Къде са портите към рая и ада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804933 Къде са портите към рая и ада Къде са портите към рая и ада www.24chasa.bg

l Българите вярват двойно по-малко

от американците в тези отвъдни места

l Как възгледът за вечно блаженство и

безкрайни мъки е формирал

цивилизацията, каквато я познаваме

Вярваме ли, че някъде в отвъдното ни чака рай или ад?

“24 часа” публикува резултати от проучване на изследователския център “Тренд” за нагласите на българите към различни вярвания.

Радиа,

телевизии

и фейсбук

бурно

дискутираха

резултатите,

но някак встрани остана един интересен факт - 36% от българите вярват в съществуването на рая и ада, а малко повече - 42%, не вярват. Любопитно е, че сред младите (18-29-годишни) процентът на вярващите в ада и рая е само малко по-нисък - 31.

Оказва се, че българите са много по-различни от американците в този аспект. Проучване на Pew Research Center показва, че 72% от гражданите на САЩ вярват в рая, описан като място, където “хората, водили праведен живот, са възнаградени за вечни времена”. (Резултатите са от 2014 г. - б.а.)

Малко по-малко - 58%, са американците, които вярват в съществуването на ад - място, “където хората, живели в грехове и умрели, без да се покаят, са наказани за вечни времена”.

Дали това означава, че българите са два пъти по-малко религиозни от американците? Зависи как ще анализираме какво разбираме всъщност, като чуем рай и ад? Тук има и библейски смисъл, има и ежедневни представи, има и планини от образи, създадени от популярната култура. Особено след тренда на книги и сериали, които генерират силен интерес на младите към мистичното и страховитото.

Деветте кръга

Всъщност най-подробно описание на ада с неговите девет кръга, както съществува в нашите представи, е създадено през XIV век от Данте Алигиери - в “Ад”, първата част на епическата поема “Божествена комедия”. Там Вергилий е нещо като екскурзовед на Данте в пъкъла.

“Идеята за ада никога дотогава не била обсебвала масите толкова дълбоко. Творбата на Данте светкавично превърнала абстрактното виждане за преизподнята в ясна и ужасяваща картина - внушителна, осезаема и незабравима. Нищо чудно, че след издаването на поемата в католическата църква се влял мощен поток от ужасени грешници, стремящи се да избегнат актуализираната от твореца версия на ада”, пише Дан Браун в романа “Ад”.

А какво мисли папата

Папа Франциск е известен с широко скроените си възгледи, но все пак е папа. Затова думите, че адът не съществува, които му приписа италианският журналист Скалфари, на това отгоре тъкмо преди католическия Великден, прозвучаха шокиращо.

За такива думи

в едни по-тъмни векове

католическата църква е

пращала хора на кладата

Новината бързо се разнесе по цял свят, Ватиканът също така бързо отрече папата да е казвал такова нещо.

Има си хас! Раят и адът са основополагащи митове на християнството и да задраскаш някой от тях, все едно да строшиш основата на една къща. Те са формирали мисленето на милиарди човешки същества, играли са решаваща роля за развоя на две хилядолетия история.

Раят и адът като представи

са крайъгълен камък на днешната цивилизация, каквато я познаваме. Образите на тези места озаряват човешкото въображение и водят до нещо много важно - възгледа за

последствията от

доброто и злото

Доктрината за блаженото и ужасното място усмирява човешката природа. Едно е да си арогантно убеден, че смъртта слага точка на всичко и следователно “веднъж се живее” и всичко ти е позволено в рамките на този твой краен живот. На другия полюс е смирението, което идва с идеята, че душата е безсмъртна и дори когато тялото вече го няма, тя продължава да съществува. Изборът обаче е ужасяващо съдбовен - дали ще се озовеш (завинаги!) във вечно блаженство, или във вечни мъки.

Ето как представите за рай и ад се превръщат в инструмент - в морков и тояга впрочем - за спазване на кодекс правила за добро и зло, за търсене на прошка след грях, изобщо за нещата, които крепят една общност и една цивилизация и я отдалечават от варварството.

Не че човешката природа и човешката глупост не са намирали начин да объркват нещата. Нали пътят към ада е постлан с добри намерения.

На всичко отгоре идеята за ада е непоносима за човешкия разум.

Кошмар отвъд

въображението

Вечни мъки? “Надежда всяка тука оставете.” Това е немислимо. Ден, месец, година, но... вечно?! Дискусия в такава посока, изглежда, е имал предвид папата, ако наистина е казал онова за ада, смята Андрю Браун, колумнист на “Гардиън”. И напомня, че идеята за вечните мъки е тормозила християните почти от зората на християнството. Защото изглежда абсолютно непропорционално сурово наказание за греховете.

Мъките на ада по дефиниция са по-лоши от всичко, което познаваме на този свят. Мъки, които не свършват със смъртта, напротив - тогава започват. Възможно ли е предизвикването на такава безконечна агония да е в природата на един вселюбящ и милостив Бог. Всъщност ранният теолог свети Ориген вярвал, че дори сатаната в някакъв момент ще бъде освободен от ада, въпреки че тази идея по-късно била обявена за ерес, пише Браун.

Според журналиста Скалфари папа Франциск казал за грешните души, че “тези от тях, които се покаят, получават опрощение от Бог и заемат място в редиците на онези, които го съзерцават, но тези, които не се покаят и не могат да бъдат опростени, изчезват”, тъй като “адът не съществува. Онова, което съществува, е изчезването”. Може би е измислица на журналиста, но тази идея звучи милостиво на фона на перспективата за вечни мъки.

Геолокация

Нека оставим състоянията на душата и да отидем в географията. Къде може да се намират физически раят и адът?

Има теории, че се намират в алтернативни вселени. Раят, разбира се, се свързва с небето, но легенди рисуват пътя към портите за рая на конкретни места на земята - например в Тибет, в Мексико (пирамидата на Слънцето), на Хаваите.

И за местонахождението на пъкъла има различни теории. Някои смятат, че е на слънцето. Но най-разпространения възглед е, че се намира под земята - така го описва Данте Алигиери впрочем.

Както е известно, вътрешността на планетата се състои от негорещена лава, а това е близо до описанията на преизподнята с огнени езера.

Много места по света са спрягани за портала към ада, обикновено това са пещери или вулкани.

Различни митове и теории свързват входа за подземното царство с места като: до Памуккале в Турция, нос Тенаро в Пелопонес, Гърция, местности в Туркменистан, Китай, Япония, Никарагуа, Белиз, Исландия, Етиопия.

Има обаче и легенда, че през пещерата Дяволското гърло в Родопите

Орфей е слязъл при

Евридика в подземното

царство на Хадес

Установено е, че подземната река в пещерата изчезва, а после излиза на повърхността след повече от час, което предполага огромни подземни лабиринти под Дяволското гърло.

В свят, в който все повече хора търсят интересни места за туризъм с лоукост полети, впрочем, подобни мистични локации са чудесен магнит.

Кой къде е в кръговете на ада според Данте Алигиери

В първия кръг са живелите праведно, но неприели светото кръщение

Втори кръг - сладострастниците

Трети кръг - лакомите.

Четвърти кръг - скъперниците и прахосниците

Пети кръг - гневните и ленивите

Шести кръг - епикурейци и еретици

Седми кръг - съгрешилите срещу ближния, самоубийците, прегрешили срещу Бога, срещу природата или срещу обществото

Осми кръг - съблазнители, извършвалите симония (търговия със свещени предмети), злоупотребилите с магии и гадания, продажниците, лицемерите, крадците, хората, сеели граждански и политически раздори, алхимиците или другите видове фалшификатори

Девети кръг - изменниците срещу роднините, срещу отечеството, срещу приятел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber