Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6836605 Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри www.24chasa.bg

Те са импулсивни, разсеяни и нервни, но издържат на стрес и натоварване и са в състояние да движат успоредно по няколко дейности.

Отиват им артистични професии

30% от тях остават със симптоми и в зряла възраст

Ана е на 6 години и прави средно по сто движения в минута - вместо да ходи, подскача на куц крак, ръцете й шарят навсякъде, закача се с всеки, който мине покрай нея, обикаля на бегом цялата класна стая. Дори когато всички останали са притихнали в час. Неуморима! Разсеяна - често ще я забележите да шепне на детето до нея, докато другите са вперили взор в учителката. Обича да пее и често си тананика нещо в час, без да се притеснява, че пречи. Будно, но и безцеремонно дете.

Васил е 5-годишен чаровник, който обича да тича и да крещи от възбуда. Груб и агресивен към останалите деца в детската градина, обича да командва. Следобед трудно заспива, върти се в леглото си и прави нещо с ръцете си, докато мине времето.

Често събаря предмети.

Мързелив и не внимава, когато му се говори. Не може да следва каквито и да било инструкции. Редовно опонира на родителите си и отказва да ги послуша. Тренира таекуондо.

Седемгодишната Маргарита е красавица с дълбоки кафяви очи, които никога не се задържат на едно място. В час най-често се разсейва с небрежни рисунки в тетрадката, погледът й блуждае. Апатична към уроците. Залепена за таблета си у дома, с който не се разделя и с който запълва времето, докато чака родителите си да се върнат от работа. Често й крещят, че е разхвърляна и оставя след себе си хаос. Слаба ученичка, но с усет към цветовете.

Кое от тези три деца е хиперактивно и кое - просто едно палаво дете, живеещо в XXI век?

Да си палав и буен,

съвсем не означава,

че си и хиперактивен

Границата между едните и другите е много тънка, твърдят психиатри и психолози. Какви са знаците?

Трудно се концентрират, импулсивни са, спят неспокойно и малко, лесно се разстройват от шум, светлина, температурни промени, не се поддават на режим, рядко им се получава да следват инструкции.

Много често при децата под 6-годишна възраст някои от симптомите остават неразпознати от родителите или възпитателите. С възрастта симптомите на ХАДВ изчезват, но при 30% от диагностицираните със синдрома някои от тях остават, твърди доц. Маргарита Станкова от НБУ. Характерни за “възрастните” хиперактивни според нея са непоседливост, вербална агресия, скачане от тема на тема, прекъсване на събеседника, честа смяна на работата и партньорите.

Тестове, биомаркери, терапевтични разговори с такова дете очертават симптоми, но може и да бъдат погрешни знаци за диагноза, от която страдат милиони деца по света.

Според лекари -

между 3 и 7%

Обикновено за пръв път вниманието на родителите се заостря при тръгване на детето на училище в първи клас и при първите неуспехи в учебната дейност,

Според Красен Фердинандов, психолог в Столичната математическа гимназия, в негативния сценарий за хиперактивните деца те често развиват различни поведенчески и тревожни разстройства, заболявания на настроението, обучителни затруднения, тикове. В юношеството и зряла възраст най-често съпътстващи са депресия, мания, злоупотреба с алкохол и дрога, личностова патология.

Позитивната версия според него обаче е, че такива деца много повече издържат на стрес и натоварване. Много по-изпълнителни са, поемат много повече задачи. Настроени са творчески и са много спонтанни, откровени и искрени хора.

Според доц. Маргарита Станкова на такива деца като възрастни им отиват артистични и креативни професии. Мнозина хиперактивни в детството си пък стават харизматични лидери според психиатърката.

Шавливият Фил

Първото описание на хиперактивност и дефицит на вниманието (ХАДВ) е направено през 1900 г. в британското медицинско списание Тhe Lancet. Там под името “шавливият Фил” се описва пациент с неизчерпаема енергия, затруднена концентрация, невнимателен и с проблеми в поведението.

През 40-те години на миналия век се смята, че симптомите на ХАДВ се дължат на малки лезии в мозъка, поради което се използва терминът “малки мозъчни дисфункции”.

През 50-те години на миналия век ХАДВ е наричан хиперактивен детски синдром, а през 70-те - нарушаване с дефицит на внимание.

Причините за появата не са напълно изяснени. Има данни за генетична предразположеност и микроорганични увреди на мозъка, но експерти твърдят, че може да се дължи и на редица други фактори.

В крайна сметка дефинират синдрома така - засяга деца между 1 и 12 г., които са твърде подвижни, имат проблем с концентрацията и вниманието, особено импулсивни са и цялата им дейност и взаимоотношения са дезорганизирани.

Според лекари и психолози е сред най-често срещаните нарушения на невропсихологичното развитие в детството. Засяга 3 до 7% от децата в ранна училищна възраст.

Как да разпознаем хиперактивното дете

- Има много излишна енергия, постоянно говори и върти нещо в ръцете си или мърда с крака, непрекъснато се движи, не може да стои дълго на едно място, спи малко или неспокойно.

- Не може да се концентрира задълго, разсейва се, не умее да следи урока или играта. Шумове, миризми, дори собствените му мисли лесно отвличат вниманието му.

- Импулсивно е - първо говори, после осмисля казаното, прекъсва другите, докато говорят, трудно владее емоциите си. Забравя редовно вещите си,

- Не харесва дейности, изискващи психическо усилие. Трудно разбира и следва инструкции. Често чупи и изпуска предмети. Трудно участва в групови занимания.

- Трудно завързва приятелства, не спазва правилата на игрите, често не ги и довършва, понякога играе нечестно.

7 стъпки да го овладеем

1. Да се овладеят трудностите с четене, писане, материала по български език и математика.

2. Нужно е насърчително отношение към такова дете, което обикновено е отлъчвано и избягвано за контакт от връстници и възрастни заради проблемното си поведение. Ясно и категорично до му се казва какво се одобрява, какво не и какво се забранява.

3. Поведението се подобрява от режим и от ясни правила.

4. Задачите към такива деца трябва да се разделят на малки части. Например решава две задачи, следва почивка, после още една задача.

5. Справя ли се, такова дете трябва да получава награди. Ако не се справя, трябва да има санкция. Също - прилагане на едно и също наказание за системно нарушение на правило. И яснота - ако винаги го нарушаваш, наказанието винаги ще е такова.

6. Индивидуален подход от учителя - да го наглежда, да го слага по-напред в класната стая, да го пуска да излиза от класната със задача - например да донесе учебно пособие.

7. Не вярвайте на всички “лоши новини”, свързани с детето ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber