Путин мисли не за човек наследник, а за поколение*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6786638 Путин мисли не за човек наследник, а за поколение* Путин мисли не за човек наследник, а за поколение* www.24chasa.bg

Кои са те? Технократи със западен стил и антизападни убеждения

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ избори в Русия доведоха до впечатляваща, макар и очаквана, победа на Владимир Путин. Той спечели четвърти мандат с голяма преднина и при висока активност на избори, които изглеждаха най-чистите в съвременната история на Русия (поне що се отнася до събитията в самия изборен ден).

Ала значимостта на тези избори не се ограничаваше единствено с това Путин да бъде преизбран в Кремъл. Те поставят началото на Русия след Путин. Защото, макар президентът да спечели обществена подкрепа с политики като анексията на Крим и противопоставянето на Запада, легитимността на неговия следващ мандат ще зависи от това доколко ще успее да увери обикновените руснаци, че режимът му ще се съхрани дори когато той вече не е в Кремъл.

Мястото на Путин в колективното въображение на днешна Русия е сходно с онова на постколониалните водачи на националноосвободителните движения през 60-те и 70-те години на ХХ век. Той се възприема като основателя на новата руска държава, спасителя на руското достойнство и възродителя на нейния статут на велика сила. А и

противно на

фантазиите

на Запада

руснаците под 25-годишна възраст са сред неговите най-активни привърженици.

Те не само гласуват за него, а мнозина от тях искат да са като него. 76% от хората на възраст между 18 и 30 г. намират работата в службите за сигурност за “много престижна”, спрямо 59% от онези над 60-годишна възраст. Както отбелязват анализаторите Андрей Колесников и Денис Волков, в руското обществено мнение “дебат за Путин” не съществува.

“Почти никой не оспорва легитимността му като президент”, написаха те наскоро в своя доклад за московския център “Карнеги”. “Той е константа, портрет на стената, който вече не може да бъде свален”.

Въпросът е какво ще се случи с онези, чиито портрети не са на стената. В края на 2011 г. списание “Руски репортер” публикува проучване за руския елит, според което най-важният признак за принадлежност към руския елитен кръг (висшите 300 правителствени позиции) е познанството с Путин от времето, преди той да стане президент. Накратко, през последните 18 г. Русия е управлявана от един приятелски кръг.

Няма признаци президентът да се готви да лиши от власт този приятелски кръг. Но има признаци, че възнамерява да отвори системата за верни външни хора, най-вече млади, за да увеличи вероятността за нейното оцеляване. Готов е да предложи на обществото смяна на поколенията, заместител на политическата промяна.

Мислейки за идните години, Владимир Путин, за разлика от Борис Елцин, не мисли за един наследник, а за поколение-наследник. Той предвижда прехвърляне на властта от своето поколение към “поколението на Путин”, в което влизат политици, които са израснали и са били формирани в годините на неговото управление. Този процес вече е започнал: в месеците преди изборите деветима млади политици бяха назначени за губернатори на регионите.

Това поколение, надява се той, ще успее да съхрани главното му постижение: възраждането на Русия като велика сила, способна и решена да се противопостави на Съединените щати. За Путин независимата външна политика не е средство, а крайна цел.

В това поколение влизат млади технократи с различен произход и биография, които обаче са обединени от едно – верни са на режима, но и имат съзнанието за собствените си слабости. Виждат себе си като кризисни мениджъри, а не като лидери визионери. Доверяват се на технологиите, но не и на политиката. Знаят да изпълняват инструкциите на Путин,

но не знаят как

могат да не са

съгласни с

президента

Техен треньор е Сергей Кириенко, днешният заместник-началник на президентската администрация, който през 1998 г., на 36-годишна възраст, бе министър-председател по времето на Борис Елцин и бе сочен тогава като пример за млад либерален реформатор. Разликата между младите реформатори на Борис Елцин от края на 90-те и днешните млади технократи на Владимир Путин е особено показателна.

Английският език, дипломата от “Харвард” или опитът от голяма западна компания вече не говори много за политическите възгледи на бъдещите руски лидери. Технократското поколение на Путин има западен стил, но антизападни убеждения.

Предстоящата поколенческа смяна в Русия говори малко за бъдещето на режима, защото неговият най-голям актив, но и най-голям недостатък, е самият Путин. Той господства над политическата сцена до такава степен, че издига само хора със скромни амбиции, които знаят как да служат ефективно на президента, ала сами не могат да станат президент.

Иронията е в това, че Владимир Путин издига тези технократи във властта като алтернатива на проваления си опит да утвърди за свой наследник настоящия министър-председател Дмитрий Медведев. Всъщност поколението на Путин представлява един колективен Медведев.

(По kultura.bg, със съкращения)

*Иван Кръстев и английския социолог проф. Франк Фюреди гостуваха във вторник в Червената къща в София на дискусия на тема “Популизмът на хората срещу демокрацията на елитите?”.

Проф. Фюреди каза, че всяко политическо движение, което се противопоставя на статуквото в Европа бива наречено популистко и след това му се лепят всякакви етикети - националисти, ксенофоби, хомофоби и др. Обвиняването на всички тези движения в популизъм съвсем не е либерално.

Иван Кръстев даде любопитни примери като този как преди години, когато изборите в Полша печели Качински, известен професор предлага преди хората да могат да гласуват, да минават на тестове. Аргументът му е: как е възможно да караш кола след положени изпити и тестове, а да гласуваш без тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber