Интернет може да е кошмар за издирваните от правосъдието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6801401 Интернет може да е кошмар за издирваните от правосъдието Интернет може да е кошмар за издирваните от правосъдието www.24chasa.bg

Престъпният свят води с няколко обиколки в използването на новите технологии, от другата страна все още разнасят с месеци папки с книжа между институциите

Снимките на осъдените за убийства Владимир Пелов и Радослав Колев се появиха в медийното пространство в рекордно кратък срок след дръзкото им бягство от затвора. В този случай институциите реагираха оперативно и без колебание показаха на обществеността как изглеждат опасните пристъпници.

Заради медийната атака едва ли има човек в страната, който да не е чул за Пелов и Колев и да не е видял физиономиите им поне веднъж. И ще е здравословно тази информационна активност да продължи, докато двамата не бъдат върнати зад решетките.

Дори е необходимо да има надграждане, за да се запази високо нивото на обществения интерес и ангажираност. Например да се пуснат други снимки, защото в ежедневието човек често изглежда различно. Периодичното излъчване на информация за издирването също ще държи будно вниманието и бдителността на хората.

А не само след първите

3 дни, колкото е срокът

на годност на всяко чудо

Насищането на интернет пространството с информация за бегълците Пелов и Колев със сигурност ще увеличи шансовете те да бъдат задържани.

Да си припомним как наскоро Красимир Тончев стана медийна звезда за един ден, след като негова снимка се появи в албума на укрили се от правосъдието престъпници, който СДВР пусна във фейсбук. Виртуалната активност на ямболския хитрец предизвика над 700 коментара в социалната мрежа, а портретът му бе споделен от близо 600 потребители.

Това е атрактивната страна на интернет акцията, предприета от СДВР. Прагматичната е, че възможността Тончев и другите да бъдат разпознати на улицата, на гара или в заведение се е увеличила многократно.

Столичната дирекция от години пуска в свой фейсбук профил снимка на издирвани и изчезнали хора, но за първи път го прави ударно, обобщавайки данните на 42-ма престъпници. Светът живее във виртуалното пространство вече от десетилетия и е логично то да бъде активно използвано в противодействието на престъпността. Престъпността, в частност терористите, отдавна го използват целенасочено и постоянно. Стентаблата по районните управления със снимки на дирени от закона, където въобще ги има, освен безнадеждно остарели не са и особено полезни.

Стандартът отдавна е зададен от интерпол - освен портретна снимка електронното досие съдържа дата и място на раждане, кратко описание на външния вид - ръст, цвят на очи и на коса, както и информация за престъпления, в които е обвинен или осъден диреният.

Ако на 3 месеца се изготвя обобщена справка колко от издирваните са открити, има ли нови в списъка и за какво МВР ги търси, медиите с радост ще се превърнат в партньори на начинанието - информацията хем ще е четивна, хем полезна.

Прозрачността и

социалната

активност са

безспорни помощници

на службите

в свиването на разликата между осъдени и изтърпяващи наказанието.  

Но със сигурност не може да се разчита само на тях. С разкритието, че 900 осъдени, вместо зад решетките са на други, далеч по-привлекателни места, прокуратурата предизвика два въпроса: каква е технологията на издирването и защо въобще се стига дотам. Няма как всички действия на ангажираните с тази дейност служби да бъдат видими за широката общественост, но пък по-интензивното осветяване на процеса на работа ще опровергае широко разпространеното мнение за пасивния подход и разчитането на щастлива случайност.

Едва ли могат да се определят като щастлива случайност обстоятелствата, при които стана ясно кой е Росен Ангелов. Рецидивистът с влязла в сила, но неизлежана присъда за блудство вече не е сред живите, но преди това уби 6-има.

Неизбежен е въпросът щеше ли да се случи кървавата баня по Коледа, ако Ангелов бе прибран зад решетките? Това “ако” си има цяла верига производни: ако снимката му бе в сайт за издирвани лица, ако визитките на търсените престъпници се въртяха в мрежата нонстоп, ако между отделните правораздавателни структури има надеждна и гъвкава връзка, за да не остават огромни процепи между тях.

Заради такъв процеп на 15 ноември 2015 г. наркодилърът Иван Попов с прякор Костов хапва в известно поморийско заведение, вместо да е в затвора.

Затворът обаче

можеше да спаси

живота му

Вместо това Костов бе надупчен с 9 куршума.

За да се възроди у хората усещането за справедливост, само строги присъди не стигат, необходим е и прецизен механизъм за изпълнението им. Снимката на Ениз Ченгел, собственик на злополучната фирма за автобусни превози “Ентуртранс”, повече от години е на сайта на Интерпол, но шансът да бъде открит и вкаран в затвора е все така малък.

Просто са

изпуснати няколко

възлови месеца

Турският гражданин бе признат за виновен за смъртта на 9-има пътници в тежка катастрофа на магистрала “Тракия” на 15 юни 2011 г. Други 11 получиха тежки или средни телесни повреди.

Когато през октомври 2015 г. Върховният касационен съд произнася окончателните присъди, Ченгел отдавна е извън България. Няма какво да го спре. Въпреки че е признат за виновен от първите две инстанции, мярката му за неотклонение не е променена, нито път има забрана да напуска страната.

На 10 ноември 2015 г. съдебната охрана откарва зад решетките съпроцесниците на бизнесмена Николай Точев, шеф на техническия отдел на фирмата му, и шофьора Светослав Димитров.

Ченгел не е открит на бургаския му адрес. И въпреки че част от семейството му живее в България, от него и до днес няма следа.

Дали семействата на 9-те жертви смятат, че присъдата, макар и доста висока, е постигнала целта си? Ако Ченгел имаше адекватна мярка и електронна гривна на ръката, вероятно щеше да е там, където са и съпроцесниците му.

На последната права е реализирането на проекта за т.нар. гривни, които ще дават възможност на обвиняеми и осъдени от няколко категории да бъдат проследявани.

Още една възможност достиженията на техниката да бъдат използвани срещу престъпността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп, поставяща Америка на 1-во място

Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН - олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление от глобалните ангажименти (на страната) - нещо,

"Форт Тръмп": Как ще промени нещата американска база в Полша?

Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара. За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".

Русия едва ли ще отвърне след трагедията с Ил-20

Властите в Русия ще проучат в подробности данните на Израел за инцидента с руския самолет Ил-20, свален в Сирия в началото на седмицата. Това заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков. В случая има все още бели петна, но едно е ясно: Москва едва ли може да вземе мерки срещу еврейската държава, която обвинява за станалото - макар да призна,

Завръщането на Обама: дали това е добре или зле за демократите?

Близо две години след като излезе от Белия дом, сега бившият президент Барак Обама е изправен пред още един политически тест. За радост на мнозина демократи той се връща в схватката, нещо което бившите президенти често опитват да избегнат, агитирайки за кандидатите на демократите преди междинните избори /през ноември - бел.ред.

Константин Пенчев: Младен Маринов може да бъде избран за министър и без да е освободен като главен секретар

До месец трябва да реши кой пост да избере, казва конституционният съдия пред "24 часа"    Младен Маринов може да бъде избран за министър на вътрешните работи и без указ за освобождаването му като главен секретар. За мен няма никакво съмнение, че изобщо не беше необходимо да се отлага избора. По Закона за предотвратяване на корупцията и за

София е град, който не отказва пристан

Ето какво каза Георги Господинов на церемонията, на която получи наградата на София Благодаря за Наградата на София за принос в културата! Част от думите, които успях да кажа: ...Този град е направен от стъпките на онези, които са вървели по улиците му... От стъпките на Яворов, който ходи пипнешком след ослепяването си по тези улици,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

САЩ, ЕС и Китай се съревновават за влияние в Източна Европа

Президентът Доналд Тръмп в понеделник потвърди подкрепата на Вашингтон за бизнес среща на високо равнище, която има за цел да даде тласък на връзките в Източна Европа и да подобри свързаността между региона, САЩ и Европейския съюз. Но Западът не е единственият значим играч в региона. Малко след като председателят на Европейската комисия Жан Клод

Пешеходецът е най-важен и ярките зебри ще помагат. Но стига ли?

Истинската промяна започва с търпеливо и постоянно възпитаване на децата – утрешните шофьори ДНИ ПРЕДИ откриването на учебната година деца отново редиха червени карамфили върху зебра в памет на друго загинало дете - 15-годишната Анна-Мария от Горна Оряховица. Нещастието връхлетя, докато за обществено обсъждане са предложени промени в 3 наредби,

Протестът създава убеждението, че българин в чужбина = искаш кош глупости

  Подобни прояви изместват вниманието - похват на хибридния натиск върху България Един резултат - а може и да е цел - на днешния протест е широкото убеждение, че ако си българин, който живее в чужбина, си напълно неадекватен, искаш кош глупости и явно не разбираш за какво става дума. Другият резултат е заключението,

Бойко и учителите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Наръчник за оцеляване на родители първолаци

Освен тетрадки, купете тапети, кутии за обувки, прежда и се научете да яздите кон 15-ти септември дойде и много от вас ще пратят децата си за първи път на училище. Това е вълнуващ ден, щастлив ден и напълно си заслужаваше да продадете колата, за да купите най-красивия букет за класната. Винаги съм се чудила как началните учителки преживяват с тия

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението е по-добър вариант

Дава троен контрол върху парите за лечение и лична отговорност за здравето, казва шефът на "Пирогов". Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Промяната на модела е много необходима крачка. Прави чест на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че събра смелост да направи това,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber