Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819636 Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят www.24chasa.bg

Има много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист

- Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия?

- Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети и 20 самолета - повече от символични. Някои експерти дори нарекоха този удар тренировка. Очевидно такъв удар няма за цел да промени статуквото на терен в Сирия. Явно замисленото е повече от скромно.

Това идва да подскаже, че в посланията на държавите, предприели удара, вътрешнополитическото е силно изразено. Амбициите на Доналд Тръмп според мен най-вече са насочени към избирателите - да покаже, че удържа обещанията си. В постингите си той критикува Обама, че не си е свършил работата през 2013 г., говори за червена линия, която Обама не е реализирал. Освен това Тръмп

дава ясна

заявка, че той

не е човекът

на Русия

Докато бившият директор на ФБР Джеймс Коми сипе обвинения срещу президента. Неслучайно в постинга на Тръмп пишеше: “Русия, чакай нашите ракети”. Но на терен нямаше нито една ракета срещу Русия.

Така че вътрешната политика надделя над външната.

- Дали Русия е била предупредена за ударите?

- САЩ казаха, че линията е била отворена, но този път те не са ги предупредили. Моето усещане е, че идеята е Тръмп да бъде много сериозно подготвен за следващите избори. Да изчисти имиджа си на руска зависимост, макар и с непопулярни мерки.

Защото в САЩ 62% са против нанасяне на военен удар - нормално, никой не иска глобален конфликт. Но в същото време повече от половината американци са срещу използването на химическо оръжие. И Тръмп насочва ударите си срещу президент, който очевидно няма политическо бъдеще - Башар Асад. Пък и Асад явно няма как да е любимец в очите на американските избиратели.

- А защо Франция е в коалицията, нанесла ударите?

- Това са амбициите на Еманюел Макрон за връщане на Франция като сила, която е основен фактор в Сирия. Същото прави впрочем Турция.

Ердоган отправя

послание: Ние

сме трета

страна, не сме

част от руската

коалиция, не сме

част от Запада,

имаме собствена

позиция

И че всичко, което ще става в Сирия оттук насетне, трябва да става с одобрението на Турция.

- Има ли преки и косвени заплахи за България в тази ситуация?

- Няма как да няма резонанс у нас - България е част от ЕС. Нормално е обаче България да е в периферията на дебата, който ще се случи оттук насетне в ООН. България е с европейските си съюзници, без да е в първите редове. Имайки предвид

географската ни

близост до

взривоопасния

регион,

мисля, че се поддържа една умерена позиция, което е плюс за нас.

- Има ли опасност от засилване на бежанския поток?

- Не може да се предизвикат бежански потоци със 100 ракети. По-скоро причина за такова нещо може да бъдат продължаващите военни действия на цялата територия на Сирия.

- Прави впечатление позицията на Германия, която стои встрани от “острието” на удара.

- Бих сложил тук и позицията на Италия. И за това има две обяснения. Първото е, че Германия възприема историята с Източна Гута като спор Русия-Великобритания или

като

продължение на

спора “Скрипал”: едно химическо оръжие срещу друго. Но има очевидно неща, които ние няма да разберем и по двата спора - предполагам, че и двете страни знаят повече, отколкото се изнася по медиите.

И вторият компонент - до Германия и Италия стига руският газ. Така че има и политически, и икономически компоненти, обуславящи позицията на тези два много важни съюзника в НАТО.

Така че има плетеница от нюанси в “пилотирането” на отделните европейски столици по техните позиции.

Нека припомня, че Италия посрещна наскоро третия човек в режима на Башар Асад - Али Мамлук. Нещо, което със сигурност не се е понравило на трите държави, които нанесоха удара по Сирия.

Освен това Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, е италианец. Едно участие на Италия би го дискредитирало като посредник.

- Турция обаче приветства удара в Сирия.

- Русия се опита да сдобри Башар Асад и Ердоган. Иранците нееднократно оказват натиск на Ердоган да си оправи отношенията с Башар Асад. Това обаче очевидно няма да се случи.

- Навлизаме ли в период на дълга студена война, както прогнозират някои наблюдатели?

- Няма как да бъде възпроизведена студената война отпреди 1989 г., защото тогава противопоставянето беше блоково и много ясно структурирано и най-вече - беше идеологизирано. Комунизъм срещу капитализъм.

Сега доминират

“коалиции на

желаещите”,

в които често влизат държави с разминаване в идеологията. Противопоставянето часто е на базата на национални интереси. В сирийската криза това се вижда в позициите на Турция, Иран, Русия. Появяват се прагматични коалиции, формирани единствено на база интереси. Както в един парламент се появяват тематични коалиции по дадени теми.

Според мен светът е многополюсен, динамичен. Форматите, в които се решава една конкретна проблемна ситуация, не могат да се възпроизведат в друга. В Косово - едни действащи сили, в Сирия - друга. Да припомним, че в случая “Скрипал” пак противопоставянето е Западът- Русия, но там лидираща сила е Великобритания, не САЩ. Няма ги класическите два полюса.

Системата на международните отношения се е развила.

CV

Роден през 1960 г. в Атина

Завършил Дамаския университет в Сирия

Преподава във ВСУ “Черноризец Храбър” и Русенския университет “Ангел Кънчев”

Автор на редица книги и изследвания по въпросите на Близкия изток, фундаментализма и исляма

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber