонтиран “новият курс” на Рузвелт. А той също е “социалдемокрация”.

Днешният капитализъм не е същото общество, което Маркс анализира и критикува. Има промяна по посока на социализма и това е безспорно. Маркс е от средата на ХIХ век, но предчувства ХХ век. Хайек е от средата на ХХ, но мечтае за ХIХ век.

В общи линии Хайек е убеден, че “чистият пазар” ще решава всички проблеми на човечеството, стига държавата да не пречи. Това впрочем е господстващата в момента държавна идеология в България, макар че де факто у нас се забогатява изключително чрез властта. Да не забравяме, че тази идеология първо бе наложена от БСП още когато Луканов покани двама крайни десни либертарианци да ни правят реформите.

След това и от Станишев, който наложи най-ниския плосък данък на света. БСП не е под знамето на Маркс, тя е под флага на Хайек.

Спорът между

“пазарниците” и

“социалниците”

си тече от 2 века и много прилича на проблема за кокошката и яйцето. Но според мен и двата вече са решени. Първият е решен от Дарвин - просто в един момент от яйце на гущер се пръква пиле. Същото е и с това дали пазарът движи прогреса, или го движи политиката. Неотдавна излезе на български книгата на Тома Пикети “Капитализмът в ХХI век”. Тя е най-богатата колекция от статистики за развитието на Франция, САЩ, Великобритания и Германия през последните 2-3 века. Фактите показват, че невидимата ръка на пазара, свободното развитие на частната собственост неизбежно водят към все по-високо неравенство, пролетаризация и патримониално общество, подобно на времената на Балзак, Джейн Остин, Дикенс. С други думи, свободният пазар ни връща в ХIХ век, обратно във времето на Маркс. И напротив – егалитарното общество и възникването на средната класа в средата на миналия век се дължи на

фактори, които

нямат нищо общо

с пазара –

двете световни войни, национализацията на частните предприятия и почти конфискационните данъци върху най-големите богатства и най-високите доходи. Това недвусмислено показват данните на Пикети. Според него днес сме свидетели на обратния процес, т. е. връщат се антагонизмите от ХIХ век. И затова интересът на младежта към Маркс също се връща. Капитализмът може да се реформира, но не може да се реформира от само себе си, както твърдят Хайек и останалите “пазарници”. Това е изцяло въпрос на политическа воля. Ако наемният труд иска да подобри живота си, трябва да вземе властта. Пазарът нищо няма да му даде наготово.

Днес десните приписват на Маркс заслугата за болшевишката революция, лагерите на смъртта и ГУЛаг, Северна Корея, Пол Пот. Напоследък те дори обвиняват в марксизъм радетелите за флуидност на джендъра и смяна на пола, политиката на идентичностите, мултикултурализма и т. н. Според някои

и Сорос е марксист.

Но истината е, че Маркс няма и не може да има нищо общо нито с Ленин, нито със Сталин, нито с Мао. Все пак той е умрял през 1883 г., а болшевишката революция е през 1917 г. Ако е бил жив по онова време, Маркс със сигурност не би я одобрил.

Маркс е бил един от големите демократи на епохата си. Заради твърде демократичните си статии той губи работата си в “Нов рейнски вестник” и се принуждава да емигрира във Франция, а оттам и в Англия. Злите езици дори твърдят, че е работил за британското разузнаване. Писал е статии за американски вестници, а тогава САЩ са били най-лявата, егалитарна и демократична държава на планетата. По онова време да си истински демократ, означава да се бориш за правата на наемния труд.

В средата на ХIХ век едва 5% (0,05) от населението в Западна Европа са имали правото да гласуват. Опитите на работниците да получат избирателни права са посрещани с разстрели и жестоки репресии. Следователно революцията е била висша форма на демокрация. Но който смята, че Маркс е враг на капитализма, явно не е в час.

“Капиталът” е един дълбок анализ на този обществен строй с помощта на хегелианската логика. Тя изисква да се изтъкнат вътрешните противоречия в системата, които евентуално ще доведат до нейното “снемане” и замяна, защото всяка система носи в себе си своето друго. Маркс е възхитен от динамиката на капитализма.

Що се отнася до комунизма, Маркс не дава никакви препоръки и напътствия, не се и опитва да го опише, защото не обича утопиите. Да се обвинява за греховете на болшевиките и маоистите, е все едно да се обвинява Исус Христос за Вартоломеевата нощ, когато католиците изклали протестантите в името на Христа.

Причините за болшевишката революция са в руската история в Първата световна война. Тя би се състояла и без учението на Маркс. Руската революция започва без марксисти и след 9 месеца хаос царските генерали помагат на болшевиките да вземат властта, а след това те искат от Ленин да национализира заводите, за да произвеждат оръжията в график. Сталин прави почти същите “реформи”, каквито преди него Иван Грозни и Петър Първи. И жертвите са същите.

Маркс е бил русофоб и никога не би препоръчал на руснаците да строят комунизма.

Маркс е враг на всякакви авторитарни диктатури, докато неговият антипод Хайек е почетен гост и приятел на Пиночет. Маркс принадлежи на ХIХ век. Той никога не е бил на власт. Той е просто един гениален философ, който е дал едно рамо на работническите движения в Западна Европа.

Българските либертарианци преведоха това заглавие като “Пътят към робството”, което само показва какви са провинциалисти.

Паметникът на Маркс в родния му град Трир в Германия

СНИМКА: РОЙТЕРС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber