Макрон посяга на мажоритарния вот, слага си въжето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6807677 Макрон посяга на мажоритарния вот, слага си въжето Макрон посяга на мажоритарния вот, слага си въжето www.24chasa.bg

Стачките се множат, рейтингът

катастрофира, избирателят

търси друга любов

Kакто се очакваше, тази седмица президентът Макрон се зае да въвежда в родината на демокрацията нейния перфиден заместител – пропорционалната избирателна система. Зае се плахо, скромно и някак си със свито сърце.

Както е известно, чорбаджиите по света и у нас много държат на пропорционалната избирателна система, защото тя отнема от народа правото да си избира пряко представителите. Всичко става от горе на долу – елитът владее партиите, партиите назначават депутатите, а народът само формално ги одобрява и после се чуди защо нищо не върви в посока на светлото бъдеще.

Измамата на този вот е най-очевидна в Европарламента – уж е парламент, а нито може да приема закони, нито да ги отменя. На практика Европарламентът е копие на руската Дума при император Николай II – тя можела да се съвещава, но не и нещо да решава. Решенията са поверени на неизбраната от никого евробюрокрация.

Както знаем, Макрон е

кадър на банката

“Ротшилд”,

командирован в политиката. Преди изборите миналата година той говореше неясно за някакви промени в избирателната система, които ще въведат нещо пропорционално. Какви точно промени – не се разбра. Нямаше го и в предизборната му програма, за да не отнеме гласове. Затова пък в програмата имаше обещание да се съкрати радикално броят на депутатите, което винаги се харесва на простолюдието.

И ето че тази седмица конкретиката най-сетне излезе наяве – премиерът Едуар Филип внесе законопроект, който хем съкращава депутатите в долната камара с 30%, хем въвежда пропорционални избори за 15 на сто от останалите мандати.

Досега долната камара се избира изцяло чрез мажоритарни избори в два тура – същата система, за която гласува огромното мнозинство у нас на референдума през ноември 2016 г. (Някои тук лъжат, че била коренно различна. Не е вярно, различията са минимални.) Французите държат на тази система и многократно са го доказвали на референдуми. В средата на 80-те години от миналия век управлението на социалистите въведе пропорционален вот, но възмущението бе така силно, че скоро го отмени.

Както обаче съм писал многократно, Макрон е брилянтен проект на олигархията. Той мина през кръжока на президента Оланд, прояви се като финансов министър, напусна, основа движението “Напред” и избирателите на социалистите бяха почти насила вкарани в новата кошара, защото тяхната партия им бе опротивяла с неолибералната си брюкселопоклонна политика. Кандидатът на дясната партия пък бе маргинализиран с компромат. И остана само чаровно младият Макрон, целият в бяло.

Защо се наложи такъв маньовър? Защото според анкетите

французите са

по-евроскептични

от британците

Не се знае дали кандидат на социалистите би победил крайнодясната националистка Льо Пен. Соцпартията пък е в свободно падане, а дясната партия мина на евроскептични позиции. На практика не бе останала сериозна партия, която да брани европейския проект. Ами ако и Франция тръгне по стъпките на Британия? Това значи край на ЕС в този му вид. Единственото, което можеше да спаси евроцентричната и неолиберална политика на Франция, бе нов лидер и нова партия. Дори и да го нямаше Макрон, той щеше да бъде измислен.

Друг е въпросът защо сега, след като е президент и има мнозинство в парламента, Макрон не въведе 100 на сто пропорционални избори. Това искат евроелитите. Защо предлага само 15 на сто?

С две думи - защото хем сърби, хем боли. Работата е там, че при пропорционалния вот елитите печелят, печелят и пак печелят, но идва момент, в който на населението му писва от цялата партийна система. И тогава именно благодарение на партийните листи, властта пада в ръчичките на някой екстремист, който при мажоритарен вот не би могъл да я помирише. В случая имаме и двата компонента - партийната система е компрометирана и се разпада, а леко фашизоидният “Национален фронт” на Мари льо Пен върви нагоре. На следващите избори и движението на Макрон ще е разочаровало французите. Ами ако тогава

Льо Пен, която

получава

безлихвени заеми

от Путин,

вземе властта?

Затова 100% пропорционален вот на този етап не върви. Нито 50 на сто. Например на парламентарните избори миналата година “Национален фронт” взе 13,2% от вота на първия тур, но след втория тур получи едва 8 мандата от общо 577, малко над 1%. Левицата, която до този момент управляваше Франция, получи едва 9,51% от първия вот, но накрая грабна 45 мандата.

Ако изборите бяха пропорционални като в България, Националният фронт вероятно щеше да има около 100 мандата (зависи от долния праг) и да бъде третата партия. Заедно с десницата те биха имали мнозинство. Макрон щеше да е много слаб президент и нямаше да има кой знае колко повече власт от нашия Радев. И тъй като междувременно десницата също мина на евроскептични позиции, днес Европа щеше да е съвсем друга.

Това е хиляда и първото очевидно доказателство, че мажоритарният вот е неудобен за екстремистките партии. Ако изборите във Ваймарска Германия бяха мажоритарни, Хитлер нямаше да се докопа до властта. Нямаше да има нито холокост, нито чак такава мащабна Втора световна война. Война вероятно пак щеше да има, но амбициите на Германия щяха да се ограничат до териториите, където се говори немски. Затова

Макрон реши да

пипа внимателно

с пропорционален вот. За да избегне референдума, той се договори с мнозинството в горната камара, Сената. Както е известно, тази камара не се избира пряко от народа, а де факто е орган на държавната бюрокрация. Така че в случая имаме съвместен проект на бюрокрацията с евробюрокрацията и финансовия елит срещу демокрацията.

Междувременно много от избирателите на Макрон и неговото движение “Напред”

вече се усещат

като измамените

камилчета

От месеци Франция е разкъсвана от неспирни стачки срещу неолибералните реформи. В момента 4-те големи железопътни профсъюза започват тримесечни стачки срещу неолибералните реформи в отрасъла.

Планът е да не работят 2 от всеки 5 дни в продължение на 3 месеца. Така покрай другото се отбелязва и 50-годишнината от големите френски бунтове през 1968 г., които на практика парализираха икономиката на Франция и доведоха до оставката на Дьо Гол.

На практика Макрон започна тачъристки реформи 38 г. след Тачър, когато на европейците вече им е дошло до гуша от неолиберализъм. През 1995 г. премиерът Ален Жупен се опита да прави подобни промени в жп отрасъла, но стачната вълна бързо го отказа. Дали сега няма да се повтори същото? Рейтингът на Макрон е стигнал най-ниското равнище. Одобрението след изборите миналата година бе около 80%, а сега, само след 10 месеца, се е смъкнало до 40 пункта. Затова пък неодобрението се е качило до 57 пункта – Макрон явно е тръгнал по същата пързалка, по която се хлъзнаха Оланд и Саркози.

Само че този път всичко е различно, защото французите харесват вида и маниерите на Макрон, но за конкретните му политики обикновено са на обратното мнение. Сред младите (под 35 г.) и сред домакинствата с нисък доход одобрението е едва около 20%. Французите не одобряват реформите му, смятат го за арогантен, за “президент на богаташите”.

На този фон плахите 15% пропорционален вот са сравнително дребен проблем. Големият му проблем е как ще се отчита пред Меркел в оставащите му 4 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber