Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслужено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6832560 Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслужено Храната ни е по-скъпа и по-скапана, но това е напълно заслужено www.24chasa.bg

Тази седмица вече стана на 1000 процента сигурно, че в България ядем по-некачествени, по-скъпи и по-малограмажни храни от една и съща марка от братята ни в Европейския съюз.

Ние отдавна си знаехме, че братството ни със "западняците" в съюза не е съвсем по братски, но вече от устата на министър Порожанов съвсем официално се разбра, че въпреки периодичните скандали и заканите с половин уста на Европейската комисия в Западна Европа гледат на нас като на трета категория хора.

Разликата в някои цени надхвърля 160 процента, без да броим ДДС-то. Минимумът, с който ни удрят в етикета, е 40 процента. Това, че на най-бедните в Европа продават най-скъпо, разбира се, е много обидно. Но като видиш изследването и на съдържанието (или по-скоро липсата на съдържание) на умишлено оскъпените за нас продукти, вече няма как да не се чувстваш като чернокож герой от "Чичо Томовата колиба".

Този роман на Хариет Бичър Стоу от далечната 1852 г. разказва за живота на робите в Съединените щати. Написан така прочувствено, че създава силно напрежение, довело до гражданската война в Америка, която пък стартира бавния път към реалната отмяна на робството там.

За зла участ в наше време няма кой да напише роман в наша защита и затова, след като ни сложат скъп етикет, производителите ни пробутват и скапан продукт, който на всичкото отгоре се оказва и с по-малък грамаж от същата опаковка за колегите ни европейци от по-западната част на континента.

Да, вярно е, никой не ни бие с камшик, не ни оковават във вериги и не ни карат да берем памук безплатно, но като погледнеш реално, през XXI век в сърцето на Стария континент, на една крачка североизточно от люлката на демокрацията Гърция - това си е едно чиста проба хранително робство.

То обаче си е напълно заслужено. И сега ще ви обясня защо.

Нека първо да обърнем внимание, че фирмите, марките, които се държат като робовладелци с нас, идват основно от държави в Западна Европа. Обикновено, като ги попитат - Абе вие защо така продавате на българите скъпи боклуци?, и те отговарят, че такава била спецификата на нашия пазар.

Такива били вкусовете в този географски регион. И затова в сока ни има 5% портокал, при 12 за Италия и 30 за Германия. И разбира се, цената е с 50 процента нагоре, а сокът ни е направен от много по-вредния глюкозо-фруктозен сироп, а техният - от захар.

Излиза, че ние, българите, имаме вкус към високите цени, занижения грамаж и към вредните съставки. Но просто никога не сме осъзнавали тази наша географско-демографска особеност.

Сигурен съм, че с робите от "Чичо Томовата колиба" преди два века може и да са се държали много по-жестоко, но не и със същата доза краен цинизъм, която прилагат спрямо българите днес.

Като оставим обаче емоциите настрана, всеки производител може да опитва да продава скапан продукт на висока цена и да се държи арогантно. Въпросът е дали това ще му бъде позволено.

И тук идва големият проблем - държавата се държи с тях като с инвеститори клас ААА, а хората са неинформирани и продължават да купуват продуктите им.

Едно друго изследване, също от тази седмица, хвърля светлина върху причините за всичко това. Българите хем се чувстват прецакани и нещастни, хем вярват, че успехът идва винаги "с връзки", "с късмет", но не и с "работа" и "добро образование". Очевидно е, те чакат някой да им решава проблемите и си обясняват всеки неуспех с външни фактори.

При тази вече генетична инертност и нежелание да се сблъскаш директно с проблемите, да поведеш сам битка, как да успееш? Как да не ти продават скапана, скъпа храна, ударена в грамажа? Оказва се, в почти цяла Източна Европа контролът върху храните е в ръцете на потребителски организации, а не на държавата, както е у нас.

Сфирмите, които ни прецакват, няма смисъл да се води директна война. Трябва обаче да се направят две неща. Държавата да намери начин публично до обяви имената на некоректните, а хората да спрат да купуват техните продукти.

Тук обаче влизаме в друг омагьосан кръг. Защото, докато има хипермаркети, които продават сирене за 1 лев, за каква качествена храна говорим? А българинът масово купува този алхимичен продукт, защото е беден. В Западна Европа отделят за храна 20 процента от доходите си, а в България - над 50.

Затова трябва да е ясно, че промяната няма как да стане от днес за утре. Но първата крачка е колкото може повече хора да бъдат информирани какво има в сиренето за 1 лев и как любимата вафла във Франция е по-евтина и с повече шоколад.

Бойкотът на некачествените храни и бавният път към качествените локални продукти ще доведат до промяна. Ще е по-скъпо, но по-скъпото в този случай означава повече здраве.

Иначе никога няма да излезем от Чичо Томовата колиба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber