Не пожелавай жената, осела или колата на ближния. С 2 думи: Не кради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780664 Не пожелавай жената, осела или колата на ближния. С 2 думи: Не кради Не пожелавай жената, осела или колата на ближния. С 2 думи: Не кради www.24chasa.bg

Така пише в скрижалите, които Бог дава на Мойсей в планината. Всяко отклоняване от Божия закон пречи на справедливостта

Преди три дни министър-председателят обяви, че от 15 години се бори де изчезне понятието противозаконно отнемане на МПС, а да остане само кражба на автомобил. Бойко Борисов твърди, че двете парламентарни групи били съгласни за това и ще има промяна, която е безусловно необходима въпреки съпротивата на адвокатското лоби.

Това не е евтин популизъм, нито крие опасност от

разгул на

самоуправството, както бе подозирана друга промяна в Наказателния закон - за разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Това понятие - противозаконно отнемане на МПС, е израз на несправедливостта на българските закони.

Дори думите, с които се описва това деяние, са несправедливи. Изобщо става дума за правна перверзия - аргументите на противниците на отмяната на този текст, сред които най-гласовит е бившият главен прокурор Никола Филчев, са, че противозаконовото отнемане се доказвало по-лесно. Защото, за да има кражба, трябва да се докаже, че деецът имал намерение да присвои колата - т.е. да я притежава, владее и да се разпорежда с нея. Според Филчев този идиотски текст бил останал от социализма, когато хората нямаха възможност свободно да си купуват коли и често вземаха чужди, за да покарат.

Преди 40 години познавах един разбойник, който бе откраднал над 40 лади 1500 (щото бяха най-бързи) и вместо да лежи в затвора, се бе хванал за противозаконното отнемане. Дойде демокрацията и стана приватизатор, което е може би естествен завършек на неговата кариера на отнемител на чуждото.

Другият аргумент на защитниците на този текст е, че практически наказанията за двате деяния са изравнени. Даже при противозаконното отнемане има минимален праг. Но съществуването на такъв текст подклажда общото чувство за несправедливост и убедеността на населението, че законите са в угода на разбойниците. Защото, дори да отнемеш колата на някой човек и да я покараш, докато свърши бензинът, след това да отмъкнеш друга и това нещо да не го наричаш кражба, е гадно. За повечето българи - и бедни, и богати, автомобилът е най-ценната вещ, която притежават.

Иначе по логиката на противозаконното отнемане квартирните крадци също трябва да бъдат оневинени, защото те ще твърдят, че са ти взели телевизора, за да си погледат “Скъпи наследници”, а компютъра - за да си початят. Или банкерът ви е източил сметката, за да поиграе на борсата, а не да ви открадне парите. Изобщо задълбочаването в теоретични аспекти на правото

вреди на

справедливостта Разбойниците могат да имат добри адвокати, а и по принцип живеят на ръба на закона. Тяхната основна житейска цел е да не ги хванат и те са готови да се възползват от всяка дупчица в закона. Както каза онзи ден Бойко Борисов, крадците на коли били станали като директори - отивали с лаптопа, разбивали защитите на скъпия автомобил и с тях имало шофьор - неосъждан младеж, който като го хванат, си признавал противозаконно отнемане и минавал на административно наказание. А истинския разбойник дори не го преследвали, той само се возел в противозаконно отнето МПС от неосъждан младеж, дето много му се карало.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber